Jämställdhetsutvecklingen står still
En av höjdpunkterna varje vår och höst är Allbright-rapporten som släpps men den här gången var det ett riktigt deppigt resultat att ta del av. Förvisso så har antalet kvinnor i ledningsgrupperna för våra börsnoterade bolag ökat från 24 till 25 procent. Men utöver det så är faktumet det att jämställdhetsutvecklingen står still. Rejält still.
Jämställdhetsutvecklingen som står still
Av 335 börsnoterade bolag så har 65 jämställda ledningsgrupper. Ytterligare 191 har en kvinna med ledningsgruppen och tyvärr har flera bolag gått från att vara med på den gröna listan till att halka ner på den gula.
Extra tråkigt är det att det fortfarande finns bolag utan en enda kvinna i ledningsgruppen, närmare bestämt 71 stycken. Något är en ökning från tidigare år. Men ja, då vet vi vart vi inte behöver söka arbete under de kommande åren!
Och tyvärr blir det än deppigare än såhär. Förra året så var finansbranschen den första att bli jämställd men här har bandet redan hunnit spolats tillbaka. Dessutom har andelen kvinnor i linjepositioner minskat och bara 15 procent av bolagens linjechefer är kvinnor. En liten, liten ljusglimt finns i att antalet kvinnliga stabschefer har ökat precis som antalet marknadschefer. Dessutom fortsätter trenden med att kvinnor är överrepresenterade som HR-chefer. Allbright konstaterar att:
"Grunden till överrepresentationen är densamma som leder till att nio av tio börs-vd:ar är män - nämligen könsstereotypa föreställningar gällande vem som är bäst lämpad att göra vad."
Samtidigt kan vi också läsa i rapporten Nordic Startup Funding att bolag med kvinnliga grundare är 45 procent mer lönsamma i sitt resultat jämfört med bolag som endast har manliga grundare.
...
Så vad säger vi? Det är dags att tänka om och börja göra rätt nu va?