Så använder du LinkedIn #likeaboss
LinkedIn är idag den digitala plattform som används mest inom affärslivet men själv har jag varit lite osäker på hur jag ska använda den. Å ena sidan gillar jag den skarpt och tycker det är så roligt att lära känna nya människor. Samtidigt tycker jag den är lite svår. Det blir lätt lite glossigt och tillrättalagt. Så, även om jag känner mig rätt så haj på sociala medier, passade jag på att ställa några frågor till Nina Jansdotter. Hur använder man LinkedIn #likeaboss?
Hej Nina! Vad säger du som expert på sociala medier, måste man vara med på LinkedIn?
− Man behöver ingenting, men det är ett bra sätt att få nya kontakter och enklare bli hittad av personer du redan känner.
Det sägs ibland att LinkedIn och Facebook blir allt mer lika varandra, vad tänker du om det?
− Det är väldigt många som säger att LinkedIn blir mer och mer likt Facebook eftersom det är möjligt att skriva statusar idag. Men för mig är det mer karriärfokus på LinkedIn och att det är lättare att knyta kontakter där även om man inte har träffats IRL förut. Sedan tycker jag att man, på LinkedIn, kan man gå mer pang på på businessen medan Facebook är mer personligt.
Vilka är dina tre snabbaste tips till den som har en LinkedIn-profil men inte är särskilt aktiv där än?
− Ha en professionell bild. Det är jättemånga som fortfarande inte har bild alls och det är bra att ha en tydlig avsändare. Använd gärna en professionell fotograf om du kan och klä dig som om du ska på jobbintervju eller viktigt möte. Du behöver inte vara stylad till tårna men ha inte på dig sommarklänningen.
Tips nummer två då?
− Det man undrar när man går in på någons LinkedIn-profil är ”vem är detta?”. Så låt din sammanfattning svara på den frågan. Sedan måste den inte vara skriven i sten utan det kan vara väl värt att titta på andras sammanfattningar, se hur de har gjort och förbättra din tills du känner dig nöjd. Har du chefsambitioner kan du absolut tjäna på att prata högt om det och kom ihåg att ha en ordning i din korta sammanställning så att det viktigaste syns först!
Och sist men inte minst?
− Kommentera, gilla och bidra med att lägga upp saker själv, då får man ut mest utav LinkedIn. De som är blyga kan värma upp genom att gilla, kommentera hos andra först och sedan börja göra egna uppdateringar. Alla kan skriva att de är säljande men visa det i stället genom att göra en film med dina bästa säljtips och lev ditt CV. Bjud på godbitarna av dina kunskaper. Då kommer du att sticka ut. Framförallt om du ger dig in i och skapar diskussioner och visar att du kan jättemycket om ditt expertområde Inte minst lär dig, ställ frågor till andra och lär dig. På det sättet kan LinkedIn bli en levande kompetensutveckling.Vad säger du som läser? Använder du LinkedIn något och så fall hur?
När produktiviteten kokar
Hej bossvänner! Hur är läget? Jag känner hur produktiviteten kokar inombords den här morgonen. Är trött och sliten efter den sena kvällen igår men det är okej. Pausar med jämna mellanrum och ta det lugnt ändå så att jag håller hela veckan.
Måndag
Idag har jag jobbat med en del av det tekniska inför lanseringen av Bossbrudar. Äntligen börjar det likna något och jag skriver mer om det i veckan. I eftermiddag väntar möte i Malmö så före och efter det blir det att jobba undan som gäller.
Tisdag
Förutom en telefonintervju till en bloggartikel (jag ska roligt nog intervjua en forskare som var med i samma radioprogram som jag i våras) så blir det att skriva för hela slanten. Samt göra en generalrepetition för onsdagens föreläsning.
Onsdag
På dagen ska jag föreläsa och leda en workshop om influencer marketing, ska bli jättekul. Sedan ska jag möta Leslie för att prata ikapp, prata om bokskrivande och entreprenörskap. Som jag har längtat efter det!
Torsdag
Eftersom onsdagen blir en intensiv dag är sjukgymnastik det enda som står uppskrivet här. Blir med andra ord en lugn dag där jag jobbar så mycket som jag orkar och kan.
Fredag
Är helt obokad för att jag ska kunna skriva. Så siktar på att sitta på kontoret eller ett fik och knacka tangenter.Här på bloggen tänkte jag dels publicera en artikel om vilka utmaningar blivande, kvinnliga chefer tror sig komma att möta när de får sitt första ledaruppdrag (baserat på uppsatsen jag skrev i våras). Men också en bokrecension och trevligheter. Är det något särskilt du vill att jag lyfter i bloggen framöver? Då är det bara att du säger till!Men berätta nu, hur ser dina planer och tankar ut för veckan? Blir det en helt vanlig vecka för dig med eller händer något särskilt?
Post-Almedalen-sjuka
Hallå! Hur är det? Jag mådde fint när jag skrev gårdagens inlägg, men strax därpå började halsen att värka och väl hemma i Lund kändes den högra halsmandeln lika stor som en pingisboll. Kul. Jättekul. Post-Almedalen-sjuka. Är kanske därför man ska boka in vila när man kommit hem från Almedalen? Så igår låg jag helt utslagen och tömde hela frysen på all glass och is jag kunde hitta. Idag, efter drygt elva timmars sömn, mår jag som tur var mycket bättre. Men det blir, utöver detta inlägg, noll jobb idag och lugnt och stillsamt. Vi firar vår fjärde årsdag idag så vi får se om kvällens middagsplaner infrias. Håll tummarna för det!Ska du göra något särskilt idag eller det blir lugnt och skönt?
Tre sätt att hantera mansplaining
Ett fenomen som är extra uppmärksammat denna vecka är mansplaining, mycket på grund av Unionens event Mansplainingakuten. Mansplaining som ord är en sammansättning från engelskans ”man” och ”explaining” och symboliserar fenomenet män som ska förklara hur saker ligger till. Allra helst i en detaljerad, raljerande monolog inför en eller flera kvinnor som är lika (eller rentutav mer) insatta i frågan än vad mannen själv är. Dess ursprung brukar härledas till Rebecka Solnits essäsamling ”Men explaining things to me”.
En av situationerna som boken baseras på beskrivs till exempelvis i denna recension hos SvD. Även Katrine Klieros och Nina Åkestam har skrivit finfina krönikor om sina erfarenheter i ämnet. Jag upplever att jag under mina verksamma år i en mansdominerad bransch ändå har varit relativt förskonad från det men idag upplever det aningens mer frekvent. Min favorit är när jag får föreläsningar i hur saker fungerar inom arbetsområden som jag har lärt ut till mannen i fråga. Hur ska man göra då för att hantera mainsplaining? Ja, det finns såklart flera varianter men här kommer några förslag.
Tre sätt att hantera mansplaining
Att bemöta det mansplainern säger
Att bemöta den mansplainande mannens resonemang eller argument är inte alltid så enkelt men kan vara väl värt ett försök. Framförallt om det är i ett ämne du är kunnig i. Stå stadigt, var trygg i dina kunskaper och bemöt resonemanget sakligt och tydligt. Ursäkta dig inte, förminska dig inte och linda inte in dina argument.
”Att påstå att det fungerar si eller så går inte för att...", "XXX stämmer inte eftersom...” eller ”Om vi gör som du säger kommer detta att ske vilket innebär att..."
Potentiellt plus: Att bemöta det mansplainern säger kan leda till att monologen avbryts och i bästa fall leda till en dialog. Alternativt kan du i alla fall få möjlighet att avsluta samtalet och gå därifrån.
Potentiellt minus: Ju mer rätt du har och desto sämre självkänsla mannen i fråga har desto högre blir risken att du får en bitch-stämpel. Om det sedan behöver vara så negativt är en fråga du själv måste ta ställning till.
Upplys mannen om att han mansplainar
Eftersom jag är av uppfattningen att folk inte gör saker av illvilja eller medveten oartighet är jag ett fan av att återkoppla till personen hur hans agerande uppfattas. Men två saker som jag tar i beaktande först är: vilket sammanhang vi befinner oss i och om det verkar vara lönt. Är det på ett mingel med en person jag träffar denna gång och aldrig mer kommer jag förmodligen inte orka göra det. Om det däremot är någon som upprepar beteendet och är någorlunda förändringsbenägen. Då kan det absolut vara värdefullt att i enrum ge feedback om hur hans beteende kan uppfattas och få för konsekvenser.
Potentiellt plus: Om man är omedveten om sitt beteende är det svårt att förändra det.
Potentiellt minus: Att ingenting förändras. Men ja, då har du i alla fall försökt.
Nicka, le och tänk på något annat
När det verkligen inte går att få en syl i vädret kan det vara både energisparande och praktiskt att bara nicka, le och tänka på något helt annat en stund.
Potentiellt plus #1: Inte nog med att det kan spara på din energi. Det kan effektivisera resten av din dag eftersom du redan har tänkt ut diverse mejlsvar eller inköpslistor på förhand.
Potentiellt plus #2: Det kan ge dig ”sjyst brud”-stämpeln. Genom att säga ”jaha”, ”nähä” och ”aha” på rätt ställen kan du få framtida fördelar som att få lite beröm eller lite mer respekt från mannen ifråga.
Potentiellt minus #1: Det kan uppmuntra och förstärka mannens mansplaining-beteende och det är nästan hundra procents säkerhet att mannen i fråga kommer att göra detta igen.
Potentiellt minus #2: Det kan ge dig ”sjyst brud”-stämpeln. Och om vi ska vara riktigt krassa: hur sjyst är den stämpeln egentligen? Det finns absolut fördelar med att ha den om man vill anpassa sig i vårt manliga värld. Men om vi vi vill skapa förändring känns det spontant som fel väg att gå.
Har du någonsin upplevt mansplaining? Och hur hanterade du i så fall det?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016