G som i Gemenskap

Känner du till begreppet KASAM? Det står för känslan av sammanhang på svenska och myntades utav sociologen Aaron Antonovsky i slutet på sjuttio-talet. I sina studier så undersökte han hur individer som, trots att de kanske var sjuka eller upplevde traumatiska livskriser, ändå upplevde god hälsa. Anledningen till detta beskrev han som KASAM: att vi människor måste uppleva att vår tillvaro och vårt liv är begripligt, hanterbart och meningsfullt för att vår hälsa ska vara god. Här kan vi också se varför gemenskap är viktigt. En av våra primära överlevnadsstrategier är ju att vi är flockdjur och därför blir också faktorer som gemenskap, delaktighet viktiga även i dagens arbetsmiljö.

Ledarskapets ABC - G

G som i Gemenskap

Här är tre faktorer som stärker, eller kan splittra, en gemenskap:

Gemensamma spelregler

Hur många gånger har vi inte upplevt att projekt går fel eller blir kraftigt försenad för att vi inte har kommit överens om vilka spelregler vi ska ha innan vi sätter igång? Föreställ dig stämningen som skulle uppstå om vi spelade sällskapsspel utan att ha en regelbok till hands innan vi en börjar spela. Det finns givetvis alla möjligheter i världen att det kan bli en jätterolig spelomgång men om målet är att ni ska spela spelet som det är ämnat kommer ni spara mycket tid, energi och möda på att prata om vilka spelregler som gäller först. Detsamma gäller i arbetslivet och min erfarenhet är att det ofta är bättre att repetera spelreglerna en gång för mycket än en gång för lite.

Läs mer: Håll en workshop om teamets spelregler

Samtal

Att prata med varandra är väl ändå ett av de enklaste sätten att skapa gemenskap på? Ändå är det ofta det första vi slutar att göra när vi blir stressade. Intressant va? Om än inte så konstigt när hjärnan stänger av vår förmåga att känna empati vid stress. Men det är just därför som det är så viktigt att vi som ledare behöver undvika att ha konstant stresspåslag i kroppen och att prioritera tiden för både formella och informella samtal i vardagen.

Läs mer: Tips för att hantera stress

Tid

Sist men inte minst så är tid en faktor som är lätt att glömma bort när vi pratar om att skapa delaktighet i arbetsgrupper. Det innebär inte att vi behöver umgås (eller prata) med varandra 24/7 för att vi ska känna en gemenskap med varandra. Meningsfulla eller viktiga relationer kan givetvis skapas i både kortare och intensivare format än så men i regel blir gemenskaper starkare över tid allt eftersom relationerna i gruppen blir starkare. Genom att göra saker tillsammans och spendera tid ihop

Läs mer: Bygga starka relationer som chef

Berätta gärna, hur skulle du säga att er gemenskap är i teamet som du leder?

Previous
Previous

Mucho jobbande

Next
Next

Tornrummets nya look