Primrose Ulegård: "Du som ledare ska vara stolt över vem du är"
I årets första Möt en boss så ska vi få träffa en ledare inom en bransch och profession som vi inte har besökt förut. Möt Primrose Ulegård som arbetar som teknisk projektledare, med fordonsleveransprojektet Pendel, på SL!
Hej Primrose, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jagär mamma till en artonåring och en sextonåring som älskar att träna och tävla ifriidrott och coachar en sprintgrupp på fritiden. Är dessutom ordförande iVästmanlands Idrottsförbund.
Berätta om din karriär!
− Minkarriär började direkt efter högskolan. Jag har en elingenjörsutbildning ibotten och började jobba på Bombardier Transportation, en Svensktågtillverkare, medan jag skrev min C-uppsats. Först som junior-mjukvaruingenjöroch under de följande femton åren gick jag från mjukvara till att arbeta som tekniskprojektledare och anbudsingenjör. Ingenjörsutbildningen är bred och det kanvara svårt att veta medans man läser vad man ska göra efter avslutadutbildning.
− Efter defemton åren på Bombardier Transportation så blev jag rekryterad till ett fordonstungtkonsultföretag med specialistkompetens på järnväg och på så vis började minkonsultkarriär augusti år 2012. Innan dess trodde jag att arbetar som konsultskulle innebära att man testar många olika arbeten och uppgifter men med tiden harjag insett att man ofta blir anlitad inom sina specialistområden. I och med detinnebar det att jag hamnade på trafikförvaltningen. Jag gick från att arbetainom leverantörsorganisation av tåg till att arbeta inom en beställarorganisationoch det är en väsentlig skillnad i arbetssätten att arbeta som beställare än somleverantör vilket är en utmaning. Dessutom har jag fått möjligheten att formamin roll själv vilket gör uppdraget både utvecklande och utmanande.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?
− Mitt nuvarande uppdrag har utformats och anpassats väldigt mycket under projektens gång eftersom vi jobbar i olika leverans och mottagare faser. För sju år sedan beställde SL en nyleverans av 46 pendeltåg för att ersätta den befintliga X10 flottan. Min uppgift blev då, som systemingenjör och teknisk projektledare, att driva designen av tågen och säkerställa kraven inför leveransen med de andra systemingenjörerna. Under produktionsfasen innebär det många internationella resor till leverantörerna och deras underleverantörer för att göra olika tester på prototypen som de bygger. I verifieringsfasen bevakades kravuppfyllnaden för de levererade fordonen.
− Idag har fordonen levererats och har varit i drift i över två års tid och projektet har nått sitt stängningsdags efter en 7 års leveransplan. Som mest hade jag ett team på åtta personer som mot slutet landade i att bara jag var kvar för att paketera och arkivera teknikunderlaget inför stängning av projektet och överlämna till trafikförvaltningen. Nu styr jagom mot nytt projekt hos trafikförvaltningen som teknisk samordnare.
Varför vill du vara den som är boss?
− Vem gillarinte att vara en boss, haha? Skämt åsido, jag tycker det är otroligt inspirerandeatt få vara den som strukturera både mitt och andras jobb. i mitt nuvarande uppdragsom jag har nu har så många olika komplexa arbetsuppgifter och integrerar såmånga olika personer, intressenter och dessutom avancerade tekniska lösningar.Dessutom ska de och alla som jobbar i och nära projektet sträva mot ett ochsamma mål. Det är inte bara ett sätt att flytta en flaska från A till B, utmaningenligger i att hitta olika vägar att göra det på med känslan av att lyckas göradet, alla tillsammans, är jättehärlig.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Att tänjapå gränserna så mycket jag kan. Dels att känna att jag själv presterar allt jagkan och få de jag leder att göra detsamma. Det finns så många nya ledarskapsvägaratt upptäcka. Sedan är det spännande att lära sig hantera konflikter på allaolika nivåer. Mitt mål har varit att bli duktig på det eftersom det finns så mycketsom kan gå fel på vägen. Det senaste sju åren har i princip majoriteten av minakollegor varit män med olika professioner som är jätteduktiga på det de gör,där jag tvingats vara extrem tydlig i min kommunikation för att etablera en braarbetsmiljö. Våra titlar ska inte definiera oss och min uppgift är att få allai mina team att samarbeta mot samma mål.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Vara duktig på att leda! Det är lätt hänt att säga att man är en ledare och sedan övermannas av kontrollbehov och bli en microledare eller härskarledare. Det går att jobba prestigelöst men med stolthet. Du som ledare ska vara stolt över vem du är, ha förståelsen för varför du är där och vara stolt över resultaten du gör. Det är en förutsättning att dina kollegor har förtroende för dig som ledare, vilket i sin tur kräver att du visar förtroende för dem och det de gör.
En lärdom jag har fått är att alla konflikter i ett projekt inte alltid är obefogade och inte heller onödiga. Ofta är de symptom på något. Kanske en barometer på att kommunikationen är något otydligt eller att förutsättningarna för att genomföra uppgiften/uppdraget är tvetydiga eller snudd på omöjliga. Så det är viktigt att lyssna på din magkänsla, lyft upp alla tvetydigheter och vara en god lyssnare.
Primrose Ulegård
− Sedan har jag alltid den inställningen att det ska vara enkelt att vara chef. Tänker jag att allt ska vara svårt så blir det ofta det. Sedan har jag haft tur, jag har haft möjligheten med att jobba med fantastiska linjechefer och medarbetare. När majoriteten av de jag chefar över kan jobba självständigt, då är det mysigt att vara chef.
Jeanna Tällberg: "Jag vill göra skillnad"
I dagens Möt en boss träffar vi Jeanna Tällberg! Hon är HR-chef för Volkswagen Group, pratar om jämställdhet och arbetar för att skapa förändring både i organisationerna och branscherna som hon verkar inom. Hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Varför tycker hon det är viktigt att leda till 100 procent och att inte göra det som någon annan hade gjort det? Möt: Jeanna Tällberg!
Hej Jeanna, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är gift och har två barn och när jag inte jobbar är jag lagledare för min dotters fotbollslag och umgås med mina vänner. Generellt skulle nog folk beskriva mig som glad och driven, jag går igång på att bringa reda i kaos och styra upp ordning och reda.
Berätta om din karriär!
− Jagutbildade mig först till socionom och jobbade inom socialtjänsten ett par år.Var 23 när jag var klar och skulle göra tuffa utredningar och det utan så mycketlivserfarenhet. Mina klienter kommenterade det aldrig men jag tyckte det varsvårt. Så blev jag intresserad av personalarbete och hur man kan arbeta med människoroch relationer på ett mer proaktivt sätt än vad vi gjorde på socialtjänsten. Sådå valde jag att plugga HR på personalprogrammet och sedan började jag arbetapå Scania 2003 och var där i tolv år i olika roller.
− Där blevrenodlad HR business partner, HR-chef och till slut ansvarig för ledarskap ochorganisationsutvecklingen globalt. Inför mitt första riktiga chefsuppdrag kändejag att man bara ångrar det man inte gör så jag testade och det var så spännande.Alla ledarskapsutbildningar vi hade då var globala och kunde innebär att när vibyggde en organisation i Indien så var vi där och tränade medarbetarna i Scaniasvärderingar och ledarskap för att sätta företagskulturen redan från början.Sedan kom det ett erbjudande om att bli HR-chef för Volkswagen Group 2015 ochjag bestämde mig för att prova på det och nu har det gått nästan fyra år!
Vad för ledarroll har du idag och hurser ditt dagliga arbete ut?
− Totalt är vi 440 anställda i Sverige, jag leder ett team med fyra personer och sitter med i ledningsgruppen. Den ena dagen är det ledningsgruppsmöten där vi pratar om Sveriges bilmarknaden, nästa dag stöttar vi chefer i rekrytering eller rehab. Den tredje leder jag seminarium om att få in fler kvinnor i bilbranschen. Det ser väldigt olika ut och det är så kul! jag vet ungefär vilka möten jag har inbokade men det blir aldrig som man tänkt sig. Så är det när man jobbar med människor och ansvarar för hur de har det på jobbet.
Varför vill du vara den som är boss?
− Jag ärduktig på att se helhet framför detaljer och att fatta beslut, det värsta jagvet när inga beslut fattas alls. Och så gillar jag att skapa ordning och redadär andra får utvecklas. Det ska gynna både individen och organisationen ochdet är mitt ansvar som ledare att bidra till det.
Om man gillar att fatta beslut blir det ännu viktigare att kunna vara prestigelös och backa tillbaka om det inte blir rätt. För det händer oss alla ibland!
Jeanna Tällberg
Vad har du för mål med dittledarskap?
− Behöver man ha ett mål med det, haha? Oavsett om jag är ledare eller inte så vill jag göra skillnad i organisationen, för människorna i den och för branschen. Kanske extra mycket för kvinnor. Jag har nästa bara jobbat i mansdominerade branscher och hoppas att kunna bidra med att göra världen till en bättre plats. Jag vill att mina barn, som är en pojke och en flicka, ska få samma möjligheter och förutsättningar. Men också att de ska komma ut i yrkeslivet lite klokare och bättre än vad vi har varit.
− Jag ser en förändring i jämställdhetsutvecklingen. Nu är det till exempel nästan inte okej att inte vara pappaledig men jag tycker det går lite långsamt. Jag fick frågan för ett tag sedan om hur vi kvinnor ska fostra våra döttrar… Men varför ska tjejer ändra sina beteenden? Jag tror egentligen att den viktigare frågan är hur män ska uppfostra sina söner. Varför ska inte männen uppfostra sina söner? Män har varit norm i evigheter och hur män är förebild för sina barn hur de lär sina söner att de ska bete sig mot både män och kvinnor är minst lika viktigt att fokusera på. Om inte viktigare. Det är inte bara kvinnor som ska driva på jämställdhetsutvecklingen.
Vad är det viktigaste en ledare skagöra?
− Det är attleda. Det är vanligt att man är operativ och sedan chef också. Hur mycket avdin tid ägnar du åt ditt ledarskap? För mig ska det svaret vara 100 procent.Bara när jag går genom korridoren så är så är hur jag gör det. Det villsäga hur jag hälsar på de jag möter och ser dem i ögonen är ett sätt att visahur jag leder och så vidare.
− Sedan tänker jag också att det handlar om att se människor och ge återkoppling på beteenden. Det är beteenden vi ser och reagerar på och vi ska förstärka de som är goda och försöka arbeta bort de inte vi inte vill ha. Alla individer är olika, alla situationer är olika och det kräver olika ledarskap av oss som är ledare. Du kan inte bara vara på ett sätt utan det gäller snarare att hitta din grundstil som du sedan kan anpassa efter olika situationer. Gör inte ditt chefsjobb som någon annan hade gjort det utan gör du vill och tror på. Det är det som bygger erfarenheter och de kommer du alltid ha nytta av!
Åsa Uhlin: "Det kommer att dyka upp oväntade saker"
I detta avsnitt av Möt en boss så får vi en inblick i en ny bransch för intervjuserien när vi träffar Åsa Uhlin som är chefredaktör för Veckans Affärer. Vilka lärdomar och erfarenheter har hon fått genom åren? Hur har hennes ledarskapsresa sett ut? Och vad tycker hon är mest spännande med att leda? Det och mycket mer (som hennes tips till framtidens ledare) läser du här. Möt: Åsa Uhlin!
Hej Åsa, kan du berätta lite om digsjälv för Bossbloggens läsare?
Hej! Jag bormed min familj i Nacka utanför Stockholm. När jag inte jobbar vill jag umgåsmed familjen, vara i trädgården och tycker om att vara på vårt lantställe iHalland. Men jag gillar också att läsa, gå på bio och sjunger i kör.
Berätta om din karriär!
− Jag varung när jag började som journalist, var tjugo när jag kom in på JMK och gick uti arbetslivet ett år senare och jobbade på olika lokaltidningar. Redan då vardet svårt att få fast jobb men jag upptäckte allt eftersom det jag gillade mestvar att göra själva tidningen. Vad behövs i flödet? Vad ska den innehålla? Tillslut fick jag fast tjänst på Länstidningen i Södertälje. Efter det var jag påen start up i tidningsbranschen, Dagens Politik, och fick lära mig ännu merinnan jag upptäckte hur roligt det är att skriva för riktigt nischade tidningaroch hamnade hos Dagens Medicin. Mitt första ledaruppdrag var som nattchef på Länstidningen.Ett uppdrag som innebär mycket tidspress för att man måste se till att alltmaterial kommer in i tid, att alla rubriker och första sidor blir rätt och manfår inte bli sen för då kostar det massa pengar. Och det var jättekul med en såintensiv produktion, där alla måste gör rätt saker vid rätt tid. Dessutom tycktejag att det var jättekul att det var chef.
− Sedan,runt 2011-2012, gick jag över på andra sidan och fick ansvaret för att utveckladigitala verktyg. Närmare bestämt ett som användes som stöd för läkare i Norgeför att hitta rätt diagnos och detta skulle tas till Sverige. Mitt uppdrag blevatt översätta 4,5 miljoner ord till svenska, kolla så att allt var korrekt ochse till att detta såldes. Vilket gjorde att jag gick från att vara printorienteradtill att vara en person som älskar digital utveckling. 2015 fick jag sedan fråganom att ta över chefredaktörsrollen på Veckans Affärer trots att jag inte harden klassiska bakgrunden från finansvärlden. Vilket ju lät jättekul – ochdessutom har rollen utvecklats under tiden, vilket stärker min övertygelse omatt välja uppdrag just för att de är, eller låter, roliga och intressanta.
Vad för ledarroll har du idag och hurser ditt dagliga arbete ut?
− Som chefredaktörär jag ytterst ansvarig för det vi publicerar. Jag skriver en blogg och ledarkrönikanmen annars är det inte jag som skriver utan mitt jobb är att utveckla tidningenoch vår sajt på olika sätt. Så en vanlig dag har jag många möten med folk,pratar med medarbetarna på redaktionen, medarbetarna på eventdelen och försäljning.Man behöver ha tentakler ute på alla håll. Sedan ingår också att vara ytterstansvarig för innehållet och hur hanterar vi olika publiceringsfrågor. Somansvarig utgivare är jag ansvarig 24/7 och behöver vara nära i processen. Så,det är dels en personalledande roll, dels bidrar jag till att utvecklaverksamheten samtidigt som funktionen som ansvarig utgivare är väldigt specielloch viktig.
Varför vill du vara den som är boss?
− För att detär så vansinnigt kul att få en idé och kunna förverkliga den! Och att få jobbamed människor. Det är inte alltid enkelt men alltid spännande att få andra attbli så bra som de kan bli. Att hjälpa dem hitta rätt i organisationen, hitta rätti uppdraget, få lyssna alla kloka som säger ”det här funkar inte så bra”. Menockså att få vara med i vardagen och få möjligheten att jobba med sinamedarbetare är så roligt. Det är häftigt att vara beredd att ompröva sina egna idéeroch anpassa sig efter människorna man har omkring sig.
Folk vill bara bli ledda av någon som de har förtroende för. Så hur får jag nya medarbetare att förstå hur jag funkar? Hur förstår jag hur de funkar? Hur ska vi organisera vår verksamhet? Hur ska det se ut här? Vad är det bästa sättet för oss att nå våra mål?
Åsa Uhlin
Vad har du för mål med dittledarskap?
− Attutveckla både verksamheten och medarbetarna. Det är speciellt att vara specialistoch sedan bli chef. Behövs det säger jag vad jag tycker, men oftast försökerjag låta bli eftersom det finns inget värre än en chef som kommer och säger”såhär skulle det sett ut”. Min taktik då är att sätta upp regler för mig. Intestenhårda men i vilka lägen ska jag tycka saker och vem ska jag prata med omdet för att det verkligen ska bli en förändring? Det gäller att komma ihåg hurdet var när man själv inte var chef och hur hårt det kan kännas att bliöverprövad av någon som är ens högre chef. Att fundera kring det låter kanskeenkelt men det är en utmaning och något att jobba med löpande.
Vad är det viktigaste en ledare skagöra?
− Skapa enbra arbetsplats och inse att du aldrig kan detaljstyra allt. Det är viktigt attdet är tydligt vart vi ska någonstans och vad tanken är med de vi gör så attmedarbetarna kan få arbeta självständigt inom de ramar som finns.
Om du har fått erbjudande att bli chef, då är du förmodligen jätteduktig på det du gör och löst många problem genom att vara duktig och effektiv. Som ledare kommer du inte hinna med allt du vill göra, det gäller att prioritera och inte göra allt själv. Jag jobbar med det hela tiden. Det och att ha utrymme för det oväntade som dyker upp, för en sak är säker: det kommer att dyka upp oväntade saker.
Åsa Uhlin
− En annan viktig sak är att hitta en vän på jobbet som inte ingår i din arbetsgrupp. Alla som får ledaruppdrag känner sig ofta ensamma och det behöver man inte alltid komma högt upp för att upptäcka. Därför är det viktigt att hitta en kompis på jobbet som förstår vad du gör eller någon utanför som du kan hitta stöd och råd hos för att man ska orka och hålla som chef.
Natalie Eriksson: "Jag vill hitta det andra går igång på"
Det är äntligen dags för ett nytt avsnitt i Möt en boss och idag träffar vi en ledare som säger sig älska sociala medier, driver eget, arbetar som interim marknadschef samt är föreläsare och författare till boken Kvinnorna som äger börsen. Hur har hennes ledarskapsresa set ut? Vad tycker hon är viktigt att göra som chef och varför gillar hon att vara den som är boss? Möt: Natalie Eriksson!
Hej Natalie, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är uppvuxen i Norrköping och har bott iAustralien och Norge innan jag landade i Stockholm. Jag trivs bra här menbörjar längta ut i världen nu igen, haha.
Berätta om din karriär!
− Jag jobbar med marknadsföring och kommunikation och hargjort det i flera år. Jag älskar sociala medier och driver exempelvis ettnätverk tillsammans med Facebook samt bloggar om samma ämne på Resumé. Jag harsedan jag var väldigt ung tyckt att marknadsföring är intressant. Eftergymnasiet arbetade jag med försäljning och fick då även testa på lite enklarekommunikationsuppdrag, vilket gav mig än mer blodad tand. Jag läste därefterStrategisk kommunikation på Berghs School of Communication och har sedan desshaft flera olika jobb inom kommunikationsbranschen. Exempelvis sommedieköpsspecialist och projektledare på byrå.
− Det var extremt lärorikt för det var så många olikabranscher och att man måste tänka nytt hela tiden. Vad krävs för att de skasynas? Vad är säljdrivande här? Vilka utmaningar har vi och hur kan vi får denhär produktkategorin att fungera? Det var också så roligt för att alla i teamethade så olika kompetenser, någon skriver, en annan filmar och så vidare. Mensamtidigt har alla har samma mål och det gäller att inte vara rädd för att varabäst på sin specialistroll. Jag tycker det är viktigt att som projektledare attinte vara rädd att ställa frågor, snarare tvärtom så behöver du ställa massorav frågor hela tiden. Så att både du och alla andra i teamet är säkra på vadsom ska göras. Idag är jag grundare av mitt eget konsultföretag samt arbetarsom interim Chief Marketing Officer, som det så fint heter, till ett spännandefintech-företag.
Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagligaarbete ut?
− Strax före jul kom jag i kontakt med ett företag som arbetar med företagsfinansieringar och investeringar, och då med fokus på små- och medelstora företag. Jag älskar ju företagande, entreprenörskap och investeringar så detta är ett riktigt ”handen i handsken”- uppdrag för mig. Att få jobba med varumärkesarbete och investeringsbiten på samma gång. Jag arbetar som interim Chief Marketing Officer, eller marknadschef som man skulle säga på svenska. Vilket är jättekul! Det är full rulle med identifiering av målgrupper, varumärkesarbete, tonalitet, upphandling av byråer etc. Jag tror på företaget till 100% och det är fantastisk kul att vara med så tidigt på denna resa.
Varför vill du vara den som är boss?
− Det är fruktansvärt kul med helhetsgreppet som ges iledarrollen. Jag tänker att det finns de som tycker att det är roligast attvara generalist är kul och andra gillar mer att vara specialister. Självföredrar jag att vara generalist och få ändå insyn i de olikaspecialistområdena.
− Sedan är det otroligt tilltalande att se hur alla småpusselbitar faller på plats och när team skapar något större än vad en personkan göra själv. Och så är det kul att få vara med och utveckla människor!Framförallt när man ser att de är bra på något de kanske inte har testat förut.Jag gillar också att hitta det andra går igång på och se vilken skillnad detblir i motivationen när man gör det.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Jag tycker att team-andan är otroligt viktig. Höga mål ochambitioner står inte i motsats till att vi har roligt och om inte kulturen ärsjyst så försämras jobbet, tror jag. Ledare gör så himla mycket för hur mantrivs på en arbetsplats och jag är själv en person som vill känna att jagutvecklas på jobbet. Utveckling handlar inte nödvändigtvis om klättrahierarkiskt utan att få lära sig nya saker och att växa som människa.
Vad är det viktigaste en ledare ska göra?
− Att se individerna du har omkring dig! Teamet är ingetutan människorna i det och människor är både olika och komplexa. Sedan tyckerjag det är viktigt att kunna fira när det går bra men också att prata om närdet går dåligt. Om det går dåligt så ser alla ändå och då blir det ännu störreoch mer fel om ledningen duckar frågan och låtsas som om det regnar.
Det är ingen som förväntar sig att du ska kunna allt bara för at du har en ledande roll. De områden jag kan, de kan jag riktigt bra, men vissa grejer har jag aldrig gjort förut. Då är det bättre att vara ärlig och erkänna det högt så kan du ta in hjälp och lära dig mer. Annars gör du dig själv bara en otjänst.
Natalie Eriksson
− En annan sak som jag tycker är viktigt är att vara tydlig. Exempelvis med de olika processerna som pågår i organisationen. Är du inte tydligt med hur de går till eller varför det fungerar som det gör är risken att man har orimliga förväntningar eller inte tar hänsyn till att saker tar tid.
Kristina Jarring Lilja: "Se till att ha tid att leva som du lär"
Mitt arbete har jag turen att få träffa många otroliga ledare och chefer och dagens avsnitt i Möt en boss är inget undantag. Kristina Jarring Lilja är bland annat styrelseordförande för StyrelseAkademien Skåne och svaren på frågor som: hur hamnade hon här? Vad har hon lärt sig under alla sina år som ledare? Varför vill hon vara den som är boss? De kommer här!
Hej Kristina, kan du berätta lite omdig själv för Bossbloggens läsare?
− Hej! Jag är en 60-årig, gift kvinna som älskar att bo i Helsingborg och har förmånen att bo så jag har utsikt över Danmark. Både som person och ledare har jag alltid brunnit för att bygga förtroendekapital och även om jag älskar mode så konsumerar jag det inte på samma sätt längre.
Berätta om din karriär!
− Jagbörjade jobba i detaljhandeln i början på 80-talet och flyttade sedan till USA föratt arbeta med PR, marknadsföring och sälj. När jag var 25 fick jag mitt förstaledaruppdrag och sedan dess har jag alltid varit med i någon ledningsgruppeller varit VD. På 90-talet flyttade jag till Varberg och jobbade med skor. Jaghade mycket erfarenhet från både USA och Asien så kom tillbaka till InWear[KJ1] med att öppna upp butiker och drevdetta under tre år. dan blev jag VD för det börsnoterade bolaget Micro Bildelarsom var en kedja för biltillbehör och bildelar. Jag trodde det skulle vara ettstort hopp mellan att vara ledare inom mode och bildelar men det blev faktisktinte. Produkten var förstås annorlunda men detaljhandel är detaljhandel.
− 2006 blev jag tillfrågad om att vara med i min första styrelse och det föranledde fler och fler förtroendeuppdrag. Bra styrelsearbete ger värde för bolagen och upplever att jag med min bakgrund som VD kan göra mycket nytta. När Micro Bildelar sedan likviderades fanns alla VD-uppdrag som jag var intresserad av i Stockholm. Så jag valde att stanna i Helsingborg för att driva eget och fortsätta med styrelseuppdrag och det gör jag än idag och då bland annat som ordförande för StyrelseAkademien Skåne.
Vad för ledarroll har du idag och hurser ditt dagliga arbete ut?
− Idag jobbar jag inte operativt som ledare utan arbetar i stället ett antal olika styrelser vilket gör att mina dagar verkligen varierar från dag till dag. Ena dagen är jag i ett bolag där vi har styrelsemöte hela dagen. Den andra dagen arbetar jag som rådgivare till ägare i ett bolag på förmiddagen medan eftermiddagen har jag ett mentorskap med en VD. Dag tre så kan jag vara ute och hålla ett föredrag om förtroende och styrelsearbete. Dag fyra är det workshop och sedan avslutas veckan med ett styrelsemöte.
Varför vill du vara den som är boss?
− Därför jag tror att det är lättare att göra skillnad som ledare. Det är någon som har sagt att makt korrumperar och det tror jag det kan göra men det kan också ge en verktygen till att göra skillnad på riktigt. Det gäller att ha koll på sin etiska kompass och jag är övertygad om att vi hade haft en förtroenderik värld så hade världen blivit en bättre plats. Sedan drivs jag också av att se ledare som är trygga i sig själva. Organisationers mående är så beroende av sina ledare.
Vad har du för mål med ditt ledarskap?
− Målet är att kunna se att förtroendet i organisationerna ökar, jag tror att jag kommer att jobba med det tills jag dör i princip. Förtroende är ett kapital som är viktigt och som skapar ett faktiskt värde i bolaget.
När du kan ta kritik på rätt sätt och göra något åt det - då har du nått långt som ledare.
Kristina Jarring Lilja
− Ett annat mål är att se till att alltid ha tiden att leva som jag lär. När man får frågan är det lätt att tacka ja och så är det lätt hänt att du tar på dig för mycket. Att kunna tacka nej är viktigt för att kunna se var jag kan göra mest skillnad.
Vad är det viktigaste en ledare skagöra?
− Att föregå med gott exempel och göra det du förväntar dig av medarbetarna själv med. Jag tycker att det kan vara allt ifrån att plocka undan kaffekoppar till att packa upp varor om det är kris. Du kan inte be människor göra saker som du inte kan tänka dig att göra själv.
Jag tror mycket på att man ska vara tydlig med sina värderingar. Vissa personer kan tycka att jag är för tydlig men det är bättre att vara det än att dina medarbetare undrar vad som händer och vad de ska göra.
Kristina Jarring Lilja
− En annan sak som jag tror är viktig är att lyssna för att förstå och inte lyssna för att svara tillbaka. Men också att ha lågt självfokus, som ledare bör du ha mycket fokus mer på andra än dig själv. Det krävs en relation för att kunna bygga förtroende och du som ledare måste ha koll på ditt förtroendekonto och se till att så att det sätts in så mycket möjligt och tas ut så lite som möjligt.
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016