Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Så får du tiden att gå snabbare när du sommarjobbar

Sommar är synonymt med semestertider för de flesta och många branscher stannar upp alldeles under industrisemestern. Men, det måste ju alltid finnas någon som jobbar även om det är tyst så det ekar i kontorets korridorer. Råkar denna någon vara du? Har du svårt att få arbetsuppgifterna att räcka till hela dagen och det känns som att klockan står still? Här är ett gäng goda tips och råd på hur du kan få tiden att gå snabbare!

Så får du tiden att gå snabbare när du sommarjobbar

Lyssna på musik, ljudböcker eller podcast

Det mest populära tipset som jag har fått i in research var överlägset att lyssna på musik, ljudböcker eller podcasts.

Lunchträna

Passa på att träna på lunchen så slipper du tänka på det sedan när arbetsdagen väl är slut.

Städa

Gah, dör nästan tristessdöden bara av att skriva den här punkten men även om det är supertråkigt så är det sjukt skönt att få städa undan i datorn och på din plats om du inte har något annat att göra. Eller ta tag i de där surdegarna till arbetsuppgifter eller ärenden som du har skjutit på hur länge som helst. Det kommer att kännas toppen när du väl är klar med dem.

Skriv!

Drömmer du författardrömmar eller har du alltid funderat över hur det skulle vara att börja blogga? Passa på att skriva när telefonerna är tysta och mejlkorgen står tom. Antingen kan du googla fram olika skrivutmaningar eller göra en Sandra Beijer och starta en blogg!

Läs bloggar

Om du känner att skriva blogg inte är din kopp te kan du fördriva mängder med tid genom att läsa bloggar. Bara här på Bossbloggen finns ett rejält arkiv med artiklar inom ledarskap och jag vågar knappt tänka på hur mycket material som finns hos de bloggare som har hållit på långt mycket längre än vad jag har. Och apropå en kopp te så kan du även roa dig lite med en...

Teprovning

Har företaget olika typer av tesorter? Grattis, att prova sig igenom dem alla för att lära sig vilka du föredrar och inte kan faktiskt ta en stund. Vem vet, du kanske hittar en ny favorit?Lunchin

Kompetensutveckla dig

Passa på att gå en onlinekurs eller utbildning som du inte hade haft tid till att göra annars! Extra bra om det är inom ett ämne som du kan ha nytta utav i ditt arbete eller för din framtida karriär.

Lär dig något nytt varje dag

Är ni några som jobbar så kan ni köra en utmaning i att lära er något nytt varje dag. Ge varandra olika ämnen, gör research när tillfälle ges under dagen och passa på att dela med er av det ni lärt er till varandra under fikapausen.

Ät lunchen ute

Att äta lunchen ute kan vara en lyxig grej att unna sig när dagarna känns långa. Och även om du har med dig matlåda - gå ut i solen och ät den! Då får du ändå lite sommarkänsla, frisk luft och D-vitamin.

Läs en bok

På vissa arbetsplatser är det okej att läsa en bok om man sköter det snyggt, kan du göra det - passa på!

Lös korsord

Hjärngympa när den är som bäst och diskret sysselsättning som får dig att se intellektuell ut om du blir påkommen. Bra grej!Boka in roliga saker direkt efter jobbetSist men inte minst: boka in roliga saker efter jobbet. Var ute så mycket som möjligt och utnyttja vardagskvällarna till så somriga saker som möjligt. Ta med badkläderna till jobbet så du kan åka inom stranden på vägen hem, ät glass direkt när du slutat eller göra en picknick med middagsmaten.Har du fler tips för de som jobbar och känner att dagarna går långsammare än långsammast? Dela med dig!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Varför behålla personal som gör mer skada än nytta?

Det finns ofta minst en person på varje större företag som är lite jobbig, inte smälter in i teamet eller inte presterar så bra som man skulle önska. De orsakar kanske rentutav en ojämn arbetsbelastning, merjobb eller bara en smygande huvudvärk för den som är chef. De riktiga skräckexemplen är medarbetare som bara skapar problem eller inte gör någonting alls utöver att lyfta sin lön, skapa flaskhalsar, dålig stämning och ändå får behålla jobbet.När jag frågar varför man som ledare behåller personal som gör mer skada än nytta brukar det första argumentet vara lagen om anställningstrygghet. Att det ”inte går att göra sig av med personal” och att luckra upp LAS hade löst alla såna problem. Det är bullshit.

LAS som svepskäl

Klart det hade blivit lättare att sparka personal om inte LAS hade funnits. Men den i sig är inget hinder som berättigar att man hellre behåller personal som inte fungerar i verksamheten. Tvärtom tvingar LAS arbetsgivaren att ta ansvar för sina medarbetare. Först och främst genom att backa tillbaka och fråga sig varför medarbetaren ”inte passar in/inte bidrar/infoga valfri problematik”. Är det kompetens som saknas? Är det erfarenhet, fallenhet eller personlig lämplighet? Alla dessa är områden som går att försöka stärka och utveckla som ledare. Framförallt om man ger det konstruktiv uppmärksamhet och tid.Sedan finns det klart undantag. Vissa personer och beteenden som inte går att ändra eller utveckla hur mycket man än försöker. Men även då finns det lösningar som med fördel kan användas: antingen så uppmuntrar man personen att söka nytt arbete (gärna på arbetstid) eller så köper man ut hen.Jag vet, det kan låta dramatiskt men det behöver inte vara det. Fundera på vad kostnaden att köpa ut en person som inte fungerar motsvarar om hen får stanna kvar i organisationen och kosta pengar i X antal år. Kan det vara värt att erbjuda medarbetaren hjälp och stöd att söka nytt arbete eller att köpa ut personen och i stället frigöra plats för en medarbetare som presterar och levererar i stället? Framförallt om ni faktiskt har gjort ett ärligt försök tillsammans med medarbetaren att nå bättre resultat utan att lyckas.

Tro inte att det löser sig av sig självt

Att bakbinda sig själv med LAS är bara ett svepskäl från den svårare vägen: att ta sitt ansvar som ledare och arbetsgivare och försöka lösa problemet. Inte bara låta allt rulla på som det alltid har gjort. Få saker löser sig av sig själva. Bäst är det därför om man som ledare tar ett steg tillbaka och frågar sig varför man tycker att medarbetaren är ”så jobbig” och sedan resonerar med medarbetaren om hur hen upplever det. Alla är vi duktiga på något och det bästa är om ens talang kan få användas och utvecklas i och på jobbet. De absolut flesta människor vill göra nytta och känna att man bidrar.Dessutom. Att ha personalansvar är inte alltid enkelt. Det är definitivt inte alltid bekvämt och det ska det inte heller vara. Om det är för bekvämt, för enkelt eller för tyst på mötena så är risken överhängande att du som ledare och ni som organisation snarare problem som ni inte ser. Men det får bli en annan artikel.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Fem tecken på en giftig arbetsplats

Entrepreneur har listat fem tecken på en giftig arbetsplats. Känner du igen din organisation i dem? Om inte, grattis! Om ja, då är följdfrågan om du är i en position så du kan göra något åt det? Kan du det - försök ändra på det. Om inte, fly. Ta dig därifrån innan du blir för negativt påverkad av den giftiga miljön.

Stora kommunikationsproblem

Utan kommunikation är det omöjligt att samarbeta och för att kunna nå resultat och skapa en bra miljö: ja, då behöver dess medarbetare kunna samarbeta. Därför är ett av de första kännetecknen på en giftig arbetsplats att kommunikationen inte funkar. Antingen genom att det inte finns någon kommunikation alls och man som medarbetare får veta att saker hänt eller förändras i sista sekund eller rent utav efter att de har verkställts. Eller genom att information sprids genom djungeltrumman, inte delas med av alls eller är missvisande.Läs mer: Så chefar du på Facebook

När rutiner är snygga dokument på väggarna (eller inte finns alls)

De flesta organisationer idag är har policys och riktlinjer för vilka värderingar de står för, hur man ska arbeta och om man uppnår olika kvalitets- och miljöcertifieringar. Men vad händer om värderingarna bara blir snygga dokument och inte avspeglas i den dagliga driften? Eller, än värre, om det inte finns några rutiner eller värderingar alls?Arbetsmiljön kommer med stor sannolikhet att påverkas negativt eftersom medarbetarna upplever att företaget har en fasad utåt som inte stämmer överens med hur man jobbar. Alternativt så blir arbetet rörigt eftersom det inte är uttalat vem som gör vad vilket förmodligen kommer att ge både sämre resultat och sämre kvalitet både internt och externt.

Giftigt ledarskap

Om giftigt ledarskap föder giftiga organisationer eller om den giftiga organisationen främjar ett giftigt ledarskap är oklart. Men de har ett samband. Giftigt ledarskap är klurigt för det är inte alltid som det syns på direkten. Chefen kan verka lovande och framgångsrik men i själva verket så är hens ledarskap narcissistiskt, egoistiskt och manipulativt. Information omvandlas så hen framställs i positiv dager, omgivningen och människorna i dem är ett verktyg för att de ska uppnå sina mål eller i alla fall se bra ut.Läs mer: Den manliga chefssjukan

Tråkig stämning

En klassisk maskering av tråkig stämning på en arbetsplats är "hård jargong". Cyniska och sarkastiska kommentarer, klagomål och muttranden är sällan signaler på att saker står rätt till. Framförallt om de bottnar i att medarbetarna inte känner något förtroende eller någon tillit till ledningen. En annan tydlig signal är att syndabockar utses så fort något går fel eller att det alltid är fel på någon annan inom eller utom organisationen.

Medarbetarna mår dåligt

En giftig arbetsplats är som du hör inte en särskilt hälsosam miljö att vistas i i längden och den märks ofta på medarbetarnas hälsa på olika vis. Det kan vara stressrelaterade symptom, till exempel sömnstörningar, koncentrationssvårigheter. Hos vissa kan det yttras som humörsvängningar, irritation och kort stubin medan andra blir mer ältande, nedstämda och pessimistiska.Läs mer: När chefen mår dåligt

Vad kan man göra?

Hur var det att läsa detta? En lättnad över att ingenting stämde eller en upplevelse av att kunna sätta "check" på majoriteten av punkterna?Om det är den senare känslan som dominerar så är nästa steg är att ta ett steg tillbaka. Se om och hur du påverkas av arbetsplatsen och hur du kan bidra till att förändra läget. Försök att låta bli att ta åt dig av negativiteten (något som kan vara sjukt svårt om man har blivit indoktrinerad i den) och i stället sprida en positiv och optimistisk anda. Du som arbetar som ledare har betydligt mer handlingsfrihet till att försöka skapa en förändring men även som medarbetare kan du dra ditt strå till stacken.Om dina försök däremot inte ger resultat eller om du märker att du talar för döva öron - då är det bäst att du tar dig därifrån. För att recitera en okänd persons kloka ord: vem vill frivilligt sitta kvar i en tunna med gift?

Är det någon här som känner igen symptomen? Har du upplevt detta på en arbetsplats och var det något som man lyckades förändra eller tog du dig därifrån? Berätta!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Klackar till vardags

Tjenare! Hur står det till? Jag vaknade lite med andan i halsen idag. Har drömt en massa konstigheter. Till exempel att i drömmen fick ångest över att två bilder i mitt Instaflöde var fel i storlek jämfört med de andra bilderna. Är det tecknet på att en börjar bli yrkesskadad på riktigt? En annan i-landsyrkesskada handlar faktiskt om skor. Närmare bestämt klackar till vardags.

Klackar till vardags

Jag brukade nästan alltid bära högklackat tidigare när jag jobbade på kontor och körde bil till och från jobbet. Nu märker jag till min egna stora sorg att det blir mindre och mindre av den varan eftersom jag går så mycket som möjligt och ofta är på språng hela dagarna. Lösningen på det för den som inte trivs i platta skor hoppas jag ska vara lägre klackar och här är det första paret ut i min nya samling. Brukar inte vara förtjust i ankelhöjd eftersom jag tycker mina ben ser så korta ut i dem men hey, snörningen avgjorde dealen.Clara LöfvenhamnClara LöfvenhamnClara LöfvenhamnClara LöfvenhamnBära klackar till vardags eller inte - det är fråganNär jag köpte dessa så velade jag mellan dem och ett par verkligt klassiska pumps och kan inte låta bli att skratta åt mig själv. För hur gärna jag än vill köra en klassiskt, preppig, businessklädstil så blir det oftast inte så. Är helt enkelt lite för förtjust i nitar, spets, snörning för att bli helt vuxen i min garderob.Vad säger ni om högklackat till vardags? Hiss eller diss? 

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

All träning är inte alltid bra träning

Det är i höst fem år sedan jag gick in i väggen och blev sjuk i utmattningssyndrom. Under den tiden har jag haft träningsförbud i långa perioder, något som har föranlett att jag ibland får kommentaren ”klart du mår dåligt om du inte tränar!”. Vilket är himla tråkigt. Jag hade nämligen jättegärna tränat om jag bara hade kunnat. I stället har alla ansträngande fysiska aktiviteter i stället gjort att jag har mått sämre och jag har behövt vara sparsam med hur mycket jag rör på mig i perioder. Det i kombination med detta inlägg från Sofia ”PT-Fia” Ståhl, inspirerade mig till att intervjua henne till dagens bloggartikel som handlar om att all träning är inte alltid bra träning.

Som utmattad, eller på väg tillbaka från en utmattning, är det dessvärre inte så enkelt att all träning är bra träning. Bild: Pixabay

All träning är inte alltid bra träning

För den som är sjuk i utmattningssyndrom kan det kännas som ett maraton bara att gå långsamt runt kvarteret. Eller att stå upp och laga mat i en timme. För individen som är så sjuk att hen är sängliggande kan det vara fysiskt tungt att bara resa sig upp ur sängen tre gånger om dagen. Då är högintensiv träning inte det mest lämpliga att göra eftersom det innebär ett högt stresspåslag.

− Det kan absolut vara bra att träna även när du mår dåligt. Men om man har kommit över en viss gräns och drabbats av utmattningssyndrom kan träningen i stället förvärra stresspåslaget som kroppen redan har, säger Sofia Ståhl.

Sofia "PT-Fia" Ståhl har själv erfarenhet av att vara sjuk i utmattningssyndrom och upplever att träning i dagens samhälle ofta blir väldigt prestationsinriktad och elitistisk:

− På de premisserna ska man inte uppmuntra utbränd att träna , säger Sofia Ståhl. 

Läs mer: Vad utmattningssyndrom kan lära dig som ledare

Nyansera vad som är träning

Sofia “Pt-Fia” Ståhl Foto: Anneli Hildonen

Det innebär inte att man som sjuk i utmattning bara ska sitta inne. Men det gäller att nyansera vid träning är och innebär. Anpassar vi träningen efter vår förmåga kanske det kanske kan räcka med lugna promenader eller att vara utomhus. Några av fördelarna med utomhusvistelse är att rörelse hjälper blodcirkulationen, vi andas lättare om vi är utomhus, magen och tarmsystemet fungerar bättre och vi kommer lättare ner i varv – framförallt om vi rör oss utomhus på lugnare platser. Rörelse anpassad efter vår förmåga kan även verka lindrande depression och ångest. Men du måste inte alltid vara ombytt eller ha ett avancerat träningsschema för att nå dessa effekter.

− De dagar när jag inte lyckades ta mig ut ur lägenheten så försökte jag ändå få frisk luft vid fönstret eller på balkongen. Att komma utomhus om så bara för att sitta på en bänk kan bidra till så mycket positivt, säger Sofia Ståhl.

Lyssna på din kropp

En del av sjukdomsproblematiken vid utmattningssyndrom är att man har ignorerat kroppens signaler och pushat sig själv för hårt, ett beteende som kan bli väldigt fel i träningssammanhang. Det är skillnad på att utmana sig och köra över sig fullständigt och det är sällan förrän man har provat som man vet vart gränsen går.

− Börja lyssna på vad du behöver här och nu och inte på det du vill göra. Se det som en övning att testa dig fram: gör lite mindre än du brukar och se hur kroppen reagerar. Håll i bromsen och har du svårt att göra det själv, be om hjälp, säger Sofia Ståhl och fortsätter:

− Jag har en PT som tränar mig en gång i veckan och hans viktigaste uppgift är att hålla i bromsen. Vi började bygga upp min kropp på ett hållbart och klokt sätt, säger Sofia Ståhl. Här är hennes råd till dig som har drabbats av utmattningssyndrom:

Andas frisk luft varje dag

Det kan räcka med att sitta vid ett öppet fönster en stund, sitta på balkongen eller på en bänk i parken men försök att komma ut en stund varje dag. Det kommer att göra dig gott!

Fokusera på rörelse mer än träning

− Jag tycker överlag att vi kan fokusera mindre på ordet ”träning” och mer på rörelse. Träning kan kännas som en omöjlighet eftersom det ofta förknippas med många moment. Låt det bli okomplicerat. Sitt på huk, cykla i vardagen eller stå upp laga mat. Vad vi utmattade orkar beror helt på dagsformen så låt den bestämma, säger Sofia Ståhl.

Läs mer: Den utbrändes rehab-team

Att vara utomhus kan vara en ansträngning i sig som utmattad men frisk luft är ofta välgörande. Själv orkade jag bara gå utanför dörren och sitta på trappan till vår lägenhet vissa dagar när det var som värst. Bild: Pixabay

Utgå från dagsformen

Dagsformen är varierande och som utmattad behöver du ställa dig frågorna: vad orkar jag idag? Vad är energikostnaden? Hur ska den prioriteras och vad blir konsekvensen? Ibland kan det vara värt att vara hemma och inte göra någonting för att må bättre i morgon. Som chef måste du hjälpa personen att tänka långsiktigt och se till att ni har en hållbar plan för hur hen ska komma tillbaka till arbetet. Då är det viktigt att ni också är flexibla och anpassar er efter dagsformen.

− Arbetet i sig kan vara träning för den som är utmattad. Det är både fysiskt och mentalt ansträngande att vara ute bland folk. Ta det allvarligare än vad den som är sjuk själv gör och anpassa arbetsbördan efter personens mående, säger Sofia Ståhl.

Börja med att rehab-träna

Man kan inte träna som man gjorde innan man blev sjuk på en gång efter en utmattning. Din kropp behöver rehabiliteras precis som den behöver det efter andra fysiska skador. Därför är det viktigt att du ber om hjälp så att du inte tränar för hårt för snabbt och därmed riskerar att skada dig.

− Det är inte säkert att lyfta tunga saker för kroppen är inte med. Framförallt om man har varit inaktiv på grund av sin utmattning. Din smidighet, styrka, uthållighet och många andra av kroppens funktioner sätts ur spel med en utbrändhet och då måste du börja med att bygga en bra grund. Gå inte till vilken PT eller sjukgymnast som helst utan se till att personen är kompetent och påläst om utmattningssyndrom och rehab-träning efter det. Annars är risken att träningen gör mer skada än nytta, säger Sofia Ståhl.

Vad säger ni läsare: hur ser er relation ut till träning? Känner ni igen det här med träningshets, framförallt om ni har erfarenhet av utmattningssyndrom?

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna