Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Livsvårdstimme på jobbet, äldre i arbetslivet och kvinnokarta

I vanligt ordning innehåller nyhetssvepet en blandning av notiser som jag plockat upp i mitt nyhetsflöde. Den här gången är det exempelvis en studie om att äldre mår bättre än yngre på jobbet och om att ha livsvårdstimme på jobbet i stället för en friskvårdstimme.

Äldre mer engagerade på sina arbetsplatser

Att anställningsbarheten minskar med åldern är ett märkligt fenomen på dagens arbetsmarknads i mitt tycke. Som tur var verkar alltfler instämma i det. DN berättar exempelvis att anmälningar till DO om åldersdiskriminering, sedan 2015, har ökat med 25 procent. Bild: Johan Mouchet on Unsplash

Feelgood presenterar i sin Jobbhälsorapport att äldre ofta mår bättre på arbetsplatsen. Personer mellan 50 och 60 har lägst sjukfrånvaro och upplever sällan stress på jobbet. Sämst mår de som är i åldern 30 - 40 år. Dessutom känner sig 60-åringarna också mer engagerade än yngre generationer, 80 procent respektive 65 procent. Ännu fler anledningar till att inte bara anställa personer som är under 40 år alltså!

Kvinnokarta Helsingborg avslutas

Kvinnokarta Helsingborg har bland annat arrangerat föreläsningar och stadsvandringar om kvinnor som varit verksamma här. Bild: Charley Litchfield on Unsplash

I januari 2016 startade projektet Kvinnokarta Helsingborg som började med stadsvandringar för att berätta om kvinnor som har varit viktiga för Helsingborgs stad men inte synts till alls i rampljuset. Tanken var att projektet skulle pågå i ett år men arbetet fortsatte i ytterligare två och i januari avslutas projektet berättar SVT. Under åren har bland annat

Nanny Palmkvists liv som rösträttspionjär och kvinna före sin tid samt Maria Zoéga, högst delaktig i kafferosteriets affärsutveckling, lyfts fram tillsammans med andra kvinnliga profiler.

Livsvårdstimme på jobbet

Äta glass, umgås med vänner eller sova middag. Det viktiga med livsvårdstimmen är inte vad du gör utan att du gör något som får dig att må bra. Bild: Mark Cruz on Unsplash

Friskvård är väl ett välkänt begrepp idag. Ett annat, lite nyare, är livsvårdstimme. Något som Kammarkollegiet började med för två år sedan i stället för den klassiska friskvårdstimmen skriver Arbetaren. Livsvårdstimmen är alltså en timmes betald arbetstid som du som medarbetare får göra vad du vill som får dig att må bra. Mest sunt av allt? Det är att företaget, bara för de har infört detta, inte för den sakens skull mäter potentiella effekter av den. Istället så säger Helén Björkman, HR-chef på Kammarkollegiet, till Arbetaren:

– De anställda pratar positivt om timmen. Vi hör att den är uppskattad och bidrar till att vi är en attraktiv arbetsplats. När de anställda har god hälsa och mår bra trivs de bättre och blir bättre kollegor som gör ett bättre jobb. 

Vad hade du föredragit på din arbetsplats: friskvårdstimme eller livsvårdstimme? 

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Dagens klimatstrejk, fler kvinnliga CMO's och nedläggningar

Det blir ett kort men likväl varierat nyhetssvep med både hoppfulla och tråkiga nyheter. Det handlar om dagens klimatstrejk, ett gott steg i jämställdhetsutvecklingen och en nyhet av tråkigare slag. Här kommer det!

Dagens klimatstrejk engagerar

Klimatstrejk

Är lite ledsen över att jag inte har möjlighet att vara med i en demonstration idag när det känns som en så historisk händelse men kommer strejka här hemifrån i stället.

Många av toppnyheterna idag handlar föga förvånande om dagens klimatstrejk och sättet att hantera detta verkar variera stort enligt SVT. Facken är positiva till det men uppmuntrar bara till strejk om det är överenskommet med arbetsgivaren. Flertalet företag har stängt sina verksamheter och andra fokuserar på utbildning framför strejk. Själv ser jag risken att företagen med sitt klimatstrejkande gör en green wash om deras budgetmål för att få sina kunder att konsumera mera kvarstår. I stället borde de kanske ha ett krismöte om hur det ska minska sina utsläpp och det pronto? Oavsett vilket kan vi konstatera att dagens klimatstrejk engagerar många världen över.

Fler kvinnliga CMO's än någonsin enligt en rapport

Bild: timJ on Unsplash

Rekryteringsfirman Russell Reynolds Associates har de senaste sex åren gjort mätningar över förflyttningar av CMO's. Alltså Cheif Marketing Officers och för det första halvåret av 2019 rapporterar de att antalet kvinnliga CMO's är rekordhögt på 48 procent. De noterar även att fler kandidater tillsätts utifrån vilket innebär att interna chefsaspiranter har lägre möjligheter att kunna kliva in i sin chefs roll.

Veckans Affärer läggs ner

It is the end of an era för affärsmagasinet som funnits sedan 1956. Bild: Nick Hillier on Unsplash

En sorglig nyhet i mina öron var den att Veckans Affärer kommer att läggas ner efter årsskiftet. En nyhet som bland annat SVT rapporterade om. har du läst Möt en boss-intervjun som jag gjorde med deras chefredaktör Åsa Uhlin? Om inte, gör det genast, hon är en otroligt klok och inspirerande ledare.

Vad säger du om dessa nyheter?Har du någon som du vill dela med dig av?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Mitt livs första klimatstrejk

Förra fredagen skedde något minnesvärt för mig. Dels var det första gången som jag var med i en demonstration. Dels var det mitt livs första klimatstrejk. Och i morgon är det dags igen! Jag fick frågan om det verkligen räknas som strejk om jag som egenföretagare lämnar jobbet när det ändå bara påverkar mig men ja, klart det gör. Det får förstås inte lika stor impact jämfört med om ett stort företag hade gjort det men hey, vi behövs alla i den här kampen. Dessutom kändes det grymt bra att nyttja strejkrätten som vi trots allt har av en anledning.

Klimatstrejk

Från förra fredagen när jag var i Stockholm och kunde gå med i demonstrationen. En mäktig upplevelse!

Mitt livs första klimatstrejk

Jag är ingen miljö- eller klimathjälte. Jag ser stora hål i klimatdebatten. Inte minst när det gäller frånvaron av en vision om vad vi vill ha för samhälle. Ock, hur vi ska ta hand om dem vars arbeten går förlorade när vi ställer om vårt leverne. Eftersom hållbarhet handlar om mer än konsumtion. Likväl känns det som en skyldighet att strejka. För vi har bara en planet och vi är många som ska bo här. Då är alla sätt som kan bidra till förändring bra.

Samt, om vi ska vi vara krassa så är ju strejken det mest plågsamma verktyg vi som arbetskraft har. Gentemot våra arbetsgivare och gentemot det kapitalistiska systemet som har skapat vår välfärd på andras bekostnad. Utan arbetare, ingen tillväxt. Självklart sitter vi alla fast i och bidrar till kapitalismens ekorrhjul men är vi tillräckligt många kan kanske bryta sönder det och bygga något annat i stället. Ett system där välmående och lönsamhet kan få samexistera utan att döda vår planet på köpet.

Kommer du också att strejka i morgon?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

370 procent fler utmattade, kontorshundar och skriva om historien

Jag är inte en person som brukar har svårt för att hitta orden. Men idag, har jag faktiskt det. Toppnyheten i det här inlägget gör mig nämligen så jävla förbannad. 370 procent fler utmattade bland gruppen kvinnor i åldern 25-29 år sedan 2011. WTF liksom. Det förtjänar egentligen ett eget blogginlägg men ni får en blänkare här tillsammans med andra nyheter som kontorshundar, hushållsarbete och hur det är dags att skriva om vår historia. Here we go!

370 procent fler utmattade

Bild: Free-Photos från Pixabay

Bild: Free-Photos från Pixabay

Ja, du läste rätt. Tidningen Chef rapporterade i veckan om den vansinniga ökningen av unga, utmattade kvinnor och jag blir lika delar arg som trött. Tyvärr inte förvånad. Eftersom jag har varit där själv och pratar högt om det får jag också ofta höra om andras resor in i och ut ur utmattning. Det är lika bedrövande varje gång och det är verkligen dags att detta ses som en samhällsproblematik som också arbetsgivare kan bidra med att råda bot på! Ett förslag på hur, som långt i från passar alla, kan vara...

Kontorshundar kan minska stress på jobbet

Bild: JacLou DL från Pixabay

Bild: JacLou DL från Pixabay

Nej, det är inte så enkelt att alla arbetsplatser som skaffar kontorshundar blir stressfria. Inte minst eftersom det inte är möjligt att ha hund överallt. Men flertalet studier har enligt Veckans Affärer visat att hundar på kontoret minskar stressnivåer hos medarbetarna. Inte minst om du klappar hunden vilket kan öka nivåerna av hormonet oxytocin som får oss att må bra.

Hushållsarbetet för kvinnor historiskt sett detsamma

Bild: Michal Jarmoluk från Pixabay

Bild: Michal Jarmoluk från Pixabay

I början på 1900-talet var hemmet den främsta arbetsplatsen för många kvinnor. Då hade vi dessutom långtifrån alla de tekniska moderniteter och hjälpmedel som vi har idag. Och bara den borde ju vara otroligt tidsbesparande, eller hur? Inte enligt den forskning som presenteras i en krönika i Veckans Affärer. Istället påvisas det att mängden obetalt hushållsarbete för kvinnor var ungefär densamma, ungefär 27 timmar per vecka, år 2005. Detta trots att män gör betydligt mer hushållsarbete nu än förr (om än inte lika mycket som kvinnorna) och att studier också visar mer jämställt hushållsarbete ger lyckligare äktenskap.

Dags att skriva om historien

Bild: Yerson Retamal från Pixabay

Bild: Yerson Retamal från Pixabay

Oftast, när det talas om stora, historiska författare från 1800-talet så är det manliga sådana som lyfts fram. Men ett forskningsprojekt vid Göteborgs Universitet har nu, rapporterar Sveriges Radio, kartlagt att deras kvinnliga kollegor faktiskt nådde en mycket större publik. Vår moderna teknik gör det nämligen lättare att kartlägga hur författarnas verk nått ut i världen och det har då blivit tydligt hur kvinnliga författare var mer lästa.

– Svensk litteraturhistoria behöver skrivas om ur ett internationellt perspektiv. Vi beskriver svensk litteraturhistoria i dag utifrån de författarskap som man höjt upp som nationellt viktiga och vi har glömt bort vad som egentligen spreds och representerade svensk litteratur, säger Yvonne Leffler till SR.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Volontärarbete, arbetstider och arbetsmiljö på olika sätt

Äntligen är det dags att börja med nyhetssvepen igen! Ett blogginslag som på intet vis ge sken av att vara en heltäckande bevakning av nyhetsflödet - det har jag inte tid till tyvärr. I stället kan vi väl snarare som ett litet silverfat med godbitar som oftast blir rätt blandade? De senaste veckorna har jag exempelvis läst nyheter om volontärarbete, arbetstider och hur man kan jobba med arbetsmiljö på olika sätt. Här är dem!

Kroppsburen kamera som arbetsmiljöförebyggande åtgärd

Jag tänker också, helt spekulativt, i att det kanske kan bli problematiskt att alltid behöva bära en kamera på jobbet med? När det gäller integritet för både medarbetare och passagerare. Eller det kanske det inte behöver vara? Bild: Free-Photos från Pixabay

I Västra Götaland så har kvinnliga tågvärdar varit extra utsatta för både hot och våldsamheter i sitt arbete rapporterar SVT. De berättar också om en rapport från Arbetsmiljöverket 2018 så är hela 85 (!) procent av anmälningarna om våld och hot på arbetet om kvinnliga tågvärdar.

En av de säkerhets- och arbetsmiljöförebyggande åtgärderna för att råda bot detta är alltså kroppsburna kameror som personalen ska bära, en annan är att ha med extra ordningsvakter. Helt galet att det ska behövas men bra att arbetsgivaren tar problematiken på allvar.

EU vill satsa på att unga ska volontärarbeta

Själv hade inte velat vara utan mina erfarenheter som volontärarbetare men det är helt klart viktigt att det är ett genomtänkt och hållbart upplägg som arbetet genomförs med. Och att det verkligen behövs och inte görs bara för att! Bild: rawpixel från Pixabay

EU-kommissionen har budgeterat för att satsa mer på att unga ska volontärarbete globalt berättar Sveriges Radio. Ett beslut som fått både beröm och kritik från olika håll. Volontärarbete kan förstås vara både viktigt, behövligt och skadligt beroende på hur det drivs men ur ett ledarskapsperspektiv så ser jag det också som en möjlighet för unga att få prova på ledande roller i (förhoppningsvis) uppstyrda miljöer.

Så mycket kostar det att gå ner i arbetstid

Hade du velat gå ner i arbetstid om du hade kunnat? Bild: nile från Pixabay

Förra veckan skrev jag ju en krönika om att ifrågasätta heltidsarbete som norm. Och bara dagar efter det så såg jag den här artikeln från DN där du kan räkna ut vad det faktiskt kostar att gå ner i arbetstid. För jo, dessvärre är pengar en del av allas vår verklighet och det är bra att hålla koll på vad det kostar att gå ner i tid. Inte minst i pension och hur det kan kompenseras om det är en av två i hushållet som gör det!

Myndigheten för arbetsmiljökunskaps arbetsmiljöbrister ska utredas

Den kritik som har presenterats i media har bland annat berättat om ett ledarskap som är detaljstyrande, diskriminerande och hierarkiskt vilket skapat stor personalomsättning, stress och dålig arbetsmiljö. Bild: CJ från Pixabay

En nyhet som jag inte hann ha med i något nyhetssvep innan semestern var att Myndigheten för arbetsmiljökunskap har fått massiv kritik internt för sin bristande arbetsmiljö. Något som DN nu har följt upp eftersom både generaldirektören och arbetsmarknadsministern säger sig ta kritiken på allvar och nu har inlett en utredning. Något som ska bli väldigt intressant att följa eftersom generaldirektörens ledarskap är det som har kritiserats hårdast. Nu är det alltid svårt att utifrån en medierapportering kunna avgöra vad som händer och inte händer i en organisation. Men om så bara en gnutta av kritiken stämmer är det definitivt något som bör gör om och göras rätt. Att en myndighet som arbetar med dessa frågor har dessa problem är lika skevt som att så många inom vård och omsorg överansträngs så att de blir sjuka när deras uppdrag är att vårda människor. I mitt tycke då alltså.

Har du sett någon intressant nyhet de senaste veckorna som du vill dela med dig?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna