Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Få jobb gjort fast du inte orkar

Alla har vi ibland dåliga dagar och någon gång kanske man kan göra som jag gjorde i måndags och ta ledigt. Men det är ju inte möjligt jämt och då kan en behöva prestera även om man inte har ork till det - vilket stämmer skrämmande väl in på mig dessa dagar. Är så trött och segstartad om dagarna att den här artikeln från HBR kändes väldigt läglig med sina tips om hur du kan få jobb gjort fast du inte orkar.

Vissa dagar blir det mer knöggliga papper än något uppskrivet. Bild: Steve Johnson från Pixabay

Vissa dagar blir det mer knöggliga papper än något uppskrivet. Bild: Steve Johnson från Pixabay

Få jobb gjort fast du inte orkar

Fokusera på något du kan

Ett sätt att kicka igång sig själv på kan vara att börja med en arbetsuppgift som du kan och känner till väl. Då behöver det inte bli så stor ansträngning att göra den eftersom den nästan går på autopilot vilket i sin tur kan få igång ditt jobbflow. Än bättre om uppgiften kan göras klart rätt snabbt eftersom den då kryddas av känslan av att ha åstadkommit något!

Ta dig an en ny arbetsuppgift som du har undvikit

Ibland kan det förstnämnda tipset funka fint - men risken finns också att du gör saker som det inte är särskilt bråttom med. Då kan det vara värt att kika in att-göra-listan och se: finns det något här som jag har undvikit och egentligen behöver göra? Genom att ta tag i den kan produktiviteten boostas även en dag då man inte riktigt orkar göra någonting eftersom du får fokusera på något som är nytt och lite krävande.

Ett annat tips på det ämnet är också att testa att göra något som du i vanliga fall har en tendens att "över-tänka" istället för att bara göra det. Så i stället för att låta dig bromsas av att du känner dig trött, låg och i dålig form: gör något som om du hade all självkänsla och självförtroende på plats utan att tänka efter före mycket före. Boka in det mötet eller mejla personen som du annars har dragit dig lite för att höra av dig till. Det kan hjälpa dig att bryta den negativa spiralen.

Minska arbetsbördan till hälften

Ofta så kan arbetet dra igång oss så att vi blir produktiva även om vi har en dålig dag. Men en vanlig tendens är att vi, i stället för att acceptera vår dag i diket, försöker sätta upp superduperhöga krav på allt vi ska producera och leverera extra mycket av. Risken med att överkompensera din dåliga form är dock att du 1. inte gör en rimlig uppskattning av allt du ska hinna med 2. inte lyckas med allt du vill vilket leder till att du känner dig sämre i stället. För att undvika den fällan - påminn dig om att ingen måste leverera max på jobbet varendaste timme eller arbetsdag. Sänk kraven på din leverans och. om du kan, minska arbetsbördan för dagen till hälften så att den blir rimligare.

Kom också ihåg att alla dagar kan inte vara sådär episka och magiska med regnbågar och solsken. Ingen av oss kan prestera på max jämt! Bild: Free-Photos från Pixabay

Kom också ihåg att alla dagar kan inte vara sådär episka och magiska med regnbågar och solsken. Ingen av oss kan prestera på max jämt! Bild: Free-Photos från Pixabay

Erkänn att du har en kass dag

Känslan av ensamhet ökar ofta stress vilket i sin tur gör oss mindre produktiva. Så var inte rädd för att erkänna högt att du har en kass dag - inte ens som chef. Det kommer inte bara att hjälpa dig sätta ord på känslan du bär men också visa att du är människa och bidra till en sundare arbetsplatskultur. Ofta kan det också hjälpa att bara säga saker högt för att det ska kännas lite bättre och det behöver inte vara mer avancerat eller detaljerat än "idag är en dålig dag".

Använd dina känslor som bränsle

Istället för att vara rädd för negativa känslor och försöka ignorera dem kan du också testa att använda dem som bränsle och anpassa ditt arbetstempo efter dem. Är du arg? Använd då ilskan till arbetsuppgifter som kanske kräver ett rappare tempot där du kan jobba ifred. Känner du dig ledsen och låg kanske mer kreativa och lättsamma uppgifter kan passa. Till exempel.

Bonustips: Testa dig fram bland olika knep

Sist men absolut inte minst, testa dig fram mellan olika saker som kan funka. Känns en extra god fika som en sjyst belöning? Ge dig själv det efter att du har gjort något av det som du behöver. Att byta miljö brukar alltid funka för mig. Bara det att sätta sig någon annanstans kan liksom få en att byta perspektiv och bli mer produktiv. Att lyssna på musik som kan distrahera dig medan du jobbar är också en vinnare i min bok och saken är den att alla knep som funkar är bra! Hitta de strategier som funkar bäst för dig i din vardag.

Det viktigaste att komma ihåg är att det är okej att inte leverera maximalt alltid på jobbet. Vi får ha både dåliga dagar och dåliga veckor och det är både normalt och okej. Har du något knep som du brukar använda dig av? Dela gärna med dig så vi kan inspirera varandra!

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Maktobalanserna finns alltid men syns extra mycket nu

De finns alltid här. Hos mig och hos dig. Maktobalanserna. Faktumet att vi alla inte har lika mycket att säga till om. Inte lika mycket manöverutrymme. Alla har vi inte samma förutsättningar och vi har definitivt inte samma möjligheter och nu syns de extra mycket både inom politiken men också i näringslivet.

Visst blir vågskålarna sakta, sakta mer jämställda i arbetslivet men vi är långtifrån framme. Bild: Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Visst blir vågskålarna sakta, sakta mer jämställda i arbetslivet men vi är långtifrån framme. Bild: Tingey Injury Law Firm on Unsplash

Maktobalanserna finns alltid men syns extra mycket nu

Bara under de senaste månadernas kris har jag mött personer som berättar om arbetsgivares fuskande med permitteringar men som inte kan anmäla det eftersom de inte kan riskera att förlora jobbet. Vem ligger makten hos här?

Andra fucked up maktobalanser ser vi exempelvis bland personer i politiskt ledande roller som har fått för sig att de har rätten att bestämma över kvinnors rättigheter till abort. Vita som tycker att BLM-rörelsen är onödig eftersom de själva "inte ser hudfärg". Detta trots att den meningen allena visar hur strukturellt organiserad rasism fungerar och påverkar alla som inte är vita dagligen. Så kallade "feminister" som har fått för sig att kampen för ett jämlikt och jämställt samhälle inte ska gälla alla utan bara några få. När transpersoner inte får den vård de behöver snabbt nog: vem har makten då?

När en person som har haft stor inflytelsemakt (och byggt företag med hjälp av den) begår våldtäkt och fem månader senare gör come back utan att ha tagit ansvar för situationen och sitt agerande: varför finns det makter som stöttar det?

Varför finns uråldriga politiska system som är byggda av vita priviligierade män som kan gå emot majoriteten av folkets röster fortfarande kvar när de uppenbarligen upprätthåller en galen maktobalans?

Det räcker inte att prata om makt, även om vi inte så ofta gör det idag. Det räcker inte heller att vara medveten om vilken makt andra har. Du behöver syna din egen makt och du måste börja använda den för att göra gott för fler. Ingen av oss kan göra allting perfekt från början men det är dags att agera nu om jämställdhetsutvecklingen och människors lika rättighet till att få leva och arbeta ska bli verklighet.

Bredda ditt nätverk, omge dig personer som är olika dig på så många olika sätt som möjligt

Öppna dörrar för andra både privat och i arbetslivet så mycket du kan

Utbilda dig om andra perspektiv än ditt eget. Det spelar ingen roll vem du är - vi kan alltid lära oss något av varandra.

Ja, risken är stor att du kommer att känna dig både skamsen och otillräcklig desto mer du läser på och desto mer medveten du blir. Men fortsätt i alla fall! Använd det som bränsle för att fortsätta göra skillnad. Det är så vi bygger en värld som är bättre för alla och inte bara några få.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Jämställdhetsutvecklingen står still

En av höjdpunkterna varje vår och höst är Allbright-rapporten som släpps men den här gången var det ett riktigt deppigt resultat att ta del av. Förvisso så har antalet kvinnor i ledningsgrupperna för våra börsnoterade bolag ökat från 24 till 25 procent. Men utöver det så är faktumet det att jämställdhetsutvecklingen står still. Rejält still.

Jämställdhetsutvecklingen står inför ett rejält rödljus och nu om någonsin är det hög till att börja tänka om och slå om till grönt. Bild: Pixabay

Jämställdhetsutvecklingen står inför ett rejält rödljus och nu om någonsin är det hög till att börja tänka om och slå om till grönt. Bild: Pixabay

Jämställdhetsutvecklingen som står still

Av 335 börsnoterade bolag så har 65 jämställda ledningsgrupper. Ytterligare 191 har en kvinna med ledningsgruppen och tyvärr har flera bolag gått från att vara med på den gröna listan till att halka ner på den gula.

Extra tråkigt är det att det fortfarande finns bolag utan en enda kvinna i ledningsgruppen, närmare bestämt 71 stycken. Något är en ökning från tidigare år. Men ja, då vet vi vart vi inte behöver söka arbete under de kommande åren!

Och tyvärr blir det än deppigare än såhär. Förra året så var finansbranschen den första att bli jämställd men här har bandet redan hunnit spolats tillbaka. Dessutom har andelen kvinnor i linjepositioner minskat och bara 15 procent av bolagens linjechefer är kvinnor. En liten, liten ljusglimt finns i att antalet kvinnliga stabschefer har ökat precis som antalet marknadschefer. Dessutom fortsätter trenden med att kvinnor är överrepresenterade som HR-chefer. Allbright konstaterar att:

"Grunden till överrepresentationen är densamma som leder till att nio av tio börs-vd:ar är män - nämligen könsstereotypa föreställningar gällande vem som är bäst lämpad att göra vad."

Samtidigt kan vi också läsa i rapporten Nordic Startup Funding att bolag med kvinnliga grundare är 45 procent mer lönsamma i sitt resultat jämfört med bolag som endast har manliga grundare.

...

Så vad säger vi? Det är dags att tänka om och börja göra rätt nu va?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Rasism och diskriminering i Sverige

Det var länge sedan vi hade ett nyhetssvep här i bloggen och det beror helt sonika på att de tar rätt mycket tid att sätta samman. Men nu har jag samlat ihop några nyheter och läsvärda artiklar som är viktiga eftersom de så tydligt visar hur rasism och diskriminering i Sverige ser ut idag 2020.

De vittnar om rasismen i Sverige

Det är hög tid för förändring nu! Bild: Alexas_Fotos från Pixabay 

Det är hög tid för förändring nu! Bild: Alexas_Fotos från Pixabay 

I början av augusti publicerade DN en otroligt viktig artikel där sex afrosvenskar berättar om sina upplevelser om rasism. Läs den! Den innehåller upplevelser som ingen människa borde behöva erfara och som så tydligt visar vilket privilegium det är att kunna utbilda sig i dessa frågor i stället för att uppleva det själv.

Kvinnor anses vara inbillningssjuka medan män får vård

Journalisten Agnes Arpi har granskat den svenska sjukvården och ja, resultatet är skrämmande. Bild: Parentingupstream från Pixabay

Journalisten Agnes Arpi har granskat den svenska sjukvården och ja, resultatet är skrämmande. Bild: Parentingupstream från Pixabay

Även denna artikel från Svenska Dagbladet är ett måste att läsa. Här visas det hur den svenska sjukvården strukturellt över tid inte tar kvinnors sjukdomar och hälsa på allvar och hur kvinnors behov av vård negligeras. När männen söker vård får de behandling snabbare medan kvinnor med samma symptom inte bara får vänta längre utan också nedvärderas och kan ses som inbillningssjuka. Fruktansvärt!

De svenska fotbollslandslagens ojämlika löner

Är onekligen hög tid att fler länder korrigerar lönerna för sina fotbollsspelare. Bild: S. Hermann & F. Richter från Pixabay 

Är onekligen hög tid att fler länder korrigerar lönerna för sina fotbollsspelare. Bild: S. Hermann & F. Richter från Pixabay 

Förra veckan friades Svenska fotbollsförbundets lönemodell som anmälts som diskriminerande av DO. Dock hävdar DO att "det inte finns något som hindrar förbundet från att själva välja en mer jämställd lönemodell för dam- och herrlandslaget än den som nu används" enligt Aftonbladet. Kosovare Asllani, som spelar i Real Madrid delar i sin kritik med sig av uppgifter som borde få Svenska fotbollsförbundet att skämmas. Exempelvis berättar hon att:

"Lite faktaunderlag: 2018/19 fick vi 24% av vad herrarna fick. När vi vann brons förra året fick vi 10% av vad herrarna fick när dom gick till kvartsfinal."

Personligen är jag varken kunnig eller intresserad av fotboll - men att landslagen borde ha jämlika löner borde väl ändå vara en självklarhet? Brasilien tycks äntligen ha fattat det i alla fall eftersom de, enligt Aftonbladet, nu har infört detta.

Fler ifrågasätter sina arbeten och maskar på arbetstid

Att vi inte har kunnat arbeta på kontoret har fått sina effekter enligt en studie gjord under våren. Bild: MagicDesk från Pixabay

Att vi inte har kunnat arbeta på kontoret har fått sina effekter enligt en studie gjord under våren. Bild: MagicDesk från Pixabay

En webbstudie som Rasmussen Analys har gjort tillsammans med Swedish Education Group bland 1656 personer visar att:

En av tre har ifrågasatt sitt arbete sedan Coronapandemin bröt ut och allt fler började arbete hemma. Anledningarna bakom detta beskrivs bland annat vara att avsaknaden av feedback och chefen bidrar till en större känsla av meningslöshet.

Dessutom så uppger hela 55 procent att de maskar mer eftersom gränsen mellan privatliv och arbetsliv flyter samman.

Eftersom dessa lästips är rätt maffiga - och viktiga att ta del av - tänker jag att vi nöjer oss här för idag. Och så ser vi när det blir dags för nästa nyhetssvep! Har du läst något intressant på sistone som du vill dela med dig av?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Techbranschens grabbkultur granskas och kritiseras

I maj så släpptes Allbrights senaste rapport "Tech lever grabbmyten" där de har undersökt och kartlagt fjorton olika svenska tech-företag som Na-kd, Klarna, Storytel och Kry. Oh ja, resultatet är deppigt. Trots att tech-branschen oftast omges av en glittrande enhörningsstoft så är dessa förhållandevis nya bolag inte särskilt moderna. Tvärtom lyser stenåldriga, traditionella värderingar och beteendemönster tydligt igenom och det verkar definitivt vara hög tid att techbranschens grabbkultur granskas och kritiseras.

Även om Sveriges techorganisationer ofta står för nytänk, modernitet och framåtanda så syns tyvärr inte det i deras organisationer som präglas hårt av majoriteten vita män som enligt Allbrights rapport har bytt ut kostymerna mot sneakers. Bild: Alex…

Även om Sveriges techorganisationer ofta står för nytänk, modernitet och framåtanda så syns tyvärr inte det i deras organisationer som präglas hårt av majoriteten vita män som enligt Allbrights rapport har bytt ut kostymerna mot sneakers. Bild: Alex Knight on Unsplash

Techbranschens grabbkultur granskas och kritiseras

Så, vad kan vi lära oss av rapporten? Bland annat att:

  • 29 procent kvinnor på ledande befattningar vilket är fem procentenheter bättre än övriga näringslivet. Vi ser en kvinnlig VD och

  • Två av de fjorton granskade bolagen har jämställda ledningsgrupper. Två. Och ett av de två bolagen har i gengäld då endast en kvinna som linjechef vilket såklart är under all kritik.

  • Överlag är de kvinnliga linjecheferna få. Andelen ligger på 12 procent inom dessa techbolag (och bara en tredjedel av dem har en kvinnlig linjechef överhuvudtaget) jämfört med den ynkliga siffran 16 procent som gäller för börsnoterade bolag.

  • Var fjärde medarbetare och en tredjedel av kvinnorna som har deltagit i undersökningen har utsatts för diskriminering. Andelen icke-vita kvinnor som har upplevt diskriminering i dessa bolag sticker dock ut mest där 58 procent har upplevt det. De vanligaste anledningarna är kön, etnicitet och hudfärg samt ålder.

  • Ett annat tydligt mönster är att kvinnorna som jobbar inom tech förväntas att ta hand om arbetsuppgifter som att skriva mötesanteckningar och styra upp de sociala aspekterna som fikastunder och konferenser. Något som hanteras med två olika strategier - antingen att göra det eller att strunta i att strunta i det helt trots att det förväntas av dem.

  • Rapporten visar också klart och tydligt att det är unga män som premieras via rekryteringar och att nätverkskontakterna avgör vem som får chefspositionerna och att jobbannonser som utannonseras är ofta redan tillsatta. Det sägs också att organisationens mångfald inte betyder att det finns möjlighet att avancera inom organisationerna:

"Enligt den enkät som anställda på techbolagen har besvarat upplever hela 47 procent av de icke-vita anställda att det är svårare för dem att ha en framgångsrik karriär inom tech på grund av sin identitet eller etniska bakgrund. Bland de kvinnor som fyllt i enkäten är motsvarande siffra 45 procent. En tydlig skillnad från männens enkätsvar, där 96 procent av de vita män som besvarat enkäten inte ser sin etniska bakgrund eller identitet som ett hinder."

Allbrightrapporten Maj 2020, Tech lever grabbmyten

Men också att det här med jämställdhet och mångfald är mycket snack och lite vardag. Kvinnliga grundare är sällsynt och det syns också tydliga mönster att många av de svenska techbolagsgrundare till stor del har läst på Handels eller KTH.

Hur kan detta rådas bot på?

Det är aldrig för sent att börja göra om och göra rätt och rapporten lyfter fram flera konkreta och bra verktyg att göra det på. Ett av dem är rekryteringsprocessen och hur viktigt det är att kvalitetssäkra den. Låt bli bekvämlighetsrekryteringar via nätverkskontakter utan låt alla gå igenom samma process och gör medvetna, genomtänkta rekryteringar på alla organisationsnivåer. Det gäller att cheferna och ledarna i organisationen har de kunskaper som behövs inom jämställdhet och mångfald men också att de använder sig av dem. Även inkludering, anpassning och representation är jätteviktiga verktyg att använda sig av.

På många vis är den här rapporten alltså en rätt så deppig läsning men ack så viktig eftersom det uppenbarligen behövs att vi sätter den här typen av strukturer svart på vitt för att vi ska bli medvetna om dem. Och när vi är medvetna kan vi börja göra om och göra rätt. Vad säger du som läser? Har du någon erfarenhet av techbranschen och hur upplevde du i så fall det?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna