Karriär Clara, Bossbloggen Karriär Clara, Bossbloggen

Juli 2024

Åh vilken sommarmånad vi fick! Nej, det var kanske inte det bästa av väder och nej, jag har varit allt annat än utvilad men strunt i det - vi har haft en så himla fin semester.

Bröllop

Den sjunde juli blev en dag att minnas!

Månadens teveserie:

Har inte kollat så mycket på TV men jag såg två olika serier. Bäst? Utan tvekan Vox Machina. Var länge sedan något sög tag och sög in så mycket som den gjorde. Se den!

Barbeque Showdon (matlagningsserien) och blev som vanligt sugen på att bli bättre på att grilla kött. Vad som hindrar mig? Faktumet att vi knappt äter kött här hemma och därför känns det så himla ovärt, haha. Men jag tar matlagningsinspirationen som väckts med mig in i det vegetariska som lagas här hemma och det ska inte underskattas. Är svag för att se experter och sakkunniga göra det de är riktigt bra på.

Månadens musik:

Min största juli-utmaning har varit att jag har börjat gymma och DET avspeglas både i månadens musik och humör! Jag har nämligen halkat in i min gamla danstränings-spellista som är proppad med (mestadels) uptempomusik från 2005 - 2015-isch och det är så roligt att få återupptäcka den. Maximalt med pepp, en gnutta nostalgi från allehanda dansgolv och träningsklaner och endorfinrus på det... Så härligt.

Månadens spel:

Vi har haft vårt årliga brädspelskollo och lyckades ändå lira en hel del. Expeditions, Brass, Unstable Unicorns, Terra Mystica och några till som jag inte minns nu. Och Sçythe digitalt! Jättejättejättekul. Vi har sån brädspelsabstinens så detta lindrade ändå lite grand. Tyvärr har vi inte hunnit eller orkat spela något mer sedan dess så nu har vi abstinens igen, haha.

Månadens godaste dryck:

Alltså, det blev en del bubbel i och med bröllopet. Inga mängder där och då men vi fick flera flaskor champagne som present så vi har passat på att dricka någon av dem vid väl valt tillfälle.

Juli

Nej jag är ingen matinfluencer med snygga bilder men bönröran är i gengäld vansinnigt god och ingår i den snabba vardagsmaten numera. Tomat och krispig chiliolja och vita bönor i tomatsås = färdigt tillbehör till vad annat man äter.

Månadens godaste mat:

Ostfonduegrytan tändes upp och det var superbt. Nya bönröror som smakar fantastiskt har intagit vardagsmenyn, äter bönor flera gånger i veckan nu? Jag som inte kunde äta det alls innan. En annan goding var kroppkakorna som jag äntligen fick tid över till att göra.

Månadens sysselsättning:

Vi har varvat att ta det lugnt med att göra massa olika dagsutflykter, de allra flesta häromkring Höör. Finns mycket att se och göra här!

Månadens höjdpunkter:

Förutom den uppenbara med att umgås hela familjen i vår egen takt har jag faktiskt en höjdpunkt och nyhet i ett. Den sjunde juli firade vi tio år tillsammans och det gjorde vi med att gifta oss här hemma i trädgården med familjen. Litet, enkelt och mysigt - precis som vi ville och behövde ha det här inne i småbarnsdimman.

Andra höjdpunkter har varit alla fina besök här hemma i trädgården och utflykterna som vi gjort. Vi såg fram emot att vara sociala och även om vi inte hann med att träffa alla vi tänkt så blev det en bra påfyllnad på det kontot. Sedan pallrade vi oss också iväg några dagar på Öland och det var ett underbart återbesök. Är en otroligt vacker plats.

Så många härliga minnen överlag? Stora stunder som bröllopet och små sådana som minimannens första busstur, hans påhitt och hur mycket han vuxit dessa veckor. En annan bonus var att vi har varit friska i hela fem veckor i sträck. Rekord.

Månadens bottennapp:

Det skulle väl kanske vara att jag haft ovanligt mycket migrän och huvudvärk? Ny träningsintensitet plus sömnbristen har hållit nere tempot eftersom jag verkligen har behövt sova middag ett par timmar varje dag för att klara mig till kvällen.

Juli

Fina Bosjökloster hann vi också med att besöka. Blev dock inte jättemycket bad i juli? Var i svalaste laget för det samtidigt som det var jätteskönt väder med liten.

Månadens oväntade:

Hur mycket den lille har vuxit bara på dessa veckor? Det händer verkligen nya saker varje dag och det är fantastiskt att få följa.

Månadens bästa beslut:

Att göra bröllopet så litet och okomplicerat som möjligt.

Månadens bästa inköp:

Träningskortet på Friskis ligger nära till hands men nä, det bästa var faktiskt mina nya jobblurar. Har använt de gamla så att de föll i bitar och dragit mig för att köpa nya eftersom jag inte visste vad jag ville ha. Lösningen på det? Köpa likadana som jag hade.

Månadens påminnelse:

Jag mådde bra av att ha semester även om jag saknade jobbet.

Juli

Många naturupplevelser har det blivit med - som vanligt ofta i vår lilla trädgård där en glada flög förbi en av dagarna.

Månadens anteckning:

Har faktiskt labbat med min nya mobil och dess S-pen och hittat hur jag kan använda den på det mest effektiva sättet.

Månadens klädesplagg:

Bröllopsklänningen som redan hängde hemma i garderoben.

Månadens bok:

Läste Neuromancer - igen för jag har gjort det innan men kom knappt ihåg något alls - och ja, den var okej! Jag tycker nog mer om miljöerna och Cyber Punk-känslan än själva storyn.

Den artikel jag är mest nöjd med den här månaden:

Skrev inte en enda!

Bröllop

Min man!

Månaden i en mening:

Hipp, hipp hurra vad fantastisk den va!

Känslan nu när den är över?

Jag är glad och tacksam och redo för nästa livskapitel.

Månadens nyhet?

Får väl vara att man är gift nu va? Det känns vuxet, haha.

Vad händer framåt?

Nu väntar augusti och det känns konstigt att börja jobba igen så tidigt? Men det ska bli gött, jag har massor att göra som väntar på mig och jag är redo att kavla upp ärmarna och köra igång.

Årets tidigare månader: Januari, Februari, Mars, April, Maj, Juni

Read More
Clara, Bossbloggen Clara, Bossbloggen

Få in utfryst medarbetare in i gruppen igen

Läsarfrågan:

Hur får man som ledare in utfrysta medarbetare in i gruppen igen? Dels finns det historiska konflikter och en omorganisation som lämnat personen rolllös. Den gamla gruppen tar inte med personen som fortfarande ska bidra enligt chefen och det får den att isolera sig för den ändå inte känner sig välkommen. Personer i gruppen slutar också hälsa på denne då de går förbi hens skrivbord men hälsar tillbaka om hen hälsar först. Hur kan man göra då?

/Undrande

Svar:

Tack för att du delar med dig av denna fråga som jag skulle beskriva som komplex med många lager. Det jag kan säga direkt är att den troligtvis kommer att kräva flera åtgärder i flera steg om du som chef vill råda bot på den ordentligt, chansen är också stor att det kommer att kräva en del av den som ledare. Låt oss ta det stegvis!

Att en medarbetare är utfryst från arbetsgruppen är aldrig ett okej eller lämpligt beteende från arbetsgruppen. Bild: Evie S. on Unsplash

Få in utfryst medarbetare i gruppen igen

Kartlägga och analysera

Detta moment har du redan gjort utifrån vad jag kan se av din beskrivning och det är också baserat på den som jag kalla läget för komplext. För å ena sidan har du dilemmat med den enskilda medarbetaren som är utan roll och utfryst. Å andra sidan har du arbetsgruppen som inte tycks på särskilt bra heller - för allvarligt talat, teammedlemmar som beter sig som du beskriver gör inte det även om de kan uppleva så själva.

En grundläggande kunskap som kan vara bra att ha med sig i detta arbete med är att de gånger som en medarbetare pekas ut som syndabock i och av en arbetsgrupp så är det nio gånger av tio gruppen som har problem. Med det sagt finns den tionde gången också där det faktiskt är en person som är rotorsaken till bekymmerna - men det händer oerhört sällan. Jag har sett det hända en handfull gånger hitintills under mina yrkesverksamma år.

Och såklart skulle jag egentligen vilja ställa en massa följdfrågor nu kring bakgrundshistoriken, övriga organisationen och vad som gjorts fram till nu och så vidare. Men baserat på det du beskriver tänker jag dela upp situationen utifrån perspektivet: den enskilda medarbetaren, arbetsgruppen och arbetsgruppsskulturen samt ledarskapet.

Den enskilda medarbetaren

Det krävs två parter, eller fler, för att en konflikt ska vara ett faktum och den hårda sanningen gäller tyvärr även när en medarbetare blir utfryst. Med det sagt, mobbing och utfrysning är aldrig okej på en arbetsplats - även om det kan finnas förklaringar till att det är ett delresultat av konflikten. Inte heller konstigt att medarbetaren ifråga isolerar sig i det läget, de flesta av oss gör det när man märker att man inte är välkommen in i ett sammanhang.

Ytterligare en aspekt av detta är att väldigt få mår bra av att vara rollösa och endast vara till förfogande som resurs om det inte finns extremt tydliga riktlinjer för hur det ska fungera, när man ska kliva in och göra vad, i vilken omfattning etcetera. Det innebär ofta en otydlighet och osäkerhet både för individen och för arbetsgruppen vilket är några av de sista sakerna som behövs i det här läget. Om det inte redan är gjort behöver den ansvariga chefen se till att dessa ramar och riktlinjer sätts så att både medarbetaren och övriga teamet vet vad som förväntas, vilka ansvarsområden resursen har och så vidare.

Steg #1: Enskilt samtal med utfryst medarbetare

Givet allt detta skulle jag säga att prata med den utfrusna medarbetaren är steg ett. Ett enskilt samtal där ni sitter ned och pratar om situationen hen befinner sig i nu, vilka eventuella rotorsaker som finns kvar och skaver och vad som skulle behöva hända framåt. Ibland kan man formulera vad problemet är och lösa det. Ibland inte. Är ni i det senare läget får ni i så fall konstatera det och sedan rikta samtalet mot: hur ska medarbetaren arbeta framåt? Vad behöver förändras och göras annorlunda?

Här kanske det framkommer att ett konflikthanteringssamtal behövs med någon annan medarbetare. Eller att gruppen behöver göra något. Se detta samtal som det första steget i den större processen för det allena kommer det inte att hantera situationen.

Arbetsgruppen och arbetsgruppskulturen

Steg #2: Enskilda samtal med övriga medarbetare

Min nästa rekommendation är faktiskt att ha enskilda samtal med alla medarbetare i gruppen! Både för att samla in mer information om de enskilda personernas delaktighet och perspektiv men också för att tydliggöra vilka beteenden som är okej och inte på arbetsplatsen.

Hur du lägger upp ordningen på dessa samtal och vem du pratar med först kan behöva variera beroende på konfliktens intensitet, eventuella politiska maktspel och de som är inblandade. Det viktiga är att du har ett snack med alla och genomför dem på ett likartat sätt som det första. Fråga dem hur de mår på jobbet och hur de upplever arbetsplatskulturen och stämningen på jobbet. Utifrån dessa samtal kan det troligtvis klarna ännu mer vad gruppen behöver framåt.

I dessa samtal, även med den utfrusna medarbetaren, måste du som chef också vara extremt tydlig med vilka beteenden du tolererar och inte på arbetsplatsen. Exempelvis: är det en viktigt värdering att hälsa på varandra på er arbetsplats (vilket det borde vara) då ska den också efterföljas. Lyft här de olika exempel som du har sett som inte är okej med respektive medarbetare som det berör och få en accept på vad hen ska göra i stället framöver.

Steg #3A: Eventuella konflikthanteringssamtal

Steg tre kan variera beroende på konflikten/konflikterna medarbetarna emellan. Är alla-alla inblandade eller är det enstaka personer som konflikten sker mellan och resten hänger på? Om det är det senare bör du ha konflikthanteringssamtal med dessa medarbetare för att de själva ska få chansen att komma överens om hur de ska arbeta tillsammans framåt. De behöver absolut inte älska varandra, eller ens gilla varandra, men de behöver behandla varandra med grundläggande respekt och kunna samarbeta.

Dokumentera alla samtal.

Lika lite som kan tvinga blommor att växa snabbare kan vi tvinga fram känslan av gillande andra människor emellan - men som ledare har du ett ansvar kring att ge alla medarbetare en bra arbetsmiljö och förutsättningarna till ett gott samarbete. Bild: Hugo Kruip on Unsplash

Steg 3B: Jobba med arbetsgruppskulturen

Om det är för många av de andra medarbetarna är inblandade så är det troligtvis inte lämpligt att ha konflikthanteringssamtal där de alla är med, risken är alltför stor att det inte leder till något positivt utan då är det ofta bättre att jobba med arbetsgruppskulturen. Och här kan faktiskt andra saker spela in och spela stor roll med! Som exempelvis:

  • Vilka mål gruppen har för sitt arbete

  • Vilka förutsättningar de har i sitt dagliga arbete samt arbetsbelastningen

  • Gruppens bakgrundshistorik

  • Den allmänna stressnivån

  • En ev bransch- eller yrkesjargong

  • Organisationskulturen i stort

  • Vilka olika problem som de har i det vardagliga arbetet samt i sitt samarbete sinsemellan

  • Er mötesstruktur (eller ofta brist på den)

  • Er internkommunikation

  • Den formella respektive den informella organisationen

  • Medarbetarnas roller och ansvarsfördelningar

Och här blir det, som du nog kanske förstår svårt att ge ett generellt råd för alla dessa olika faktorer kommer att behöva hanteras på olika sätt och i olika ordning beroende på era förutsättningar. Men ta tag i de olika bekymmer som du ser finns, det är inte otroligt att situationen som du beskriver är ett symptom på flera andra olika problem.

Men, en åtgärd som jag alltid rekommenderar är (när stämningen i gruppen är lite mer stabil) att göra en workshop där ni formulerar teamets spelregler. Hur ska ni arbeta tillsammans? Hur ska ni ha det och hur ska ni bete er på jobbet?

Som ledare kan du aldrig tvinga fram en bra samarbetskänsla i gruppen - medarbetarna i gruppen är själva högst ansvariga för sina bidrag till detta. Däremot kan du bidra till att förutsättningarna för att förtroende och tillit kan byggas mellan medarbetarna, förhoppningsvis till den nivån att de kan göra sitt jobb på ett bra sätt oavsett hur mycket eller lite de gillar varandra.

Steg 4: Omorganisering

Om inget av detta fungerar vill jag faktiskt slå ett slag för att det kanske behövs göras någon form av omorganisering inom gruppen. Kanske behöver någon/några medarbetare faktiskt sluta? Kanske behöver ni möblera om i hur ni jobbar? Men om gruppen eller enskilda medarbetare är fullständigt ovilliga till förändring så är det ibland det bästa lösningen. Nej, den ska inte användas lättvindigt och ja, den ska i så fall användas med eftertanke och i hänsyn till verksamhetens bästa. Men ofta är det bättre att göra detta än att låta saker vara som de alltid har varit om de är dåliga och destruktiva.

Exempelvis: Om en medarbetare exempelvis fortsätter frysa ut en annan kollega, uppenbarligen medvetet eftersom ni har pratat om detta i enskilda samtal - då behöver du som chef vidta åtgärder av något slag. Annars signalerar du, och ni som arbetsgivare, att detta beteende är okej. Vilket i sin tur inte bara är olämpligt utan allra minst också bryter mot Arbetsmiljölagen, kanske också Diskrimineringslagen. Alltså, det kan behövas tuffare åtgärder och använd dem om det behövs.

Likaså om medarbetaren som är utfryst känner att hen har passerat “past the point of no return” - hjälp hen söka nytt jobb. Det i sig kommer inte att lösa arbetsgruppens bekymmer som behöver hanteras ändå, men då kan du underlätta situationen för hen som är drabbad i alla fall.

Steg 5: Ledarskapet

Det ligger som det femte steget här men är det som kommer att genomsyra hela processen är ledarskapet.

Ledarskapet i att ta på sig de kritiska granskande glasögon och syna både arbetsgruppen, verksamheten, medarbetarna och ditt egna ledarskap i sömmarna.

Ledarskapet i att ha alla dessa svåra samtal och att adressera problem och försöka lösa dem tillsammans med medarbetarna

Ledarskapet i att du behandlar alla medarbetare lika, med respekt och samma nivå av omtanke.

Det är en ansträngande förändringsprocess som kan, får och behöver troligen få ta lite tid och jag rekommenderar starkt att du har en mentor eller chefsrådgivare likt undertecknad som hjälper dig både med de strategiska momenten men som också stöttar dig med det praktiska. Förhoppningsvis är belöningen att du som ledare kan blicka tillbaka på situationen och känna att du faktiskt gjorde skillnad både för den utfrysta medarbetaren men också arbetsgruppen i stort!

Vad säger du som läser? Några tankar, reflektioner eller egna erfarenheter som du vill dela med dig av?

Read More
Clara Löfvenhamn Clara Löfvenhamn

Den ljuvligaste av helger

Hallå efter den ljuvligaste av helger! Efter ett par veckor med förkylning, magsjuka, VAB och jobb var jag lite mör och då var det alldeles, alldeles underbart att få tanka på återhämtningskontot. Först åkte vi nämligen ut hit…

Juli

Till den sötaste lilla hästen i världen där jag först fick ett genomkörarpass och sedan sällskap på ryggen av minibossen. Vi var båda i extas. Efteråt fick V hänga hemma hos sin älskade “MyMy” medan jag och M körde hem och sov middag innan vi cyklade in till byn för att parkera oss på Gästis spaavdelning…

Weekend

Friden. Njutet. Avkopplingen. Som vi göttade oss. Kan inte nog rekommendera deras utejucazzi och regnduschen som är något alldeles, alldeles extra.

Weekend

Väl återfuktade cyklade vi vidare i den varma sommarkvällen mot en av våra favvorestauranger här på byn, Åkersberg Stiftsgården, för en tre rätters middag.

Weekend

Kolla in M’s efterrätt bara. Min passionsfruktterrin var dock snäppet vassare men allt var otroligt gott. Och efter det var det två brutalt mätta, nedvarvade småbarnsföräldrar som susade hem och tvärdäckade.

Weekend

Nästan tolv timmar senare vaknade jag och behövde ändå fylla på med en middagslur på eftermiddagen igen, haha! Det märks tydligt hur back en ligger på sömnkontot numera för jag är lite som ett svart hål på den fronten, kan sova hur mycket som helst. Med andra ord var det en magisk helg som behövdes något infernaliskt.

Så det känns bra med måndag nu! Jag är förvisso pms-trött ändå men på ett fantastiskt humör. Ser fram emot den här veckan som kommer att innehålla den sedvanliga blandningen av allt möjligt. Ska träffa mentorsklienter och ha chefsrådgivning, skriva utbildningsmaterial, blogga, göra klart de sista detaljerna på Bosskartan och annat kul. Hur har du det idag?

Read More
Clara Löfvenhamn Clara Löfvenhamn

Pusselbit på plats!

Tjenare! Hur är det? Jag är faktiskt lite kluven för å ena sidan vill jag inget annat än att ha helg - å andra sidan har jag massa saker jag som jag skulle vilja göra klart på jobbet, haha. Men om tjugofem minuter ska jag hämta världens bästa lilla människa på förskolan så det är bara att sy ihop säcken så snabbt och bra som möjligt.

Mix

Fick lagat min klocka med, skönt för nu har jag hunnit vänja mig igen vid att ha det.

Veckans bästa?

Veckans föreläsning och nätverksträff med Elsa-gänget här i Höör. Alltid lika trevligt att få träffa andra entreprenörer och höra hur de jobbar och har på gång. Kul också att få ge dem ett smakprov av det jag jobbar med. Men också att jag fick klart Bosskartan! Eller alltså såhär, modellen har ju varit klar i (vad som känns som) evigheter. Men nu har jag ritat upp den så den finns digitalt med och så jag kan använda den som utbildningsmaterial. Är lite mer att fixa i det projektet men nittio procent är gjort så det var en fin pusselbit som föll på plats i mitt bakom kulisserna-jobb med Bossverket.

Veckans tråkigaste?

Efter VAB:en är självskriven på den här punkten så väljer jag i stället skrivarstrulet som knyckte en halvtimme av min tid i dag. Varför kan inte teknik bara funka direkt?

Helgen då?

Nä, men vi har allvarligt talat en otrolig helg incoming. Ska få rida, gå på spa, äta middag ute och fira trevligheter och sova en hel natt om allt går enligt plan. Börjar nästan gråta bara jag tänker på allt detta urlyxiga och härliga.

Vad var bäst med din vecka?

Read More
Clara Löfvenhamn Clara Löfvenhamn

Ha med lönespann i rekryteringsannonserna

Okej? Fem anledningar till varför alla arbetsgivare borde ha lönespann i rekryteringsannonserna är:

1. Din transparens säkerställer att kandidaterna som söker har en realistisk förväntan på vilken lön som gäller. Tycker de att den är för låg? Då kommer de inte att söka jobbet. Är den marknadsmässig eller rent utav högre? Då kommer du ha ett större intresse för tjänsten.

2. Du säkerställer att nästa medarbetare kommer in på en rimlig ingångslön för tjänsten det gäller.

3. Den rimliga ingångslönen innebär i gengäld att du visar att du tar ditt ansvar som arbetsgivare för organisationens och medarbetarnas löneutveckling = gör dig mer attraktiv som arbetsgivare att jobba hos. Vem vill vara något annat?

4. Du sparar huvudvärk hos de som söker jobb hos er (vilket också kommer att vara på plussidan för att vilja jobba hos er) men också hos dig själv för att ramarna är satta inför den kommande löneförhandlingen

5. Du kommer att visa att ni är en modern arbetsgivare som är mån om att ha marknadsmässiga löner, något alla organisationer bör sträva efter om de är måna om att locka till sig talanger och kompetens

Uppfattat? Bra.

Tumme upp: De nya EU-direktiven som kommer att forcera fram att detta implementeras framöver. På tiden! Men de företag som börjar göra detta redan nu kommer att tjäna in pluspoäng på employer branding-kontot.

Tumme ned: De som inte gör det med syftet att hålla nere lönerna. Hur proffsigt är det? Inte alls.

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna