Ledarskap Clara, Bossbloggen Ledarskap Clara, Bossbloggen

Medarbetarsamtalets nödvändighet

Jag vet inte hur många gånger genom åren jag har hört suckar kring medarbetarsamtalen och vilket merarbete de upplevs generera för chefer och ledare. Och det kan jag förstå! Framförallt om det är många medarbetarsamtal som behöver hållas på extremt kort tid och om det inte finns jättebra resurser till att hålla dem. Samtidigt, är medarbetarsamtalet direkt nödvändigt. För att om utvecklingssamtalet inte görs, inte tas på allvar av dig som ledare eller inte följs upp är risken överhängande att medarbetaren:

  • Förtroende för dig som ledare blir urholkat

  • Får minskat engagemang för arbetet

  • Inte ser framtida karriärutvecklingsmöjligheter i organisationen

  • Känner att det inte är lönt att prestera eller leverera

  • Upplever att hens arbetsinsats inte värderas eller uppskattas

  • Potentiella effekter av det kan bli försämrad produktivitet, minskat engagemang och att medarbetaren lämnar företaget

Bild: LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Medarbetarsamtalets nödvändighet

Alltså, medarbetarsamtalet är ingen nice-to-have i din vardag som chef. Det är ett must-do eftersom det ger dig en ypperlig chans till att stärka relationen med medarbetarna men också vårda deras lojalitet gentemot er som arbetsgivare. Något som är viktigt ur ett långsiktigt perspektiv!

Hur ser din relation ut till medarbetarsamtalen? Dela gärna med dig!

Read More
Vardag Clara, Bossbloggen Vardag Clara, Bossbloggen

Laddad

Hejsan! Hur mår du denna soliga måndag? Själv är jag alldeles ivrig att få kasta mig in i jobbveckan. Den här veckan kommer att kräva en del och jag är laddad.

Monday

Likt förra veckan väntar en massa möten, förintervjuer till Become a Boss-programmet och så ska jag hålla en Ny som chef-utbildning. Klientarbete såklart och på torsdag väntar en social dag med Företagarna som håller ett heldagsevent. Blir kul! Så detta får skrivas lite i farten för nu behöver jag sätta igång, haha. Hur har du det den här veckan? Mycket, lite eller mittemellan?

Read More
Clara, Bossbloggen Clara, Bossbloggen

Varje dag känns som tre

Hallå! Hur står det till? Själv mår jag bra men är, som den småbarnsförälder jag är, aningens trött. Haha, konstaterade i veckan att varje dag känns som tre numera för att det händer så himla mycket. Flöde är alltså inte bara ett bra ledord utan också en bra beskrivning för tillfället.

Train

Tur att jag är en person som gillar när det händer saker och att jag har lätt för att koppla och och vila i det. Den förmågan tillsammans med mina goda vanor är en bra kombination!

Vad har hänt då? Förintervjuer för Become a Boss, premiären av Bossbrevet, klientarbete i olika former, förberedelser inför kommande ledarskapsutbildningar och uppdrag, spåna idéer för framtiden, möten och väldigt fina samtal. I fredags var jag en kort sväng på HR-dagen och det var supertrevligt på alla sätt och vis. Men mest av allt har jag ändå jobbat bakom kulisserna - så som entreprenörslivet ser ut i perioder. Ser verkligen fram emot att ha helg med min älskade lilla familj nu samtidigt som jag är taggad på nästa jobbvecka: fantastiskt lyxigt att ha den känslan och jag tänker verkligen njuta av den. Idag blir det lugnt hemmamys och i morgon födelsedagskalas. Vi är ju inne i födelsedagssäsongen nu vilket innebär en födelsedag varje vecka från mitten på janauri till och med mitten på mars. Galet ändå! Hur har du det där du är?

Read More
Karriär Clara, Bossbloggen Karriär Clara, Bossbloggen

2024 års ledord: Flöde

Jag vet, vi befinner oss i slutet på januari nu. Är det inte lite sent att tänka på mål för året och ledord nu? Borde jag inte ha gjort det för flera veckor sedan?! Njä, det tycker jag inte. Årets första jobbvecka blev mest en sjukstuga, sedan behövde jag - för mig själv - sammanfatta och avsluta 2023 ordentligt. Nu tredje veckan in däremot, nu har jag hunnit reflektera, tänka och landa i hur jag vill arbeta under det kommande året.

Mitt ledord för det?

Flöde

Jag har haft ett par olika ledord som jag velat mellan de senaste veckorna. Relax var ett. Flow ett annat. Skala av och skala ner var en annan tanke för jag är just nu i ett läge där jag å ena sidan skalar upp min business och mitt arbetsliv. Jag gör exakt samma saker som tidigare men på en annan nivå nu - det märks i uppdragen jag får och klienterna som jag hjälper. Samtidigt är jag i en intensiv fas av livet där behovet också finns av att skala ner. Och det kan ju låta som två motpoler vid första anblicken men jag ser framför mig hur de två vägarna faktiskt ligger precis jämte varandra. Så att följa flödet får bli min strategi för att göra det med hjälp av några fokusområdet jag ska fokusera på extra eller bara ha med mig som påminnelse.

Office

Jag är på en väldigt bra plats i livet nu och njuter av och i det.

2024 års ledord: Flöde

Tillit

Såklart har jag stunder där rädsla eller tvivel gnager till, det är bra för då får jag möjligheten att tänka till vad jag håller med. Men till syvende och sist så känner jag stark tillit nu till att allt kommer att bli bra. Jag är på rätt plats, jag gör det jag kan och är bra på. Det är en utmaning att slappna av och ha tillit till det när en är både uppfostrad och van med att kämpa sig fram och jobbare så hårt det bara går men det här året ska jag göra det motsatta. Följa med flödet och se vad som händer.

Ta det lugnare

Japps, du läste rätt! Såhär, jag är en aktiv person - jag är ofta på språng och det går undan. Det kommer inte att ändras generellt och än mindre med tanke på hur mycket intensivare livet med småbarn är. Just därför måste jag samtidigt ta det lugnare och prioritera min återhämtning ännu mer detta år. Lyssna in och lyda kroppen signaler. Prioritera vila. Jobba smartare och med flowet jag har. Det är en annan nödvändighet i att ha energi kvar när arbetsdagen är slut nu när vi har en liten en.

Sluta räkna arbetstimmar

En annan sak som jag ska testa är att helt sluta räkna arbetstimmar. Spelar det någon roll vilka eller hur många timmar jag jobbar om jobbet blir gjort? Nej och nej. Det har varit min övertygelse länge men sedan jag skaffade kontoret så har det dykt på enstaka tankar kring när jag kommer och när jag går som är helt onödiga. Jag har koll så att jag inte jobbar mer än heltid, på saker som är inbokade och kommer såklart tänka framåt och planera “hur många timmar tar dessa uppgifter?” - men jag ska inte lägga en värdering i när jag kommer till kontoret och när jag går. Ska bli spännande att utvärdera detta i slutet på året!

Det är mina tankar för det här året det. Att följa flödet, vara i det, ge mig hän, ha så roligt som möjligt, gråta när det behövs och ja… Leva! Vad har du för intentioner med ditt 2024?

Read More
Clara, Bossbloggen Clara, Bossbloggen

Umbärligt ledarskap

Det är dags för nästa ledarstil att läggas under luppen. Tidigare har vi kikat på auktoritärt ledarskap, karismatiskt och låt-gå-ledarskap. Nu är det dags för ledarstilen som jag personligen har myntat och gett namnet umbärligt ledarskap! Vad innebär det? Och varför ska man som ledare sträva efter att göra sig umbärlig som möjligt?

Att göra sig umbärlig som ledare innebär att du i slutändan gör dig ovärderlig till skillnad från när du är oumbärlig - det brukar tyvärr bara sluta i ohälsa, problem eller med sjukskrivningar. Bild: Photo by Louise Viallesoubranne on Unsplash

Det umbärliga ledarskapet

Kännetecken:

Umbärligt ledarskap handlar om att du som chef ska göra dig så umbärlig som möjligt. Alltså, verksamheten ska fungera och medarbetarna arbeta självständigt och självgående eftersom de har kompetenserna, mandaten och färdigheterna som jobbet kräver även om du inte är på plats. Arbetsgruppen är mogen och medarbetarna i den kan hantera saker som dyker upp och lösa konflikter eller mindre situationer som uppstår i vardagen. Detta ska dock inte förväxlas med ett frånvarande ledarskap eller att du som ledare “aldrig behöver vara närvarande” - det behöver du nämligen vara för att bygga upp din umbärlighet.

Andra kännetecken och beståndsdelar är det coachande ledarskapet som är ett verktyg att använda för att bli mer umbärlig. Delegering och tydlighet kring roller och ansvarsområden är en annan. En hög grad av förtroende och tillit mellan ledare och medarbetare samt inom arbetsgruppen är ytterligare ett kännetecken. Men också ett starkt självbestämmande i gruppen där ledaren snarare har en koordinerande och stöttande roll och inte är operativt delaktig i varje del av arbetsprocessen och att gruppen har en tydligt uttalad och accepterad riktning eller mål som de arbetar efter.

En annan viktig del handlar också om struktur, tydlighet och ordning. Vem gör vad? När och hur kommunicerar vi med varandra? Var finns informationen vi behöver? Hur dokumenterar och lagrar vi det som behöver sparas? Hur ökar vi lärandet av och med varandra?

Situationer när det passar extra bra:

Vid ett långsiktigt arbete med verksamheten och personalen där du som chef vill leda en arbetsgrupp som både presterar väl och mår bra samtidigt som de gör det. Men också om ni behöver vara flexibla och snabbrörliga i ert arbete! Chefen varken kan, bör eller ska vara delaktig i minsta lilla detalj och beslut som sker i organisationen så genom att vara umbärlig behöver du inte heller vara insatt eller engageras i exakt allt som händer.

Dess styrkor:

En styrka med denna ledarstil är att den i grunden handlar mycket om ett tankesätt och arbetssätt som ledare men framförallt att den får resultat som gynnar både organisationen och medarbetarna. Personalen blir mer engagerad och ansvarstagande och arbetsgruppen blir mer tålig eftersom samarbetet stärks. Dessutom tilltalar denna ledarstil många i de yngre generationerna som vill ha ett arbetsliv där flexibilitet och frihet under ansvar är vanliga värderingar.

En annan fördel är att det aldrig är “för sent” att börja bli mer umbärlig som ledare. Såklart kan det krävas en större insats om arbetsgruppen och/eller medarbetarna är van vid ett mer traditionellt sätt att arbeta på eller om organisationskulturen ser annorlunda ut - men det går!

För en av ledarna som jag har hjälpt med detta (detta är det vanligaste utvecklingsområdet jag arbetar med som chefsrådgivare) tog denna omställning nästan två år eftersom hen befann sig i en starkt hierarkisk, traditionellt styrd organisation där arbetsgruppen och medarbetarna inte var alls vana vid att ha en ledare som ledde på detta sätt. Men det gick! Tack vare metodiskt och konsekvent arbete lyckades chefen i fråga göra sig själv umbärlig.

Dess svagheter:

Som ledare ställer det umbärliga ledarskapet en del krav på dig och ditt ledarskap! Dels att du satsar på att jobba långsiktigt och inte bara vill ha “quick fixes”. Dels kräver det att du arbetar med faktorer som kan bromsa upp detta - exempelvis ens ego, eventuella kontrollbehov eller detaljglädje så att du kan delegera mer och ordentligt.

Det är inte heller så att det är något som du som chef uppnår och sedan är du “fix färdig”, behovet av ditt ledarskapet tar inte slut även när du är umbärlig även om du tekniskt sett skulle kunna checka ut ett tag. Du måste fortfarande vara närvarande, uppmuntrande, ha medarbetarsamtal etcetera. Eller om kriser händer, gruppmedlemmar byts ut, större förändringar sker eller om situationer uppstår behöver du som chef kliva fram just för att ditt ledarskap alltid kommer att behövas på något sätt.

Effekterna det kan få:

Mår vi bra på jobbet presterar och levererar vi bättre - forskningen är tydlig här. Och om det umbärliga ledarskapet implementeras och efterlevs ordentligt är det umbärliga ledarskapet en ledarstil som ökar engagemanget, motivationen och initativförmågan hos medarbetarna vilket i sin tur också gynnar organisationen. Det innebär ofta mer ordning och reda vilket också gynnar organisationen, arbetsgruppen och medarbetarna men också för dig som chef! Även du som ledare tjänar på att leda umbärligt eftersom det, över tid, ger dig mer tidsutrymme att fokusera på att leda även i de ledande roller som också jobbar operativt.

Summa summarum:

Detta är en ledarstil som är en nödvändig kompetens i verktygslådan för alla chefer som vill leda framtidssäkrat! Dels för att organisationer kommer att behöva arbeta annorlunda i framtiden men framförallt om ni vill locka och behålla medarbetare från de yngre generationerna. Det är inget magiskt universalverktyg men en ypperlig grund att arbeta utifrån och sedan kan du som chef behöva använda någon av de andra ledarstilarna då och då beroende på situationen. Och det tänkte jag ska bli ämnet nästa gång vi lyfter fram en ledarskapsstil nästa gång: det situationsanpassade ledarskapet!

Känner du som ledare igen dig i den umbärliga ledarstilen? Eller har du jobbat för någon som använder sig av den? Berätta gärna! Och vill du ha hjälp som chef att bli mer umbärlig - tveka inte att höra av dig på clara@bossbloggen.se

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna