Möt en boss Clara, Bossbloggen Möt en boss Clara, Bossbloggen

Nina Widtskiöld: "Ingen gör alla rätt som chef"

I dag är det dags att få dyka ner i en helt ny bransch för Möt en boss-serien, närmare bestämt resebranschen. Där får vi träffa Nina Widtskiöld som är grundare och VD till sitt företag NW Production och höra hur hon har gått från att vara anställd till att bli företagsledare.

Hej Nina, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag bor sedan sjutton år tillbaka i Malmö och tillbringar större delen av min tillvaro med familj. Vi har två vuxna barn och en stor passion för att resa och upptäcka världen. Jag tycker också om att vara med olika människor och att tillbringa timmar runt ett matbord och äta, snacka och dricka ett glas vin.

Berätta om din karriär!

− Efter universitetsstudierna i Frankrike så började jag arbeta på Hilton i Frankrike. Sedan har det lett mig vidare och jag jobbat inom turism- och eventbranschen hela mitt liv, med ett kort undantag för när jag jobbade med mode och export. Det är inte bara för resandet som jag trivs i den här branschen utan för att jag får träffa så många olika människor och att varje uppdrag har olika förutsättningar och viljor.− När jag startade NW Production 2003 så var det på ett bananskal. Jag var inte tillfredsställd med jobbet som jag hade då och när några kunder ville följa med mig in i det nya drog det bara igång. Jag hade ingen plan alls för marknadsföring eller budget. På den tiden var internet inget särskilt och från början ville jag varken ha broschyrer, hemsida eller anställda men ja, det har vi idag. Närmare bestämt är vi fyra heltidsanställda utöver konsulter och praktikanter och både hemsidan och broschyrerna finns på plats, haha.− Jag insåg med tiden att mitt företag inte kan växa om jag inte har ett team att jobba med. Det är en jättestor utmaning men också så givande och utvecklande. Jag har ingen formell ledarutbildning utan endast min erfarenhet som projektledare där jag har lett flera olika stora event och sammanhang. Men jag har lärt mig allt eftersom och har också insett att det inte går att vara rädd som ledare. Blir det fel får man i stället rätta till det och be om hjälp om det behövs. Både från sina medarbetare, sin mentor, sitt nätverk eller ta in hjälp utifrån.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Min ledarroll är extremt bred. Jag är projektledare precis som mina kollegor och utöver det också ledare både för medarbetarna och företaget. Det ska ledas in i framtiden med allt som händer i sociala medier och omvärlden. Vi ska ha en stabil ekonomi och jag ansvarar för att vi har pengar så vi kan betala lön, att försäkringar finns på plats, kunna växa, hitta nya kunder och allt det ingår i ledarrollen.− Jag tycker det är viktigt att alla ska känna att man är en del av teamet oavsett om man praktiserar hos oss, är konsult eller anställd. Arbetsuppgifterna ska passa och generera resultat för verksamheten. Man ska ha verktygen för att sköta jobbet, alla ska må bra och känna att vi gör ett bra jobb tillsammans.

Varför vill du vara den som är boss?

− Jag tycker det är så roligt! Vissa dagar vill jag gråta för att det är så svårt. Andra dagar är det himmelriket. Det är en daglig utmaning att skapa tid så att alla mina chefsuppgifter får plats varje vecka och som jag slåss med konstant. Målet med mitt företagande är att kunna jobba så länge som möjligt och det jobbar för är att kunna arbeta effektivt på 50 procent. Den övriga tiden ska vara 20 procent egentid och 80 procent vill jag jobba med att vara mentor åt kvinnor som vill starta eget. Jag vill inte gå ifrån den ledande rollen helt eftersom jag gillar den så mycket men delar gärna med mig av den.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Att kunna trappa ner på sikt! Att vi ska växa och att verksamheten ska bli mer självständig. Det kan ibland vara svårare att driva ett litet företag eftersom du är mer inblandad överallt. Är arbetsplatserna ergonomiska? Finns kaffe och toners? Sådana små saker tar tid att hantera och det gäller att hitta en form där vi kan jobba så optimalt som möjligt.

Fråga dina medarbetare vad de gillar och vad de motiveras av? Vad de ha? Även om du inte kan tillgodose allt så fråga ändå. Sedan får ni prata om vad som är rimligt och möjligt att göra och inte. Större företag kanske kan göra saker som mindre företag inte kan men mindre kan också göra saker som större inte kan.

Nina Witdskiöld

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Ingen gör alla rätt alltid som chef. Och ibland tror man att man gör rätt fastän det blir kopiöst fel. Så kom ihåg att ingen kan allt och att du med som chef måste räcka upp handen om det är något du inte förstår. Det är lätt hänt att man tror att saker ordnar sig av sig självt eller att det inte är så farligt. Men ignorerar man dem så kan det i stället skapa större problem som hade kunnat undvikas helt om man tog tag i dem direkt.− Sedan gäller det att våga ta risker och gå utanför din komfortzon. Gör sånt som du inte trodde att du skulle göra. Låt inte beslut få vevas runt i all evighet. Det är bättre att få ut något än att finslipa i det oändliga. Tid är verkligen pengar när du leder ett mindre företag.Tre Tips Nina Widtskiöld


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Möt en boss Clara, Bossbloggen Möt en boss Clara, Bossbloggen

Jeanett Paludan: ”Jag har nog det lättaste VD-jobbet i världen”

Varför tycker Jeanett Paludan, VD för Management Partners, att hon har det enklaste VD-jobbet i världen? Hur har hon byggt upp den organisationen och hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Det och en mängd konkreta, goda råd om ledarskap får du i dagens avsnitt i Möt en boss.Jeanett Paludan intervjuas i Bossbloggen 

Hej Jeanett, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag är född och uppvuxen i Köpenhamn men har bott i Sverige hela mitt vuxna liv. Jag har två vuxna barn som jag är väldigt stolt över eftersom de är både empatiska, teamorienterade och väldigt självständiga.

Berätta om din karriär!

− Min första ledarskapsroll var att vara ridlärare för en massa barn. Nästa blev att vara ordförande i elevrådet på gymnasiet och sedan vidare in i flygvapnet där jag blev befäl och sergeant. Efter det blev jag företagssjuksköterska och under de tio åren utbildade jag mig vidare. Jag läste allt möjligt, kommunikation, organisation och ledarskap, sexologi och samlevnad. Vilket min arbetsgivare uppmuntrade mig till eftersom de ville att jag skulle stanna. Det bästa sättet att få medarbetare stanna är att se till att de får utvecklas.

De olika ledarroller som jag har haft kan se väldigt olika ut utifrån. Från ett jobb med präglat av krig, hot utifrån och att fatta knivskarpa beslut för att överleva till att vara på en akutmottagning där jag som sjuksköterska ledde ett tufft arbete med stora olyckor. Men egentligen är det inga skillnader i de olika rollerna, besluten är ofta desamma precis som ledarskapet.

Jeanett Paludan

− 2001 så köpte jag och en annan partner ett bolag, närmare bestämt det som nu är Management Partners. Jag är idag VD och ensam ägare och vi är drygt 20 managementkonsulter med ett enda fokus: att ledare ska nå framgång hela vägen i sina liv. På flera sätt är vi som ett sjukhus fast det handlar om ledare. Ibland är det kris, ibland är det många drabbade. Ibland är det riktigt allvarligt och ibland finns många möjligheter. Du får inte en andra chans att operera patienten och du får inte heller en andra chans som konsult. Att få ta sitt företag till den här nivån är otroligt roligt och jag känner mig oerhört privilegierad att få jobba med så kompetenta och så prestigelösa underbara personer som mina kollegor är.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Jag hör ibland entreprenörer säga att utmaningen är att hitta folk som brinner lika mycket som de själva. Det har inte jag. Alla här brinner för företaget lika mycket som jag så jag har nog det lättaste VD-jobbet i världen. Jag får handplocka mitt eget gäng, jag får bestämma hur mycket eller lite pengar vi vill tjäna. Det kommer ingen förbannad ägare jagar mig om vi inte tjänar tillräckligt utan jag får stöd och hjälp från mina kollegor.− I min vardag så jobbar jag 65 procent av min tid som konsult i teamen ute tillsammans med kollegorna, 15 procent av tiden jobbar jag med föreläsningar och författarskap och resten av tiden som VD. Årsredovisningen får visa om det sättet att jobba fungerar eller inte och som det ser ut nu har vi har tripplat företagets omsättning på fyra år.Jeanett Paludan intervjuas i Bossbloggen och Möt en boss

Varför vill du vara den som är boss?

− När vi tog över det här företaget så var det den andra personen som styrde och jag var konsult och jag hade inte tänkt att vara bossen för jag älskar mina konsultuppdrag. Men för fyra år sedan så behövde vi göra en förändring i ledarskapet och då tog jag själv stafettpinnen för att utveckla bolaget framåt. Jag trivs i VD-rollen här men det inte är säkert att jag vill ha den någon annanstans. Jag skulle inte vilja sitta med svansen mellan benen inför en ordförande eller vara i beroendeposition som VD’s i andra bolag kan vara. Det är ett tufft jobb. Den som tittar snett på VD:n som kör en fin bil bör tänka på att personen förmodligen har en pulsförhöjning på 20 slag per minut. Det är ett slitage inombords som man sällan får i andra yrkesroller eftersom en VD är en stötdämpare uppifrån, nerifrån och hemifrån.Vad har du för mål med ditt ledarskap?− Jag tänker inte så mycket på mål. Jag har önskningar att min grupp ska uppfatta mig som kärleksfull, tydlig och hjälpa dem att bli ännu bättre i sina roller. Sedan har jag fått en del danskt beteende. Jag är rak, lite busig och öppen men har väldigt starka svenska värderingar. Jag tycker det är viktigt att hålla vad man lovar, att jobba i team och att laget går före jaget. Men jag är också modig, när det behövs har jag hårda nypor men ett mjukt hjärta.

Den viktigaste lärdomen jag har gjort under min resa är att rekrytera rätt. Har du rätt personer runtomkring dig så kommer allt att gå bra. När man har rekryterat kan allt gå lika mycket helvete. Och om det blir fel, agera snabbt för det blir inte bättre.

Jeanett Paludan

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?− Inspirera sin personal och att vara mer intresserad än intressant. Det är inte lika viktigt att medarbetarna lär känna dig som du lär känna dem. Bestäm dig för hur du vill se ut när du öppnar dörren till kontoret på morgonen. Alla tittar på dig som ledare och kommer du ni med ett leende och säger glatt god morgon betyder det så mycket.

Jag har sett många unga ledare som är fantastiska ledare. Många unga människor har inte alls lika mycket prestige som en del äldre chefer har. Så var inte rädd för att hoppa på ett ledarskap som innebär att du leder personer som är äldre, du kommer att klara det. Ledarskap har inte med ålder att göra utan den emotionella intelligensen. Det är vetenskapligt bevisat och gäller world wide.

Jeanett Paludan

− Den vanligaste fällan är att man tackar ja till att bli chef utan att ha ordning på verktygen i sin verktygslåda först. Det finns en hel del verktyg som är bra att ha med sig från dag ett, till exempel om juridiskt ansvar och vilka rättigheter och skyldigheter man har som chef. Men också vilken ledarstil man har eller vill ha. Det finns olika ledarstilar för de olika faserna som teamet går igenom. Samtidigt är det ingen som kan allt från början så det är minst lika viktigt att korrigera sig själv under resans gång. Upptäcker man att man gör fel så kan man be om ursäkt eller göra rätt för sig.Tre Tips Jeanett Paludan

Read More
Möt en boss Clara, Bossbloggen Möt en boss Clara, Bossbloggen

Annelie Liljeqvist: ”Jag har ett eget rum men sitter aldrig där”

Går det att jobba sig nerifrån och upp i samma företag över tid? Självklart! Ett lysande exempel på det är dagens intervju i Möt en boss där vi träffar Vd:n för Ports Group Annelie Liljeqvist. Här är hennes story om att göra intern karriär, hennes syn på ledarskap och varför hon nästan aldrig sitter i sitt egna kontorsrum.

Hej Annelie, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag är född och uppvuxen i Småland men flyttade till storstan där jag har lyckats med att kombinera familjeliv med karriären. Idag är jag gift, har en femåring och en åttaåring och bor i Göteborg.

Berätta om din karriär!

− Jag har faktiskt gjort nästan hela min karriär här på Ports Group. Jag började jobba här direkt efter att jag tog min universitetsexamen. Först var jag inne på att bli lärare och läste historia på universitetet men det blev i stället en pol mag med inriktning mot ekonomi, statskunskap och juridik. Under tiden hade jag några ströjobb och gjorde min praktik på Svenska Handelskammaren i Tyskland. Efter min examen började jag jobba här som säljare och fick efter en tid uppdraget som säljledare och sedan försäljningschef. Jag tilltalas än idag av tjusningen av att leverera en bra lösning till varje kund i varje affär och tycker det är roligt att se andra göra affärer.− Efter det blev jag affärsområdeschef för flera av våra olika bolag och vi gjorde en resa från att vara ett rätt splittrat team till att jobba mer tillsammans och funka bra ihop. Sedan 2011 är jag VD och nu har jag varit här i sexton år. Vilket är kul för det är inte alls samma bolag idag som det var när jag började 2001! Då var det mer vilda västern, inga uppsatta rutiner och varje krona räknades. Idag är vi stabila och etablerade och eftersom det är en spännande bransch har det aldrig blivit långtråkigt. Vi kan aldrig luta oss tillbaka och tro att vi kan allt samtidigt som mina många år inom företaget ger mig både trygghet och erfarenhet i VD-rollen.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Mitt jobb som VD är väldigt varierande. Nu är vi inne i en tillväxtfas. Under förra hösten fusionerade vi fem bolag till ett, med ny branding och allt vad det innebär. Det har varit otroligt intensiva, roliga och krävande dagar. Man måste vara på tårna och beredd att hugga i hela tiden eftersom det krävs mycket arbete för att nå våra mål och målsättningar. Det har underlättats jättemycket av att alla har varit så positiva och inställda på att förändringen var både nödvändig och bra. Men det är ett stort jobb att koordinera rutiner, processer och tekniska lösningar som olika kunddatabaser. Samtidigt måste vi alltid tänka framåt. Vi kan inte leverera samma tjänster i morgon som vi gör idag så det gäller att ställa frågan: vad ska vi göra i morgon?− Annars jobbar jag nära både min ledningsgrupp och hela organisationen som är rätt platt. Det finns en struktur och det är tydligt vem som ansvarar för olika områden och fattar olika beslut eftersom tydlighet tar bort orosmoment och skapar trygghet. Vi har månadsmöten men de flesta pratar jag med varje dag oavsett om vi ses eller hörs på telefon eller länk. Vi är närmare 70 personer som jobbar inom juridik, teknik, ekonomi och sälj i Göteborg, Stockholm och Malmö. De flesta av oss sitter dock här i Göteborg.Varför vill du vara den som är boss?− Dels för att det är roligt att få vara med och påverka och se en organisation växa genom åren. Men det är ju också roligt att vara med och känna att man har koll på allt och vara med och se vad som är på gång framåt.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Att vara lyhörd, tydlig, ge inspiration och få människor att vilja vara med på resan som vi gör. Även om vi har mellanchefer så vill jag vara jordnära. Jag har ett eget rum men sitter aldrig där utan jag och mellancheferna sitter i kontorslandskapet med alla andra. Då hör jag ju kundsamtal och diskussioner och är mer med i vad som händer på daglig basis.

Som chef är det en stor tillfredsställelse när personer tar mer ansvar än vad de behöver så jag uppmuntrar att man är delaktig och ta ansvar för olika projekt. Visar man framfötterna så finns det alltid möjligheter!

Annelie Liljeqvist

− Det roligaste med att vara ledare är när man tillsammans har lyckats med något som har varit en utmaning. Det svåraste är att man inte räcker till alltid som man vill och att man inte alltid kan göra alla nöjda. Jag har lärt mig med åren att det gäller att skilja på sin roll och sin person i de lägena och att jag måste agera utifrån organisationens bästa.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Att ta taktpinnen och visa vägen själv. Du kan inte förvänta sig att någon annan gör saker inte gör dem själv. En ledare ska kunna leda organisationen framåt. Sedan är det svårt att vara världens bästa chef som kan ge sin tid och energi till alla och samtidigt få sin dag att fungera. Men jag tror att det går att göra både och hitta en bra balans. På lång sikt upplever jag att jag lyckas men i vissa perioder är det svårt. Då får jag lägga ambitionerna åt sidan lite och se över mina förväntningar. Du kan inte alltid ha full kontroll hela tiden och allt kan inte alltid vara klart när du lämnar kontoret för dagen.3 Tips Annelie Liljeqvist


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Möt en boss Clara, Bossbloggen Möt en boss Clara, Bossbloggen

Leslie Alfredsson: "Vi kramas varje morgon och allt annat är kaos"

I dagens Möt en boss får vi träffa ännu en fantastiskt inspirerande ledare. Närmare bestämt Leslie Alfredsson, VD:n för StartUp:en My Estemee, som berättar om sin karriär, hennes största lärdomar när det gäller ledarskap och vilka tips hon har till framtidens ledare.Leslie Alfredsson intervjuas i Bossbloggen och Möt en boss

Hej Leslie, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Jag är en av de där galna personerna som vill förändra världen och har känt det som ett kall ända sedan jag var barn. Jag flyttade från Mexiko till Sverige för snart åtta år sedan eftersom min man kommer härifrån och bor idag i Malmö.

Berätta om din karriär!

− Jag var 10 år gammal när jag bestämde mig för att ville bli politiker, när jag var 18 var jag den yngsta counclern någonsin för partiet och hade redan hunnit få flera års erfarenhet. Att vara så ung och kvinna uppfattades sorgligt nog som en frisk fläkt, men jag var påläst och sa alltid vad jag tyckte vilket gav mig möjligheten till att avancera snabbt. Det gav mig också problem emellanåt eftersom jag inte hade hunnit utveckla mitt konsekvenstänk helt än.− När jag var 21 så gjorde jag en kampanj till den lokala kongressen och det blev en riktig katastrof. Jag tror att jag fattade alla felaktiga beslut som gick att fatta. Bland annat så bestämde jag mig för att ha folk jag kände i mitt kampanjteam även om ingen av dem hade någon politisk kompetens alls. Men det lärde mig hur viktigt det är att välja rätt personer till sitt team. Efter den misslyckade kampanjen slutade jag med politiken och började jobba med det jag hade pluggat inom: marknad- och kommunikation. Jag började som assistent och efter en tid blev jag marknadschef för Televisa, det största tv-bolaget i den spansktalande delen av världen.

När jag träffade min man och flyttade till Sverige fick jag höra från Arbetsförmedlingen att jag kunde glömma att få ett liknande jobb som jag hade haft i Mexiko igen, och i början var det väldigt utmanade eftersom jag inte hade något kontaktnät här. Men som tur var hittade jag en mentor som hjälpte mig lära känna den svenska jobbmarknaden och kulturen och så småningom fick jag jobb marknadschef, först i Danmark och sedan i Malmö.

Leslie Alfredsson

− My Estemee började som en hobby eftersom jag ville visa mitt sexåriga syskonbarn hur viktigt det är att tycka om sig själv. Jag försökte hitta en docka som såg ut som en sexåring som inte hade smink. Det var ju helt omöjligt så jag bestämde mig för att göra en egen. I två år arbetade jag 8-17 på mitt vanliga jobb och sedan med My Estemee fram till midnatt. Sedan så träffade jag min kollega Oana, vi gick in i MINC’s inkubator och då lämnade jag mitt fasta jobb. Vi körde en kickstarter-kampanj som gick jättebra och vi har fått en massa press, nomineringar och priser på vägen sedan dess. Otroligt roligt!

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Att vara VD för din egen StartUp innebär att du är ansvarig för allt. Du har ekonomiskt ansvar, du säljer, gör er marknadsföring eller är budbilschaufför om det behövs. Det är många hattar och idag har jag ett fantastiskt team med mig.− I övrigt är det galet för att det är så olika saker varje dag. Ena dagen startar jag dagen med att ha en föreläsning, sedan springer jag till ett investeringsmöte eller ringer fabriken. Nästa dag kanske jag styr upp logistikproblem och träffar musikproducenter. Den enda rutinen som jag har är att jag, när jag kommer till kontoret varje dag, frågar medarbetarna i teamet hur de mår och vad de gjorde igår kväll. För att stämma av hur de mår och har det. När man springer så fort som vi gör måste man prata med och bry sig om varandra. Så vi kramas varje morgon och allt annat är kaos, haha.

Att ha en StartUp innebär att ingen har gjort det du gör förut. Därför gäller det att du ber om råd. Att du lyssnar på dem men tror på dig själv och fattar dina egna beslut. Det är ditt företag och du kommer inte att dö om du fuckar upp det. Lyssna på din intuition.

Leslie Alfredsson

Leslie Alfredsson intervjuas om ledarskap i Bossbloggen

Varför vill du vara den som är boss?

− Om du har en dröm, en vision och ett mål, då måste du också ta ledarrollen. Jag har, sedan jag var barn, dragits till ledarroller men min syn på ledarskap har ändrats jättemycket. Som politiker handlade det mer prestige men idag vill jag vara en personlig ledare och ha en relation med alla som jag jobbar med. Jag ser det som nyckeln till ett framgångsrikt ledarskap att ta hand om medarbetare, att ta hand om deras självkänsla och erkänna när de gör saker bra.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− My Estemee handlar om att förändra en hel industri med vårt arbete med att stärka barns självkänsla. Då är det viktigt att vårt företag lever upp till de värderingar själva och jag vill inspirera andra företag och StartUps att jobba som vi gör. Som ledare måste du respektera att alla dagar inte är bra dagar. Ibland är det svårt att se allt som man har gjort och på en sån här resa är det mycket press och många motgångar. Därför har vi vår milestone wall där vi skriver upp alla våra framgångar. De tittar vi på varje dag och så gäller det att fira allting så man håller energin uppe! Alltifrån att spela musik och segerdansa på kontoret, köpa fika eller öppna en flaska vin. Alla steg räknas oavsett om de är stora eller små.− Jag behöver dock träna på att ha en bättre balans i mitt liv. Man måste leva som man lär och jag säger alltid åt mitt team att gå hem tidigt, inte jobba för mycket och vara lediga. Men själv är jag så dålig på det att de ibland skrattar åt mig. Men jag jobbar på det!

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Du måste inspirera andra och det kan vara svårt att göra om det bara handlar om pengar. Försök att göra gott för världen och använd ditt ledarskap till att förbättra dina medarbetares liv. De spenderar mer tid på jobbet än med sina familjer så att teamet mår bra är jätteviktigt.Som ledare påverkar dina beslut andra deras liv. Det är mycket ansvar och du måste prioritera verksamhetens lönsamhet likväl som deras välmående. Du måste ta beslut varje dag. Första steget då är att lyssna på teamet, det andra att ta beslutet och det tredje att ta konsekvenserna. Och så gör du det om och om igen.Tre Tips Leslie Alfredsson

Read More
Möt en boss Clara, Bossbloggen Möt en boss Clara, Bossbloggen

Anne A Marbrandt: Kan vara lycklig men är aldrig nöjd

Idag är det dags att presentera ett nytt avsnitt av Möt en boss och prata om ledarskap och karriär med Anne A Marbrandt som dels jobbar som VD för NyföretagarCentrum Öresund men också är ordförande i Småföretagarnas Riksförbund. Vad tycker hon är det viktigaste en ledare ska göra och hur har hon hamnat där hon är idag? Det och mycket mer finner du här: möt Anne A Marbrandt!

Hej Anne, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag är en väldigt nyfiken, envis och snäll tvåbarnsmamma med sambo.

Berätta om din karriär!

− Jag märkte tidigt att jag hade intresse för att göra affärer. Som femåring plockade jag blommor och sålde till de som gick förbi och sedan blev det jultidningar och lotter. Jag hamnade i Lund för att läsa juridik när jag var 22 och startade tre företag samma år. Det första var en skola för pianoelever där jag som mest hade 22 anställda och 450 elever. Sedan drev jag också Lundarosen, en ambulerande rosförsäljning på restauranger och nattklubbar, och en bokningsfirma för artister. Företagsam har jag alltid varit men det här med att starta företag var något nytt då. Jag har haft många jobb och anställningar parallellt med studierna och företagandet var ett medel till att förverkliga idéer. Plus att jag slapp att ta studielån.− Jag fick jobb som affärsrådgivare, och så småningom näringslivs- och turistchef ganska tidigt efter studierna. Sedan fick jag frågan om att bli VD för Ung Företagsamhet, vilket jag blev och veckopendlade därför till Stockholm. Efter fyra år undrade NyföretagarCentrum om jag ville vara med att grunda och driva landets tredje största NyföretagarCentrum. Som nybliven tvåbarnsmamma passade det perfekt och jag har utöver det jobbet haft andra uppdrag parallellt. Nu sedan april så är jag också ordförande för Småföretagarnas Riksförbund.− Utöver min jur. kand. så har jag även läst en Executive MBA. Det är från den som jag har fått alla verktyg jag använder mig av som ledare. Det är så nyttigt att plugga ämnen som man kan knyta an till jobbet och använda sig av direkt i sitt yrke.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Jag har flera ledarroller: dels som nybliven ordförande i Småföretagarnas Riksförbund med 30 000 medlemmar, dels som VD för NyföretagarCentrum Öresund. Sedan driver jag även Segway Öresund och har en del styrelseuppdrag.− Som VD för NyföretagarCentrum Öresund så har jag varit med och byggt upp verksamheten från scratch. Nu är vi tolv rådgivare i elva kommuner. Båda rollerna handlar om att bygga relationer, vilket är ganska nytt för mig. Tidigare var jag mer målstyrd och sakorienterad men jag har blivit mycket mer relationsorienterad med åren.

Min utveckling som ledare kommer dels från föräldraskapet men också med åren. Som ledare ska du inte se till dina egna mål och behov utan se och verka genom andra. Vissa saker lär man sig den hårda vägen och jag har haft ett antal smällar som har hjälpt mig att utvecklas som människa och ledare.

Anne A Marbrandt

− Den ena dagen är det jag som VD som rapporterar till styrelsen medan den andra dagen är det jag som sitter i styrelsen och håller i klubban. Det är olika situationer men en bra övning som stärker mig i båda mina roller.

Varför vill du vara den som är boss?

− Det bästa med att vara chef är att man inte behöver fråga någon om lov. Jag gör mig bäst i arbetsmiljöer där jag har stor handlingsfrihet och får vara kreativ. Flexibilitet är viktigt, jag jobbar mycket men på mina villkor. Det gör att jag måste vara tydlig mot medarbetare med att bara för att jag mejlar dem klockan elva på kvällen så förväntar jag mig inte att de ska läsa det direkt. Jag fejkar inte när jag skickat mejlen genom att tidsinställa dem, precis som jag är ärlig och berättar att jag ska vara ledig en onsdag förmiddag.

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Att ta organisationen Småföretagarna som en duktig entreprenör har skapat från 1.0 till 2.0. Den har vuxit extremt snabbt och det finns ett behov av att skapa strukturer för den fortsatta tillväxten. Det gäller också att ha en balans mellan att låta folk utvecklas i olika sammanhang och att låta dem bidra mest där de gör sig bäst. Som ordförande är du egentligen en ordfördelare. Det gäller att alla får komma till tals och se till att de som är tysta och vill ha tid att tänka får det utan att glömmas bort.

Jag har alltid ett kritiskt granskande öga på allt vi gör och undrar hur kan vi göra det bättre. Det går att njuta av framgångar och samtidigt tänka ”det här och det här skulle vi kunna göra bättre”. Jag kan vara lycklig men är aldrig nöjd.

Anne A Marbrandt

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Skapa struktur och riktning. Uppmuntra och driva på möjligheter för andra att utvecklas. Verkligen heja fram initiativ till andras utveckling och se möjligheter. Sedan tycker jag är viktigt att ha roligt. Livet går inte i repris.− Sedan måste du som ledare lyssna och ofta lyssna ännu mer. Skapa bra former och strukturer där du kan lyssna. Till exempel har vi i Småföretagarnas Riksförbund skapat ett medlemsråd där frivilliga medlemmar kan hjälpa oss i olika frågor så att inte vi själva kommer med alla lösningar. Vi kan jämföra det med en middag. Har vi knytkalas är det mer uppsluppet att vara med och fixa sitt eget bidrag än om jag lagar maten och är värdinna fullt ut.

Jag märker att många är rädda för utvärderingar och feedback – framförallt när man själv känner att något inte var bra. Men jag ser feedback som nycklarna till att bli världsbäst nästa gång. En säger vad tio tänker. Alla tar inte bladet från munnen så om någon gör det kan man räkna med att fler tänker likadant.

Anne A Marbrandt

− Ta inte kritik personligt, då har du oändliga möjligheter att växa som ledare. Trivs med det du gör och våga ta för dig utan att trampa folk på tårna. Gör bra ifrån dig och leverera. Är du peppande, stödjande och släpper fram andra blir du behaglig att jobba med och då kommer folk bli trygga med att ge dig ordförandeklubban.3 Tips Anne A Marbrandt


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna