Vecka 38 och 39 2018

Idag mina vänner tänkte jag att vi ska introducera ett ny vinjett här på bloggen: nämligen nyhetsvepet! Jag försöker hålla mig ajour med vad som händer i världen, framförallt när det gäller ledarskap och varför hålla det jag snappar upp, förfasas över eller fnissar åt för mig själv? Så därför tänkte jag dela med mig av några höjdpunkter till er med! Och alla tips är givetvis varmt välkomna. Snubblar du över något viktigt eller underhållande som jag borde läsa, lyssna på eller se? Let me know! Här kommer ett axplock av ledarskapsrelaterade nyheter för vecka 38 och 39 2018:

Vecka 38 och 39 2018

Jobba sex timmar om dagen eller fyra dagar i veckan?

Vi har inte talat så mycket om sex timmars arbetsdag här på Bossbloggen som jag skulle önska men det kommer vi göra mer framöver. Medan det testas på olika håll i olika organisationer i Sverige med övervägande goda resultat så får vi veta, via New York Times, om att det i England talas om att inför fyra dagars arbetsvecka. Vad säger du? Hade du hellre jobbat sex timmar om dagen eller fyra dagar i veckan om lönen var densamma i båda fallen?

Anledningen till att kvinnliga forskare har svårt att få Nobelpris kartlagd

Österrikiska forskare har i en studie kartlagt varför så få kvinnliga (österrikiska) forskare vinner Nobelpris. Slutsatsen? Det är för att de saknar kontakter som nominerar och lobbar för att de ska få priset, berättar Sveriges Radio, som också lyfter fram flera exempel på kvinnor som gjort banbrytande vetenskapliga upptäckter. Dessvärre är det inte kvinnorna ifråga som har fått Nobelpriset utan det har i stället gått till manliga forskare som arbetat vidare med deras upptäckter.

Behovet av arbetskraft ökar

Sveriges arbetsgivare ser ett ökat behov av arbetskraft enligt den senaste versionen av Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer. Behovet av att anställa kommer att gå upp till 8 procent inför årets fjärde kvartal till skillnad från det tredje som låg på 4 procent. Samtidigt berättar TT och Sydsvenskan om att det råder polisbrist och att fler än tretusen poliser kommer att behöva tillsättas under de kommande åren. Rykten säger att anledningarna till att såpass många lämnar polisen sägs ofta vara de låga lönerna men det tillbakavisas av myndigheten som nu kommer att fokusera på att söka och tillsätta fler poliser.

Bolag grundade av kvinnor - välgörenhet eller en lysande affär?

Investeraren Jana Bakunina har valt att nischa sig och väljer att bara investera i bolag startade av kvinnor eller män från olika minoritetsgrupper. De tre vanliga kommentarerna hon får från manliga investerare om detta? Det är:"Så du sysslar med välgörenhet?""Ah! Du har en fond för socialt arbete!""Toppen, men varför begränsar du dig själv?"Detta berättar hon i en krönika i Financial Times och frågan är vem det är som egentligen är begränsad när man läser rapporten 10 years First Round som visar att investeringar i bolag med kvinnliga grundare ger 63 procent bättre avkastning över tio års tid jämfört med bolag grundade av män? Jag vet förstås inte hur männen som Jana Bakunina har mött definierar välgörenhet men spontant känns det som att de har en del kvar att lära för att kunna kalla sig lyckade affärsmän.

När de enklaste frågorna är de svåraste att besvara

https://www.youtube.com/watch?v=b6g-zycRv8QIbland är det de ack så enkla frågorna som sätter oss på pottkanten och ja, den här är ju intet annat än briljant. Ten points for senator Kamala Harris!Parantes: Hur sorgligt är det inte att Kamala Harris är den första av indisk härkomst som har valts in i senaten och att det skedde 2017? Representation är verkligen en global fråga. Sedan ska det bli grymt spännande att se om hon blir en av presidentkandidaterna till år 2020.Vad tycker du om det här blogginlägget? Var för långt, för kort eller lagom? Har du snappat upp någon annan nyhet som kan vara intressant för oss andra här? Berätta och tipsa oss gärna i kommentarsfältet!

Previous
Previous

Korta dagar, långa nätter

Next
Next

När chefen löser medarbetarnas problem åt dem