Sara Karlsson: “Du och teamet är ett och ni gör det här tillsammans”
Torsdag innebär såklart ännu en Bossbrudsintervju och den här veckan är det dags för ett nytt möte i en ny bransch. Sara Karlsson är enhetschef för Lunds Renhållningsverk och beskriver sig själv som ”kundservicemänniska uti fingerspetsarna”. Hur ser hennes ledaruppdrag ut? Varför är socker hennes hemliga verktyg? Och vad har varit hennes största ledarskapsläxa genom åren? Det och mer läser du om här!
Hej Sara, vem är du när du inte jobbar?
− Hej! Jag gillar att jobba, haha. Skämt åsido, när jag inte gör det så håller jag några klasser på gymmet varje vecka som inspiratör vilket är kul eftersom det bara handlar om att sprida glädje. Jag bor tillsammans med en restaurangägare vilket gör att mat är en stor del av våra liv och sedan umgås vi också mycket inom i familjen. Så träning, mat och familj är väldigt viktigt i mitt liv!
Vad gör du idag och vad innebär det uppdraget?
− Idag jobbar jag som enhetschef på Lunds renhållningsverk. Det är en förvaltning inom kommunen där jag anställd som chef för fem medarbetare, tre inom kundtjänst och två inom rådgivning. Jag har varit här sedan maj 2020 och vårt uppdrag är att möta Lunds medborgare i alla typer av frågor gällande deras avfallshantering. Jag är kundservicemänniska uti i fingerspetsar men det är första gången som jag jobbar inom kommunal verksamhet och avfallshantering. Det handlar givetvis om kunden i fokus men det är en skillnad på att jobba kommunalt och inte vara vinstdrivande. Vi har inga säljmål som jag varit van vid innan och det är också ovant för mig att ha en så liten arbetsgrupp. Man blir mer sårbar när man är så få. Men det är så roligt att få bygga något nytt, framförallt när man som jag i det här uppdraget har fått mycket stöd och stora möjligheter till att göra det!
Vilka är dina bästa ledarskapstalanger om du får skryta om dem?
− Jag är genuint intresserad av mina medarbetare, bryr mig om dem och att vi tillsammans ska göra resultaten. Det tror bidrar till känslan att jag har deras rygg. Sedan är jag driven och berättar mycket om vad jag vill. När man gör saker med hjärtat får man inspiration på köpet och då blir det roligare att jobba.
− Ett hemligt knep är också att socker är en av de bästa grejerna för att få personalen på din sida! Att göra det där lilla extra för personalen som att dela ut kexchoklad en helt vanlig tisdag för att de är värda det eller baka en kaka till ett möte är ett så enkelt sätt att stärka gemenskapen på. På en arbetsplats jag jobbade på innan hade ett tag jättemycket övertidsarbete, då kunde inte jag som chef kliva in och göra medarbetarnas jobb men jag kunde beställa pizza och ta hand om disken. Att vara prestigelös och hjälpa teamet att må bra är viktigt för mig som ledare.
Vad arbetar du på att förbättra?
− Just nu handlar det om att gå tillbaka till mig själv eftersom jag har fått en personlig coach via jobbet där vi jobbar med det personliga ledarskapet och jag får jobba från grunden med mina värderingar och lära känna mig själv. Det är jätteintressant att förstå varför man agerar som man gör beroende på vart man kommer ifrån. Jag blir också en bättre ledare eftersom nu bättre förstår hur andra fungerar olika och hur kan jag bemöta dem där de är.
Vad har varit den viktigaste ledarskapsläxan som du har fått hitintills?
− Mitt första chefsuppdrag gick inte så bra. Jag fick en chefsroll och var ung, kaxig och tyckte jag ägde världen vilket till slut ledde att en medarbetare ställde sig upp och skrek inför alla att jag var den värsta chef han någonsin haft. Det var fruktansvärt men också ett uppvaknande för han hade rätt. Där och då insåg jag att jag inte kan diktera vad andra ska göra eller styra och ställa hur som helst. Vi fick ha ett krissamtal med en annan chef för att reda ut det och dessutom var det bara att be om ursäkt inför hela teamet och erkänna: ”Jag förstår varför ni känner såhär för jag har inte gjort ett bra jobb. Hur ska vi göra tillsammans för att avdelningen ska bli bättre?”. Efter det kunde vi ta oss vidare och jag lärde mig min läxa tack vare det.
Vad är ditt bästa råd till den som vill bli chef i framtiden?
− Tro på dig själv! Förminska inte dina bedrifter utan visa vad du kan. Hitta en mentor som du kan bolla tankar med. En är lite Bambi på hal is när man blir chef för första gången och att få extra stöd då ger större trygghet. Sedan tycker jag också det är viktigt att komma ihåg att du och teamet är ett och ni gör det här tillsammans. Din roll som chef är att vara närvarande, förstå den vardagliga problematiken, ha medarbetarnas rygg och hjälpa till när du kan. Inte genom att ta över medarbetarnas problem utan att hjälpa personen att lösa problemet för det är då ni löser det tillsammans.
Veckans Bossbrud är en intervjuserie med medlemmar i Facebook-gruppen för kvinnor som är eller vill bli chefer och varje torsdag släpps ett nytt avsnitt här i bloggen. Är du medlem i gruppen och kan tänka dig att berätta om din ledarroll eller dina ambitioner till att bli chef? Mejla direkt till clara@bossbloggen.se!