Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Vecka 42-44 2018

Så var det dags igen för ännu ett nyhetssvep. En vecka senare än tänkt eftersom livet kom emellan men vad gör det. Blir helt enkelt bara en extra vecka till i nyhetsflödet som i vanligt ordning fokuserar på ledarskap, affärsliv och karriär!

Nyhetssvep vecka 42-44 2018

När politik ger konsekvenser i näringslivet

Å ena sidan är de beroende av varandra och å andra sidan behöver de varandra: politiken och näringslivet. Ett intressant exempel på när den första får konsekvenser på den senare är när entreprenören Darko Pervan stoppar arbetet med att bygga sin nya fabrik i Klippan på grund av ungefär en tredjedel av kommunens invånare röstar på Sverigedemokraterna. Enligt Veckans Affärer så bedömer han att beslutet att stoppa investeringen kostar flertalet miljoner och ungefär ett års arbete men anser ändå att det är värt det eftersom:"Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are."

Varför etik spelar roll när vi skapar framtidens teknik

Om inte en alltför snar framtid så kommer artificiell intelligens vara en del av allas vår vardag och jag tyckte den här krönikan var en bra påminnelse varför mångfald och etik är en viktig del av skapandet av framtidens teknik. Vill vi verkligen ha AI som dömer ut allt och alla som inte passar in i de normer som AI är upptränad i?

Färre män kallar sig för feminister

Sedan 2014 så har antalet män mellan 30 och 64 år som kallar sig för feminist minskat enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av av Svenska Dagbladet. Närmare bestämt från 45 procent till ungefär 25. Samtidigt går siffrorna kraftigt uppåt, från 60 till 72 procent, bland kvinnor i åldern 15-29 år. Tycker ändå att det är en rätt så deppig nyhet? Både kvinnor och män behövs ju för att jämställdhet ska bli verklighet vilket är vad feminism handlar om.

Tre miljoner kronor i lön utan att jobba

Att anställa familjemedlemmar är ett speciellt ämne när det gäller ledarskap och en av de absolut värsta formerna måste ändå vara det fall som SVT lyfter idag där sonen till en enhetschef i Falu kommun som har fått fyra miljoner i utbetald lön under fjorton års tid och bara jobbat för en av dem. Tre miljoner har alltså gått raka vägen in på kontot utan att något arbete har utförts.

Kalla höstvindar viner på Google

För en dryg vecka sedan så gick New York Times med nyheten om att en högt uppsatt ledare inom Google fått både goda vitsord och ett avgångsvederlag på nittio miljoner dollar trots att han har anklagats för sexuella trakasserier. Något som Google besvarar det med att berätta att 48 personer, varav tretton högre chefer, har avskedats på grund av sexuella trakasserier under de senaste två åren. Trots det så viner vindarna kalla och Google-medarbetare lämnar sina kontor för att protestera.Så, det var nyhetssvepet för den här gången.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

En spricka i glastaket

Ända sedan jag startade Bossbloggen så har jag sagt att den, fram tills dess att vi har ett jämställt arbetsliv, främst ska vända sig till kvinnor som är eller vill bli chefer. Sedan är det givetvis så att jag inte bara pratar med kvinnor om ledarskap. Ledarskap i sig är könlöst och angår alla och det är ändå en 10-15 procent män som förstår det och läser bloggen detta till trots. När jag startade bloggen skulle det dröja till år 2040 innan vi hade jämställda ledningsgrupper. 2069 skulle lönerna vara jämställda. Men förändringens tid är nu och till min stora glädje kan vi i Allbright senaste rapport se en spricka i glastaket.Bossbloggen skriver om den senaste Allbright rapporten En spricka i glastaket

En spricka i glastaket

Så här många trevliga nyheter kunde vi läsa i rapporten En spricka i glastaket:

  • För första gången så minskar antalet ojämställda bolag
  • Av börsens 239 företag så har nu 28 stycken en kvinna som VD, vilket är en förbättring på 65 procent jämfört med förra året.
  • 34 procent av styrelseledamöterna är kvinnor.
  • Fastighetsbranschen har hela 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna och börjar på allvar att närma sig en anständig jämställdhetsnivå.
  • Det vanligaste VD-namnet har ändrats från Anders till Per. Börsens vanligaste kvinnonamn Anna har gått från att vara på plats 17 till plats 15 över börsens vanligaste namn.

Utvecklingsområden som fortfarande består
  • Även om det bara är fyra procent av börsens bolag som saknar helt kvinnor i styrelsen så är det samtidigt bara åtta procent av börsens styrelseordföranden som är kvinnor.
  • Tyvärr så ökade antalet bolag som inte har en enda kvinna i sin ledning från 77 till 81 i år. En sjukt omodern utveckling.
  • Endast en av sju linjechefer är kvinna

Det rör med andra ord på sig! Och förhoppningsvis kommer den sträcka som vi har kvar bara att kunna avverkas snabbare och snabbare.Vad säger du som läser? Håller du med om att förändringens vindar blåser även om vi har en bra bit kvar?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Vecka 40-41 2018

En måste säga att veckorna verkligen kan konsten att flyga iväg och det är redan dags igen för nästa nyhetssvep. Vet inte hur ni upplevt det med det känns som om det är mycket som handlar om börsnedgång och eventuellt kommande lågkonjunktur nu? Men nä, det är förstås inte allt. Här är några andra godbitar som har dykt upp i mitt nyhetsflöde under vecka 40-41 2018!

Nyhetssvep vecka 40-41 2018

Företaget där medarbetarna sätter sina egna löner

Låter det för bra för att vara sant att bestämma sin egen lön? Det behöver det inte vara enligt VD:n Jason Trost hos Smarkets i London. Han låter företagets medarbetare göra exakt det. I stället för det klassiska lönesamtalet så har man en öppen löneklubb och två gånger per år så får medarbetaren välja vilken lön en vill ha och så får kollegorna rösta om man är värd den eller ej.Systemet baseras sedan på konsensus och om du misstycker till någons löneökning behöver du prata med den det berör om det direkt. En konsekvens som både Jason Trost och medarbetaren Angeline Mulet-Marquis menar har bidragit till att arbetsmiljön har blivit mer hälsosam. Samtidigt beskriver Jason Trost också deras löneprocess som "galen" även om den fungerar och ger bra resultat. Han konstaterar också att det inte är lika coolt som det låter till Business Insider.

55 år senare - kvinna får Nobelpris i fysik

I förra nyhetssvepet så pratade vi ju om hur väldigt få kvinnor som har tilldelats Nobelpris i fysik. Sedan dess har det blivit klart att Donna Strickland är den tredje kvinnan någonsin och, som Svenska Dagbladet konstaterar, den första kvinnan på 55 år som får detta för sin och kollegan Gérard Mourous forsking om högintensitetslasrar.

Sverige inte längre bäst på att bekämpa ekonomisk ojämlikhet

Förra året utnämndes Sverige till bet bästa landet på att bekämpa ojämlikhet enligt hjälporganisationen Oxfam och Development Finances index "Commitment to Reducing Inequality Index". Arbetstagares rättigheter, beskattning och sociala utgifter är de främsta områdena som 157 av världens länder bedöms utifrån och på grund av nya mätpunkter så har Sverige gått från första till sjunde plats. I topp finner vi Danmark och Tyskland medan Singapore och Bangladesh ligger i botten rapporterar Sverige Radio.

Dyrbara tecken - tweets som kostat miljoner

Svenska Dagbladet har skrivit en artikel om vilka konsekvenser vissa uppdateringar på Twitter får. Ett exempel är Elon Musks tweet om Tesla som inte bara fick aktien att rasa. Den ledde också till en stämning av amerikanska finansinspektionen, han fick böta 128 miljoner kronor och förlorade sin roll som styrelseordförande. Värst, ur både etiska, moraliska och ekonomiskt perspektiv är dock exemplet där en falsk tweet gick ut från nyhetsbyrån AP som löd "Two explosions in the White House and Barack Obama is injured" och börsen störtdök till ett värde av 1,2 biljoner kronor.Vad säger du, vilken nyhet tyckte du låg (eller borde ha legat) i topp den här veckan? Och vad säger du om att medarbetarna sätter sina egna löner: hiss eller diss?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Fem myter om fikapausen

Idag är det ju kanelbullens dag och vad passar bättre då än att snacka om fem myter om fikapausen? Nä, just det.

1. Den måste innehålla något onyttigt

Må vara att traditionen påbjuder att fikan ska innehålla något gott och sött men nej, det är inget krav. Det är heller inget krav att man måste äta något nyttigt eller äta någonting alls. Däremot är den ofta bra att kombinera med intag av eventuella mellanmål. Men vad mellanmålen i så fall är, kanske inte behöver vara det mest väsentliga.

2. Man måste prata om vad man äter eller inte äter

Alltså, som sedan länge tillfrisknad anorektiker blir jag skogstokig på allt prat om vad man äter och inte äter medan man de facto äter. Det är okej att inte prata om vad man äter, att inte analysera det ur alla olika vinklar utan bara njuta av det man äter och på sin höjd prata om hur gott det är.

3. Det är bäst att hoppa över fikan för att man blir så slö av den

Någon som känner igen sig i att man blir så trött av att ta en paus? Eller att man helt plötsligt lägger märke till hur trött man är? Det är inte ovanligt att man blir det men det är just därför som fikan är så viktig! Alla mår vi bra av att ta pauser i arbetet, byta miljö en stund och få lite återhämtning. Det är därför fikan behövs.

4. Man måste fika tillsammans med någon annan

Visst, att fika med andra är fantastiskt men det kan verkligen vara minst lika trevligt att ensamfika. Passa på att njuta av tystnaden och egentiden eller passa på att fundera och filosofera med dig själv i största allmänhet.

5. På fikat är inte chefen välkommen

Vissa menar att chefen ska hålla sig borta från fikarummet för att låta medarbetarna prata utan ”översyn” men det tycker jag kan kännas som en kvarleva från tiden då chefens roll var att övervaka. Fikapausen är ju den perfekta miljön för att kunna prata om annat än jobb, lära känna varandra bättre och då är det klart att chefen också får vara med.Hur har ni det med fika på er arbetsplats? Fikar ni något?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Vecka 38 och 39 2018

Idag mina vänner tänkte jag att vi ska introducera ett ny vinjett här på bloggen: nämligen nyhetsvepet! Jag försöker hålla mig ajour med vad som händer i världen, framförallt när det gäller ledarskap och varför hålla det jag snappar upp, förfasas över eller fnissar åt för mig själv? Så därför tänkte jag dela med mig av några höjdpunkter till er med! Och alla tips är givetvis varmt välkomna. Snubblar du över något viktigt eller underhållande som jag borde läsa, lyssna på eller se? Let me know! Här kommer ett axplock av ledarskapsrelaterade nyheter för vecka 38 och 39 2018:

Vecka 38 och 39 2018

Jobba sex timmar om dagen eller fyra dagar i veckan?

Vi har inte talat så mycket om sex timmars arbetsdag här på Bossbloggen som jag skulle önska men det kommer vi göra mer framöver. Medan det testas på olika håll i olika organisationer i Sverige med övervägande goda resultat så får vi veta, via New York Times, om att det i England talas om att inför fyra dagars arbetsvecka. Vad säger du? Hade du hellre jobbat sex timmar om dagen eller fyra dagar i veckan om lönen var densamma i båda fallen?

Anledningen till att kvinnliga forskare har svårt att få Nobelpris kartlagd

Österrikiska forskare har i en studie kartlagt varför så få kvinnliga (österrikiska) forskare vinner Nobelpris. Slutsatsen? Det är för att de saknar kontakter som nominerar och lobbar för att de ska få priset, berättar Sveriges Radio, som också lyfter fram flera exempel på kvinnor som gjort banbrytande vetenskapliga upptäckter. Dessvärre är det inte kvinnorna ifråga som har fått Nobelpriset utan det har i stället gått till manliga forskare som arbetat vidare med deras upptäckter.

Behovet av arbetskraft ökar

Sveriges arbetsgivare ser ett ökat behov av arbetskraft enligt den senaste versionen av Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer. Behovet av att anställa kommer att gå upp till 8 procent inför årets fjärde kvartal till skillnad från det tredje som låg på 4 procent. Samtidigt berättar TT och Sydsvenskan om att det råder polisbrist och att fler än tretusen poliser kommer att behöva tillsättas under de kommande åren. Rykten säger att anledningarna till att såpass många lämnar polisen sägs ofta vara de låga lönerna men det tillbakavisas av myndigheten som nu kommer att fokusera på att söka och tillsätta fler poliser.

Bolag grundade av kvinnor - välgörenhet eller en lysande affär?

Investeraren Jana Bakunina har valt att nischa sig och väljer att bara investera i bolag startade av kvinnor eller män från olika minoritetsgrupper. De tre vanliga kommentarerna hon får från manliga investerare om detta? Det är:"Så du sysslar med välgörenhet?""Ah! Du har en fond för socialt arbete!""Toppen, men varför begränsar du dig själv?"Detta berättar hon i en krönika i Financial Times och frågan är vem det är som egentligen är begränsad när man läser rapporten 10 years First Round som visar att investeringar i bolag med kvinnliga grundare ger 63 procent bättre avkastning över tio års tid jämfört med bolag grundade av män? Jag vet förstås inte hur männen som Jana Bakunina har mött definierar välgörenhet men spontant känns det som att de har en del kvar att lära för att kunna kalla sig lyckade affärsmän.

När de enklaste frågorna är de svåraste att besvara

https://www.youtube.com/watch?v=b6g-zycRv8QIbland är det de ack så enkla frågorna som sätter oss på pottkanten och ja, den här är ju intet annat än briljant. Ten points for senator Kamala Harris!Parantes: Hur sorgligt är det inte att Kamala Harris är den första av indisk härkomst som har valts in i senaten och att det skedde 2017? Representation är verkligen en global fråga. Sedan ska det bli grymt spännande att se om hon blir en av presidentkandidaterna till år 2020.Vad tycker du om det här blogginlägget? Var för långt, för kort eller lagom? Har du snappat upp någon annan nyhet som kan vara intressant för oss andra här? Berätta och tipsa oss gärna i kommentarsfältet!

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna