Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

En vecka att minnas

Hej! Hur är läget? Med mig är det rejält slitet. Den här veckan är en vecka att minnas och jag har känt mig galet splittrad på grund av det. Kan inte berätta så mycket mer än så just nu, men ni kommer att få höra mer inom kort. Men eftersom hela gårdagen försvann i kunduppdrag och detta stora så kommer här en blandning av en lördagslista och det nyhetssvep som jag hade tänkt att skriva igår. Här kommer:

  • En sak som har gjort mig asförbannad
  • En sak till som gjort mig arg
  • En som fick mig att sucka och le lite samtidigt
  • Plus helgens planer!

Hello
En bild som aldrig var tänkt att få se dagens ljus men nu får göra det ändå pga har typ inte fotat ett dugg den här veckan? I give you en lite ledsen blomma, en purken katt och nyklippt bossbloggare i pyjamas.

Alabamas nya abortförbud

22 manliga senatorer röstade under veckan igenom ett totalförbud mot aborter i Alabama och ja, det är så fruktansvärt att jag nästan blir lamslagen. Det ska och borde vara varje kvinnas rättighet att själv få bestämma över sin kropp.

Föreläsare och författaren Lovette Jallow skrev ett otroligt starkt och träffsäkert inlägg på Instagram om den vita sociala konstruktionens ondska och hur inga medel skys för att säkra sin överlevnad. Läs det!

"It's time all feminists learn that if your fight excludes important perspectives you will never go far before you are betrayed by your own. I hope sweden learns soon"

Lovette Jallow, @action4humanity_se

Hur förövare blir offer

Apropå ämnet att män anses ha mer rätt om och till kvinnors kroppar så finner jag det fascinerande att höra att det nu, ett och ett halvt år efter Me too, verkar ha glömts bort vad rörelsen handlade om. Det den gjorde var att lyfta fram och påvisa hur vanligt och utbrett det är med sexuella trakasserier är i alla olika branscher. Därför är det frustrerande att se hur fokus förändras från det till att förövare blir offer och jag tyckte att Jenny Bengtssons ledare bjöd på mycket intressant läsning.

En mansplainingsmanual

Har du upplevt mansplaining någon gång? Eller känner du någon som mansplainar regelbundet? Då ska du visa dem bilden som författaren och föreläsaren Kim Goodwin publicerat på Twitter eftersom den utgör den perfekta manualen för hur man kan undvika att mansplaina:

Bild: Kim Goodwin

Briljant formulerat och lite uttröttande att det ska behövs!

Helgens planer

Den här helgen ska jag faktiskt göra något som nästan aldrig händer: jobba! Hela helgen dessutom. Känns sådär eftersom jag redan nu är så trött, men det är tyvärr en konsekvens av att livet kommer emellan på arbetstid. Först av den dryga veckans sjukdom och sedan av livets coola vändningar. Men! jag ser ändå fram emot utmaningen som det kommer att bli och ikväll blir det dock bio och det ser jag fram emot! Älskar att gå på bio, tycker det är så mysigt.

Men ja, ni hör! Det har verkligen varit högt som lågt den här veckan. Hur har du haft det?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Vilka känner du igen från Game of Thrones på jobbet?

De flesta arbetsplatser har olika roller som vi alla intar och får. Vissa mer positiva, andra mer negativa och dessa kan få en rätt så stor betydelse både för individen och gruppen. Så vilka karaktärer och roller kan vi känna igen från Game of Thrones på jobbet? Artikeln som jag har intervjuats till av Metro är listan rätt lång (men läs den!) så här kommer tre som också har fått en lite djupare analys.

Läs mer: Olika ledarskapsstilar i Game of Thrones

Vilka känner du igen från Game of Thrones på jobbet?

Foto: HBO/Helen Sloan

Brienne av Tarth – den lojala

I serien så är Brienne av Tarth en av de mest lojala karaktärerna och är rent utav villig att offra sitt liv för att hålla det hon lovat. Och det kan ju låta filmiskt och inte som något vi skulle göra i det verkliga livet. Samtidigt är det så att fler och fler jobbar oss sjuka och på så vis offrar delar av våra liv för jobbet. Vi har ju pratat om lojala medarbetare både en och två gånger förut. Både om hur du känner igen en lojal medarbetare och hur millennials är mer lojala till chefen är företaget. Så hur gör man som ledare för att behålla en person som Brienne av Tarth i teamet?

Så behåller du lojala medarbetare:

Se till att hen har ett klart syfte med sitt arbete och att hen upplever att hens arbete gör skillnad och nytta.

Visa din uppskattning för det personen gör! Både genom att säga det rakt ut och att ge personen de förutsättningar och resurser som hen behöver.

