Fem tecken på en giftig arbetsplats

Entrepreneur har listat fem tecken på en giftig arbetsplats. Känner du igen din organisation i dem? Om inte, grattis! Om ja, då är följdfrågan om du är i en position så du kan göra något åt det? Kan du det - försök ändra på det. Om inte, fly. Ta dig därifrån innan du blir för negativt påverkad av den giftiga miljön.

Stora kommunikationsproblem

Utan kommunikation är det omöjligt att samarbeta och för att kunna nå resultat och skapa en bra miljö: ja, då behöver dess medarbetare kunna samarbeta. Därför är ett av de första kännetecknen på en giftig arbetsplats att kommunikationen inte funkar. Antingen genom att det inte finns någon kommunikation alls och man som medarbetare får veta att saker hänt eller förändras i sista sekund eller rent utav efter att de har verkställts. Eller genom att information sprids genom djungeltrumman, inte delas med av alls eller är missvisande.Läs mer: Så chefar du på Facebook

När rutiner är snygga dokument på väggarna (eller inte finns alls)

De flesta organisationer idag är har policys och riktlinjer för vilka värderingar de står för, hur man ska arbeta och om man uppnår olika kvalitets- och miljöcertifieringar. Men vad händer om värderingarna bara blir snygga dokument och inte avspeglas i den dagliga driften? Eller, än värre, om det inte finns några rutiner eller värderingar alls?Arbetsmiljön kommer med stor sannolikhet att påverkas negativt eftersom medarbetarna upplever att företaget har en fasad utåt som inte stämmer överens med hur man jobbar. Alternativt så blir arbetet rörigt eftersom det inte är uttalat vem som gör vad vilket förmodligen kommer att ge både sämre resultat och sämre kvalitet både internt och externt.

Giftigt ledarskap

Om giftigt ledarskap föder giftiga organisationer eller om den giftiga organisationen främjar ett giftigt ledarskap är oklart. Men de har ett samband. Giftigt ledarskap är klurigt för det är inte alltid som det syns på direkten. Chefen kan verka lovande och framgångsrik men i själva verket så är hens ledarskap narcissistiskt, egoistiskt och manipulativt. Information omvandlas så hen framställs i positiv dager, omgivningen och människorna i dem är ett verktyg för att de ska uppnå sina mål eller i alla fall se bra ut.Läs mer: Den manliga chefssjukan

Tråkig stämning

En klassisk maskering av tråkig stämning på en arbetsplats är "hård jargong". Cyniska och sarkastiska kommentarer, klagomål och muttranden är sällan signaler på att saker står rätt till. Framförallt om de bottnar i att medarbetarna inte känner något förtroende eller någon tillit till ledningen. En annan tydlig signal är att syndabockar utses så fort något går fel eller att det alltid är fel på någon annan inom eller utom organisationen.

Medarbetarna mår dåligt

En giftig arbetsplats är som du hör inte en särskilt hälsosam miljö att vistas i i längden och den märks ofta på medarbetarnas hälsa på olika vis. Det kan vara stressrelaterade symptom, till exempel sömnstörningar, koncentrationssvårigheter. Hos vissa kan det yttras som humörsvängningar, irritation och kort stubin medan andra blir mer ältande, nedstämda och pessimistiska.Läs mer: När chefen mår dåligt

Vad kan man göra?

Hur var det att läsa detta? En lättnad över att ingenting stämde eller en upplevelse av att kunna sätta "check" på majoriteten av punkterna?Om det är den senare känslan som dominerar så är nästa steg är att ta ett steg tillbaka. Se om och hur du påverkas av arbetsplatsen och hur du kan bidra till att förändra läget. Försök att låta bli att ta åt dig av negativiteten (något som kan vara sjukt svårt om man har blivit indoktrinerad i den) och i stället sprida en positiv och optimistisk anda. Du som arbetar som ledare har betydligt mer handlingsfrihet till att försöka skapa en förändring men även som medarbetare kan du dra ditt strå till stacken.Om dina försök däremot inte ger resultat eller om du märker att du talar för döva öron - då är det bäst att du tar dig därifrån. För att recitera en okänd persons kloka ord: vem vill frivilligt sitta kvar i en tunna med gift?

Är det någon här som känner igen symptomen? Har du upplevt detta på en arbetsplats och var det något som man lyckades förändra eller tog du dig därifrån? Berätta!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Previous
Previous

Bossbloggens ettårskalas!

Next
Next

Resterna från mitt utmattningssyndrom