Hålla uppe humöret som chef - hur gör man?

Läsarfråga:

Kort fråga som jag verkligen vill höra ditt svar kring. Hur håller jag uppe humöret som chef när det bara är den ena utmaningen efter den andra? Hur ska jag orka?

Mvh Trött, tröttare, tröttaste chefen

Svar:

Hej! Åh, din trötthet skar nästan genom dessa tre ynka meningar och utan att nu ha en aning om vad det är som händer och sker hos dig vill jag börja mitt svar med att säga: det är ibland vansinnigt tröttsamt att vara chef. Framförallt i tider av många eller stor motgångar. När orken är knapp. Eller det varit intensivt länge. Om det stormar och möjligheten till paus är liten. Och vet du vad? Det är okej att få bli trött. Frusterad. Less. Det är ansträngande att leda! Det är en del av jobbet och (förhoppningsvis) det du får betalt för.

Att arbeta med människor är inte alltid det lättaste och som chef kan det vara en utmaning att behöva vara den som behöver hålla uppe humöret. Bild: Tim Gouw on Unsplash

Hålla uppe humöret som chef - hur gör man?

Det jobbiga är såklart att du som chef inte bara kan säga “tack och hejdå” hur som helst. Det ingår i ledaruppdraget att vara lugn när kriser uppstår, vara den som andra kan luta sig mot och fungera som ett fyrtorn som påminner om riktningen när allt är mörkt och jobbigt. På något vis behöver du fungera fastän du är less och mitt förslag är att du tänker på det i följande moment i den ordning som passar dig bäst:

  • Acceptera

  • Analysera

  • Perspektivera

  • Hantera

  • Ventilera

Plus: arbeta så hållbart som möjligt under tiden. Låt oss utveckla dem närmare!

Acceptera: Se situationen/situationerna för vad de är

När det är utmanande är det lätt hänt att fastna i tankar som “tänk om jag hade sluppit detta”. Men desto snabbare du som chef accepterar läget du befinner dig i, desto snabbare kan du kliva ut ur känslorna som triggats och se situationen för vad den är. Du måste inte gilla läget men att önska att du fanns någon annanstans kommer tyvärr inte att underlätta situationen.

Analysera: Vad är det för utmaningar och vad uppstår de i?

Alla har vi nog upplevt någon gång att allt skiter sig samtidigt. Men det kan ändå finnas en poäng i att försöka ta ett djupt andetag, ta ett mentalt kliv åt sidan och titta på alla olika händelser och se om det finns:

1. några samband (utöver att ha dig som minsta gemensamma nämnare)? och/eller…

2. någon eller några gemensamma lösningar?

Kanske gör det inte det men oavsett vilket har du då börjat distansera dig mer från vad som händer, se mer logiskt på det och det i sin tur kan bidra till att du blir mer motståndskraftig och får det lättare att hålla humöret uppe.

Perspektivera: justera ditt förhållningssätt

Ja, perspektivera är ett ord och handlar i detta fall om att se ditt jobb ur olika perspektiv och påminna dig om att det är ett jobb.

  • Hur emotionellt investerad är du egentligen i ditt arbete?

  • Måste du vara så emotionellt investerad som du kanske är just nu?

  • Är det egentligen på så blodigt allvar som det känns?

Svaren på dessa frågor har bara du men kanske kan de bidra med att se lite annorlunda på situationen.

Hantera: Gör det som behövs

En av de trista sakerna med att vara chef? Ibland behöver man vara den som kavlar upp ärmarna och tar tag i saker fastän de är jobbiga och obekväma.

Ventilera: Använd dina pysventiler

En annan viktig, men ofta underskattad, sak som gör skillnad i ens mående som ledare är att ha en eller flera personer som du litar på och som du kan gnälla av dig till med vetskapen om att det som du säger stannar mellan er. Bäst är det om de befinner sig utanför organisationen där du jobbar och jag brukar kalla dessa personer för pysventiler eftersom det än så länge är den bästa beskrivningen över funktionen de fyller. Genom att tömma ur dig lite frustration och gnäll och irritation då och då minskar nämligen risken för att du blir en överfull tryckkokare som exploderar den dagen som måttet är rågat.

Som ledare är du både ett fyrtorn och en ledstjärna för resten av gruppen och hur du reagerar och agerar i kriser kommer speglas i resten av gruppen - det är färför det är viktigt att du behåller lugnet i så stor utsträckning som möjligt när saker händer. Bild: LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

Två andra perspektiv som kan hjälpa

Fake it until you make it

När jag hjälper klienter formulera sin ledarskapsfilosi är visionen hur du vill vara som ledare ett stående inslag. Ibland kan man luta sig mot den för att hålla i och hålla ut fastän man egentligen inte orkar eller vill hålla humöret uppe som chef och med andra ord: fake it until you make it.

Tänk för dig själv: hur hade den bästa versionen av mig själv som chef varit och betett mig nu? Och där finner du troligen svaret kring hur du ska agera.

Jag säger inte att det är en vattentät metod men den kan absolut fungera över kortare tid för att stålsätta sig.

Arbeta så hållbart som möjligt

Sist men absolut inte minst så vill jag slå ett slag för att arbeta så hållbart som möjligt. Stress är nämligen ett av de snabbaste sätten att eliminera vårt tålamod (oavsett hur mycket av den varan du har från början) så genom att leva och arbeta i ett rimligt och sunt tempo kommer du att hjälpa dig själv hålla humöret uppe. Med andra ord: ta hand om dig och din hälsa!

I medvind är det enkelt att vara chef. Det är i motvinden du som ledare och dina förmågor testas på riktigt och du faktiskt får se om du kan flyga eller inte. Med det sagt är det inte heller hela världen om du ruttnar och tappat humöret som chef alldeles, alla får ha dåliga dagar och det inkluderar dig som ledare. Samtidigt är kraven på dig större och ditt humör kommer att sätta tonen för hur resten av teamet mår. Jag önskar dig innerligt lycka till och hoppas allt går bra - tveka inte att återkomma om du behöver hjälp!

Vad säger du som läser? Har du några knep att dela med dig av som du använder?

Previous
Previous

Pangfest och botten av tvättkorgen

Next
Next

Upp och ner, ner och upp