Saker vi kan göra för att må bättre
För första gången någonsin så har jag börjat lyssna på årets Sommarprat redan från början och favoriten hitintills helt klart läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansens sommarprat. Har du inte lyssnat på det - gör det! Och för dig som kanske inte hinner eller orka lyssna, eller vill se dess höjdpunkter i textformat, läs vidare. Det var så infernaliskt bra att jag på lyssnande fot bestämde mig för att skriva ner några av de guldkorn om saker som vi kan göra för att må bättre.
Saker vi kan göra för att må bättre
Motionera
Människan är utvecklad för rörelse och Anders Hansen berättar att det historiskt sett verkar som att att hjärnan utvecklades för att styra kroppens rörelser. Och regelbunden pulshöjande aktivitet bland annat är:
- Läkande
- Kan förebygga depression eftersom stora delar av hjärnan aktiveras när vi motionerar
- Bromsar vårt åldrande eftersom hippocampus krymper i takt med att vi åldras. Motion inte bara motverkar detta utan medför enligt studier att hippocampus växer i stället.
- Våra pannlober som hjälper oss att resonera logiskt och "hålla huvudet kallt" när saker händer stärks eftersom blodcirkulationen ökar och att nya blodkärl bildas.
- Stärker minnet och ökar vår koncentrationsförmåga
- Kan rentutav förändra våra gener, hur häftigt är inte det?
Rörelse före prestation ger bättre resultat
Han berättar även om en studie där studenter antingen fick sitta ner och vänta eller gå en promenad före ett kreativitetstest. Gruppen som promenerade hade 60 procent bättre resultat.
Snabba promenader i 30 minuter, få upp pulsen 3 ggr per vecka. Andfådd och svettig. Allt är bättre än inget eftersom varje steg gör skillnad för hjärnan.
Sömn
Vi överlever med fyra till fem timmars sömn men det får konsekvenser. Sover vi tillräckligt blir vi mer känslomässigt stabila och tvärtom. Om vi inte sover blir vi känsligare för stress, reagerar starkare på negativa saker och sjukdomar. Ändå så sover vi mindre och mindre och antalet unga som sökt vård för sömnproblem har ökat med 500 (!) procent sedan millennieskiftet. Så sov, sov, sov och sök hjälp om du har sömnproblem som påverkar dig negativt.
Umgås med andra
Ensamhet är en annan faktor som kan påverka vårt mående negativt eftersom vi i grund och botten är flockdjur. Vi mår sämre av att vara ensamma och isolerade och Anders Hansen beskriver att det just nu tycks spridas en "epidemi av ensamhet" nu i världen. Det finns flera olika anledningar till det men förändringar i de sociala strukturerna och den ökade individualismen sägs vara några. En annan bedömer han vara den mobila livsstilen som kan riskera att bidra till att vi blir mer frånkopplade och därmed mer isolerade.
Lägg undan mobilen
Mobilen är i mänsklighetens tidsspann en ögonblicklig företeelse - samtidigt styr den de flestas vardag. Vuxna bedöms använda mobilen 3 timmar och 20 minuter varje dag, än mer för ungdomar. Och det räcker inte att bara lägga ifrån sig den eftersom vår hjärna då tycks bli upptagen med att ignorera telefonen i stället för att fokusera på det vi gör. Lägg den i ett annat rum och försök välja dina stunder när du använder den i stället.
Vi är inte gjorda för att må bra jämt
En annan viktig och intressant punkt är konstaterande att vi kanske inte ska må bra jämt. I ett historiskt perspektiv så har vi inte särskilt länge. Vi har inte heller varit särskilt trygga. Den som var vaksam hade förmodligen mycket större chans att klara sig i världen jämfört med den som mår bra och är tillfreds. Anders Hansen menar därför att ångest och depressioner snarare är symptom som har hjälpt oss genom tiderna mot faror. Du behöver alltså inte vara trasig eller sjuk för att du känner ångest. Samtidigt innebär det inte att vi ska gå runt och må dåligt. Tvärtom! Det är både bättre och viktigt att söka hjälp så att du kan få stöd att börja må bättre.
Vad säger du som läser? Har du hört på sommarpraten och vilken har i så fall varit din favorit hitintills?