När chefen mår dåligt på jobbet
Under min rehabilitering från utbrändheten har jag fått möjligheten att fundera en del kring psykisk ohälsa på arbetsplatser och kommer att publicera ett par artiklar i ämnet framöver. Idag kommer det att handla om när chefen mår dåligt på jobbet.I en tid där du helst alltid ska tänka glada, peppande tankar och ständigt vara på topp, effektiv och snygg är det lätt att glömma bort att det är ytterst mänskligt att må dåligt emellanåt. Känslor som ilska, sorg, saknad och frustration också fyller sin funktion i våra mänskliga medvetanden. Allas liv förändras med jämna mellanrum, ibland till bet bättre och ibland till det sämre. Ibland är det du som fattar tuffa beslut som får konsekvenser i din vardag och ibland drabbas vi av kriser eller trauman vi inte alls kan påverka. Kontentan? Att må dåligt i perioder är en del av att leva.
Får chefen må dåligt?
Men gäller det även chefer? Må vara att chefen inte behöver vara perfekt men på jobbet har du som ledare ett större ansvar för att verksamheten funkar är det lätt att undra: får man som chef må dåligt?Det korta svaret är självfallet ja. Ingen kan prestera fantastiskt eller vara superduperglad alla dagar i veckan. Men på följdfrågan ”om chefen mår dåligt – får det synas på jobbet?” blir svaret lite mer komplext.─ Att må dåligt är ingenting som man bestämmer själv. Mår man dåligt så mår man dåligt. Men vad man kan och bör visa av sitt mående det beror på vilka omständigheter som råder. säger Ulla Risling, legitimerad psykolog inom arbetslivets psykologi och klinisk psykologi.Hon menar att det dels beror det på vilken typ av organisation du befinner dig i och vilken kultur som ni har. Vissa företag präglas av makt, lydnad och rivalitet och där blir det ofta svårare att erkänna högt att man mår dåligt eftersom det kan ses som svaghet. Andra organisationer ser det som positivt att du som ledare erkänner din mänsklighet och rent utav värdesätter att du gör det.─ Det finns kulturer där man kan vara både stark och svag som ledare. Vi kan jämföra det med dur och moll, ju bredare register du har desto rikare är du som person. Är det en bra organisation kan man handskas med att dess medarbetare inte alltid mår bra och hjälpa dem, säger Ulla Risling.Som chef kan du inte leva ut allt som du känner för stunden utan du måste ta hänsyn till både dig själv och andra. Så hur kan du tänka och agera när du som chef mår kasst?
Bedöm läget
Först och främst: hur mår du och hur påverkar ditt mående dig och ditt arbete? Vad kan du hantera i arbetet och vad kan du inte hantera?Sedan gäller det att lokalisera var organisationen och din medarbetare befinner sig. Hur tillåtande miljö befinner du dig i? Vilka svagheter klarar organisationen och arbetet av? Har du personer som är beroende av dig i din situation? På vilket sätt är det som du behövs?─ Bara för att man mår dåligt innebär det inte att man inte kan sköta sitt jobb ändå. Vissa situationer kan man hantera privat men ibland är man tvungen att berätta för medarbetare och kollegor hur det ligger till, säger Ulla Risling.
Be om hjälp
Om du mår dåligt rekommenderar Ulla Risling att du pratar med någon som du har stort förtroende för. Till exempel kollega, partner, vän eller bekant där du kan få prata, gråta ut eller få reflektionsutrymme. Om det inte räcker eller om du känner att ditt mående påverkar ditt arbete för mycket: be om hjälp även från arbetsplatsen.─ Att be om hjälp kan ta bördan från den den känslomässiga nivån till den mer logiska. Ibland är det bättre att ta ett break eller en time out, få lite andra arbetsuppgifter eller dela med sig av sitt ledarskap en tid, säger Ulla Risling.Hon ser även stora fördelar med ta hjälp av en professionell samtalspart. Därifrån kan du få extra hjälp med att analysera situationen och hur du ska hantera den. Att prata med med någon i en liknande kris kan också hjälpa.
Personlig utan att vara privat
Om du skulle mötas av förakt för svaghet i din organisation tipsar Ulla Risling om att du ändå kan vara öppen med att du går igenom svårigheter utan att lämna ut några detaljer. Exempelvis kan du säga ”Det här går jag igenom just nu. Jag har mina hjälpkanaler. Det kommer inte att påverka mitt jobb och jag har stor förståelse för att detta händer alla. Ni är välkomna att be mig om hjälp om ni råkar i svårighet en dag och då kommer jag att hjälpa er att få hjälp och stöd i det.” Du kan komma att bli svartmålad men din öppenhet kan också innebära en förändring.─ Kriser kan ge erfarenheter som man kan dela med andra. Det vi själva har varit med om i svåra perioder kan vara det som gör oss skickliga inom våra yrkesområden. Bearbeta det först så att det inte är ett så känsligt område eller sår som lätt rivs upp, säger Ulla Risling.När man mår dåligt blir man ofta känsligare, mer lättretlig och får betydligt kortare stubin. Och ibland reagerar man för starkt för snabbt – även som chef. Skulle du bli förvirrad, tappa ditt omdömet eller humöret på jobbet är det kanske inte bra - men det behöver inte vara hela världen.─ Skulle det hända, be om ursäkt om du råkat bli arg på fel ställe och berätta vad som händer. Då visar du i din handling att andra också får vara mänskliga, säger Ulla Risling och fortsätter:─ Använd ditt ledarskap till att tillåta svaghet. Har man visat respekt och förståelse själv får man ofta det tillbaka.