Tre sätt att hantera mansplaining
Ett fenomen som är extra uppmärksammat denna vecka är mansplaining, mycket på grund av Unionens event Mansplainingakuten. Mansplaining som ord är en sammansättning från engelskans ”man” och ”explaining” och symboliserar fenomenet män som ska förklara hur saker ligger till. Allra helst i en detaljerad, raljerande monolog inför en eller flera kvinnor som är lika (eller rentutav mer) insatta i frågan än vad mannen själv är. Dess ursprung brukar härledas till Rebecka Solnits essäsamling ”Men explaining things to me”.
En av situationerna som boken baseras på beskrivs till exempelvis i denna recension hos SvD. Även Katrine Klieros och Nina Åkestam har skrivit finfina krönikor om sina erfarenheter i ämnet. Jag upplever att jag under mina verksamma år i en mansdominerad bransch ändå har varit relativt förskonad från det men idag upplever det aningens mer frekvent. Min favorit är när jag får föreläsningar i hur saker fungerar inom arbetsområden som jag har lärt ut till mannen i fråga. Hur ska man göra då för att hantera mainsplaining? Ja, det finns såklart flera varianter men här kommer några förslag.
Tre sätt att hantera mansplaining
Att bemöta det mansplainern säger
Att bemöta den mansplainande mannens resonemang eller argument är inte alltid så enkelt men kan vara väl värt ett försök. Framförallt om det är i ett ämne du är kunnig i. Stå stadigt, var trygg i dina kunskaper och bemöt resonemanget sakligt och tydligt. Ursäkta dig inte, förminska dig inte och linda inte in dina argument.
”Att påstå att det fungerar si eller så går inte för att...", "XXX stämmer inte eftersom...” eller ”Om vi gör som du säger kommer detta att ske vilket innebär att..."
Potentiellt plus: Att bemöta det mansplainern säger kan leda till att monologen avbryts och i bästa fall leda till en dialog. Alternativt kan du i alla fall få möjlighet att avsluta samtalet och gå därifrån.
Potentiellt minus: Ju mer rätt du har och desto sämre självkänsla mannen i fråga har desto högre blir risken att du får en bitch-stämpel. Om det sedan behöver vara så negativt är en fråga du själv måste ta ställning till.
Upplys mannen om att han mansplainar
Eftersom jag är av uppfattningen att folk inte gör saker av illvilja eller medveten oartighet är jag ett fan av att återkoppla till personen hur hans agerande uppfattas. Men två saker som jag tar i beaktande först är: vilket sammanhang vi befinner oss i och om det verkar vara lönt. Är det på ett mingel med en person jag träffar denna gång och aldrig mer kommer jag förmodligen inte orka göra det. Om det däremot är någon som upprepar beteendet och är någorlunda förändringsbenägen. Då kan det absolut vara värdefullt att i enrum ge feedback om hur hans beteende kan uppfattas och få för konsekvenser.
Potentiellt plus: Om man är omedveten om sitt beteende är det svårt att förändra det.
Potentiellt minus: Att ingenting förändras. Men ja, då har du i alla fall försökt.
Nicka, le och tänk på något annat
När det verkligen inte går att få en syl i vädret kan det vara både energisparande och praktiskt att bara nicka, le och tänka på något helt annat en stund.
Potentiellt plus #1: Inte nog med att det kan spara på din energi. Det kan effektivisera resten av din dag eftersom du redan har tänkt ut diverse mejlsvar eller inköpslistor på förhand.
Potentiellt plus #2: Det kan ge dig ”sjyst brud”-stämpeln. Genom att säga ”jaha”, ”nähä” och ”aha” på rätt ställen kan du få framtida fördelar som att få lite beröm eller lite mer respekt från mannen ifråga.
Potentiellt minus #1: Det kan uppmuntra och förstärka mannens mansplaining-beteende och det är nästan hundra procents säkerhet att mannen i fråga kommer att göra detta igen.
Potentiellt minus #2: Det kan ge dig ”sjyst brud”-stämpeln. Och om vi ska vara riktigt krassa: hur sjyst är den stämpeln egentligen? Det finns absolut fördelar med att ha den om man vill anpassa sig i vårt manliga värld. Men om vi vi vill skapa förändring känns det spontant som fel väg att gå.
Har du någonsin upplevt mansplaining? Och hur hanterade du i så fall det?
Skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd
Det är väl knappast en nyhet för någon av er läsare att jag har varit utbränd och sjuk i utmattningssyndrom. På ett sätt är jag frisk i dag eftersom jag jobbar heltid och lite därtill. Trots det har jag en bra bit kvar att gå. Idag är en sån dag när jag känner mig helt urlakad. Den senaste tiden har arbetsbelastningen varit hög, jag har varit extremt social och dessutom konstant förkyld vilket sammantaget belastar energikontot extra mycket. Är jag överarbetad? Lite grann: med nedsatt förmåga blir både heltidsjobb och bloggjobb i mesta laget. Är jag på väg att gå in i väggen igen? Nej. Dels för att jag prioriterar in mer återhämtning, dels för att det handlar om en kortare tidsperiod. Men visst, det gäller att vara försiktig så det inte fortsätter tills kroppen är helt slutkörd.Skillnaden mellan att vara överarbetad och gå in i väggen är på ett sätt minimal, på ett annat avgrundsdjup. Jag vill vara tydlig med att inget av scenarierna är bra. Det må vara trendigt att ha tusen järn i elden och en fulltecknad kalender dygnet runt. Men om din kropp skickar dig varningssignaler så snälla, ta dem på allvar.
Går du in i väggen så känns det
Min erfarenhet är att de som skriker högt om att de håller på att gå in i väggen är längre i från den än de personer som sammanbitet fortsätter springa och pressar sig ännu hårdare. Att den senare kategorin är så inne i sitt ekorrhjul att de inte ens ser väggen komma emot dem. Missförstå mig inte – om du känner dig överarbetad så ska du signalera om det. Prata med din chef och vidta åtgärder så att du minskar din stress och bryter den negativa spiralen. Men chefen, som självfallet bör lyssna till de som säger ifrån, måste också hålla ett öga på dem som inte gör det. På dem som hoppar över luncher, raster eller jobbar mycket övertid och ändå tar på sig fler arbetsuppgifter.
Att vara överarbetad är upptakten till att bli utbränd. Är du överarbetad och fortsätter köra på i hundranittio knyck utan vila eller återhämtning så kommer du förr eller senare att gå in i väggen.
Om du går in i väggen så kommer du att märka det – för du kan inte göra någonting annat sen. Att ta sig tillbaka från en utbrändhet innebär mycket mer än att vila en vecka, åka på semester eller vara sjuk några dagar.
Du kan inte vara lite utbränd
Du kan inte heller vara lite utbränd. Jag träffade ett tag en läkare som ville använda ordet vidbränd eftersom han tyckte utbrändhet lät så slutgiltigt. Det håller jag inte med om. Det var slutgiltigt att gå in i väggen men i askan kan också nytt liv spira. Som fågel Fenix, för jag varken vill eller kommer att kunna bli samma person som jag var före utbrändheten.
Vad händer om någon säger "jag är utbränd" istället för "jag är överarbetad"?
Jag har på senare tid hört flera som säger att de är utbrända när de i själva verket är lite slitna. En del fortsätter med att berätta att de lyckades ta sig ur det på ett par veckor. Det får mig att vilja storgråta. Tycker att PT-Fia har sagt allt med denna krönika på hur det kan kännas när någon reducerar mina år av sjukdom till en till en tillfällig trötthet. Så jag tänkte att vi i stället ska titta på vad som kan hända om när någon säger att hen är utbränd när denne i själva verket är överarbetad.Psykisk ohälsa är ett område vi sällan talar om på arbetsplatser. Även om utmattningssyndrom eller utbrändhet leder till stora fysiska besvär faller de in under denna kategori, framförallt om man drabbas av utmattningsdepression. Psykisk ohälsa är varken enkelt eller smärtfritt att tala om för den som drabbats. Inte blir det lättare av att vi i arbetslivet förväxlar överarbetning med utbrändhet eller utmattning.Resultatet blir att diagnosen förringas, inte tas på allvar eller i värsta fall bidrar till mer okunskap. Att arbetsgivare och kollegor tänker ”men Minna återhämtade sig ju på studs från detta, varför gör inte Ludvig det?” och därefter drar den felaktiga slutsatsen att Ludvigs utmattning bara har med honom som individ att göra.
Hur bemöter man det?
Vad gör man då om man hör någon säga att de är ”lite utbrända”? Jag ska ärligt säga att jag inte har något direkt svar på den frågan idag. Min spontana tanke: säg inte så mycket så alls om du inte känner personen i fråga oroligt väl och vet vad hen har gått igenom. Att bemöta sjukdomsproblematik med tvivel känns knappast ett bra sätt för att få ett ett arbetsliv där vi pratar mer om psykisk ohälsa.Vad säger ni andra som upplevt detta? Har ni erfarenhet av detta och hur agerade du då?
Tyckte du om detta inlägg?Klicka på hjärtat eller dela inlägget så att andra kan få läsa det!
Bossbloggen gästar OfficeOnsdag
Idag har jag fått äran att vara med i Clara Tolls serie OfficeOnsdag och visa hennes tips på nackgymnastik för den som sitter och jobbar vid datorn. Vet inte hur ni fungerar men jag sitter ofta och spänner mig när jag är koncentrerad. Än mer när jag är koncentrerad och har mycket att göra. Och som det effektivitetsmonster en är kan det vara lätt att fastna där i sitt hypermode. Vilket ofta resulterar i huvudvärk för min del. Så att påminna mig om att skaka loss kroppen, sträcka på sig och vrida på huvudet med jämna mellanrum är något jag tränar på att göra oftare när jag jobbar.
Rörelse som miljöombyte
En annan sak som jag har reflekterat över är det här med miljöombyte. Jag är rätt rastlös som person och trivs egentligen absolut bäst när jag får variera min arbetsmiljö och anpassa den efter vilket arbete jag gör för stunden. Typ att sitta i miljöer där det händer saker när jag är mer i gasen och får saker gjorda snabbt. Medan jag helst låser in mig i en ljudisolerad bunker när jag måste göra saker som kräver full koncentration. Men det är ju inte alltid möjligt att kunna välja sin arbetsmiljö varje dag eller varje timme. Framförallt inte om man har specifika arbetsplatser på kontoret. Men då kan rörelse bli min räddning mot rastlösheten!Det kan räcka med en liten promenad runt kontoret, att gå i väg och prata med en kollega några minuter eller ställa sig upp vid skrivbordet och jobba lite. Hemifrån kanske jag sätter mig någon annanstans en stund. Eller så går jag ett varv runt huset när det börjar krypa i kroppen och huvudet känns ungt och oinspirerat.Spana nu in alla nackövningar som Clara Toll tipsar om i dagens OfficeOnsdag. Och superstort tack att Clara för att jag fick vara med på din fina blogg!Hur sitter du helst och jobbar? Samma plats hela dagarna eller behöver du också miljöombyte då och då?
En lite finare måndag
Glad måndag! Hur mår du idag? Med mig är det förkylt men glatt. Befinner mig i skrivande stund i Stockholm (om än bara över dagen). Den här helgen har varit väldigt rolig men intensiv med sena brädspelskvällar och mycket bloggjobb. Därför blir det sovmorgon och lugnt hemmajobb idag innan jag ska bege mig ner på stans för att intervjua en inspirerande ledare för #MötEnBoss. Sedan vankas det bloggevent i kväll. En lite finare måndag med andra ord!Tänkte dock vi skulle inleda veckan med en BisFit som vi plåtade för ett par veckor sedan. Den har väl hunnit bli lite väl kall för detta väder (till och med för mig som ändå sportar halvbara ben ända in i november) men ni får föreställa er ett par strumpbyxor till den. Älskar klockade kjolar som är höga i midjan och denna har varit en favorit i garderoben sedan typ tio år tillbaka. Dessutom tycker jag den beskriver min situation rätt bra just nu om hur det kan kännas att stå vid ett vägskäl i livet ;)
Denna måndag innebär också en nyhet
Jupps! Så är det faktiskt. Inget av det grandiosa slaget men likväl en nyhet. Till varje inlägg så finns det sedan tidigare ett litet hjärta som du kan klicka på om du tycker om inlägget. Tidigare har det mest varit kul för mig att se om någon gillar artiklarna, men från och med idag så fyller det också en funktion! Det är nämligen så att de inlägg med flesta hjärtan samlas i högerspalten (om man läser på datorn) under rubriken ”uppskattade inlägg”. Så ni ska kunna hitta fler artiklar som andra läsare gillar. Som jag skrev i sammanfattningen för oktober så blir jag glad för vartenda hjärtklick och Facebook-like :DOch med det konstaterat är jag redo för den nya veckan. Ska försöka ta det lugnt även om det är mycket som händer. Ni kommer bland annat få se mig i ett rörligare format än vanligt. Plus att jag tänkte att vi ska prata lite om det här med miljöombyte och HSP också. Så stay tuned!Vad gör du denna måndag? Händer det något kul?
Jobba effektivt hemifrån
Att jobba hemifrån kan verkligen vara en lyx där en kan få massa saker gjorda i lugn och ro. Men det kan också upplevas som svårt då det finns många andra små projekt som pockar på ens uppmärksamhet. Därför tänkte jag dela med mig av mina bästa knep för att jobba effektivt hemifrån.
Planera - utför
När du inleder din arbetsdag, kolla mejlen och skriv sedan ner korta stolpar med vad det är du behöver få gjort idag. När du har koll på vad som ska fixas – gör det. Den kan låta simpelt och klämkäckt men har upptäckt att det är det överlägset bästa och snabbaste sättet för mig att hålla fokus under en arbetsdag. Tillfredsställelsen med att bocka av punkt efter punkt ska inte underskattas utan utnyttjas.
Ha en designerad arbetsplats hemma
Om du har möjlighet till det så är en designerad arbetsyta hemma guld värd. Inte nog med att du får mer energi av sitta upp ordentligt, det gör kontrasten mellan jobb och fritid större även om båda delarna ryms under samma tak. Dessutom kommer din kropp att tacka dig om du sitter (eller ännu hellre står) och jobbar jämfört med att ligga i soffan. Din arbetsplats kan du dessutom pynta så den blir så kreativ och peppig som du vill ha den.
Klä på dig
Det är givetvis fullt möjligt att jobba effektivt i pyjamas men om du märker att effektiviteten sjunker som en sten - gör dig i ordning som om du vara på kontoret. Det i kombination med att sitta upp ordentligt känns inte bara mer effektivt, det blir det också.
Pausa
Ta korta pauser regelbundet där du lämnar datorn i några minuter (utan att kolla Facebook i mobilen). Prioritera inte bort din lunch. Du och din hjärna behöver dessa små breaks vart du än jobbar ifrån.
Rör på dig
Utnyttja i stället ovan nämnda pauser till att sträcka på dig, stretcha eller gör någon av övningarna som Clara Toll tipsar om i sin serie OfficeOnsdag (varifrån bilden nedan är lånad).Är det fler än jag som jobbar hemifrån? Vad har ni för tips att dela med er av för att jobba effektivt?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016