Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Nyhetssvepet vecka 45-48 2018

Nyhetssvepet för vecka 45-48 2018 handlar som vanligt om en salig blandning av högt som lågt. Varsel, dåligt ledarskap, arbeten som kräver lite utbildning men har relativt hög lön och rätten till att få välja sin egen hobby är några av rubrikerna.

Nyhetssvepet vecka 45-48 2018

Ikea varslar 650 tjänster

Det har nu blivit officiellt att Ikea successivt kommer att varsla omkring 650 tjänster, framförallt i södra Sverige under de kommande två åren rapporterar Dagens Nyheter. Stämningen är enligt den lokala fackklubben orolig på de berörda kontoren:– Den stora frågan från många är hur processen ska gå till. Vi ska sätta oss i förhandlingar och försöka hitta en plats för så många vi kan i den nya organisationen. De som inte får det hoppas vi kunna hjälpa vidare i arbetslivet så gott det går, säger Anne-Lie Dahl, representant för den lokala Unionenklubben för Ikea, Ikano och Inter Ikea, till DN.

Priser och tacktal i jämställdhetens tecken

Under de senaste veckorna har flera utmärkelser delats ut där både pris och tacktal har gått i jämställdhetens tecken. Sveriges Radio berättar att Zara Larsson får Fredrika Bremers BRA-pris för sitt jämställdhetsarbete och under fotbollsgalan så vann Nilla Fisher Diamantfotbollen och bland annat berörde i sitt tacktal att det är dags för männen att "komma in i matchen" om jämställdhet.Ett uttalande som har lett till flertalet repliker från olika manliga fotbollsprofiler som fann hennes kritik som "orättvis". Något som Nilla Fisher bemöter i en uppdatering på sin Instagram där hon bland annat konstaterar att "Det är inte orättvist att jag riktar mig till alla män. Det är däremot orättvist att till exempel jag som kvinna och hbtqi personer tvingas kämpa för grundläggande mänskliga rättigheter."

Gripandet av toppchef sätter bilbranschen i gungning

Carlos Ghosn, toppchefen för bilalliansen Nissan-Mitsubishi-Renault har gripits för misstanke om "ekonomiska oegentligheter" enligt Sveriges Radio. Bilalliansen utgör den näst största biltillverkaren i världen och Carlos Ghosn var vid gripandet styrelseordförande för Mitsubishi och Nissan och Vd och styrelseordförande för Renault och gripandet har både föranlett att aktien har gått ner och att han kan få lämna sina uppdrag.

Tio jobb med kort utbildning och sjyst lön

Veckans Affärer har sammanställt en lista över tio yrken med förhållandevis kort utbildning som i gengäld ger rätt så hög lön. I topp? Där finner vi bland annat yrkesgrupper som piloter, lokförare och flygledare som kan tjäna mellan 30 000 och 50 000 kronor i månaden i snitt. Andra förslag är engineering management, kustbevakare eller inköspchef.

Varför behåller man dåliga chefer egentligen?

I en krönika hos BBC så frågar sig Alison Green varför organisationer behåller dåliga chefer egentligen det är allmän kännedom att ledarskapet har en direkt påverkan på vår lönsamhet och dessutom är avgörande för att attrahera nya medarbetare. Inte minst för att "Bad managers drive away good people, and hold teams back from achieving what they otherwise could". En fullt legitim fråga: varför behåller man dåliga chefer egentligen?

Rätten att få välja sin hobby själv

Som en extra bonusläsning snarare än nyhet hittar vi den här krönikan av ponnypappan, Daniel Enestubbe, som i tidningen Ridsport lyfter hur viktigt det är att få friheten att välja sin egen hobby oavsett vad normer och traditioner förespråkar. Hans son, Angelo, rider och har stallet som absolut fristad vilket har börjat ge retsamma kommentarer och hån från hans jämnåriga kamrater. 

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Hållbarhet handlar om mer än konsumtion

I och med måndagens White Monday och morgondagens Black Friday debatteras nu ämnena hållbarhet och konsumtion flitigt. En viktig debatt som till och med återspeglas i årets julklapp som är det återvunna plagget. Det är nog ingen som har missat vid det här laget att vi förbrukar mer än vad vår planet klarar av. Vi kan inte fortsätta konsumera såsom vi har gjort hitintills. På allas läppar, i alla branscher, finner vi den hållbara livsstilen som lösningen på konsumtionen. Men hållbarhet handlar om mer än konsumtion: det handlar om att förändra både samhälle och arbetsliv och frågan är vilka effekter hållbarheten kan få? Är de alltigenom goda?

Hållbarhet handlar om mer än konsumtion

Något jag saknar i debatten är det de visionära diskussionerna. Hur ska vi jobba och leva om vi ska leva mer hållbart? Vad innebär det? Hur kommer näringslivet att påverkas om vi konsumerar mindre, kommer företagen att tolerera lägre vinster eller blir det fler som står utan jobb? Kan vi alla bli entreprenörer eller finns det ett tak för hur många vi kan vara? Hur påverkar våra nya levnadsvanor övriga världen med arbetstillfällen, försörjning, handel och välfärd? Framförallt när vår försörjningstrygghet idag bygger på förhållandet mellan konsumtion och produktion.Det är lättare att säga att vi måste sluta köpa prylar om ens arbete inte går ut på att producera eller sälja dem. Det är lättare för den som inte har turism som inkomstkälla att argumentera för att sluta flyga till solsemestern. Även om rädda planeten är det viktigaste målet och angår alla är inte alltid konsekvenserna av hållbarheten av hundra procent godo i det nuvarande systemet. Därför måste vi säkerställa att det finns trygghetssystem och skyddsnät som gör att alla kan leva hållbart. Inte bara vissa av oss.

En hållbar livsstil som håller hela vägen

För det är ofrånkomligt: vi måste göra om och göra rätt. Konsumera mindre, resa mindre och miljövänligare, hitta värde i andra aspekter än materiell status. Som privatpersoner kan vi göra mycket. Framförallt genom att börja ställa krav på att våra företag ska drivas mer hållbart. Att arbetsgivare också tar ansvar för sina avtryck i miljön, hur man tar hand om människorna som utgör deras verksamheter och börja bidra till att rädda världen i stället för att förstöra den. Men också lyfter frågan: hur tar vi ansvar för att vi lever hållbart hela vägen, hela världen runt? Så att alla kan få leva tryggt och arbeta under bra arbetsvillkor även när vi konsumerar mindre.Tumme upp: Att medvetenheten ökar och att hållbarhet alltmer blir en norm och livsstil.Tumme ner: Att det verkar som att vi inte agerar eller förändrar vår livsstil tillräckligt snabbt.


Tyckte du om detta inlägg?Klicka på hjärtat och dela det gärna så att andra kan få läsa det med! 

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Millenials på arbetsplatsen

Ett ämne som jag pratar rätt mycket om (i och med min föreläsning Management by generation Z) är vad för förmågor och styrkor in i sina arbetsliv de två yngsta generationerna bär med sig i sina arbetsliv. Hur är millenials på arbetsplatsen? Vad skiljer dem från andra generationer - och så vidare...Läs mer: Utmaningar för blivande kvinnliga ledareÅ ena sidan så tycker jag att ålder är oviktigt på en arbetsplats eftersom vi alla är människor med våra olika färdigheter, erfarenheter och perspektiv. Samtidigt ställer också fler ur dessa yngre generationer större krav på sin omvärld än vad många arbetsgivare är vana vid. Grymt intressant och vi kommer prata ännu mer om det framöver. Men innan dess vill jag passa på att tipsa om det här filmklippet med Simon Sinek.https://youtu.be/hER0Qp6QJNUDet är inte allt som sägs i videon som jag håller med om men jag tycker ändå att han lyfter flera intressanta perspektiv. Exempelvis viljan att göra skillnad och den otålighet som många millenials besitter.Vad säger du som läser? Kan du känna igen de yngre generationerna i hans beskrivning eller känns detta helt främmande?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Vecka 42-44 2018

Så var det dags igen för ännu ett nyhetssvep. En vecka senare än tänkt eftersom livet kom emellan men vad gör det. Blir helt enkelt bara en extra vecka till i nyhetsflödet som i vanligt ordning fokuserar på ledarskap, affärsliv och karriär!

Nyhetssvep vecka 42-44 2018

När politik ger konsekvenser i näringslivet

Å ena sidan är de beroende av varandra och å andra sidan behöver de varandra: politiken och näringslivet. Ett intressant exempel på när den första får konsekvenser på den senare är när entreprenören Darko Pervan stoppar arbetet med att bygga sin nya fabrik i Klippan på grund av ungefär en tredjedel av kommunens invånare röstar på Sverigedemokraterna. Enligt Veckans Affärer så bedömer han att beslutet att stoppa investeringen kostar flertalet miljoner och ungefär ett års arbete men anser ändå att det är värt det eftersom:"Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are."

Varför etik spelar roll när vi skapar framtidens teknik

Om inte en alltför snar framtid så kommer artificiell intelligens vara en del av allas vår vardag och jag tyckte den här krönikan var en bra påminnelse varför mångfald och etik är en viktig del av skapandet av framtidens teknik. Vill vi verkligen ha AI som dömer ut allt och alla som inte passar in i de normer som AI är upptränad i?

Färre män kallar sig för feminister

Sedan 2014 så har antalet män mellan 30 och 64 år som kallar sig för feminist minskat enligt en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av av Svenska Dagbladet. Närmare bestämt från 45 procent till ungefär 25. Samtidigt går siffrorna kraftigt uppåt, från 60 till 72 procent, bland kvinnor i åldern 15-29 år. Tycker ändå att det är en rätt så deppig nyhet? Både kvinnor och män behövs ju för att jämställdhet ska bli verklighet vilket är vad feminism handlar om.

Tre miljoner kronor i lön utan att jobba

Att anställa familjemedlemmar är ett speciellt ämne när det gäller ledarskap och en av de absolut värsta formerna måste ändå vara det fall som SVT lyfter idag där sonen till en enhetschef i Falu kommun som har fått fyra miljoner i utbetald lön under fjorton års tid och bara jobbat för en av dem. Tre miljoner har alltså gått raka vägen in på kontot utan att något arbete har utförts.

Kalla höstvindar viner på Google

För en dryg vecka sedan så gick New York Times med nyheten om att en högt uppsatt ledare inom Google fått både goda vitsord och ett avgångsvederlag på nittio miljoner dollar trots att han har anklagats för sexuella trakasserier. Något som Google besvarar det med att berätta att 48 personer, varav tretton högre chefer, har avskedats på grund av sexuella trakasserier under de senaste två åren. Trots det så viner vindarna kalla och Google-medarbetare lämnar sina kontor för att protestera.Så, det var nyhetssvepet för den här gången.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

En spricka i glastaket

Ända sedan jag startade Bossbloggen så har jag sagt att den, fram tills dess att vi har ett jämställt arbetsliv, främst ska vända sig till kvinnor som är eller vill bli chefer. Sedan är det givetvis så att jag inte bara pratar med kvinnor om ledarskap. Ledarskap i sig är könlöst och angår alla och det är ändå en 10-15 procent män som förstår det och läser bloggen detta till trots. När jag startade bloggen skulle det dröja till år 2040 innan vi hade jämställda ledningsgrupper. 2069 skulle lönerna vara jämställda. Men förändringens tid är nu och till min stora glädje kan vi i Allbright senaste rapport se en spricka i glastaket.Bossbloggen skriver om den senaste Allbright rapporten En spricka i glastaket

En spricka i glastaket

Så här många trevliga nyheter kunde vi läsa i rapporten En spricka i glastaket:

  • För första gången så minskar antalet ojämställda bolag
  • Av börsens 239 företag så har nu 28 stycken en kvinna som VD, vilket är en förbättring på 65 procent jämfört med förra året.
  • 34 procent av styrelseledamöterna är kvinnor.
  • Fastighetsbranschen har hela 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna och börjar på allvar att närma sig en anständig jämställdhetsnivå.
  • Det vanligaste VD-namnet har ändrats från Anders till Per. Börsens vanligaste kvinnonamn Anna har gått från att vara på plats 17 till plats 15 över börsens vanligaste namn.

Utvecklingsområden som fortfarande består
  • Även om det bara är fyra procent av börsens bolag som saknar helt kvinnor i styrelsen så är det samtidigt bara åtta procent av börsens styrelseordföranden som är kvinnor.
  • Tyvärr så ökade antalet bolag som inte har en enda kvinna i sin ledning från 77 till 81 i år. En sjukt omodern utveckling.
  • Endast en av sju linjechefer är kvinna

Det rör med andra ord på sig! Och förhoppningsvis kommer den sträcka som vi har kvar bara att kunna avverkas snabbare och snabbare.Vad säger du som läser? Håller du med om att förändringens vindar blåser även om vi har en bra bit kvar?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna