Månadslista: Januari
Det här året tänkte jag att jag skulle testa en nygammal grej för att vara ännu lite mer närvarande i tiden som går - nämligen en månadslista utifrån en som jag såg någon gång förra året hos Flora. Vad har hänt egentligen? Vad har jag gjort? Är så himla lätt att allt bara flyter ihop till en enda gröt när man har roligt.

Har, av uppenbara skäl, mest blivit hemmajobb för min del även i det nya året. Vilket faktiskt bara är mysigt när en har ett så gulligt litet hus som vi har. Njuter av det fullt ut samtidigt som jag dagdrömmer varje dag om ett eget kontor i framtiden.
Månadslista: Januari
Månadens teveserie:
Får allt bli West Wing eftersom det är den som vi tittar på när vi äter i princip varje vardagskväll. Gillar den så mycket. De rappa dialogerna, hur alla är så mänskliga trots att de är superkompetenta och nördiga inom sina olika specialistområden. Håller på att göra en ledarskapsanalys härifrån men med tanke på att det är sju säsonger och att M somnar om vi försöker se mer än ett avsnitt per kväll så lär det dröja lite innan den kan publiceras, haha.
Månadens musik:
Lyssnar ju (tyvärr) inte så mycket på musik i vardagen men Auroras nya platta har vi haft vibrerandes i högtalarna. Den svepte inte iväg mig med storm på första genomlyssningen men det är en skiva jag absolut vill lyssna på mer. Hon är en galet begåvad artist!
Månadens podd:
Precis som med musiken så lyssnar jag inte heller mycket på poddar men något avsnitt då och då blir det och i januari har jag lyssnat på Jämställt Arbetsliv, där jag själv var med och pratade om hållbart ledarskap, men också några avsnitt av The Projector Movement Podcast. Hörde talas om Human Design under hösten och tycker det är kul att läsa på och lyssna in mer om min egen design.
Månadens godaste dryck:
Vatten! Jag vet, låter så tråkigt hälsosamt när jag skriver det. Men jag försöker att dricka mycket vatten till vardags och när jag låg sjuk i Coronan slog jag någon form av vattenrekord där jag råkade dricka närmare tre liter och blev alldeles illamående. 2 liter om dagen är mer lagom och genom att dricka bubbelvatten på eftermiddagar och kvällar håller jag borta läsksuget som jag lätt drabbas av annars.
Månadens godaste mat:
Bra fråga och svårt att välja för det har varit en hel del god mat den här månaden. Men det får nog bli snabb-ramen-nudlarna som vi köpte i Stockholm som vi har ätit med smör- och sojastekt pak choi. Det var verkligen en ljuvlig smakkombination!
Månadens sysselsättning:
Det har varit två olika ytterligheter den här månaden: att ta fram eller leverera ledarskapsutbildningar eller att vara sjuk. Den ena roligare än den andra för att uttrycka det så, hehe.
Månadens bästa:
De nya uppdragen som jag har landat för våren. Är framförallt ett av dem som får det att suga till rejält i maggropen av pepp och nerver. Ser fram emot det med skräckblandad förtjusning!

Nördiga familjen här ja, men ge mig bara god mat, gött sällskap och ett kul spel är jag nöjd.
Månadens sämsta:
Coronan, alla kategorier. Det var ingen rolig upplevelse alls
Månadens bästa beslut:
Målet om att ha en date night i månaden. Inget storslaget eller avancerat men att ha lite extra kvalitetstid ihop och den här månaden blev det en riktigt jäkla god middag med massa rotsaker i ugnen och en smördegsinbakad gino samt att vi testade spelet Concordia. Riktigt roligt faktiskt! Jag vann rent utav så nu överväger jag att aldrig spela det igen för att kunna säga att jag har hundra procents vinst i det, hahaha.
Månadens bästa inköp:
Har i princip bara köpt riktigt tråkiga saker den här månaden. Hudvård, hårvård, strumpbyxor, mediciner, kattmat och - håll i hatten - dammsugarpåsar. Finns det något tristare att bränna 400 spänn på än dammsugarpåsar?! Tror inte det. Men en av de ospännande sakerna som jag njuter extra mycket av just nu är ett par mjukisbyxor och en hoodie. De jag hade har varit på väg att falla i spillror länge så att ha ett set nu som är helt, snyggt och mjukt…. Mmmm, här snackar vi vardagslyx i det lilla !
Månadens anteckning:
Får bli de från West Wing. När vi kollar på en serie som nu är ju det trots allt på min fritid så då skriver jag bara upp säsongen, avsnittet och situationen jag vill minnas. Sedan när jag väl ska skriva artikeln går jag tillbaka i serien för att kolla på scenerna det gäller igen.
Månadens klädesplagg:
Stora, mjuka, grå, stickade tröjor. Mitt bästa hemmaplagg. Grå är en vilsam färg och när jag jobbar hemma och inte ska fota eller jobba så att andra ser mig är det viktigaste att vara varm och bekväm.
Månadens film:
Harry Potter! Vi avslutade 2021 och inledde 2022 med att titta på en Harry Potter-film varje fredag. Mycket praktiskt eftersom vi 1. alltid äter fredagspizza i detta hushåll och 2. nästan alltid har det jättesvårt att enas om en film att se medan vi äter eftersom vi har så olika filmsmak. I början av månaden såg vi dock klart filmserien så nu behöver vi börja vela och dividera om detta igen, haha.
Månadens bok:
Har faktiskt läst ett par böcker den här månaden. Är ett fan av fantasy och särskilt då för unga vuxna eftersom jag inte behöver använda hjärnan ens lite grand när jag läser det och bäst den här månaden var nog Dance of Thieves av Mary E. Pearson. Även om det på många sätt var en klassisk kärlekshistoria (utan att dela några spoilers om någon av er mot förmodan har samma boksmak som jag) så innehöll den ändå en del twists and turns som inte var helt förutsägbara. Inte det bästa jag någonsin läst men helt okej!
Så vad tror du? Kan det bli kul att sammanfatta varje månad såhär framöver? Är det något fråga som du tycker jag ska lägga till? Let me know!
Fem gyllene regler för att ta betalt för sina tjänster
Under en av utbildningsträffarna som jag höll i höstas så kom frågan upp om det här med att ta betalt för sina tjänster som företagare. Kul va? Sammanfattade några gyllene regler för detta där och då och nu, efter att ha tänkt på dem lite mer, har jag landat i fem stycken olika som är viktiga att ha i åtanke när en ska prissätta och förhandla om tjänsterna som en erbjuder i sin business.
Notera att jag sedan tidigare har skrivit en otroligt matnyttigt guide om konsten att ta betalt som företagare och du väljer själv om du vill läsa den före eller efter den här artikeln!
Att ta ordentligt betalt som företagare är viktigt, inte bara för att du ska få lön och ditt företag överleva, utan också för att det påverkar bilden som kunden får av dig och ditt arbete. Bild: Christina @ wocintechchat.com on Unsplash
Fem gyllene regler för att ta betalt för sina tjänster
1. Ta betalt!
Ja, det här kan låta som en öppen dörr men vet du hur ofta jag har påmint andra om detta genom åren? För ofta. Det är nämligen lättare sagt än gjort att börja snacka om pengar och inte minst om inte kunden själv börjar prata om sin budget eller frågar var det kostar. Så ha alltid som utgångsläge att du ska få betalt för det du gör oavsett hur länge eller hur lite du har gjort det som tillfrågas av dig.
2. Utgå från marknadspriset och lägg på tills du känner dig illamående
Jag rekommenderar alltid, alltid, alltid att göra en genomlysning av vad marknadspriserna är om du ska ta betalt för en tjänst och går inte det att läsa sig till hos facket eller på branschkollegornas hemsidor: lyft luren och fråga. Då har du ett utgångsläge att arbeta ifrån vid din egen prissättning och nej, du ska inte lägga dig lägre än branschstandard. Du behöver inte lägga dig högst bara för att men du hjälper ingen genom att dumpa priserna på det du säljer. När du har ditt utgångspris, räkna på vad affären är värd i arbetstid och genomförande och avrunda sedan priset uppåt till en nivå som får dig att bli illamående med en svindlande känsla i maggropen. Då har du troligen börjat hitta rätt och då lägger du på lite till för att ge dig själv förhandlingsutrymme.
OBS! Detta görs såklart inte med syftet att lura kunden - utan säkerställer du att du har marginal för att saker tar längre tid och täcker för de där andra kringkostnaderna vi företagare har som så lätt glöms bort när man gillar sitt jobb.
3. Motivera ditt pris och erbjud olika alternativ
Med det sagt, tar du ordentligt betalt och det finns andra som lär vara billigare - då är det viktigt att du motiverar prisbilden och gör det tydligt vad du ger kunden. Jag brukar försöker tänka att jag ska ge kunden de argument hen behöver för att övertala sin chef om att detta är skälig och bra affär. Dessutom försöker jag att ha två eller fler olika alternativ för kunden att välja mellan för att visa att det finns en flexibilitet och anpassningsmöjlighet om exempelvis budgeten inte skulle räcka till. Och det är bra eftersom vi, om inte dealen accepteras direkt i sin helhet, vill…
4. Förhandla och det jämt
Allt är en förhandling och att skicka en offert är en del av förhandlingen ni gör. Antingen så träffar du så rätt att kunden köper den rakt av, alternativt så vill du att ni pratar vidare för att hitta en lösning som passar er båda.
5. Gå inte ner i pris utan en justering av upplägget
Om det visar sig vara för dyrt: finns det något annat som kan vara av värde i stället? Kan detta uppdrag leda till fler affärer? Finns det andra valutor som kan spela roll? Kan du göra uppdraget billigare på kortare tid? Kan kunden göra vissa moment på egen hand? Ha gärna en plan B för hur upplägget kan justeras om priset skulle behöva bli lägre.
Och! Bestäm dig på förhand för vad ditt lägsta-pris är och gå inte under det utan en anledning som gör att det känns bra att göra jobbet ändå. Om det händer, var alltid jättetydlig med kunden om att detta är ett undantagsfall och varför du gör detta för dem. Då riskerar du inte att kunden tror att detta är prislappen som gäller nu och för alltid.
Bubblare: Desto mindre du vill ha uppdraget, desto högre prislapp
En liten bubblare såhär på slutet. Ibland har man som företagare och entreprenörer möjligheten att välja och vraka bland uppdragen och rent utav tacka nej eller hänvisa vidare de gig vi inte vill ha. Men så är det inte jämt och ibland behöver en lämna offerter eller ta sig an uppdrag som inte är roliga men som gagnar kassaflödet. Om du någon gång befinner dig där: se till att ta ännu mer betalt då så att det verkligen blir värt för dig att göra jobbet! På så vis kan det ändå leda till en bra känsla för uppdraget just för att det kan möjliggöra annat eller mer.
Och ja, såhär resonerar jag när kommer till att ta betalt för ens tjänster! Har du som läser något bra tips att dela med dig utav? Please do så kan vi samla dem här!
Första månaderna som enhetschef
I intervjuserien Ny som enhetschef så får vi följa den anonyma Enhetschefen. Senast vi sågs i våras tog hon klivet in i sin första chefsroll och nu har det hunnit gå ett par månader: Hur har det gått och hur har den första tiden som enhetschef varit? Hur har hon kommit in i rollen? Det och mer får vi reda på nu!
Läs mer: Möt Enhetschefen
Hej, hur har du haft det sen sist?
− Hej, bra tack! Det har varit spännande och roligt att få kliva in i rollen och börja jobba.
Vad har du gjort hitintills?
− Lära känna massa nya människor och möta många nya utmaningar, haha. Främst ett digitaliseringsprojekt som krävt mycket tid där ett av arbetslagen ska lära sig och börja använda ett nytt IT-system.
− Förutom att sätta mig in allt nytt har jag dessutom gått en universitetskurs på 7,5 poäng inom ledarskapsutveckling. Det har tagit en hel del Netflix-tid men samtidigt varit så lärorikt att göra det här tidigt i chefsuppdraget för jag har fått många nya perspektiv och ett annat djup i mitt tänk. Innan har jag nog trott att jag var mer relationsstyrd än uppgiftsstyrd men jag har nog insett nu att jag är ganska uppgiftsstyrd också vilket var en överraskning att inse.
Vill du berätta om din introduktion?
− Jag har fått en jättebra introduktion tack vare att vi har en rutin för nya chefer där man fått av alla delar, ekonomi, arbetsrätt, lagar och så vidare. Dessutom har jag haft turen att få jobba parallellt den tidigare chefen och ta över arbetsuppgifter successivt. Innan jag började visste jag att det skulle bli spännande men visste inte vad som väntade så att bli väl emottagen av både personal och kollegor har gjort mycket. De har stöttat upp och hjälpt till med småsaker som dykt upp på vägen trots, eller kanske tack vare, att det har funnits ett lågt chefsförtroende sedan tidigare och ändå har dem varit väldigt tillmötesgående.
Hur har det varit att ta över arbetsuppgifter stegvis?
− Bra men jag kände ganska fort att jag vill jobba självständigt med vissa saker så jag började ta över flera av dem tidigt. Är bara ett område som jag har kvar att lära mig nu!
Hur har ni lagt upp det?
− Från början tänkte vi att skulle göra olika ansvarsområden i en viss ordning men eftersom vi jobbar nära varandra och det varit så himla mycket jobb så det blev mer naturligt att bolla saker när de dyker upp och det har funkat fantastiskt bra. Både jag och min företrädare är rätt okomplicerade och det tror jag har underlättat att vi båda är mer problemlösare än problemsökare. Det har inte varit något drama.
Vad är annorlunda från innan du blev chef?
− En stor förändring för mig har varit arbetstiden. Innan hade jag längre och mer styrd arbetstid men nu har jag möjlighet att ta kortare lunch och gå hem tidigare. Det har inte blivit alls mycket jobb på kvällar och helger och jag känner inte att jag måste hålla koll på telefonen hela tiden till skillnad på mitt förra jobb där jag hade beredskap och kunde man behöva åka i väg och hjälpa till. Men man får ändå hålla i sig lite. Jag var ledig senast kände jag att jag blev stressad över att inte jobba. Så har börjat med att skicka det jag har glömt från min privata till min jobbmejl och så kan jag släppa det sen. Märker tydligt att jag skulle kunna jobba dygnet runt så det känns viktigt att sätta gränser redan nu. När utbildningen var slut så kände jag också att jag måste hitta de här pauserna och återta min fritid. Gå en promenad, titta på Netflix och så vidare för ju mer man gör desto mer hittar man på att göra.
Hur har klivet in i chefsrollen känts?
− Det har känts väldigt naturligt! Har redan behövt ta beslut som inte är bekväma för arbetsgruppen och jag hade väl egentligen gärna väntat med det tills jag hade mer förtroendekapital. Men det gick bra ändå eftersom jag förklarade varför vi behövde göra den här förändringen, då köpte de det även om de inte var nöjda.
Vad har den största utmaningen varit hitintills?
− Jag tror att det nog har varit att begränsa mig och att låta det ta tid. Ibland blir jag frustrerad och undrar ”varför har jag fattat det här än?” tills jag kommer på ”jo, för att jag bara har jobbat i tio veckor”. Då får jag vara lite snäll mot mig själv – jag måste inte lära mig allt på en gång.
Vad ser du fram emot framöver?
− Förutom digitaliseringsprojektet så har vi ett annat stort projekt som kommer bli fantastisk för brukarna. Annars känner jag mig hyfsat varmt i kläderna nu! Jag var inte orolig när min kollega var ledig nyligen och även om jag har mycket kvar att lära mig känner jag att jag kan jobba självständigt. Du vet när man är ny på ett jobb och inte vet vad man ska göra? Det är den värsta känslan och den har jag verkligen inte nu, troligtvis tack vare introduktionen. Den spelar är så viktig så man har något tryggt att luta sig på från början. Om jag bara hade blivit inkastad hade det nog blivit fullt kaos.
Ser du några utmaningar framåt?
− Absolut, allt! Det finns anledningar till att det varit så många chefsbyten innan och det kommer bli en utmaning för mig att sätta gränser framåt för att orka och må bra.

Några projektledartalanger som inte ska underskattas
En missuppfattning jag möter ibland är att rollen som projektledare “inte är en riktig ledarroll” och ja, med åtta års erfarenhet av projektledning och att idag utbilda inom projektledarskap, blir jag lika frustrerad varje gång jag hör att någon fortfarande påstår detta. Nej, det är inte exakt samma sak av vara projektledare som det är att vara linjechef men jo, det är definitivt en ledarroll som ställer stora krav på dig som ledare. Inspirerad av det tänkte jag att det därför kan vara dags för en artikel om några projektledartalanger som inte ska underskattas utan tvärtom, erkännas och vara stolt över i ditt CV!
Tycker den här bilden beskriver projektprocessen så bra i sin enklaste, renaste form! Bild: Eden Constantino on Unsplash
Viktiga projektledartalanger som inte ska underskattas
Förmågan att zooma in och ut om vartannat
Som projektledare är det, precis som när en arbetar som chef, ett måste att kunna zooma in och zooma ut. Från att lägga upp strategier och riktningar till att prata om små, men viktiga, detaljer för i nästa samtal gå tillbaka till helikopterperspektivet för att säkerställa att ni är på väg åt rätt håll. Att kunna växla mellan de olika nivåerna är en talang att vårda ömt.
Synka generalister och specialister
En annan konst du måste behärska är den att synka, de ibland väldigt olika, aktiviteterna, intressena och göromålen för generalisterna och specialisterna som är delaktiga och inblandade i projektet. En inte alltid så enkel uppgift och det gäller alltså att inte bara kunna se allas olika perspektiv utan också att få alla olika kompetenta personer att jobba framåt tillsammans.
Leverera under press
Att kunna driva projekt hela vägen in i mål ställer också stora krav på att kunna leverera när det verkligen gäller. Inte sällan är det projektledaren som ytterst ansvarig som behöver hjälpa och stötta projektet när utmaningar och problem dyker upp (beroende på projektets storlek då förstås).
Sunt förnuft + ordning och reda = vinnande kombination
Om du som projektledare är utrustad med en stor portion av 1. sunt förnuft och 2. sinne för ordning och reda så har du mycket gratis att glädja dig åt och använda dig av. Projekt kräver sin beskärda del av dokumentation och att båda kunna dokumentera och ha koll på allt och alla utan att detaljstyra eller kontrollera varje detalj är avgörande för om projektet kommer att lyckas eller inte. Projektledarrollen är en otroligt bra roll att träna och lära sig detta i för det syns snabbt synas när du gör rätt respektive när det inte fungerar.
Kommunikationsskills
Som projektledare klarar du dig inte heller länge utan förmågan att kommunicera eller samla in information som behövs för att kunna planera och genomföra projektet. Att kunna möta människor där de är för att försöka förstå vad de kan och vet är en viktigt ledarskapsförmåga! Vi behöver lyssna aktivt, ställa mängder av frågor men också kunna förmedla den information vi har så att den blir begriplig. Det är inte alltid så lätt och att bemästra detta är en förmåga som inte ska undervärderas.
Hade nog kunnat skriva ännu fler talanger men nej, nu sätter jag punkt och lämnar i stället över frågan till dig som läser som kanske också har jobbat som projektledare, gör det eller vill göra det i framtiden: vad ser du för projektledarförmågor som inte ska underskattas?
Olika anledningar till att du inte fick jobbet efter intervjun
Du har varit på arbetsintervju och du levererade #likeaboss. Men några dagar senare så får du veta att de har gått vidare med en annan kandidat trots att du motsvarar alla krav. Men innan du börjar ifrågasätta allt du vet och kan i jakten på svaret på varför du inte gick vidare: läs vidare! Forbes har listat fem anledningar till att du inte fick jobbet efter intervjun och ja, jag kan ha lagt till några fler till den listan och utvecklat dem vidare en aning.
Ett nej är sällan roligt att få och det kan finnas många olika anledningar till varför du inte landar jobbet trots en fantastisk intervju. Bild: Kai Pilger on Unsplash
Olika anledningar till att du inte fick jobbet efter intervjun
De svider för de allra flesta av oss att inte gå vidare efter en intervju, framförallt när det handlar om ett jobb som en verkligen vill ha. Och det är okej att både bli ledsen, sur och frustrerad att få tråkiga besked i det läget. Men, innan du går vidare försök tänka igenom vad det kan bero på och se om det kan vara så att du omedvetet har hamnat i någon av följande kategorier.
Du upplevs som överkvalificerad
En anledning som är vanligare än en kan tro är att man nekas ett arbete för att den rekryterande chefen befarar att du är för överkvalificerad för jobbet som du har sökt. Det är inte heller ovanligt att en sorteras bort från intervjukallelser just för att ens CV bedöms vara “för tungt”. En situation som kan vara otroligt störig för du har troligen sökt jobbet för att du vill ha det och tror du skulle kunna trivas med det och kanske rent utav vill ha ett arbete som kräver mindre av dig eller kan leda dig in i nya branscher och organisationer. De vanligaste riskerna som arbetsgivare ofta föreställer sig är att du 1) kommer att bli understimulerad vilket kan att leda till att du 2) tröttnar på jobbet och vill avancera vidare från det inom kort. Men det kan också vara en lönefråga eftersom du som mer kvalificerad troligen och ska (och vill) ha högre lön än någon som inte är lika erfaren.
Sätt att hantera det på: Banta ner ditt CV, ha inte med alla tjänster och alla uppdrag som du har gjort. Förklara redan i din ansökan vad de får om de anställer dig snarare än att fokusera på varför du vill ha det här jobbet.
Du upplevs som desperat
När vi inte trivs på en arbetsplats eller innerligt gärna vill avancera vidare i organisationen så är det lätt hänt att vi börjar söka alla möjliga uppdrag som finns. Vilket å ena sidan kan vara bra men nackdelen med att söka alla lediga jobb hos en och samma arbetsgivare är att dina ansökningar ser mer och mer desperata ut och att du inte får gå vidare av den anledningen.
Sätt att hantera det på: Sök jobb strategiskt och med omsorg - inte alla bara för att. Söker du mer än en tjänst inom kort, var transparent med det och förekom genom att slå chefen en signal och fråga mer om uppdraget innan du söker det. Försök att sätta desperationen åt sidan och istället fokusera på dig, dina bra prestationer och att sälja in dem genom att vara dig själv - inte den du tror att du behöver vara.
Du upplevs som osammanhängande
En annan anledning enligt Forbes är att du uppfattas som osammanhängande för att du har svårt att svara direkt på frågorna, fastnar i detaljer, berättar onödiga historier eller inte helt besvarar deras frågor (både uttalade och outtalade) om varför du är den som passar bäst till den här rollen.
Sätt att hantera det på: Inför nästa intervju, förbered dig så att du kan visa att du förstår deras behov, att du kan lösa problemen som de har och att du passar in i deras arbetsplatskultur. Ha koll på dina styrkor, talanger, svagheter och praktiska erfarenheter och situationer som du kan använda som exempel och använd dem för att kunna ge svaren som rekryteraren vill ha.
Du är inte tillräckligt förberedd
Om den föregående punkten hanteras genom att förbereda dig på att svara på frågor på ett sätt som är tydligt och rakt så handlar denna snarare om att du inte har gjort tillräckligt med research om bolaget före intervjun - eller att du inte ställer tillräckligt med frågor väl där.
Sätt att hantera det på: Gör din research ordentligt och försök ta reda på vad för kultur som råder i organisationen. Både på intervjun och i sociala medier. Genom att göra det kan du också få en känsla för om detta är en organisation som verkligen vill jobba för eller inte.
Om du känner dig tveksam till varför du inte fick uppdraget trots att du har alla kompetenser, kvalifikationer och egenskaper som eftersöks tycker jag alltid att du ska fråga om feedback. LinkedIn Sales Solutions on Unsplash
Du är “nästan perfekt”
Att komma tvåa i en rekryteringsprocess kan vara så irriterande och enligt Forbes kan det bero på att du “nästan är perfekt” som kandidat och ändå saknar något som du, eller arbetsgivaren för den delen, inte riktigt kan sätta fingret på.
Sätt att hantera det på: Fråga efter feedback, har du gått långt i rekryteringsprocessen och varit på en eller flera intervjuer så är det absolut en bra idé att göra det. Ibland får man svar, ibland inte men oavsett vilket är det viktigt att du försöker göra en egen analys av vad du hade kunnat göra annorlunda eller bättre. I det här läget kan det dock också vara så att…
Du har utsatts för någon form av diskriminering
Det kluriga med diskriminering är att det inte alltid sker öppet eller medvetet och därför kan bli svår att sätta fingret på. Vilket är anledningen till varför du ska be om feedback från arbetsgivaren till varför du inte fick uppdraget! I det svaret kan du förhoppningsvis få veta varför du inte landade jobbet och se vilken grund beslutet fattades på och förhoppningsvis ta med eventuella lärdomar in i nästa rekryteringsprocess. Men, ibland är inte det alltid fallet.
Sätt att hantera det på: Om det i svaret istället visar sig att du har blivit diskriminerad är det jätteviktigt att du lyfter ärendet vidare. Dels kan det spela roll för din egen skull men mest för att arbetsgivaren förhoppningsvis ska få sig en väckarklocka om att deras beteenden faktiskt får konsekvenser. Här har jag har skrivit mer om olika typer av diskriminering här innan och vad du kan göra om du blivit diskriminerad.
Arbetsgivaren har bestämt sig redan på förhand
Ytterligare en anledning som jag har sett flera gånger i arbetslivet handlar inte så mycket om dig som söker jobbet utan snarare att arbetsgivaren 1) inte vet vad de söker i sin rekrytering eller 2) redan har bestämt sig på förhand. Vi har sett det många gånga förr med arbetsannonser som är så specifika att bara en person i hela organisationen är lämplig att söka jobbet.
Sätt att hantera det på: Ja, har du haft oturen att hamna i en sådan process så finns det oftast inte jättemycket du som arbetssökande kan göra annorlunda.
Intervjun har gjorts utifrån rädslor och farhågor snarare än möjligheter
Sist men inte minst, en annan anledning som kan ligga till grund för att du inte fått uppdraget är att intervjun som hålls görs det utifrån rädslor och farhågor snarare än möjligheter. Det innebär också att arbetsgivaren har bestämt sig på förhand om än utifrån din ansökan hur du är och att frågorna som ställs snarare baseras på de orosmoln den rekryterande chefen har. Det här kan vara ett klurigt läge för frågorna som ställs kan ju vara både rimliga, relevanta och viktiga att ställa. Nackdelen är att det kan vara svårt för dig som arbetssökande att lugna de bakomliggande farhågorna hur du än svarar på frågorna.
Sätt att hantera det på: Jag har ännu inte funnit det absolut bästa sättet att hantera den här situationen på men det som har funkat bäst hitintills har varit att faktiskt adressera situationen och fråga vad för intryck som rekryteraren har av en som person. Det har ibland lett till en återvändsgränd, jag vill vara transparent med det, men det har också hänt att det istället har lett till fruktbara samtal. Jag får göra en uppdatering om jag hittar något annat eller bättre sätt framöver och har du som läser några tips: tveka inte att dela med dig av dem bland kommentarerna!
Men ja, känner du igen att du någon gång har befunnit dig i något av dessa lägen?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016