Clara Löfvenhamn Clara Löfvenhamn

Diskrimering av afrosvenskar i arbetslivet

Afrosvenskarnas Riksorganisation har släppt rapporten Svarta Siffror - Vita privilegier och denna innehåller läsning som alla chefer och ledare bör ägna en del av sin dag åt att läsa. Varken strukturell rasism eller diskriminering är frågor någon av oss kan rycka på axlarna åt och tänka “det gäller inte mig” - framförallt inte om du är eller vill bli chef.

Kan diskrimineringen av afrosvenskars inkomster bli mer tydligt än såhär? Jag tror knappt det. Bild: Afrosvenskarnas Riksorganisations rapport Svarta siffror - Vita privilegier 

Diskrimering av afrosvenskar i arbetslivet

Det finns många viktiga kunskaper att hämta i rapporten så jag rekommenderar verkligen att du läser den själv och utöver anledningen att alla ska få ha samma rättigheter och möjligheter i Sveriges arbetsliv finns det viktiga anledningar, som rapporten lyfter fram till det:

  • Stereotyper, antaganden och förutfattade meningar om afrosvenskar är en del av en social konstruktion, den strukturella rasismen, och den har starka negativa effekter för deras karriärmöjligheter, löneutveckling och dagliga arbetsmiljö. Som chef är det din skyldighet att motverka detta.

  • Intersektionell diskriminering inom arbetslivet är ett faktum och slår hårdast mot afrosvenska kvinnor, ett aktivt och medvetet arbete med detta krävs om något ska bli annorlunda. Som chef behöver du vara medveten om detta och leda utifrån den kunskapen.

  • Därtill är den nätverksekonomi som råder nu starkt exkluderande när det kommer till karriärmöjligheter och nätverkande. Här kan du som chef göra annorlunda genom att ha ett eget diversifierat nätverk, bjuda in och därmed göra skillnad.

Massa mer information finns här! Läs den, begrunda och använd din makt som ledare till att göra annorlunda.

Read More
Clara, Bossbloggen Clara, Bossbloggen

Bokskrivardrömmar

Jag frågade på Instagram vad ni vill läsa om här på bloggen framöver och flera av er hade frågor och önskemål kring bokskriveri. Närmare bestämt: har jag skrivit någon bok? Kommer jag att göra det och hur kommer den processen att se ut? Vad vill jag skriva bok om? De korta svaren är “nej, tyvärr har jag inte det än”, “ja, det hoppas jag verkligen!!!” och “ledarskap förstås!”.

Dreams

Jag har fått äran att medverka genom att bli intervjuad i två olika böcker än så länge som båda handlar om ledarskap på olika sätt, Sensitivt ledarskap av Pia Rockström och Så vinner du slaget om de bästa av Ingrid Tollgerdt-Andersson.

Bokskrivardrömmar

Mina bokskrivardrömmar är med mig hela tiden och just nu har jag drygt tio (hähä) olika bokidéer. Om det räcker? Typ fyra fristående böcker och sedan ett gäng som utgör en egen bokserie. Både (modern och snygg) kurslitteratur och mer lättsamt om olika ledarskapsämnen.

Anledningen till varför jag inte har skrivit en redan? Det är för att jag:

1. vill ge ut via förlag. Jag vet att en kan göra det själv och jag utesluter inte att göra det i framtiden men nej, jag vill gärna ha ett förlag i ryggen till att börja med.

2. i mitt entreprenörskap helst arbetar enligt “sälj skinnet innan björnen är skjuten”-principen. Dels eftersom behovsanalyser nästan alltid är det första steget när jag jobbar, då kan jag stämma av så att visionen om slutresultatet och behoven som projektet ska uppfylla stämmer överens innan man kastar sig in i producerandet. Plus att kundnöjdheten ökar samtidigt som risken för att gå vilse på vägen minskar rejält.

Dels är det ett affärskritiskt förhållningssätt, att veta vad som ska produceras innan jag sätter igång och börjar skriva är en arbetsoptimering jag tycker är viktig i mitt företagande. Har genom åren sett så många företagare som lägger både två- och tresiffrigt antal timmar på bokmanus, onlinekurser eller andra projekt som inte leder någonstans och tyvärr är det få av dem som överlever det i längden. Därför föredrar jag att först skissa upp en plan - sälja in den - och sedan producera.

Alltså är det inte aktuellt att skriva en bok först och sedan se om någon vill ge ut den. Istället fortsätter jag att skissa på mina bokidéer som jag lägger “i frysen” så att de är redo att tinas, lagas till och skickas ut i världen när världen är redo för dem!

Hade varit roligt att höra… Vad inom ledarskap hade du velat läsa en bok om? Finns det något du saknar eller vill fördjupa dig i?

Read More
Ledarskap Clara, Bossbloggen Ledarskap Clara, Bossbloggen

Pygmalioneffekten, vän eller fiende?

Ett psykologiskt fenomen som är nyttigt att känna till som chef är Pygmalioneffekten, även kallad Rosenthaleffekten. Den togs fram i i slutet på 60-talet av socialpsykologen Robert Rosenthal och bestod, i korthet, av försök där lärare fick veta, baserat på test som gjordes, att några elever i deras klass var extra begåvade. När nya tester gjordes i slutet av läsåret, vilka hade gjort bäst resultat? Dessutom hade visade det sig att lärarnas upplevelser av eleverna var mer positiva och att de utvalda eleverna var enklare att arbeta med.

Eleverna hade dock valt ut slumpmässigt i början på året så det fanns inget som talade för att de skulle prestera bättre än någon annan. Det som syntes var dock mönstret i att lärarnas tankar och upplevelser av eleverna påverkades av deras förväntan på dem vilken i sin tur påverkade deras bemötande och undervisning av dem vilket i sin tur påverkade deras resultat.

En förenklad sammanfattning av fenomenet:

Pygmalioneffekten = höga förväntningar —> beteendepåverkan —> bättre resultat

Alltså, det du som chef tänker om dina medarbetare och förväntar dig av dem kommer att påverka hur du beter dig och leder dem, vilket i sin tur påverkar deras resultat.

Det du som chef förväntar dig av dina medarbetare kan bli självuppfyllande profetior där ditt ledarskap också blir en del av skapandeprocessen. Därför är det viktigt att tänka på vad du tänker och hur det speglas i ditt beteende! Bild: Photo by Amy Hirschi on Unsplash

Pygmalioneffekten, vän eller fiende?

Och då är den spännande frågan - är Pygmalioneffekten en vän eller fiende till dig som chef? Ja, om vi hårdrar det… Det beror på vad du tänker om dina medarbetare!

Samtidigt är ingen felfri och jag tror inte jag mött en enda person som alltid bara tänkt positiva tankar om alla andra människor i alla väder. Det handlar alltså inte om att någon gång då blir trött, irriterade eller frustrerad på dina medarbetare utan snarare att din grundläggande uppfattning om dem personer i deras yrkesroll. Det är exempelvis därför Karin Ondhoffs tips om att tänka något positivt om medarbetaren innan ett svårt samtal är så bra.

Och det jag har sett genom åren är att medvetenheten om att Pygmalionefffekten finns brukar vara en bra påminnelse om att du som chef kan påverka och bidra till dina medarbetares prestationer och beteenden på jobbet över tid. Det du som chef förväntar dig av dina medarbetare kan bli självuppfyllande profetior där ditt ledarskap också blir en del av skapandeprocessen. Därför är det viktigt att tänka på vad du tänker och hur det speglas i ditt beteende!

Vad säger du som läser? Kände du till Pygmalioneffekten sedan tidigare? Har du några frågor kring detta eller vill at vi utvecklar ämnet ytterligare?

Read More
Personlig utveckling Clara, Bossbloggen Personlig utveckling Clara, Bossbloggen

Prestera oavsett humör

En förmåga det sällan pratas om när det gäller ledarskap är att kunna prestera oavsett humör på ett rimligt sätt. För det blir lätt polariserat idag till att vi antingen biter ihop och kör slut på oss eller bara ska ta det lugnt och inte uppleva något motstånd alls.

Åh nej, jag säger inte att du som ledare måste vara den som är all in regnbågar och solsken jämt. Vi är människor, inte robotar och det är okej att visa både känslor och sårbarhet som ledare precis som det är okej att även chefer är ojämna i sina prestationer. Men vi behöver kunna prestera oavsett humör eftersom ingen av oss dör av lite motstånd, kärvhet och att behöva ta i i rimliga mängder.

Och ja, jag inkluderar mig själv för det här gäller mig med idag på grund av är trött och skör efter tuff natt och känner mig så off efter ett drygt besked här på morgonen. Tyvärr höll detta motiga i sig större delen av dagen på olika sätt och i olika saker. Alltifrån trista nyheter till att jag råkade tappa sonens livs första ljuslykta i golvet så den gick i kras. Min strategi för att hantera det? Djupa andetag, skaka av mig det och bara gå vidare med dagen. Allt löser. Allt blir bra. Och fokusera på det som funkar och är bra oavsett hur stort eller hur litet det är, typ:

  • Hur spännande det är att få upptäcka världen genom någon annans ögon, det är det coolaste jag är med om någonsin tror jag

  • Fin feedback från både nya och etablerade bekantskaper om jobbet jag gör som just idag värmde extra, extra mycket

  • Att få lyssna in någon annans problem och bidra till att lösa det

  • Kunna förmedla jobb åt en företagskollega - lika tillfredsställande varje gång

  • Fixat julklappar

Det trista med att vara i en ledande roll är att ingen annan kan göra jobbet åt dig. Samtidigt är det bra! Då kan en använda det till att ta sig i kragen och få gjort det viktigaste ändå. Jag vet inte hur du funkar men för mig kan det absolut bli en upplyftande effekt när presterandet får går före humöret och så fick det bli den här regniga måndagen i november där det enda rätta blev att sätta upp håret, kavla upp ärmarna och köra på ett steg i taget. Om inte du leder dig själv, vem gör det då?

Monday
Read More
Clara, Bossbloggen Clara, Bossbloggen

Pusselbitar överallt

Hallå! Hur är det? Med mig är det otroligt trött och strålande på samma gång. Jag skriver detta som sista punkten inför helgen. Snön faller utanför kontorsfönstret, bilen har fått vinterdäck och familjehäng väntar runt knuten så snart bilen har hämtats. Men det är gött att få samla ihop huvudet kring arbetsveckan här innan det blir helg på riktigt så låt mig göra det va?

Today

Mycket skrivtid har det blivit och det har varit kul att hänga här som vanligt igen!

Mina arbetsdagar tenderar att gå fort och långsamt på samma gång eftersom de är så väldigt varierande och jag älskar det. Den här veckan är inget undantag från det. Det har varit roligt, intensivt, upplysande och fylld av både massor av pepp och tvivel - precis som företagsbergochdalbanan kan åka runt med en. Ömsom introvert och inte prata med någon. Ömsom extrovert med både event, rådgivning och hänga med fint folk. Igår var jag gråtfärdig av trötthet efter att ha varit på språng hela dagen och framförallt vara nervös för att köra bil när det var snö och halka (åkte av vägen för jättemånga år sedan men den nervositeten sitter i hårt). Idag, fredag, är jag på banan igen. Har bokat in sociala event för december, bloggat lite till nästa vecka, mejlat och styrt upp möten. Är en massa pusselbitar överallt just nu där jag jobbar med olika saker samtidigt. I gengäld har jag koll på dem och jobbar med dem lite här och lite där så snart kommer det väl rassla till och bli ett färdigt pussel av det med, haha.

Men nä, nu får vi stänga ner för idag va? Jag tror allt det är dags att plumsa ut i snön. Ta hand om dig och ha en fin helg så ses vi på måndag igen!

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna