Personlig utveckling Clara, Bossbloggen Personlig utveckling Clara, Bossbloggen

Att orka vara spontan

Jag har nog alltid varit rätt så impulsiv. Gillar att hoppa på saker och har en rätt så kort startsträcka men i och med utbrändheten försvann all ork till att vara spontan. Den inte bara försvann utan blev rent utav läskiga och ångestframkallande. Klarade inte av någonting som inte var planerat och genomtänkt ett tag när jag var som sjukast. Men under det senaste året har jag märkt att mitt behov av just spontanitet och äventyrlighet har ökat nästan exponentiellt. En högst naturlig reaktion efter att känt sig som Törnrosa i en tid. Men jag har ändå inte haft riktig med ork för att kunna göra något åt saken. Förrän nu.

Små, små äventyr

Till exempel som när jag för några veckor sedan bestämde jag mig en solig eftermiddag spontant för att sticka iväg själv och tälta en natt för att fota lite i morgonljuset.Spontan utflyktHäromdagen blev det en spontant påkommen lunch i solen i fin miljö.Lunch with a viewI veckans september-sommarvärme stannade jag till vid min pärla till skogssjö på vägen hem från kontoret. Det här stället är verkligen som balsam för själen.Clara LöfvenhamnSom faktiskt slutade med ett spontandopp. Lugnt, stilla och bara underbart att få njuta av solskenet. Himmelskt.AdventureOch även om det är larvigt små saker som jag tar mig för ger de en enorm känsla av frihet. Både när jag gör dem och när jag tänker tillbaka på de stunderna. Hehe, känner hur det spritter i kroppen bara att skriva om dem nu.Så min läxa blir att fortsätta vara lite spontan i vardagen då och då. Men också att att tänka tillbaka på de stunderna med jämna mellanrum efteråt. De ger en så fin guldkant på vardagen och är så lätt att  prioritera bort när allt går i  hundranittio knyck. Har du gjort något spontant på sista tiden? Vad var det?

Read More
Personlig utveckling Clara, Bossbloggen Personlig utveckling Clara, Bossbloggen

Balans hit och balans dit

Förra veckan var jag på en gratisföreläsning från Balansekonomi och jag har har sedan dess funderat mycket på det här med balans.

Balans hit och balans dit

På sätt och vis är vi väl alla lindansare som försöker ta oss fram över livets tunna tråd samtidigt som man jonglerar livets olika bollar? Och då har man ofta inte bara en ryggsäck med tunga erfarenheter i  som man ska kompensera för – man har dessutom kanske någon annan dödvikt eller energitjuv att släpa på. Vissa har många bollar i luften medan andra har färre. Vissa befinner sig på tio meters höjd medan andras lina ligger på marken. En bra påminnelse om att vi alla har olika förutsättningar i livet. Och ibland behöver man kanske rentutav ta en paus. Kliva av linan och sätta sig i gräset bredvid en stund. Been there, done that.Sedan var det att börja om igen med balansakten, sakta men säkert. Nu äntligen är jag stark nog  att ha börjat min nya resa mot en balanserad vardag med så roliga problem som möjligt. Hur den kommer att se ut återstår att se.Clara Löfvenhamn

Vad innebär balans?

Charlie Söderberg pratade också i sin föreläsning om olika typer av rikedom. Att man kan ha fysisk, inre och ekonomisk rikedom. Jag tänker att det lika gärna kan översättas i balans. Att ha fysisk, psykisk och ekonomisk balans. Innebär det att balans = rikedom? Jag tror nog precis som Charlie Söderberg förespråkade att fler (inklusive jag själv) kan uppnå rikedom och balans i sin vardag. Men kan inte låta bli att undra om det, precis som självförverkligande, också kan vara en lyxvara som inte erbjuds alla?  Är balans något som alla vill ha? Företagen borde väl vilja ha det mellan sina kostnader, sitt resultat och sitt välmående. Vi har berört ämnet om balansen mellan nytta och nöje tidigare och vad som händer om man inte har det.BalansBörjade fundera på om balans innebär att man står still eller stagnerar men det stämmer såklart inte. En välbalanserad lindansare kan ju röra sig i alla möjliga riktningar. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra: är balans slutmålet eller ett verktyg?

Read More
Personlig utveckling Clara, Bossbloggen Personlig utveckling Clara, Bossbloggen

Min friskhetslista

Jag vet inte hur ni läsare som också drabbats av utmattningssyndrom gör – men jag skapade mig en friskhetslista för att kunna avgöra hur jag mådde och vad jag orkade med i vardagen när jag var som sjukast i min utbrändhet. Använder den än idag som en barometer över mitt mående och min ork.Grundnivån är alltid mat, sömn, motion. Allt annat är bonus och baserat på mitt behovshjul. Vill poängtera att detta är min lista och att jag har rangordnat den utifrån de grundläggande grejerna som jag vill klara av i min vardag. Jag menar alltså inte att detta är något allmängiltigt facit eller att alla bör tänka såhär eller ens ha en lista. Men för mig underlättade den när jag pratade med både läkare, psykolog och Försäkringskassan eftersom jag fick koll på hur det verkligen var i vardagen och slapp försöka komma ihåg allt.Behovshjul

Arbeta angiven procent

Tyvärr var min återgång till arbetet extremt pressad och lätt förhastad. Därför hamnade den högst upp på listan även om den kanske inte borde vara det.

Daglig rörelse/utevistelse

Den här punkten baseras helt på mående och ork för dagen. Vissa dagar tar jag mig inte ut alls. Andra kommer jag ut i trädgården, runt kvarterat eller rent utav lite längre rundor. Eller att jag orkar hålla normalt promenadtempo.

Kunna laga mat

Att orka eller kunna laga mat själv är ingen självklarhet för mig. Det kostar vansinnigt mycket energi. Därför är den med som en check point. Orkar jag laga mat eller inte? Blir jag trött av det? Orkar jag diska?

Umgås normalt med min sambo

Alltså, jag vet inte hurdana ni blir när tröttheten golvar er men jag blir en zombie. En gråtande, bortkopplad och arg zombie som bokstavligen talat vinglar runt och sluddrar. Inte fullt så charmig med andra ord. Så att ha ork över när jobbet är klart till att faktiskt kunna umgås, prata och mysa betyder oerhört mycket.Friskhetslista

Dra mitt strå till stacken med att hålla hemmet i ordning

Vi har ett väldigt jämställt förhållande  när det kommer till hushållsarbete och när jag har varit sjuk har M givetvis fått dra ett större lass.  Märker direkt att jag mår bättre eftersom jag då orkar börja plocka och pyssla hemma och njuter av det.

Vara social

Jag mår så bra av att få umgås med mina vänner och vara social en eller ett par gånger per vecka. Så försöker att få in det i vardagen. Ibland har jag bara orkat prata i telefon och då har det fått räcka. Men bäst är helt klart att ses och där får måendet bestämma umgängesformen och dess intensitet.

Sjukgymnastik en gång/vecka

Jag går fortfarande på sjukgymnastik en gång per vecka och kommer att fortsätta göra det fram till årsskiftet. Fantastiskt viktigt och bra stöd i min vardag.

Ärenden och vardagsprojekt

När jag var som sämst fick jag nästan panikångest av att killen frågade om vi hade mjölk hemma. Sådana saker fungerar bra nu – jag har däremot svårt för när ärenden och projekt samlas på hög för att jag inte orkar göra dem på en gång. Om de dyker upp oplanerat och akut kan de stressa mig men annars är det också betydligt lättare att hantera idag.Bossbloggen Clara Löfvenhamn

Bossbloggen!

Sist men inte minst kommer ju bloggen! Å ena sidan skulle jag kunna jobba hur mycket som helst med den – å andra sidan ska jag inte det eftersom jag inte tänker bli sjuk igen. Vissa dagar är klart slitigare än andra men mest ger den mig så vansinnigt mycket energi, inspiration och vardagsglädje.Så. Mina två frågor som jag ställer mig själv är helt enkelt vad orkar jag med från listan? Och hur mår jag under tiden och efter aktiviteten? Och så har jag fått öka belastningen successivt genom att lägga till fler saker från listan i vardagen. Blir jag slut, grinig eller mår kass så får jag backa bandet. Slutmålet är kunna ha alla dessa bollar i luften på ett lugnt, kontrollerat, avslappnat vis. Framförallt vill jag ha roligt och känna mig trygg och stabil i mitt mående och i min vardag.Vad säger ni som också drabbats av utmattning, har ni också en friskhetslista? Eller hade det stressat er mer än vad det hade hjälpt?

Read More
Personlig utveckling Clara, Bossbloggen Personlig utveckling Clara, Bossbloggen

Balansekonomi som inspirationsdos

Hej! Jag hoppas det är bra med er idag. Var ju på en gratisföreläsning från Balansekonomi igår. Träffade så trevliga människor på minglet efteråt att jag kom way past bed time. Så jag bestämde mig för att vänta med bloggandet till idag i stället, kors i taket på den!Hur som, får ni chansen att gå på en föreläsning med Charlie Söderberg kan jag varmt rekommendera det. Det var en härlig inspirationsdos. Han är en retoriker och performer af rang och det var fantastiskt intressant få ta del av hans tankar om ett rikare liv. Han menar att det är möjligt att skapa sig ett rikt liv när det gäller fysiska tillgångar, inre rikedom och ekonomisk rikedom samtidigt. Extra kul att höra eftersom det är tankar jag själv har haft under det senaste halvåret.Balansekonomi Charlie SöderbergTyckte det fanns mycket matnyttigt att ta med sig från föreläsningen och det om balansekonomi kommer jag faktiskt att ha i ett separat inlägg om nästa vecka. Men jag har sammanfattat några andra poänger från föreläsningen som jag tyckte var intressanta:

Det är ens beteenden som skapar resultat

Bra resultat beror på bra beteenden, ergo dåliga beteenden skapar dåliga resultat. Kan upplevas som väldigt svartvitt (och det är det också, menat att provocera och riva upp känslor hos publiken). Men framförallt att dåliga beteenden inte försvinner bara för att vi känner till dem. Att olyckligt medvetande kan vara lika dåligt som att vara lyckligt omedvetande.

Vi har alltid fullt av problem

En annan visdom från föreläsningen var att livet består av problem och att vi alla alltid har fullt av dem. Om du inte har några problem så kommer du att få problem med vädret. Eller med att bestämma dig för vad du ska äta till lunch. Så oavsett hur rik du är (ekonomiskt, energimässigt) är antalet problem, oavsett hur stora eller dramatiska de är, detsamma. Därför pratade Charlie Söderberg om vikten av att skapa sig så roliga problem som möjligt i stället för färre: en intressant tanke!Alice i Underlandet

Ha ett mål eller gå ändå

Texten ovanför kommer från Alice i Underlandet. Och just det: om du inte vet vart du ska då spelar det ingen roll vilken väg du tar. Du kommer att komma någonstans om du går långt nog finner jag väldigt tilltalande.För vi pratade också om efter föreläsningen om att det inte alltid är så enkelt att man bara vet vad man ska göra. Och att leta efter sin dröm kanske kan vara ett mål i sig. Att genom att testa på olika saker inse vad man inte vill göra – och på vägen kanske hitta vad man tycker är kul att göra.  Kan se tydligt nu att det är tack vare att jag har provat mig fram som jag är här idag: med intresset för ledarskap och att använda min blogg som forum att få arbeta med det.

Sagor finns än idag – och de är fulla av sensmoral

Det är inte bara bröderna Grimms sagornas  som innehåller goda råd om vad vi kan och inte kan göra här i livet. Det finns mängder med moderna sagor och myter som talar om det för oss.En modern saga enligt Charlie Söderberg är att man måste välja mellan att ha en familj eller vara rik. Antingen är du en Krösus Sork eller en Bamse. Du måste inte vara antingen eller – du kan vara både och. Här ger han sig som exempel på det som arbetar tre dagar i veckan för att spendera tid med familjen och ändå tjänar pengar. Är det förresten någon annan som blir nyfiken på hur hans ledarskap ser ut för att lyckas med det? Funderar på att fråga om han kan tänkas intervjuas i ämnet (om ni är intresserade av att läsa om det).BalansekonomiSist men inte minst bär jag med mig ett citat som jag läste och berördes av redan i våras när Charlie Söderberg i en intervju. Nämligen:

Priset du får betala för att inte göra som alla andra är att du ser ut som en idiot.

Charlie Söderberg

Inspirerad till tusen

Det har jag hämtat åtskilligt med styrka i medan jag har planerat, startat upp och nu driver en helt egen nisch inom bloggbranschen med denna ledarskapsblogg. Nu har det dock hamnat lite i skuggan av all den fantastiska energi och alla lärdomar som jag får från er. Det är så roligt att få lära känna er på vägen och är glad att fler och fler hittar hit (bara i augusti månad har antalet läsare ökat med 45 procent!) och att ni delar med er om era ledarskapshistorier och tankar kring ledarskap och hälsa.Så, sensmoralen för detta inlägg får väl helt enkelt anammas av den frågeställningen som Charlie Söderberg säger förändrade hans liv: är du beredd att i fem år göra det som 95 procent aldrig gör för att få det 95 procent aldrig får? Vad är ditt svar?Clara (som redan sagt ja och har påbörjat den resan utan att ha en aning om hur den kan sluta)

Read More
Personlig utveckling Clara, Bossbloggen Personlig utveckling Clara, Bossbloggen

Varför jag blev utbränd

Att jag har varit utbränd och blivit frisk är ingenting nytt i detta forum – däremot tänkte jag idag berätta lite om hur jag hamnade där.

Min resa mot väggen

Först och främst kan vi ju konstatera att jag som person inte bara är högpresterande. Jag är även hyperaktiv.  Detta innebär att jag å ena sidan är som alla andra att för mycket enformig och felaktig belastning gör mig utmattad. Å andra sidan passar jag inte in i mallen över hur gemene man fungerar och vill leva sitt liv.Till exempel: När jag berättar att jag har arbetat heltid jämte mina studier. Samtidigt som jag har arbetat ideellt, varit fysiskt aktiv och social i nästan hela mitt vuxna liv. Då tror nio av tio personer att det är därför jag drabbats av utmattningssyndrom – det är inte riktigt hela sanningen.Mall

Varför det hände

De åtta-nio månaderna innan jag faktiskt klappade ihop flydde jag från personliga sorger rakt in i arbetet. Jag utbildades internt och drev fyra stora Leanprojekt samtidigt som jag skötte mitt ordinarie heltidsjobb. Jag jobbade minst 10-12 timmar om dagen (ofta mycket mer) sex dagar i veckan. Det var en daglig kamp att få projekten att rulla (vilket de gjorde med bra resultat) men priset jag betalade för det var att jag bara jobbade och sov i över ett halvår. Och det var det, tillsammans med tyngden av mina sorger, som till slut knäckte mig.Skillnaden mellan den stressiga perioden och alla andra stressiga perioder är idag solklar: innan hade jag alla de där olika pusselbitarna från mitt behovshjul i olika grad i vardagen medan jag den här gången skalade jag bort allt utom jobbet. Och det utarmade mig så fullständigt att jag när jag bytte miljö och började läsa journalistik kraschade den 11 september 2012.För gemene man går inte att göra en och samma sak, utan avbrott eller återhämtning, i för stora mängder, i långa perioder utan konsekvenser. Det är inte din hjärna, inte dina värderingar, inte dina idéer eller teorier som vet vad din kropp år bäst av – det gör endast kroppen. Och det är därför jag borde ha lyssnat på dess varningssignaler i stället för att ha kört på i det destruktiva livsmönster som jag hade och mådde dåligt av.Clara Löfvenhamn

Mot en friskare framtid

Men jag har som tur var lärt mig min läxa och jobbar nu aktivt med variation i vardagen. Likväl som jag planerar in återhämtning så gör jag rum för vänner, att röra på sig, ha kul och vara kreativ  i vardagen. Tyvärr har ju dygnet bara 24 timmar men då gäller det att göra sakerna i mindre doser. Då trivs jag och min hyperaktiva själ som bäst.Vad säger ni som har också har erfarenhet av utmattning: vet du varför du blev utbränd? Och finns det någon annan som också behöver flera olika projekt och sysselsättningar för att trivas i vardagen?Jag hoppas ni får en mysig kväll!Clara

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna