Vecka 40-41 2018
En måste säga att veckorna verkligen kan konsten att flyga iväg och det är redan dags igen för nästa nyhetssvep. Vet inte hur ni upplevt det med det känns som om det är mycket som handlar om börsnedgång och eventuellt kommande lågkonjunktur nu? Men nä, det är förstås inte allt. Här är några andra godbitar som har dykt upp i mitt nyhetsflöde under vecka 40-41 2018!
Nyhetssvep vecka 40-41 2018
Företaget där medarbetarna sätter sina egna löner
Låter det för bra för att vara sant att bestämma sin egen lön? Det behöver det inte vara enligt VD:n Jason Trost hos Smarkets i London. Han låter företagets medarbetare göra exakt det. I stället för det klassiska lönesamtalet så har man en öppen löneklubb och två gånger per år så får medarbetaren välja vilken lön en vill ha och så får kollegorna rösta om man är värd den eller ej.Systemet baseras sedan på konsensus och om du misstycker till någons löneökning behöver du prata med den det berör om det direkt. En konsekvens som både Jason Trost och medarbetaren Angeline Mulet-Marquis menar har bidragit till att arbetsmiljön har blivit mer hälsosam. Samtidigt beskriver Jason Trost också deras löneprocess som "galen" även om den fungerar och ger bra resultat. Han konstaterar också att det inte är lika coolt som det låter till Business Insider.
55 år senare - kvinna får Nobelpris i fysik
I förra nyhetssvepet så pratade vi ju om hur väldigt få kvinnor som har tilldelats Nobelpris i fysik. Sedan dess har det blivit klart att Donna Strickland är den tredje kvinnan någonsin och, som Svenska Dagbladet konstaterar, den första kvinnan på 55 år som får detta för sin och kollegan Gérard Mourous forsking om högintensitetslasrar.
Sverige inte längre bäst på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet
Förra året utnämndes Sverige till bet bästa landet på att bekämpa ojämlikhet enligt hjälporganisationen Oxfam och Development Finances index "Commitment to Reducing Inequality Index". Arbetstagares rättigheter, beskattning och sociala utgifter är de främsta områdena som 157 av världens länder bedöms utifrån och på grund av nya mätpunkter så har Sverige gått från första till sjunde plats. I topp finner vi Danmark och Tyskland medan Singapore och Bangladesh ligger i botten rapporterar Sverige Radio.
Dyrbara tecken - tweets som kostat miljoner
Svenska Dagbladet har skrivit en artikel om vilka konsekvenser vissa uppdateringar på Twitter får. Ett exempel är Elon Musks tweet om Tesla som inte bara fick aktien att rasa. Den ledde också till en stämning av amerikanska finansinspektionen, han fick böta 128 miljoner kronor och förlorade sin roll som styrelseordförande. Värst, ur både etiska, moraliska och ekonomiskt perspektiv är dock exemplet där en falsk tweet gick ut från nyhetsbyrån AP som löd "Two explosions in the White House and Barack Obama is injured" och börsen störtdök till ett värde av 1,2 biljoner kronor.Vad säger du, vilken nyhet tyckte du låg (eller borde ha legat) i topp den här veckan? Och vad säger du om att medarbetarna sätter sina egna löner: hiss eller diss?
Fem myter om fikapausen
Idag är det ju kanelbullens dag och vad passar bättre då än att snacka om fem myter om fikapausen? Nä, just det.
1. Den måste innehålla något onyttigt
Må vara att traditionen påbjuder att fikan ska innehålla något gott och sött men nej, det är inget krav. Det är heller inget krav att man måste äta något nyttigt eller äta någonting alls. Däremot är den ofta bra att kombinera med intag av eventuella mellanmål. Men vad mellanmålen i så fall är, kanske inte behöver vara det mest väsentliga.
2. Man måste prata om vad man äter eller inte äter
Alltså, som sedan länge tillfrisknad anorektiker blir jag skogstokig på allt prat om vad man äter och inte äter medan man de facto äter. Det är okej att inte prata om vad man äter, att inte analysera det ur alla olika vinklar utan bara njuta av det man äter och på sin höjd prata om hur gott det är.
3. Det är bäst att hoppa över fikan för att man blir så slö av den
Någon som känner igen sig i att man blir så trött av att ta en paus? Eller att man helt plötsligt lägger märke till hur trött man är? Det är inte ovanligt att man blir det men det är just därför som fikan är så viktig! Alla mår vi bra av att ta pauser i arbetet, byta miljö en stund och få lite återhämtning. Det är därför fikan behövs.
4. Man måste fika tillsammans med någon annan
Visst, att fika med andra är fantastiskt men det kan verkligen vara minst lika trevligt att ensamfika. Passa på att njuta av tystnaden och egentiden eller passa på att fundera och filosofera med dig själv i största allmänhet.
5. På fikat är inte chefen välkommen
Vissa menar att chefen ska hålla sig borta från fikarummet för att låta medarbetarna prata utan ”översyn” men det tycker jag kan kännas som en kvarleva från tiden då chefens roll var att övervaka. Fikapausen är ju den perfekta miljön för att kunna prata om annat än jobb, lära känna varandra bättre och då är det klart att chefen också får vara med.Hur har ni det med fika på er arbetsplats? Fikar ni något?
Vecka 38 och 39 2018
Idag mina vänner tänkte jag att vi ska introducera ett ny vinjett här på bloggen: nämligen nyhetsvepet! Jag försöker hålla mig ajour med vad som händer i världen, framförallt när det gäller ledarskap och varför hålla det jag snappar upp, förfasas över eller fnissar åt för mig själv? Så därför tänkte jag dela med mig av några höjdpunkter till er med! Och alla tips är givetvis varmt välkomna. Snubblar du över något viktigt eller underhållande som jag borde läsa, lyssna på eller se? Let me know! Här kommer ett axplock av ledarskapsrelaterade nyheter för vecka 38 och 39 2018:
Vecka 38 och 39 2018
Jobba sex timmar om dagen eller fyra dagar i veckan?
Vi har inte talat så mycket om sex timmars arbetsdag här på Bossbloggen som jag skulle önska men det kommer vi göra mer framöver. Medan det testas på olika håll i olika organisationer i Sverige med övervägande goda resultat så får vi veta, via New York Times, om att det i England talas om att inför fyra dagars arbetsvecka. Vad säger du? Hade du hellre jobbat sex timmar om dagen eller fyra dagar i veckan om lönen var densamma i båda fallen?
Anledningen till att kvinnliga forskare har svårt att få Nobelpris kartlagd
Österrikiska forskare har i en studie kartlagt varför så få kvinnliga (österrikiska) forskare vinner Nobelpris. Slutsatsen? Det är för att de saknar kontakter som nominerar och lobbar för att de ska få priset, berättar Sveriges Radio, som också lyfter fram flera exempel på kvinnor som gjort banbrytande vetenskapliga upptäckter. Dessvärre är det inte kvinnorna ifråga som har fått Nobelpriset utan det har i stället gått till manliga forskare som arbetat vidare med deras upptäckter.
Behovet av arbetskraft ökar
Sveriges arbetsgivare ser ett ökat behov av arbetskraft enligt den senaste versionen av Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer. Behovet av att anställa kommer att gå upp till 8 procent inför årets fjärde kvartal till skillnad från det tredje som låg på 4 procent. Samtidigt berättar TT och Sydsvenskan om att det råder polisbrist och att fler än tretusen poliser kommer att behöva tillsättas under de kommande åren. Rykten säger att anledningarna till att såpass många lämnar polisen sägs ofta vara de låga lönerna men det tillbakavisas av myndigheten som nu kommer att fokusera på att söka och tillsätta fler poliser.
Bolag grundade av kvinnor - välgörenhet eller en lysande affär?
Investeraren Jana Bakunina har valt att nischa sig och väljer att bara investera i bolag startade av kvinnor eller män från olika minoritetsgrupper. De tre vanliga kommentarerna hon får från manliga investerare om detta? Det är:"Så du sysslar med välgörenhet?""Ah! Du har en fond för socialt arbete!""Toppen, men varför begränsar du dig själv?"Detta berättar hon i en krönika i Financial Times och frågan är vem det är som egentligen är begränsad när man läser rapporten 10 years First Round som visar att investeringar i bolag med kvinnliga grundare ger 63 procent bättre avkastning över tio års tid jämfört med bolag grundade av män? Jag vet förstås inte hur männen som Jana Bakunina har mött definierar välgörenhet men spontant känns det som att de har en del kvar att lära för att kunna kalla sig lyckade affärsmän.
När de enklaste frågorna är de svåraste att besvara
https://www.youtube.com/watch?v=b6g-zycRv8QIbland är det de ack så enkla frågorna som sätter oss på pottkanten och ja, den här är ju intet annat än briljant. Ten points for senator Kamala Harris!Parantes: Hur sorgligt är det inte att Kamala Harris är den första av indisk härkomst som har valts in i senaten och att det skedde 2017? Representation är verkligen en global fråga. Sedan ska det bli grymt spännande att se om hon blir en av presidentkandidaterna till år 2020.Vad tycker du om det här blogginlägget? Var för långt, för kort eller lagom? Har du snappat upp någon annan nyhet som kan vara intressant för oss andra här? Berätta och tipsa oss gärna i kommentarsfältet!
Valberedningens makt - om börsens dolda makthavare
Att jobba som valberedare innebär att hitta en eller flera personer som kan ingå i en styrelse oavsett om det gäller ett börsnoterat bolag eller en förening. Det kan låta som ett harmlöst uppdrag med det primära syftet att fylla upp stolar. Men det är givetvis mycket mer än så. Valberedningens makt är stor och viktigt eftersom deras arbete bidrar till hur styrelsen som grupp ser ut. Vilket i sin tur får stora konsekvenser för organisationen och dess dagliga arbete.
Valberedningens makt - om börsens dolda makthavare
Jag tror inte att någon här blir förvånad över att höra att börsens styrelser och ledningsgrupper inte är särskilt jämställda. 39 av 298 bolag hade jämställda ledningsgrupper år 2017 enligt Allbright och bara 31 procent av den har jämställda bolagsstyrelser enligt deras rapport Börsens dolda makthavare. Här kan vi också se att det är valberedningarna som tillsätter börsbolagens styrelser består av 13 procent kvinnor. Mer än hälften av valberedningarna innehåller inte en enda kvinna. Modernt och uppdaterat? En sjyst representation av svenskt näringsliv? Knappast.Det finns med andra ord lite att jobba på. Är det någon av er som har funderat på om det skulle vara intressant eller framtida möjlighet att sitta i en bolagsstyrelse? Eftersom jag själv har erfarenhet inom nästan alla olika styrelseformer utom just bolagsstyrelse har jag nog alltid tänkt att det kan vara ett roligt uppdrag i framtiden. Samtidigt verkar det som att vi behövs redan idag, eller?
Att visa sig svag är att vara stark
Hur många gånger har vi inte hört det? Att man måste vara stark för att visa sig svag? Och varför är det ändå så svårt för många av oss att visa oss svaga? Oavsett om det är inför ens nära och kära, vänner eller på jobbet.Läs mer: Diagnos - Människa
Att visa sig svag är att vara stark
Å ena sidan är våra fasader och professionella roller ett effektivt smörjmedel i vardagen. Det är ju ofta lättare att jobba med människor som är glada, trevliga och inte överbemannas av känslor.Men å andra sidan är vi bara människor med liv som inte alltid ryms i den anpassade mallen. Ingen av oss är perfekt. ingen av oss klarar allt. Ingen orkar med hur mycket som helst hur länge som helst. Det vet vi alla. Ändå är det lik förbenat så himla jobbigt för de flesta av oss att visa sig svag? Att säga högt att man inte hinner, kan eller mäktar med. Att riskera att andra tror att man är okunnig, att visa sig svag eller bara be om hjälp när vi behöver det. När du känner dig liten och svag: erkänn det. Prata om det högt utan att för den sakens skull dramatisera det oavsett vilken din yrkesroll är.Det är okej att erkänna att du hade eller gjorde fel eller har gjort ett misstag. Så länge du inte befinner dig i en miljö som är extremt osund är det är inget farligt som kommer att hända för att du visar dig svag och pratar om det högt. I stället är det starkt att inse sina begränsningar och tillkortakommanden. Kom i håg det.Läs mer: Känner du dig som en bluff?
Be om hjälp om du kan
Ett tag trodde jag att det var svagt att be om hjälp och ja, vi kan väl konstatera att min inre femåring som kan allt själv har brottats med Napoleonkomplex genom åren. Alltså har en del av min terapi bestått av att be om hjälp. Sjukt jobbigt men det är jag glad för nu. Jag hade inte kunnat göra det jag gör idag utan hjälp och stöd från min omgivning.Sedan är det inte alla som har ett starkt socialt nätverk och skyddsnät att vända sig till för att be om hjälp. Men om du känner dig svag eller har problem, försök be om den på andra håll i så fall. Gäller det jobbet är det din arbetsgivare som kan och bör hjälpa till beroende på vad det gäller. Är det privata bekymmer så försök be din familj, dina vänner eller vården om råd och stöd. Vi må leva i ett individualistiskt samhälle men det innebär inte att vi är eller måste vara ensamma.
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016