Dress like a boss
I väntan på nästa poddsäsong så tänker jag att vi fortsätter kika tillbaka på gamla avsnitt som jag inte hunnit visa för er i bloggen. I andra säsongens tolfte avsnitt avhandlar vi ett ämne som både jag och Alex är grymt svaga inför, nämligen kläder och hur en kan använda dem för att uttrycka sig och förstärka sitt budskap.
Läs mer: Klä dig till mer makt
Dress like a boss
Själv har jag ju en rätt så… varierande klädstil. Humöret bestämmer vad jag bär de flesta gångerna och byxor är snudd på bannlysta för tillfället eftersom jag inte har några som är riktigt bekväma. Nytt för höstgarderoben är dock att jag har hittat några riktigt fina klänningar på Tradera (för typ inga pengar alls) och att jag har köpt mina första jobbsneakers. Inte för att jag har klackar på jämt men i somras blev jag påmind om att det faktiskt är en bra idé att ha vettiga skor för de dagarna när det blir extra mycket stå, stå, stå och spring, spring, spring.
Förutom att träffa folk så är det annars en av sakerna som jag ser mest fram emot med att pandemin ska lätta och kunna jobba ute mer: att klä på sig. Jobbar jag hemma så blir det, om jag inte har något digitalt arbete som kräver att jag klär på mig, oavkortat mjukiskläder och hur najs det än är så ser jag fram emot att få dressa upp mig mer framöver. I alla fall någon gång då och då!
Men ja, det var några allmänna tankar det. Här hittar du poddavsnittet:
Men du kan såklart lyssna på det på Podbean, Spotify, Acast eller iTunes också. Joina gärna vår LinkedIn-grupp också! Och berätta gärna: vad för plagg i din garderob får dig att känna dig som en boss?
Vad gör man som beteendevetare?
Vi fick önskemålet av en poddlyssnare att ägna ett avsnitt åt att prata om våra olika utbildningar inom beteendevetenskap. Vad gör man som beteendevetare? Och ja, det är såklart en fråga med massor och massor av svar. Förmodligen lika många som det finns beteendevetare och både jag, som är beteendevetare inom sociologi med specialisering ledarskap och organisation, och Alex, som är beteendevetare inom psykologi, har ju dessutom gått våra egna vägar med våra olika utbildningar.
Läs mer: JAG GJORDE DET!
Beteendevetenskap är brett och just därför gillar jag den, det kan leda till många spännande karriärvägar.
Vad min examen har betytt för mig
Eftersom min utbildning är rätt speciell, den jag har läst heter Ledarskap och organisation 180 hp och ges vid Linnéuniversitet i Växjö, så kan jag såklart bara svara för min utbildning och inte alla de andra som också ger en examen som beteendevetare. Men för min egen del så har den här utbildningen gjort all skillnad och jag hade inte kunnat jobba med det jag gör idag utan den. Anledningen till det? Det är dess speciella upplägg med att den går på halvfart, distans under sex års tid i stället för tre och att alla jobbar samtidigt som de pluggar. Jag hade ljugit om jag sa att det var enkelt, haha, men för mig har det verkligen varit värt det just för att det har gett mig en så otroligt stadig grund att stå på i min yrkesroll. Tyckte jag sociologin var kul? Njä. Mitt största intresse var ju ledarskapskurserna. Däremot var de intressanta, inte minst de delkurser som fokuserade på sociologins klassiker. Hur jag använt sedan dess pratar vi mer om i poddavsnittet som du hittar på Podbean, Spotify, Acast eller iTunes. Den som vill är så klart välkommen in i vår LinkedIn-grupp också.
Någon annan här som har läst just beteendevetenskap? Berätta gärna: hur var det? Och vad använder du den utbildningen till idag?
Lyckas med arbetsintervjun
En genom åren återkommande fråga är det här med att gå på arbetsintervjuer. Vad ska man tänka på? Finns det något en kan göra för att göra ett extra gott intryck? Hur kan en förbereda sig mentalt såväl som praktiskt? Ja, det fick vi önskemålet om att prata om i podden och det har redan hunnit bli ett av våra mest lyssnade avsnitt. Varför? Jo, för att arbetsintervjuer ofta känns. Kanske för att vi verkligen behöver jobbet, vill bort därifrån vi är eller har hittat drömjobbet som vi så gärna, gärna vill ha. Oavsett anledning kommer det att underlätta om du preppar dig så väl som möjligt!
Lyssna även på: Konsten att nätverka
Som arbetssökande befinner du dig ofta i en lite utsatt och nervig position och därför är det extra viktigt att försöka underlätta processen för dig själv så mycket som möjligt.
Lyckas med arbetsintervjun
Som vanligt avhandlar vi rätt mycket matnyttigheter i själva poddavsnittet men några saker som jag vill lyfta fram extra mycket är:
Var kräsen
Kom ihåg att intervjun är din möjlighet att se om det här 1. är ett jobb du verkligen vill ha och 2. om detta är en chef och arbetsgivare som du vill jobba för. Det är inte alltid vi kan välja vilka arbeten vi tackar ja respektive nej till men om du har den chansen - var kräsen och välj framförallt din chef med omsorg!
Se den första intervjun som ett rekognoseringsuppdrag
Ha som målbild att du efter intervjun ska ha fått en så tydlig bild som möjligt av chefens ledarskap, hur arbetsplatsen fungerar och både vad du kan förvänta dig av uppdraget men också vilka förväntningar som finns på dig när du lämnar intervjun. Du behöver såklart inte ha full koll på alla detaljer redan vid första intervjun - med en övergripande sådan är viktig för att du ska kunna fatta beslutet om du vill fortsätta vara med i rekryteringsprocessen eller inte.
Ställ inte bra frågor, lyssna in vilka som ställs
Förutom att förbereda och ställa så många frågor som möjligt, försök också lyssna in vilka frågor som rekryteraren/chefen ställer under själva intervjun. Jag var, för länge sedan, på en intervju för ett uppdrag där det var så tydligt att uppdragsgivarens intervjufrågor baserades på de rädslor/farhågor som personen hade utifrån att ha läst min ansökan och CV. Tyvärr insåg jag inte det förrän efter intervjun (men jag kände under tiden att det var något som kändes lite off i själva samtalet) och det har jag tagit med mig efter det: hade jag råkat ut för samma sak idag så hade jag troligen tagit upp det direkt.
Exempelvis genom att fråga: vad för bild fick du av mig efter att ha läst min ansökan? Ser du några risker/svagheter/utmaningar med mig och min person för denna tjänst? Då kan du kanske få chansen att bemöta och reda ut dem direkt i samtalet istället för att uppleva det jag gjorde efter min intervju då, en skavande känsla av att jag inte skulle få uppdraget som visade sig stämma.
Nog om det här och nu (men säg till om du vill att jag skriver än mer om detta roliga ämne). Här hittar du själva poddavsnittet:
Som vanligt finns det också på Podbean, Spotify, Acast eller iTunes och du får såklart gärna gå med i vår LinkedIn-grupp. Och, har du något bra knep att dela med dig av inför arbetsintervjuer? Dela gärna med dig!
Paulina Hornay: ”Jag är så stolt över oss och resan som vi har gjort tillsammans!”
Det är att dags att få träffa Veckans Bossbrud och den här veckan möter vi Paulina Hornay, Manager för Site och Logistik på Telenor, som gillar att prova på nya, oväntade saker ”för att det är sjukt kul”. Hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Vad har hon lärt sig på vägen och vad är hon extra bra på?
Paulina Hornay Foto: Privat
Hej Paulina, vem är du när du inte jobbar?
− Hej! Jag är en snäll person som uppskattar mina relationer och tränar mycket för att kunna äta extremt god mat. Har precis flyttat så det går åt mycket tid till att fixa med nya lägenheten med min kille. På senare år har jag också landat i att acceptansen att jag älskar fantasyböcker och Harry Potter. Det är skönt att kunna försvinna in i en fantasivärld när allt annat pockar på. Hade gärna velat ha hund men det får vänta till senare.
Vad gör du idag och vad innebär det uppdraget?
− Jag började som trainee på B2B-sidan här på Telenor för 5,5 år sedan men idag arbetar jag på nätverkssidan och är ansvarig för siteinfrastruktur och logistik. Till en början var det tänkt att jag skulle förvalta organisationen men i stället blev det en förändringsresa där vi har ändrat vårt mindset, och har nu en plan för att ta bort alla tråkiga manuella processer och börjat automatisera det som automatiseras kan. Jag trodde aldrig att jag skulle jobba med batterier, likriktare och elkablar när jag gick ut skolan men här sitter jag idag och det valde jag för att här fanns en fantastisk ledare som trodde på mig.
Hur hamnade du här?
− Efter ett par år där jag arbetade med strategiska frågor så kände jag att jag ville bli mer operativ och fördelen med att jobba inom en så stor organisation som vår är att jag kunde fråga många olika personer om de vill ta en lunch för att fråga dem om vad de jobbar med. Efter ett tag var det en person från Nät som plockade upp min nyfikenhet och så fick jag ett konkret projekt som jag skulle göra under premissen ”do your thing och visa vad du kan”. Det var en helt ny verklighet som öppnades vilket ledde till att jag fick min nuvarande roll, först som tillförordnad och sedan som ordinarie.
Vilka är dina bästa ledarskapstalanger om du får skryta om dem? Vad arbetar du på att förbättra?
− Om vi ditchar Jante så är jag sjukt ödmjuk vilket är ett måste eftersom jag jobbar med personer som kan så mycket mer än mig. Sen jag brukar få höra att jag ändå bra på att göra reklam för vårt team och vad vi åstadkommer. Innan var det ingen som riktigt visste vad vi gjorde eller vad det innebar men i och med att jag skapat tydlighet i vår riktning och uttalade strategi, och därefter säkrat att denna kommunicerats i ledningsgruppen, med kollegor och andra stakeholders i organisationen så har vårt team kommit med på kartan tack vare den förmågan.
Vad har varit den viktigaste ledarskapsläxan som du har fått hitintills?
− Haha, de har varit hur många saker som helst. Men den största var nog ändå käftsmällen som det var att gå från att jobba med strategifrågor till att bli ledare i team där alla var mycket äldre än mig och dessutom är tunga experter medan jag själv inte kunde någonting om nät eller tekniken. Det var jättetufft. Så tufft att jag knappt klarade av det året för att jag hade så höga krav på mig och var så resultatorienterad. Plus att jag hade traineesjukan som innebär att du bara säger ja till allt vilket ledde till att jag började försöka göra saker som jag inte kunde.
− Till slut var det en i teamet som sa ifrån att om jag bara lyssnar så kommer det här att gå bra. Så satte jag mig ner, pratade med alla och frågade: ”Vem är du? Vad behöver du?”. Sedan började vi bygga den organisation som vår avdelning har idag. Nu har vi en prioriterad budget, vi har ett nytt mindset som gör oss mottagliga förändringar och vi levererar på en jättestor strategi. Vi tar inga genvägar längre och litar på varandra. Det tog två år sammanlagt, ett år ner och ett år upp, och jag är så stolt över oss och resan som vi har gjort tillsammans!
Vad är ditt råd till den som vill bli chef i framtiden?
− Välj din chef före du väljer området du arbetar inom! Jag har med åren insett att det inte spelar någon roll om jag jobbar med det här, parkeringsplatser eller sprutor. Men jag måste ha ett bra ledarskap som stöttar och utvecklar mig, där jag kan känna tillit till att chefen är närvarande och säger ifrån om jag gör något fel men på ett snyggt sätt som inte hänger ut en.
Något annat?
− Absolut! Många trainees tänker att strategi är den enda vägen till ledande roller men var inte rädd för att grotta ner dig i detalj eller specialistkunskaper. Du kommer alltid ha nytta av dem!
Veckans Bossbrud är en intervjuserie med medlemmar i Facebook-gruppen för kvinnor som är eller vill bli chefer och varje torsdag släpps ett nytt avsnitt här i bloggen. Är du medlem i gruppen och kan tänka dig att berätta om din ledarroll eller dina ambitioner till att bli chef? Mejla direkt till clara@bossbloggen.se!
Ganimete Kalludra: ”Idag så skulle jag kunna vara borta i sex månader utan problem”
Ofta när arbetsgrupper inte fungerar beror det på ledarskapet och en av de främsta målsättningarna som Veckans Bossbrud har är att ta hand om guldkornen i verksamheten: medarbetarna. ”Gör jag det”, berättar hon, ”så tar de hand om våra kunder och verksamheten. Misslyckas jag, då kommer de inte kunna göra ett bra jobb eller kunna ta hand om våra kunder”. Möt: Ganimete Kalludra! Vem är hon? Vad innebär hennes ledaruppdrag och vilka är hennes råd till framtida ledare?
Ganimete Kalludra Foto: Privat
Hej, vem är du när du inte jobbar?
− När jag inte jobbar försöker jag vara mamma, fru, vän, dotter. Vi har två barn som är 22 och 18 och jag tycker om att umgås med vänner och familj. Sedan kollar jag på Netflix, läser mycket böcker och reser ganska mycket när det går. Men nu under pandemin har arbetsbördan varit extrem så all fritid har gått åt för att återhämta mig inför jobbet.
Vad gör du idag och vad innebär det uppdraget?
− Jag är avdelningschef för Kommunalförbundet sjukvård och omsorg vilket i korta drag innebär att vi är beställare för all vård och omsorg i kommunen. Rollen som avdelningschef för stöd och omsorg förutom personal, verksamhet och ekonomi innebär det också att ansvara för myndighetsutövning med bland annat stöd av socialtjänstlagen. Här ingår det att skapa en rättssäker verksamhet med gemensamma processer och styrdokument för att möta invånarnas behov av omsorg genom bland annat beslut om särskilda boendeformer, korttidsplatser, hemtjänst, dagverksamhet och anhörigstöd. Mina medarbetare är experter som kan sitt jobb på sina fem fingrar och jag finns där om de behöver något från mig. Som avdelningschef representerar jag Kommunalförbundet i olika styrgrupper regionalt och samverkar bland annat med socialförvaltningen inom Norrtälje kommun.
Vilka är dina bästa ledarskapstalanger om du får skryta om dem?
− Jag litar på människor och jag litar på medarbetarna. Dessutom är jag engagerad och hittar det bästa i allting, vilket jag försöker att dela med mig av. Helikopterperspektivet är viktigt för att kunna klara utmaningar som dyker upp framför oss och mitt ledarskap går ut på att jag finns där för medarbetarna och mina gruppledare, inte dem för mig. Jag vill visa vägen och inte stå mitt i den. Ofta får jag frågan ”ser du inga hinder?” och nej, det gör jag faktiskt inte. Allt är möjligt!
Vad arbetar du på att förbättra?
− Jag lyssnar jättemycket på mina medarbetare för det är de som utvecklar mig och jag frågar ofta efter feedback. Till exempel, när jag började här, då hade vi många konsulter eftersom socionomer inte växer på träd. Då var min första reflektion: ”Skärpning! Vi måste bemanna upp här och kan inte ha ett team bara med konsulter” så jag la ut annonser och började leta… Så när två jättebra kandidater sökte blev jag så glad att jag berättade det i korridoren för de andra. Och det blev inte alls bra. Där skulle jag ha haft mer is i magen och väntat med att berätta tills processen var helt färdig. På första medarbetarsamtalet var det sju personer som gav mig feedbacken att jag hade varit alldeles för snabb med att berätta det. Det var så värdefullt! Dessutom tränar jag mitt ledarskap genom att läsa böcker, se föreläsningar och träna framför spegeln om det är något särskilt som jag behöver förbereda. Jag har också många ledarskapsförebilder, som mina gamla chefer, som jag ofta rådfrågar när det behövs.
Vad har varit den viktigaste ledarskapsläxan som du har fått hitintills?
− Att alla kan säga och göra fel men det är hur du hanterar dina egna misstag som spelar roll. En dag gjorde jag tre missar på en dag och då skojade jag resten av dagen om att tre fel var max och att nästa medarbetare som ville rätta mig fick vänta till i morgon. Givetvis med glimten i ögat! Det är ett tufft uppdrag som vi har och svåra beslut som medarbetarna tar när de är ute på fältet. Då gäller det att vi i arbetsgruppen tar hand om varandra när vi är på kontoret, att vi kan skratta och skoja tillsammans och att det är okej att göra fel.
− När jag blev chef hade jag en mentor, en man som då hade varit chef i 40 år. Han sa något som provocerade mig en del och det var att ”den bästa chefen är en chef som kommer till jobbet och brevlådan är tom”. ”Nej, den chefen för mig är lat” sa jag då och han bara konstaterade ”Ju mer åren går kommer du att förstå vad jag menar”. Jag har aldrig glömt det och inte riktigt fattat vad han har menade fram tills för två-tre år sedan. Om du bygger en verksamhet där du som chef är stöttepelaren så kommer verksamheten och medarbetarna förr eller senare att falla och då har du misslyckats i ditt chefsuppdrag. Du ska kunna lyfta bort dig själv som chef och medarbetarna kunna jobba på som vanligt ändå. Det har tagit tid att förstå det men idag så skulle jag kunna vara borta i sex månader utan problem.
Vilka är dina råd till den som vill bli chef i framtiden? Varför är det viktigt?
− Det har inget med ledarskap att göra hur länge du har jobbat. Har du talang för att bli ledare så ska du testa på chefsrollen! Sedan tycker jag det är så viktigt att du lyfter dina medarbetare och låter även dem kliva in i chefsroller. Det finns stolar åt alla och att hjälpa folk framåt är en viktig del av ledarskapet.
− Du behöver också ha förmågan att se det goda i alla människor. Ta med dig det där bästa som du ser oavsett situationen ni befinner er i, det kommer att hjälpa dig hålla fokus.
Veckans Bossbrud är en intervjuserie med medlemmar i Facebook-gruppen för kvinnor som är eller vill bli chefer och varje torsdag släpps ett nytt avsnitt här i bloggen. Är du medlem i gruppen och kan tänka dig att berätta om din ledarroll eller dina ambitioner till att bli chef? Mejla direkt till clara@bossbloggen.se!
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016