Värna om förtroendet ni känner för varandra. Lojalitet är något som växer fram över tid och kan försvinna om du som ledare inte lever som du lär eller tar medarbetaren för given.

Foto: HBO/Helen Sloan

Informatören - Lord Varys

Spindeln kallas Lord Varys i serien som får veta allting som händer och sker. Han har spioner utspridda över nästan hela världen och det är inte alls ovanligt att den här typen av roll också finns i våra organisationer. Ibland är informatören en informell ledare, ibland är hen mer som en skvallerkanal där du får sålla mellan vad som stämmer och inte. Oavsett vilket kan det vara bra att du som lär känna vem eller vilka som har rollen som informatörer hos er. Inte minst om du arbetar som chef eftersom personen kan få höra talas om saker som annars kanske inte hade nått dina öron. Men du kan också få historisk kontext som kan vara värdefullt att känna till i ditt uppdrag eller tillgång till så kallad tyst kunskap som kan vara viktigt för ert dagliga arbete.

Så känner du igen informatören:

Personen har ett nätverk som både är brett och djupt och sträcker sig över olika avdelningar.

Till skillnad från den som skvallrar så granskar informatören informationen hen får och är medveten om vilken betydelse eller signifikans den har.

Kom ihåg att det inte måste vara en extrovert person som har rollen som informatör. Det kan mycket väl vara någon som är introvert eller håller sig lite i bakgrunden.

Foto: HBO/Helen Sloan

Davos Seaworth (The Onion Knight) – problemlösaren

De flesta organisationer har en Problemlösare med stort P som alltid kämpar för att släcka de bränder som dyker upp. I Game of Thrones får The Onion Knight det, ibland otacksamma, uppdraget och det är intressant att se hur han bara gör det. Dock är det lätt hänt att problemlösare ofta får ta hand om saker som andra inte löser och därmed löper risken bränns i båda ändar på grund av att personen ska sköta sitt eget jobb och det som dyker upp. Så, vad kan du som ledare göra för att undvika att en problemlösare blir överbelastad?

Så undviker du att problemlösaren blir överbelastad

Kartlägg vilka problemen är om vilka som faktiskt borde ligga på problemlösarens bord och inte.

Nästa steg är att vara noga med att problem inte bara ska lösas utan att det också ska utredas varför de har uppstått. Annars är det lätt hänt att man löser samma sak om och om igen (ofta i onödan) till det blir en rutin som tas för given.

Ibland kan problemlösaren behöva hjälp både med att identifiera sina gränser men också respektera dem eftersom personen är van vid att lösa andras bekymmer åt dem. Läs gärna mer här för tips om hur en kan göra det!

Vad säger du som läser, ser du på Game of Thrones eller hör du till skaran som har ditchat serien helt och hållet?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Sverige är världens bästa land för kvinnor

Jag vet, att ni vet, att vi vet att Sverige har en bit kvar i sitt jämställdhetsarbete. Inget snack om den saken. Men ändå tyckte jag att det var intressant att läsa den här artikeln hos US News om att Sverige är världens bästa land för kvinnor.

Läs mer: 25 år kvar till kvinnor har betalt hela arbetsdagen

Sakta, sakta men säkert är väl ändå bilden av kvinnans enda funktion som hemmafru på väg bort? Bild: Pixabay

Sverige är världens bästa land för kvinnor

Den främsta anledningen till detta är kvinnor och män i Sverige har de högsta och bästa attityderna kring jämställdhet enligt rapporten YouGov. Här kan vi också se att dessa nästa är desamma mellan kvinnor och män i Sverige- Medan det i exempelvis Singapore är 20 poängs skillnad mellan könen, där kvinnorna tycker att jämställdhet är bra mycket viktigare än männen.

87 procent av de svenska respondenterna anser dessutom att en kvinnas primära roll inte är att se efter sin man. Vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Jippi? Eller suck över att man utgår från den heterosexuella tvåsamhetsnormen? Kanske båda delar. Ändå lite bättre att 91 procent av svenskarna inte tycker att en kvinnas plats är i hemmet och att 78 procent inte bryr sig om chefen är man eller kvinna. Eller hur? Inte minst om man jämför med exempelvis Malaysia där 53 procent föredrar en manlig chef framför en kvinnlig.

Vad säger du som läsare om de här slutsatserna? Håller du med om studiens slutsats att vi har det bäst i världen här?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Det ska vara självklart att må bra på jobbet!

Apropå gårdagens artikel på Bossbloggen om den mörka triadens ledare som kan trasa sönder både individer och arbetsplatser i sin framfart tänkte jag på en sak som vi måste prata om. Nämligen att det ska vara självklart att må bra på jobbet. Fine, inget jobb är roligt jämt och livet är inte världens uppåttjack alla dagar i veckan heller. Men det förtar inte att det normala grundläget ska vara att alla känner sig trygga och mår bra på våra arbetsplatser.

https://pixabay.com/sv/photos/kontor-m%C3%A4nniskor-%C3%A5talade-anklagar-2539844/

Det ska vara en självklarhet att må bra på jobbet

För en gångs skull så vet jag knappt vad jag ska skriva förutom rubriken i en krönika. För den säger som allt. Arbetsmiljö är inte ett ämne som ska pratas om "i mån av tid" eller då och då. Och att må dåligt, fara illa eller bli illa behandlad på en arbetsplats är ingenting du ska behöva tåla, acceptera eller stå ut med. Så enkelt är det.

Sedan är det självklart är det så att vi, när vi samverkar med andra, måste förhålla oss till varandra. Anpassa oss efter varandra och våra olika behov. Inget snack om det. Alla kan inte få allt som de vill hela tiden. Men, den här grundläggande nivån: att alla ska känna sig trygga, må bra och ha en god och säker arbetsmiljö, den ska vara självklar för alla, alltid. Och den bidrar vi alla, medarbetare som chefer som ledning till att skapa och behålla.

Så, vad gör man då om du eller dina kollegor mår dåligt? Kanske är arbetsbelastningen för hög under för lång tid? Är miljön psykiskt eller fysiskt osäker, stressig eller ohälsosam? Beror ditt dåliga mående på arbetsvillkor, arbetsförhållanden eller undermåligt ledarskap? Mår man dåligt kan det vara svårt att dra stora tunga lass själv men försök att agera i alla fall eftersom få saker löser sig av sig själva.

Vad gör man?

  • Bli medveten. Vad är det som felar och vad är det som brister? Kartlägg så mycket som möjligt och var så konkret som möjligt.
  • Prata om det. Med din chef, om det inte fungerar eller om chefen inte lyssnar. Gå vidare till chefens chef eller ledningen. Prata med arbetsmiljöombudet och facket.
  • Ifrågasätt. Om någon ändå försöker lägga på dig mer och mer arbetsuppgifter eller ge er tajta deadlines som inte är rimliga. Ifrågasätt de strukturer och processer som ni har på er arbetsplats.
  • Gör det du kan, inte mer. Ta ansvar för du kan och ska ta ansvar för - annars låt bli. Om er arbetsbelastning är långt mycket högre under en längre period än vad som är rimligt: gör bara det ni kan. Jobba inte mer och mer och mer och mer tills ni jobbar er sjuka. Ingen kommer tacka dig och dina kollegor för det.
  • Lämna arbetsgivare som inte är bra. Den här punkten är inte alla förunnade och alla kan inte alltid byta jobb hur som helst. Men om du har försökt påverka din chef och arbetsgivare och göra skillnad, inget händer och du mår dåligt och du kan ta dig vidare. Gör det! Precis som ovan kommer ingen att tacka för att du stannar på en arbetsplats som får dig att må dåligt.

Vi som individer kan inte åstadkomma alla förändringar som krävs för att vårt affärsliv ska bli mer hållbart. Men vi kan bidra! Vi kan lyfta frågorna och visa att det som arbetsgivare är lika viktigt att prioritera att medarbetarna mår bra som att lönsamheten är god. Vi kan också säga nej, säga stopp, ifrågasätta och lämna de arbetsgivare som behandlar sina medarbetare illa. Alla tjänar vi på att ta vår hälsa och arbetsmiljö på allvar och alla förtjänar vi att må bra på jobbet.

Tumme upp: Min uppfattning är att vi millennials har lättare för att säga stopp och se det som en självklarhet att man ska må bra på jobbet. Alla borde influeras av det!

Tumme ner: Att jobbstressen ökar och går för långt, det är inte okej.


Är du kvinna och arbetar som ledare eller vill du bli chef i framtiden? Vill du ha ett forum där du kan ställa frågor och utbyta tankar och erfarenheter med andra i samma situation? Då är du varmt välkommen att gå med i Facebook-gruppen Bossbrudar!

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

The checkered dress

Egentligen hade jag tänkt att vi skulle köra ett nyhetssvep idag men eftersom jag inte har hunnit skriva det, vad sägs om att köra en business outfit i stället? Bra då säger vi det! Det är ju ändå fredag och då är det fint att kunna få vara lite ytlig. Så här kommer ett gammalt guldkorn från garderoben.

The checkered dress

Dress

The checkered dress är nog en av de mest bohemiska och mönstrade som finns i min garderob (vilket nog säger mest om min garderob).

The checkered dress

Bäst att bryta av med en army kavaj så det inte blir för gulligt.

This checkered dress

Men ja, det behöver man förstås inte oroa sig för när man har ett tramsigt sinne. Och nu är det fredag, tjoho! Är du lika pepp på att få ta helg som jag är?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna