Kristina Jarring Lilja: "Se till att ha tid att leva som du lär"
Mitt arbete har jag turen att få träffa många otroliga ledare och chefer och dagens avsnitt i Möt en boss är inget undantag. Kristina Jarring Lilja är bland annat styrelseordförande för StyrelseAkademien Skåne och svaren på frågor som: hur hamnade hon här? Vad har hon lärt sig under alla sina år som ledare? Varför vill hon vara den som är boss? De kommer här!
Hej Kristina, kan du berätta lite omdig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är en 60-årig, gift kvinna som älskar att bo i Helsingborg och har förmånen att bo så jag har utsikt över Danmark. Både som person och ledare har jag alltid brunnit för att bygga förtroendekapital och även om jag älskar mode så konsumerar jag det inte på samma sätt längre.
Berätta om din karriär!
− Jagbörjade jobba i detaljhandeln i början på 80-talet och flyttade sedan till USA föratt arbeta med PR, marknadsföring och sälj. När jag var 25 fick jag mitt förstaledaruppdrag och sedan dess har jag alltid varit med i någon ledningsgruppeller varit VD. På 90-talet flyttade jag till Varberg och jobbade med skor. Jaghade mycket erfarenhet från både USA och Asien så kom tillbaka till InWear[KJ1] med att öppna upp butiker och drevdetta under tre år. dan blev jag VD för det börsnoterade bolaget Micro Bildelarsom var en kedja för biltillbehör och bildelar. Jag trodde det skulle vara ettstort hopp mellan att vara ledare inom mode och bildelar men det blev faktisktinte. Produkten var förstås annorlunda men detaljhandel är detaljhandel.
− 2006 blev jag tillfrågad om att vara med i min första styrelse och det föranledde fler och fler förtroendeuppdrag. Bra styrelsearbete ger värde för bolagen och upplever att jag med min bakgrund som VD kan göra mycket nytta. När Micro Bildelar sedan likviderades fanns alla VD-uppdrag som jag var intresserad av i Stockholm. Så jag valde att stanna i Helsingborg för att driva eget och fortsätta med styrelseuppdrag och det gör jag än idag och då bland annat som ordförande för StyrelseAkademien Skåne.
Vad för ledarroll har du idag och hurser ditt dagliga arbete ut?
− Idag jobbar jag inte operativt som ledare utan arbetar i stället ett antal olika styrelser vilket gör att mina dagar verkligen varierar från dag till dag. Ena dagen är jag i ett bolag där vi har styrelsemöte hela dagen. Den andra dagen arbetar jag som rådgivare till ägare i ett bolag på förmiddagen medan eftermiddagen har jag ett mentorskap med en VD. Dag tre så kan jag vara ute och hålla ett föredrag om förtroende och styrelsearbete. Dag fyra är det workshop och sedan avslutas veckan med ett styrelsemöte.
Varför vill du vara den som är boss?
− Därför jag tror att det är lättare att göra skillnad som ledare. Det är någon som har sagt att makt korrumperar och det tror jag det kan göra men det kan också ge en verktygen till att göra skillnad på riktigt. Det gäller att ha koll på sin etiska kompass och jag är övertygad om att vi hade haft en förtroenderik värld så hade världen blivit en bättre plats. Sedan drivs jag också av att se ledare som är trygga i sig själva. Organisationers mående är så beroende av sina ledare.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Målet är att kunna se att förtroendet i organisationerna ökar, jag tror att jag kommer att jobba med det tills jag dör i princip. Förtroende är ett kapital som är viktigt och som skapar ett faktiskt värde i bolaget.
När du kan ta kritik på rätt sätt och göra något åt det - då har du nått långt som ledare.
Kristina Jarring Lilja
− Ett annat mål är att se till att alltid ha tiden att leva som jag lär. När man får frågan är det lätt att tacka ja och så är det lätt hänt att du tar på dig för mycket. Att kunna tacka nej är viktigt för att kunna se var jag kan göra mest skillnad.
Vad är det viktigaste en ledare skagöra?
− Att föregå med gott exempel och göra det du förväntar dig av medarbetarna själv med. Jag tycker att det kan vara allt ifrån att plocka undan kaffekoppar till att packa upp varor om det är kris. Du kan inte be människor göra saker som du inte kan tänka dig att göra själv.
Jag tror mycket på att man ska vara tydlig med sina värderingar. Vissa personer kan tycka att jag är för tydlig men det är bättre att vara det än att dina medarbetare undrar vad som händer och vad de ska göra.
Kristina Jarring Lilja
− En annan sak som jag tror är viktig är att lyssna för att förstå och inte lyssna för att svara tillbaka. Men också att ha lågt självfokus, som ledare bör du ha mycket fokus mer på andra än dig själv. Det krävs en relation för att kunna bygga förtroende och du som ledare måste ha koll på ditt förtroendekonto och se till att så att det sätts in så mycket möjligt och tas ut så lite som möjligt.
Annelie Lindeberg: Det coachande ledarskapet har gett så stora framgångar
I dagens Möt en boss får vi träffa Annelie Lindeberg som arbetar som VD för Frisyrmakarna. Hur kom hon dit? Hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Och hur har det coachande förhållningssättet förändrat hennes ledarskap?
Hej Anneli, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är 47 år gammal och bor i Rydebäck utanför Helsingborg. Är en positiv, lugn och glad person som försöker se det goda i alla människor.
Berätta om din karriär!
− Jag började först inom restaurangbranschen. Det var kul och på den tiden tjänade man rätt bra, så jag jobbade på olika restauranger i Malmö under 80-talet. Sedan flyttade jag till Spanien och mötte mina barns pappa och tillsammans bodde vi i Spanien, Holland och Irland i flera år. På Irland startade jag min egna restaurang men eftersom jag alltid har gillat skönhet och hudvård började jag utbilda mig till hudterapeut.− När vi separerade flyttade jag hem till Sverige och bodde hos mina föräldrar med två små barn och fortsatte utbildningen. Det var två tuffa år eftersom jag pendlade flera timmar om dagen, men det gick och jag gick ut som en av de bästa eleverna. När jag fick mitt diplom så startade jag en egen salong i Malmö som kombinerade hudvård, frisör och en klädbutik. Det var fantastiskt roliga år men sedan flyttade jag till Höllviken, flyttade firman dit och körde det i sju år.− Åren går snabbt, haha. Helt plötsligt var det 2017 och jag insåg att jag saknade något i min bransch. Jag kunde förstås bidra med behandlingarna men i och med att relationen med våra kunder ofta blir intim så är det vanligt att kunder öppnar upp sig och delar med sig av förtroenden och jag kände att jag ville ha verktygen för att kunna hantera det. Det var så jag kom i kontakt med coaching och insåg att det här med kommunikation och personligt ledarskap är något jag har sysslat med länge egentligen. Så idag är jag certifierad coach och arbetar en del med det. Jag arbetar extra som hudterapeut och har som huvudsakligt uppdrag att arbeta som VD för Frisyrmakarna.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Min ledarroll innebär att jag gör allt utom att klippa eftersom jag inte är frisör. I dag har vi tre salonger och mitt jobb består av alltifrån marknadsföring, möten av olika slag, inköp, renoveringar, budgetansvar och personalansvar. Jag har coachande ledarmöten med medarbetarna och gruppmöten och sedan finns det såklart saker som går sönder och vi behöver kaffe och kakor.− Jag försöker delegera så mycket som möjligt så att det inte blir katastrof om inte jag är där. Men i slutändan så är frisören där för att ta emot kunden och allt som kan avlasta dem när det är mycket att göra - det gör jag. Så hjälps vi åt när det är lugnt. Det är en roll med stor frihet och mycket flexibilitet vilket jag har längtat efter under de år som jag har haft eget.
I början undrade jag hur det ska gå när jag inte själv är frisör men idag ser jag det som en stor fördel. Om jag hade kunnat klippa så hade det nog, eftersom vi bara har anställda frisörer, lett till att jag hade fått gå in och göra det om det är någon som är sjuk eller VAB:ar. Då hade det nog lett till att jag både blivit mer av en i gänget och att jag inte hade haft tiden att fokusera så min ledarroll. Men nu är min chefsroll tydlig och jag tror att jag har kunnat leda och driva företaget mer framåt jämfört med om jag hade haft samma bakgrund som teamet.Annelie Lindeberg
Varför vill du vara den som är boss?
− Det är väldigt naturligt för mig att vara ledare. När jag började driva eget så kände jag att jag hade förmågorna med mig. Jag kunde se ett större perspektiv med vad som behövde göras och det har stärkts med tiden eftersom jag har fått mycket erfarenhet genom åren. Det är ämnat för mig! Sedan tycker jag om den här friheten jag får i rollen jag har idag. Genom att göra detta, arbeta extra som hudterapeut och som coach så får jag lite av varje och det passar mig att ha flera olika uppdrag samtidigt.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Eftersom jag fick det här jobbet strax innan jag började min coachutbildning kunde jag inleda med att använda det coachande förhållningssättet redan från början och ja, vilka framgångar det har gett. De coachande verktygen har lärt mig att inte ge svaren direkt och det blir en helt annan kommunikation om man istället bollar tillbaka frågan. Då får man ett mycket djupare samtal och nu har medarbetarna blivit vana vid att jag oftast inte ger svar och det har skapat en medvetenhet hos dem att tänka en gång till och försöka finna svar själv på problem som de har. Alla tar ett eget, större ansvar och det skapar såklart resultat för både individen, gruppen och företaget. I framtiden skulle jag nog kunna tänka mig att utbilda mig ännu mer inom coaching. Att se andra växa ger mig en så stor kick. Det är en oemotståndlig och ovärderlig känsla.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Att vara ödmjuk, inlyssnande och se alla. Ensam är inte ofta stark utan det blir vi tillsammans. När jag kommer in så vill jag göra det med ett leende, se alla, prata med alla och fråga hur alla mår och har det. Att utstråla lugn är också viktigt men framförallt att ta allt i ett lugnt och sansat tempo. Inte minst när vi pratar med varandra. Stress och upprördhet tar ofta mycket onödig energi.− Min förmåga att behålla och utstråla lugn är något jag har vuxit in i med tiden och jag har lärt mig att fokusera på det som är viktigast just nu istället för att brusa upp. Men också att färdigställa en sak i taget och inte göra tio saker samtidigt. Det gör att jag kan ta det lugnt även när det är stressigt runtomkring.
Tyckte du om detta inlägg?Klicka på hjärtat eller dela inlägget så att andra kan få läsa det!
Sofie Bergdahl: Tror på att kliva fram i motgång och backa i framgång
Vem är Sofie Bergdahl? Hur vill hon vara som ledare? Och vad har hon lärt sig under de två åren som hon har varit VD för konsultföretaget Lunicore? Här finner du alla svar och mer därtill när hon berättar om sin ledarskapsresa i Möt en boss!
Hej Sofie, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är 25 och kommer från Göteborg men har bott i Lund sedan fem år. Älskar allt som har med friluftsliv och människor att göra. Att vara ute, ägna mig åt träning eller att umgås tillsammans med andra är bland det bästa jag vet.
Berätta om din karriär!
− Den har väl egentligen tagit fart på riktigt de senaste två åren när jag fick mitt nuvarande uppdrag. Men innan jag började på Lunicore har jag alltid jobbat i detaljhandel och service. Både inom en liten, familjeägd butik och en stor, internationell koncern. Först jobbade jag inom en kaffe, te och chokladhandel, sedan på Sephora och Dressmann. Jag kan verkligen rekommendera alla att testa jobba inom serviceyrken! Man lär sig så mycket att möta alla typer av kunder. Kunder med mycket pengar, lite pengar, kunder som inte kan uttrycka sina behov, kunder som är arga… Det blir många unika möten och det är en nyttig skola att bemöta olika människor i olika lägen.− När jag flyttade till Lund valde jag att läsa utbildningen Service Management. Den ger en tvärfunktionell syn på företag och hur exempelvis ekonomi påverkar engagemang och förståelse för hur man kan prata genom de olika enheterna i ett företag. Därefter fortsatte jag vidare med en av Ekonomihögskolans masterprogram som heter International Strategic Management. Men, det var under kandidatutbildningen som jag först fick upp ögonen för konsultbranschen och kom in på Lunicore som regionchef i Helsingborg. Där hade jag ansvar för att sälja och etablera varumärket i nordvästra Skåne och efter åtta månader fick jag möjlighet att ta mig an rollen som VD.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Idag befinner jag mig i slutskedet på mitt VD-uppdrag som innebär ett övergripande ansvar för att organisationen ska vara hållbar och att alla medarbetare mår bra. Det låter kanske luddigt men bland annat handlar det om att vi aldrig får koncentrera kunskap hos en individ eftersom alla våra tjänster är relativt kortsiktiga. Även VD:n byts ofta, i vanliga fall efter två års tid. Det innebär att organisationen måste vara så självständig som möjligt. Eftersom organisationen drivs helt av studenter, vi får hela tiden in nya medarbetare och har en genomsnittlig anställningstid på ett år så handlar VD-rollen mycket om att bidra till kontinuitet.− Det största ansvarsområdet är att vara en trygg stöttepelare gentemot mina kollegor. Jag lägger mycket tid på att jobba tillsammans med andra och bollplanka om olika frågor med både kunder och kollegor. Sedan innebär det också mycket strategiskt arbete med budget, affärsplaner och så. Exempelvis med HR om hur vi bör rekrytera framåt. Dessutom har vi en extern styrelse som jag svarar inför och så ingår det mycket försäljning vilket jag tycker är jättekul.
Varför vill du vara den som är boss?
− Jag vill väldigt gärna vara en som inspirerar och jag gillar att se andra människor utvecklas. Tycker det är en viktig del i ledarskapet att kunna se andra växa och det blir tydligt här just för att vi hela tiden får nya medarbetare. Att se dem gå från att vara nya till att driva hela processer själva är så coolt och det är min drivkraft att vara den stöttepelaren som står bredvid dem på deras resa.
Oavsett om du vill bli ledare eller inte, bestäm dig för hur du vill paketera dig själv. Jag har själv fått tipset att göra sin egen hisspitch. När någon frågar: Vem du är? Vad gör du? I stället för att säga ”jag pluggar ekonomi” så säg ”jag pluggar ekonomi för att jag vill göra det här och det här i framtiden”. Använd den i alla sammanhang när du nätverkar, till slut kommer omgivningen att uppmärksamma och hjälpa dig att nå din dröm.Sofie Bergdahl
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Att inspirera och alltid vara så närvarande som möjligt. Det ska inte kännas som att jag är långt borta om man behöver svar snabbt. Jag är väldigt förlåtande och tycker det är bra med misstag. Det är alltid bättre att prata om dem så vi lär oss tillsammans. Att kollegan säger ”det känns så skönt att jag alltid kan ringa till dig” är det bästa betyget. Vi ska också ha kul tillsammans och det bygger mycket på kollektivet. Det är VI som gör saker och jag som ledare är inte den som ska ta åt mig äran för det andra gör.
Jag är en kontrollperson i grunden vilket jag tror många unga kvinnor är. Så för mig har det varit viktigt och lärorikt att ha den här ledarrollen där jag tvingas att ha ett helhetsperspektiv. Då måste man fråga sig ”hur kan jag vara delaktig utan att behöva ha kontroll på allt?” och våga lita på de omkring sig.Sofie Bergdahl
− Att vara närvarande handlar inte om att lösa andras problem åt dem. Jag har lärt mig att personen kommer med frågan ofta har svaren själv. I början trodde jag att jag att jag behövde ha alla svar och det direkt. Vilket i bland medförde att jag också svarade helt out of context eftersom jag inte visste sammanhanget. Men idag, om någon kommer med en fråga är det bästa svaret jag kan ge: ”vad tycker du själv?” och utgå därifrån. Frågeställaren har ofta funderat själv när hen kommer och det ska man inte förringa. Sedan försöker jag ge medarbetarna verktygen så att de kan göra jobbet och komma till kloka insikter själva.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Jag tror mycket på det här att vara den som kliver fram i motgång och backar i framgång som ledare. Går det bra så är det alltid vi som gör det. Är det motgångar så tar ledare ansvar för det och sticker inte huvudet i sanden. Att man har kul är också jätteviktigt! Man kan komma så långt på engagemang och driv och att göra saker för att man vill och inte för att man måste.− I mitt fall så har det varit utmanade att vi får in nya medarbetare hela tiden att hålla koll på vilken information man har gett till vilken person och anpassa informationen till var alla är i processen. Men det går att lära sig att hitta ett gemensamt fokus i en grupp där personalomsättningen är stor. Dels genom att jag har bollat mycket internt men också med styrelsen och varit ärlig både när det går bra och när det inte har gjort det. Sedan är jag en reflekterande person och försöker stanna upp varje gång vi har tagit igenom oss något klurigt för att se vad jag har lärt mig. Det här året har jag varit mycket tryggare som ledare jämfört med det första. Det första året handlade om vad jag ska göra och nu har jag kunnat tänka på hur jag ska göra det, haha.
Johanna Snickars: "Det finns alltid saker att lära sig av andra"
I dagens porträtt möter vi Johanna Snickars som sedan 3,5 år är kommunikationschef på Microsoft. En position som hon snart lämnar över för att starta eget inom strategisk kommunikation och PR. Hur har hennes väg sett ut för att hamna där hon är idag? Varför gick hon ledarutbildningar innan hon fick sitt första chefsuppdrag och vad är hennes bästa råd till den som vill bli ledare? Det och mycket mer kan du läsa om här. Möt: Johanna Snickars!
Hej Johanna, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag har alltid många järn i elden och testar nya saker. Jag brinner för kommunikation och ledarskap, men vid sidan om jobbet brukar jag också alltid ha ett sidoprojekt och just nu är det podcasten Uppstickarna.
Berätta om din karriär!
− När jag var fjorton så tänkte jag att jag ville bli journalist och när det var dags för prao lyckades jag få en praoplats på Aftonbladet i två veckor. Vilken dröm det var, inte minst när jag fick min egen byline. Då bestämde jag mig för att bli journalist. Men när jag många år senare kom på in på journalisthögskolan så var det inte vad jag hade hoppats på. Den var så akademisk och innehöll för lite journalistik. Så jag började skriva lite för en amerikansk nyhetssajt för att få mer praktisk erfarenhet och efter att jag gick ut utbildningen, utan att ha tagit ut min examen, insåg jag att jag nog inte ville bli journalist trots allt. Dels för att mediebranschen hade förändrats radikalt. Men också för att arbetsvillkoren inte var de bästa.− Men under utbildningen så upptäckte jag PR och fick anställning hos en av personerna som jag intervjuade till min C-uppsats. Sedan dess har jag jobbat i elva år inom PR och kommunikation. Både som konsult och på kundsidan. Exempelvis som PR-konsult på byrå och nordisk PR-chef på Nordnet Bank. Eftersom jag gillar data tycker jag att är det toppen att få jobba i digitala bolag som har tillgång till mycket statistik och kan göra datadriven PR.
Många av mina möjligheter och jobb har jag fått för att jag vågar ta plats, söka kontakt och visa vad jag har att erbjuda. Det tycker jag är jättebra, istället för att bara gå på CV, framförallt nu när högre ledare inser att det är kompetensbrist i affärslivet.Johanna Snickars
− Jag har alltid varit intresserad av ledarrollen och även om jag inte hade haft en chefsroll tidigare så har jag gått chefsutbildningar och utbildat mig till certifierad coach eftersom jag har sett det som en förberedelse och investering för framtiden.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Nu är det 3,5 år sedan som jag började som kommunikationschef på Microsoft och det primära målet i den rollen är att skydda, bevara och stärka varumärket i Sverige. Ett ganska stort ansvar och brett uppdrag eftersom bolaget har så många olika tjänster och det är praktiskt omöjligt att sätta sig in i varje detalj för dem alla.− Vi är ett team på tre personer som hjälper bolaget att kommunicera internt och externt. Totalt är vi ungefär 650 medarbetare i Sverige och i och med att vi jobbar aktivitetsbaserat var och när man vill så blir det mycket digital kommunikation och samarbete. Mediehantering är en stor bit och det har aldrig hänt att jag kan planera en dag och att allt blir som jag har tänkt mig eftersom omvärlden ofta sätter agendan.
Varför vill du vara den som är boss?
− Jag behöver inte vara den som är boss men jag gillar att leda andra, dela med mig av kunskaper och utmana gamla tankesätt. Framförallt när jag bidrar till att andra utvecklas och blir mer kommunikativa ledare. Mycket av det jag gör syns inte eftersom det består av att sätta strategier och coacha andra, till exempel talespersoner, i hur de ska kommunicera. När de sedan presterar väl blir jag så glad för då betyder det att jag har gjort mitt jobb. Sedan trivs jag också med att ha mandat och att driva förändringar är utmanande, stimulerande och lärorikt.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Jag gillar att leda team så att man tillsammans når framgång men samtidigt tror jag på individanpassat ledarskap med. Att leda individer och team måste inte utesluta varandra. Jag blir så glad och stolt när jag ser medarbetare briljera och kan känna att jag bidrog till deras framgång.
Jag har själv haft chefer som har visat vägen för mig, trott på mig och gjort det möjligt för mig att göra karriär. Det har inspirerat mig som ledare jättemycket så när jag rekryterar vill jag rekrytera medarbetare som kan ta över mitt jobb på sikt.Johanna Snickars
− Jag brukar titta på årsbasis och varje år välja ut ett par områden som jag vill bättre på, både i jobbet och privat. Tycker det är viktigt att ha projekt som bara är kopplade till passion och inte bara prestation. Jag hatar att vara nybörjare men har trots det gått på äventyrskurs, tagit grönt kort i klättring och lärt mig crawla vilket i sin tur stärker mig i mitt arbete. Så får vi se vad det blir för mål nästa år när jag går över till att vara egenföretagare.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Lead by example! Prata inte bara utan visa hur man gör och gör det själv. Alla tittar mer på vad du gör än vad du säger. Så gör du inte det kommer du inte vinna förtroendet som behövs för att bygga teamkänslan. Det blir varken bra resultat, eller kommunikation, om man inte lever som man lär.− Man får också vara ganska prestigelös och ta hjälp av personer som kan mer än en själv. Nu på Microsoft har det verkligen varit så. Jag kan kommunikation, du kan den här produkten och så kan jag hjälpa dig kommunicera om den. Så blir det en win-win. Jag älskar att lära mig nya saker och ofta är folk generösa och dela med sig av sina bästa tips. Så våga lära dig nytt och inse att dina sätt kanske inte alls är de bästa. Det finns alltid saker att lära sig av andra.
De här 3,5 åren är faktiskt den längsta tiden jag har varit på ett jobb, haha. Jag tror inte jag är lika nytänkande eller utmanande och kreativ om jag stannar för länge och blir bekväm. I stället så har jag en tydlig bild av vad jag vill åstadkomma i jobbuppdraget och när jag är klar så söker jag mig vidare.Johanna Snickars
Madeleine Linge: "Jag vill vara den som får folk att tänka en gång till"
Jag erkänner, Möt en boss är ett av mina favoritavsnitt när det kommer till bloggartiklar. Tycker det är så spännande att få höra om andras historier och ledarskapsresor och min ambition är att intervjua ledare från så olika branscher och ledarroller som möjligt för att visa hur många olika sätt det finns att bli chef på. Idag träffar vi Madeleine Linge som berättar om sina erfarenheter inom rekrytering och IT-branschen och hur hennes vardag som rekryteringsansvarig på Software Skills ser ut. Read and enjoy!
Hej Madeleine, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är 26 år gammal, bor i Göteborg och jag alltid har gillat att utmana mig själv och att jobba hårt, haha.
Berätta om din karriär!
− Ett tag efter jag gick ut skolan började jag plugga teknisk försäljning. En bred utbildning om försäljning och marknadsföring men med en teknisk bas. Via den kom jag i kontakt med olika företag och fick testa att jobba med marknad och försäljning. Då insåg jag att jag föredrar försäljning framför marknadsföring eftersom jag gillar mötet med människor och gärna grottar ner mig i andras historier. Dessutom upplever jag att jag kan vara mer kreativ där.− Så, medan jag studerade, började jag arbeta inom försäljning för Adecco som är stora inom lager och industri här i Göteborg. Men eftersom deras försäljnings- och rekryteringsavdelning jobbar mycket ihop halkade jag in på rekrytering efter ett tag. Man måste inte vara personalvetare för att förstå hur människor fungerar och kunna arbeta med rekrytering. Just området lager och industri passade mig dock inte så bra. Där arbetar man ofta med stora volymer av medarbetare och jag gillar att ha individer i fokus. Dessutom kände jag mig mer som en kugge i hjulet på ett större bolag.− Efter min examen kom jag i kontakt med Software Skills och här har jag jobbat sedan 2015. Först som researcher där jag sökte upp potentiella kandidater, sedan började jag rekrytera och idag är jag rekryteringsansvarig. IT-branschen är spännande eftersom det finns fler uppdragsgivare än kandidater. Då blir det mitt arbete som rekryterare och säljare att hitta rätt kandidat till rätt kund och rätt uppdragsgivare till kandidaten. Vilket är jätteroligt för när jag läste min utbildning tänkte jag inte ens på att man kan jobba med rekrytering inom IT. Så det är så roligt att ha hittat rätt utan att veta att jobbet fanns från början och sedan få följa ett företag som växer. När jag började här var vi fyra heltidsanställda och nu är vi över trettio.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Sedan 2016 är jag rekryteringsansvarig för en grupp på fem personer: rekryterare och researchers. Det är en väldigt bred roll. Dels så är jag själv rekryterare- och kundansvarig och dels så ansvarar jag för gruppen, våra mål och hjälper mina medarbetare med deras dagliga arbete. Sen är jag också med och representerar företaget på mässor och liknande event. Fördelen med att också jobba som rekryterare är att jag kan sätta mig in i deras roll och se vilka utmaningar och möjligheter medarbetarna har.
Varför vill du vara den som är boss?
− Jag vill vara den som får folk att tänka en gång till, göra nya saker och gå utanför sin komfortzon. Det är kul att se hur andra utmanas och leverera bra resultat. Till exempel om någon har som mål att få in en viss kund, då ska jag inte lägga kunden i knät på personen utan det får medarbetaren göra på egen hand. Och redan där börjar en rolig resa; ett starkt engagemang och en motivation som i sin tur bidrar till nöjdhet när man lyckas. Som en kollega sade till mig: man kan inte ge någon en motor. Men jag kan hjälpa dem att hitta den genom att ge ansvar, frihet, ha leveranskrav och att ge dem den utbildning som behövs.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Skapa en glädje på jobbet och utveckla andra. På så sätt utvecklas även jag mer och lär mig av mina medarbetare. Jag tror inte på en ledare som pekar utan mer på en ledare som litar på medarbetarna. Litar du på dem så vågar de utmana sig själv och så ökar engagemanget.
Ingen person är den andra lik och jag rekryterar stenhårt utifrån att vi ska vara så olika som möjligt. Det är inte alltid så lätt att skapa en regnbåge och tufft att gå ur sig själv och kolla kritiskt på gruppen. Då blir det kanske det var inte person som jag hade mest gemensamt med eller hade velat umgås med privat som får jobbet men ofta blir det en bra rekrytering just därför.Madeleine Linge
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Att skapa gemenskap så alla jobbar så alla jobbar åt samma håll. Det gynnar ingen att springa själv och det funkar inte att göra det i vårt bolag. Dels för att det lätt blir en stress att leverera och prestera men också för att våra mätetal endast mäts på gruppnivå. Vi jobbar som en familj och det är en del av vår företagskultur.− En annan sak är att kommunicera mera. Prata, prata, prata. Prata om när det går bra, prata när det går dåligt, prata om jobb och prata om livet i stort. Hade du en fin helg? Hur mår du? Ge positiv feedback när någon har gjort något bra. Jag brukar också fråga hur medarbetaren vill ha sin feedback och det brukar vara jätteolika svar. Vissa vill ha rak feedback direkt. Andra vill att man samlar ihop det, stänger in sig och tar det då medan andra vill be om den på sina villkor.
Jag träffade en person som liknade ledarskap som en växt som växer lite som den vill. Det var fint sagt tycker jag. Du kan vattna och ge solsken, men behöver stötta med pinnar för alla växer åt olika håll. Därför behöver jag vara lyhörd och anpassa mitt ledarskap efter vad medarbetarna behöver och vill ha.Madeleine Linge
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016