Hur företag kan arbeta med influencers
I torsdags höll jag en föreläsning på Tillväxt Malmö om hur företag kan arbeta med influencers. Så för er som inte hade möjlighet att komma tänkte jag bara sammanfatta några av de absolut viktigaste sakerna som du som företagare bör ha i åtanke om du vill arbeta med Influencer Marketing.
Hur företag kan arbeta med influencers
Respektera arbetet
Tiden då bloggare bara skrev dagbok på nätet är förbi. Influencers är idag mediehus där de som en tidningsredaktion planerar innehållet, skapar det, fotograferar, illustrerar och redigerar. Men de utgör också marknadsavdelningen, som planerar och sprider sitt innehåll, säljare och IT-avdelning i ett. Och detta gäller inte bara influencers som jobbar med sina kanaler på heltid även om de såklart kan investera mer tid i sitt arbete.
Gör din hemläxa
Vilka influencers är verksamma inom ditt affärsområde? Vilka influencers har följare som är intresserade av de ämnen som ditt företag jobbar med? Men du måste också fundera över vilken målgrupp det är som du vill prata med egentligen. Var finns dem? Vad vill de prata om eller lära sig mer om? Vad är det du kan hjälpa dem med?
Vet ditt varför
Varför vill ni arbeta med influencer marketing? Handlar det om att sälja produkter? Att synas i rätt sammanhang inför era kunder? Att ge dem ett bra erbjudande? Eller handlar det om att ge era kunder kunskap som de inte hade tidigare? Vad är viktigast: kvantitet eller kvalitet? Att synas inför många eller att synas för ett mindre antal följare som är mer relevanta?Det går att få mängder med statistik över hur många nya kunder kampanjen leder till, hur många som har sett den och så vidare men det första steget är att varför ni gör detta.
Prata och släpp lös kreativiteten
En annan viktig aspekt är att ni och influencern pratar med varandra innan ni inleder ett samarbete. Delar ni värderingar? Är det trovärdigt att ni jobbar tillsammans? Vad skulle ni vilja åstadkomma tillsammans? Hur kan ni ge influencerns följare och era kunder så mycket som möjligt i ert gemensamma samarbete?Våga tänka utanför boxen och fråga influencern vad hen kan skapa i en kampanj med er. Det kan leda till helt fantastiska samarbeten som ger din produkt eller tjänst ett sammanhang som du aldrig hade tänkt på förut. Win-win-win är ett grymt viktigt ledord. Ni som företag ska gynnas av detta samarbete, influencern likaså men det viktigaste är följarna tycker att det är bra och fördelaktigt!
Betala en rimlig lön
Sist men inte minst, om du som företag anlitar någon för att göra ett arbete åt dig: betala ut en rimlig lön för det! Vi har pratat om det förut och jag säger det igen, ingen kan betala sin hyra med läppstift och förtjänar att betala för att göra ett jobb.För det är så att en influencer som får produkter som betalning för ett uppdrag måste förmånsbeskatta för dessa: det innebär i praktiken att hen betalar för att göra ett jobb åt dig. Du måste dessutom betala sociala avgifter och arbetsgivaravgifter även om du skickar ut produkter i utbyte mot ett inlägg eller Instagrampost. betala i stället en skälig lön för att plussa på ditt varumärke som arbetsgivare: det kommer du att tjäna på i längden.
Till dig som influencerI samma ögonblick som ett företag vill synas i dina sociala kanaler - då kan du ta betalt för arbetet och värdet som det innebär att de får synas i dina kanaler.
Så, det var detta (och rätt mycket mer) som jag pratade om i torsdags. Det var en otroligt trevlig publik och för den som vill läsa mer om föredraget så har Tillväxt Malmö skrivit en artikel om det här. Har ni några andra frågor kan ni alltid ställa dem antingen till mig eller organisationen som jag arbetar ideellt inom: Influencers of Sweden.Är det någon av er här som har erfarenhet av influencer marketing och vill dela med er av era tankar kring det? Hade varit roligt att höra oavsett om det var från perspektivet som företagare, influencer eller som följare till infleuncers. Vad tycker du om influencer marketing, hiss eller diss?
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Nej, vi ska inte finna oss i det
Jag vet inte om ni har upplevt detta (hoppas inte) men i utkanten av #metoo tycks en smak av galla ha börjat uppstå på vissa håll i våra sociala medier. Muttrande kommentarer som "jaha, så nu får man inte ens skämta längre?". "Är det förbjudet att ge komplimanger nu?". Eller som vännens chefskollega som drämde näven i bordet och röt ifrån att man "måste få skoja" och motiverade det med "att den kvinna som tar illa vid sig minsann får finna sig i det".Jag vet inte vad som gör mig mest illamående. Alla magstarka berättelser om sexuella trakasserier, insikterna från så många kvinnor att de är så vana vid sexism att de inte ens insett att de också har drabbats eller dessa sunkiga uttalanden om att #metoo har gått för långt.Läs mer: Sexism kan skada mäns hälsa
#metoo pekar inte ut offer, den pekar ut förövare
Illamåendet byts dock snabbt ut mot ilska. För att de som påstår att kvinnor gnäller eftersom en hand på låret under en middag är något som vuxna kvinnor ska hantera har missat poängen. Det #metoo vittnar om i grunden är synen på kvinnan som det "svagare könet". Att hon är skapad för att behaga män och att det är tillåtet att ragga eller behandla henne lite hur som helst. Om hon inte redan är tingad eller tagen av en annan man förstås. Den där handen ska liksom inte hamna på låret från första början. Särskilt inte under en jobbmiddag när parterna inte är romantiskt involverade sedan tidigare.Det #metoo gör är inte att peka ut offer, kampanjen pekar ut förövare. Sedan tycker jag att det är problematiskt att vissa av dessa förövare hängs ut i medier som är/borde vara bundna till pressetiska regler och riktlinjer. Men det till trots tycker jag att det är modigt att kvinnor vågar berätta vad de har varit med om. Det jag saknar? Det är berättelserna från män som har utsatts för sexuella trakasserier (för jo, de finns självklart också). Men också ren och skär respekt för sina medmänniskor.Som Elaine Eksvärd så väl formulerar är det stor skillnad på att säga "vad fin du är idag" och komplimanger som anspelar på just sex eller våra kroppars intimare delar. På jobbet jobbar vi och där har sexism ingen plats, ingen funktion eller gör någon gladare. Jag tror nämligen inte att den, som måste skoja om andra på deras bekostnad fastän de får feedbacken att personen mår dåligt av det, mår särskilt bra heller innerst inne. Sådan självupptagenhet och ignorans är sällan hälsosam för någon i det långa loppet.Läs mer: Chefens ansvar för sexism
Nej, vi ska inte finna oss i det
Så nej. Nej, nej, nej. Vi ska inte finna oss i det. Ingen ska någonsin behöva finna sig i sexuella trakasserier eller sexistiska skämt. Inte jag, inte du, inte dina vänner eller kollegor. Inte på jobbet eller någon annanstans. Råkar du ut för det på jobbet? Säg ifrån och rapportera det vidare. Lägg det ansvaret på arbetsgivaren där det hör hemma. Sexism är inte acceptabelt trots att vi är ett av världens mest jämställda länder i världen.Tumme upp: Hashtaggen #tystnadtagning och artikeln i SvD där 456 skådespelerskor har klivit fram med sina berättelser om sexism i och kring sina arbeten. Strålkastarljuset har nog aldrig bränt så hårt som nu när det inte stängs av och ridån fortsätter att vara öppen.Tumme ner: Att initiativ som #tystnadtagning och #metoo behövs överhuvudtaget.
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Chefens ansvar för sexism och #metoo
Det är bedrövande att se hur många tjejer som dessa dagar delar med sig av sina erfarenheter om sexuella övergrepp och trakasserier i sociala medier via hashtag:en #metoo. Samtidigt höjs också rösterna som ställer frågan om männen? Vilka är det som gör detta? Var är deras hashtag? Och vad kan du som chef göra för att börja få bort detta från våra arbetsplatser? För jo, det förekommer där med. Även måndag till fredag på kontorstid.
Håll ögon och öron öppna
Hur pratar ni med varandra egentligen? Vad sägs och hur sägs det? Ha ögon och öron öppna när ni jobbar och du kommer förmodligen att lära dig en hel del om er arbetsplats och dina kollegor.
Skapa trygghet och tillit
Även om det händer så är det trots allt sällan som sexistiska kommentarer och trakasserier sker i det öppna. De flesta jag har upplevt och mött sker i enskilt samtal med den som drabbas. Därför gäller det att du som chef lär känna dina medarbetare så pass att de litar på dig nog för att berätta vad som hänt.
Ta det på allvar
Om du väl sedan hör, ser eller får reda på att en medarbetare har utsatts för något. Oavsett om det är glåpord, skämt eller frågor om vad hon har för BH-storlek eller vad hon har för favoritställning: ta det på allvar. Prata med den som är drabbad, fråga henne hur hon mår (för det är troligtvis en hon). Följ för guds skull sedan upp det med personen som betett sig illa. Ta hjälp av HR om du behöver och se till att mannen (för det är troligtvis en man) får veta vad som var fel i hans agerande. Men också hur han bör behandla sina kvinnliga kollegor i framtiden efter att han har bett om ursäkt.
Tolerera inte sexistiska skämt
Om ni inte vill ha en arbetsplats som tillåter sexistiska skämt gäller det att du och dina chefskollegor också bemöter eventuella sexistiska skämt runt lunchbordet. Gör det så odramatiskt som möjligt genom att lugnt men bestämt säga något i stil med: ”det där var inte ett lämpligt skämt. Det är min uppfattning att vi inte ska prata med och om varandra så på denna arbetsplats.”. Byt sedan samtalsämne om inte saken behöver följas upp ytterligare.
Glöm inte bort personalfesterna
Det är lätt hänt att avfärda det som sker på personalfester eller konferenser med ”det som hände där stannar där” men nej, vissa saker gör faktiskt inte. Sexuella trakasserier eller övergrepp är en av de sakerna och det ingår i ditt ansvar som chef att dina medarbetare mår bra även före, under och efter de jobbtillställningar som sker efter kontorstid.Vad säger ni läsare? Har du upplevt detta på din arbetsplats? Om ja, hur hanterade du och din chef situationen?
Få chefer vill jobba efter arbetstid
Dagens mobila arbetsliv kan verkligen innebära en fantastiskt frihet. Att kunna arbeta när en känner för det, varifrån som helst. Men nackdelen är förstås att det lätt blir underförstått att vi därmed måste vara nåbara. Nåbara som i att inte bara kolla på mejlen utan även svara på dem oavsett tid på dygnet. Under de senaste åren tycks det rent utav ha vuxit fram en trend att det är bra att vara tillgänglig 24/7: men frågan är om inte den trenden är på väg att vända?
Få chefer vill jobba efter arbetstid
Det verkar om inte annat så om man ser till resultatet från forskningsstudien "Hållfast – Hållbart ledarskap i ett föränderligt arbetsliv" gjord av Christin Mellner fil dr och forskare i arbets- och organisationspsykologi på Stockholms universitet. Djupintervjuer samt enkäter med ledare från både offentlig och privat sektor visar att 70 procent av de tillfrågade cheferna ägnar sin fritid åt att svara på sms, samt och mejl. Ibland även under semestern.– Det visade sig att hela 40 procent av de tillfrågade jobbar under semestern och 34 procent låter arbetet avbryta när man umgås med familj och vänner, säger Christin Mellner i pressmeddelandet från AFA Försäkringar som finansierat studien.70 procent av cheferna berättar även i studien att de vill kunna lämna jobbet helt när de går hem för dagen. En solklar majoritet och en tydlig signal om att vi kanske behöver fundera på vår tillgänglighet. Men jag börjar också fundera över våra definitioner av arbetstid. Är den ultimata arbetstiden verkligen åtta timmar om dagen för alla? Eller finns det fler andra, fler sätt att jobba på? Är det viktigaste att vi har tydliga gränser mellan arbetstid och ledig tid eller spelar det också roll när vi jobbar?Oavsett vilket behöver vi vår fritid för att hålla i längden. Vilket även denna forskningsstudie lyfter fram som en springande punkt för att ledare ska må bra över tid:– Möjlighet till arbetsfri fritid är en av de centrala faktorerna för hållbart ledarskap, säger Christin Mellner.Vad säger du? Tycker du det är svårt att stänga av jobbet när du gå hem för dagen? Kan du göra det?
Svart som natten med gnistrande stjärnor
God morgon! Jag hoppas allt är fint denna strålande fredag. Tänkte att vi kunde ta en snabb kik på hur en BisFit kan se ut när en springer runt över hela Stockholm från morgon till kväll mellan olika möten och inspelningar.
Svart som natten med gnistrande stjärnor
Hehe, insåg nu att jag glömde ta en bild utan jacka. Men under den gömde sig ett linne med svarta stenar i ringningen och en svart, silkig skjorta som jag knutit i hop i midjan. Kjolen är en av favoriterna i garderoben. Insåg dock efter den här dagen att vissa fotovinklar blir allt annat än smickrande med den. Fotar man mig snett uppifrån när jag har denna och sneakers ser jag ut att vara två centimeter lång, hähä. Men så kan det vara och så kan det se ut! Dagen blev lika gnistrande som kjolens linning på alla sätt och vis.
Den som kikar noga på den här sista bilden ser att jag råkat missa att ta av Metros besöksklisterlapp! Tur att man inte är modebloggare... Attityden är på plats men det är väl ungefär allt, haha.Annars blir det här en lugn dag. Kommer jobba men det blir i ett lugnt tempo och en kortare arbetsdag. Behöver vila upp mig efter den här magiska veckan som jag lovar att berätta mer om i morgon!Hur har du det idag? Är det en lugn, stressig, trött eller partyglad fredag som väntar?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016