Förutsättningar för att bli chef
Läsarfråga:
Hej Clara. Hoppas allt är bra med dig och att ni njuter av ert nya hem 😊 jag har en fråga som jag hoppas du vill svara på. Är där några förutsättningar som skulle vara ett måste för dig för att på dig en officiell ledar/chefsroll. Något som absolut måste finnas på plats? Är i en situation nu när möjligheten poppar upp för mig. Och jag funderar om situationen är rätt för mig. Samtidigt vill jag prova och samla erfarenheter.
Svar:
Hej! Allt är bra med mig tack, jag sitter här på altanen och skriver dessa rader och det är ljuvligt att få göra det till trädens sus och en massa fågelkvitter. Självklart vill jag svara på din fråga – svarar på alla jag får även om jag gör det lite långsamt ibland. Först och främst, grattis till att möjligheten har uppstått! Det är fantastiskt och jag är så glad för din skull. Det är en klok fråga du ställer och jag ska självklart se om jag samla ihop mina tankar kring detta.
Fördelen med att prata om dina förutsättningar för att bli chef innan du kliver in i uppdraget är att ni därmed kan undvika onödiga frågetecken och oklarheter när du sedan är på plats. Tydliga spelregler medför en större trygghet eftersom vi då slipper bli osams medan vi spelar. Bild: klimkin från Pixabay
Förutsättningar för att bli chef
De saker jag hade sett som måsten är att med ansvarig chef är att vi skulle ha en bra en bra dialog om:
Förväntningar
Vilka förväntningar har chefen ochledningen på mig och teamet? Vad vill hen att jag ska ta med mig in i uppdragetoch vad hoppas hen att jag ska åstadkomma? Finns det några tidsaspekter attförhålla mig till? Alla dessa frågor bottnar i att jag gillar att veta vilkaspelregler som jag ska förhålla mig till och jag tror att det kan vara en brasak att prata om även om det förstås kanske inte är nödvändigt att ställa demalla.
Förutsättningar
Vilken slags introduktion kommer jagatt få? Hur ser uppdraget ut och om det är en kombinerat operativ och ledanderoll – hur ska fördelningen se ut mellan de olika uppgifterna? Förväntas detatt jag ska jobba övertid? Vilka förutsättningar och arbetsvillkor har jag attförhålla mig till och få hjälp utav? Men också vad jag kan förvänta mig och fåför stöd av min chef. Precis som ovan är detta rena kartläggningsfrågor. För omen har pratat om dessa saker i förväg så tänker jag att allting blir enklarenär man väl är på plats, plus att det kan bidra till beslutet om detta är rättföretag och chefstjänst för mig eller inte.
Visionen
Vad är företagets vision? Vad vill man åstadkomma och hur vill man nå dit? Hur kan jag med mina kompetenser bidra till detta? Och vad är teamets roll i det? För att lyckas i ledaruppdraget så gäller det att du vet om vart organisationen vill nå och det tycker jag absolut är något som en ska få tidigt i sin ledarroll – helst redan innan du börjar så det vad du tackar ja till och kan känna in hur väl det stämmer in med din egen vision.
Precis som med schack och allt annat är ledarskap en träningsfråga. Så, om du tvekar till att ta rollen för att du inte har varit linjechef förut, ignorera dina tvivel. Om du har rätt drivkrafter, möjligheter och förutsättningar så kommer du att lära dig det du behöver på vägen och kunna bli en superbra chef! Bild: rawpixel från Pixabay
Värderingar
Hur lyder företagets värderingar? Hurbeskrivs dem och hur väl verkar de efterlevas? Här tänker jag att ensvärderingar inte måste matcha företagets till 100 procent – det är sällanmöjligt. Men det gäller att de ska överensstämma så mycket att det känns braför er båda att jobba tillsammans.
Utbildning och mentorskap
En annan viktig punkt som inte hade stått på min lista för tio år sedan men idag är självskrivet på min måste-lista är att få reda på vilka utbildningsmöjligheter som finns. För ju tidigare du kan få det desto lättare kommer det bli för dig att börja jobbet på ett sjyst sätt. Och än viktigare, är det möjligt att få en mentor? Antingen internt från en annan avdelning eller än hellre, en extern person som inte har någon kunskap eller egenintresse av verksamheten som kan stötta och råda en på vägen. Det behöver inte vara dyrt utan är snarare en investering som alla företag borde ge sina nyblivna chefer eftersom det också kommer att underlätta ditt arbete frånstart. Inte minst för att du kanske kan undvika de vanligaste fallgroparna innan du hinner trampa i någon av dem.
Vad händer sen?
Ja, när en har pratat med sin chef omde här olika punkterna tänker jag att nästa steg blir att reflektera. Reflektera över:
Varför du vill bli chef?
Hur du vill vara som ledare?
Kommer de här förutsättningarna att fungeraför dig?
Vill du göra detta?
Om du svarar JA! på de sista två frågorna: kör bara kör. Om du svarar njä på den första och ja på den andra – då kan bara du veta vad som är rätt för dig. Men något har jag lärt mig med åren och det är att om en kommer tänka tillbaka och potentiellt ångra att man inte provade något – då ska du testa på det. Framförallt om ni kan komma överens om en provperiod eller möjligheten att ta tjänstledigt från tjänsten du redan har för att testa chefsrollen. Det är aldrig fel att prova på något nytt och sedan ändra sig. Tvärtom är det en styrka att inse att ett uppdrag inte fungerar. Samtidigt, du kan aldrig veta det om du inte provar. Du kommer alltid lära dig något du inte kunde förut och erfarenhet är alltid bra att ha.
Välj din egen väg
Är däremot svaret nej på båda frågorna, och då ett nej som faktiskt baseras i dig och inte rädslor eller andra faktorer. Då kan det vara värt att säga tack men nej tack. Alla ledarroller eller organisationer är inte bra även om det ibland ser så ut utifrån. Det är ju trots allt en massa andra faktorer som också ska funka och kännas rätt, alltifrån lön till arbetsgrupp och hur den närmsta chefen verkar vara. Det viktigaste är att du väljer vad som känns rätt för dig och att du väljer din egen väg när du har möjlighet till det.
Vad säger du som läser? Jobbar du som chef och har några tankar att dela med dig av i ämnet? Eller drömmer du också om att bli chef och har några särskilda tankar kring krav och förutsättningar som du vill berätta om?
Tillväxtdagen i Västervik
Låt oss ställa tillbaka klockan en dryg månad, närmare bestämt till den tjugonde maj. Då reste jag nämligen norrut och var svettig (pga värmebölja) och pirrig (pga kommande händelser). Målet var Västervik, Gränsö Slott och Tillväxtdagen i Västervik som skulle arrangeras där. Jag kom upp dagen innan och så fort jag kunde slängde jag mig i träningskläderna och gav mig i den vidunderliga naturen som ön består av.
Tillväxtdagen i Västervik

Kolla liksom! Hur vackert är inte detta? Östkusten i mitt hjärta alltså. Det var så fantastiskt att få komma ut här.

Efter middagen bestämde mig för att njuta av spaet och jag måste säga att det nog var den bästa uppladdningen för ett gig jag någonsin har gjort? Motion och sedan vila för både kropp och sinne var guld värt alltså. Framförallt när solnedgången var såhär gyllene. Avrundade det med att kolla på säsongsavslutningen på GoT och ja, det kunde jag dock ha varit utan. Något mer spännande var att jag fick reda på att mitt seminarium var den mest bokade av alla. Så det blev ett sista genrep på kvällen med bara för att känna att jag hade koll på läget.

Så plötsligt blev det tisdag och dagen D som jag har peppat för så länge! Blev bara den här bilden på morgonkvisten för sedan var det dags att leta upp eventet och vänta in att det skulle bli min tur att inta scenen.

Vilket jag gjorde! Inte bara en gång utan två. Först höll jag en föreläsning på trettio minuter om hållbart ledarskap där jag för första gången offentliggjorde Bosskartan i föreläsningsformat. Den första rundan svek nerverna mig lite tyvärr och jag gav mig själv tre av fem stilettklackar i betyg efteråt. Men under tiden blev jag varm i kläderna och den andra föreläsningen satte jag det prick som jag hade tänkt det. Grymt härlig känsla!

Efter varje föreläsning så debuterade jag dessutom som moderator. Grymt roligt och i panelen fick jag prata med Mia Nilsson, Stina Qubti och Amanda Kraft. Tre fantastiska chefer från olika branscher som delade med sig av sina erfarenheter och klokskaper. Stort tack för det!

Och ja, efter det spenderades dagen med trevligt mingel och roliga samtal innan det var dags att hoppa på bussen och tåget hem igen. Fullt febrig av både föreläsningsrus och husnerver eftersom vi precis hade besiktat huset och höll på att göra research om takbyte. Men tack Västervik för två awesome dagar, de kommer jag att minnas länge som en av vårens höjdpunkter! Har du någon ett sån't här guldkorn som du minns lite extra från den här våren?
Är det inte dags att skrota "det första intrycket"?
De flesta har väl hört talas om uttryck såsom "du har bara en chans att göra ett första intryck"? Eller att en har X antal sekunder på sig att göra ett intryck? Well, i dagens digitala landskap och pressade arbetsliv tänker jag att det kan vara läge att skrota det första intrycket och i stället vara lite mer tillåtande mot varandra.
Det är hög tid att skrota det första intrycket
I den bästa av alla världar gör vi alltid det perfekta första intrycket för alla personer vi möter i alla lägen. Funkar livet så? Tveksamt. Är lösningen att visa upp en fin fasad och yta för jämnan? Kanske men det är sällan sunt. Eller möjligt eftersom du sällan på förhand vet vem det är du möter. Här några anledningar till varför det är dags att sluta lita på det första intrycket:
Det första intrycket säger mer om dig än den du möter
Ska vi nöja oss med det första intrycket så räcker det med att titta på hur någon klär och rör sig för att dra slutsatser kring det. Och ja, ibland kan det förstås stämma. Men det första intrycket säger ju egentligen mer om oss och hur vi bedömer andra än hur personerna vi möter är som människor.
Alla kan vi drabbas av Pygmalioneffekten
Pygmalioneffekten är en psykologisk term som forskaren
Robert Rosenthal myntade på 60-talet. Han studerade hur lärare, som fått information om att vissa elever var mer intelligenta än de andra, förändrade sitt beteende och tyckte bättre om de eleverna. Dessutom började barnen också prestera bättre på grund av lärarnas beteenden. Vi tillskriver alltså andra personer egenskaper, oavsett om de har dem eller inte. Vilket i sin tur påverkar personen och det kan bli en självuppfyllande profetia. Ett beteende som tveklöst kan vara högaktuellt på våra arbetsplatser och i vårt ledarskap.
Ingen kan älska alla på direkten och det måste vi inte heller
Att inte klicka med någon direkt eller inte känner att ni blir BBF's på första minuten är inte bara helt okej utan kan också vara förnuftigt. Uttrycket lika barn leker bäst gäller inte riktigt på jobbet utan risken finns att det där "klicket" betyder att ni är väldigt lika och för mycket lika kan i stället motverka mångfald och olikheter. Något som behövs för att arbetsgrupper ska bli så välmående och lönsamma som möjligt!
Vad ska vi göra i stället då?
Bli mer medveten
För det första är det klokt att försöka bli mer medveten om hur du bedömer andra och hur du agerar gentemot olika personer. Ingen är perfekt och felfri. Men desto mer medveten du blir desto långsammare kommer du också förhoppningsvis att bli med att (be)döma andra.
Ge alla minst tre försök
Själv har jag infört, för mig själv, regeln om att inte försöka bedöma någons karaktär förrän vi har träffats minst tre gånger. För alla kan vi ha en dålig dag, vara stressade eller disträa eller vara oavsiktligt otrevliga. Inte för att det alltid är okej utan för att vi är mänskliga och ingen uppför sig perfekt i alla väder alla timmar om dygnet.
Inte minst eftersom vi i sociala medier ofta ser det bästa av varandra och då är det lätt att det känns skevt om personen helt plötsligt inte är lika go och glad och trevlig som hen är på Instagram. Ge alla minst tre träffar IRL för att få en mer rättvis bild av personen. Är hen otrevlig eller dryg även fjärde och femte gången? Ja, då är det en annan femma. Och har ni en relation där ni kan prata med varandra, då kanske det kan vara värdefullt att ta snacket. Det är inte säkert att hen är medveten om det överhuvudtaget eller så finns det en förklaring bakom det.
Tumme upp: Att man alltid kan växa och bli bättre som människa (eller ledare)
Tumme ner: Att man aldrig klar med att växa och bli bättre som människa (eller ledare)
Du prenumererar väl på Ledarskapsbrevet?
Ledarskapsbrevet är för dig som vill vässa ditt ledarskap och utvecklas som ledare och skickas ut med ojämna mellanrum. Vill du också få det? Skicka ett mejl märkt “Ledarskapsbrevet” till clara@bossbloggen.se eller registrera dig i menyn så ordnar jag så att du får det.
För dig som vill starta företag
Går du och drömmer att om att bli företagare och din egen boss? Vad finns det för moment du måste tänka på då förutom de uppenbara med att komma din affärsidé etcetera? Och vad för saker bör du undvika? Här kommer ett gäng do’s and dont’s för dig som vill starta företag från Klara-Maria Mach, VD och grundare av Entreprenörden.
Läs mer: Innan du startar företag
Don't! Undvik alla former av fasta kostnader om och så länge du kan, risken finns att de lägger sig på hög och försvårar din uppstart. Bild: Pixabay
Don’t
Dra på dig massa kostnader
En av de absolut vanligaste faktorerna till att nystartade bolag inte överlever är att de har tagit på sig för stora fasta kostnader. Men att köpa in datorer, hemsida, licenser och andra fasta kostnader utan att ha en enda intäkt innebär att balansräkningen blir negativ från dag ett. Då är det bättre att lägga upp en plan där du unnar dig investeringar vid dina första milstolpar. Exempelvis när du har nått dina första hundratusen, då kan du investera i den där datorn du vill ha. Men dra inte på dig kostnader bara för att om du kan undvika det.
− Använd de gratistjänster som finns till en början och spara alla pengar och allt kapital som du kan. Behöver du verkligen ha en kontorsplats eller kan du sitta gratis eller billigt hos någon annan? Kan du kanske låna dator eller utrustning under de första sex månaderna som du drar igång? Var kreativ med ekonomin, du kommer att tjäna på det i längden, säger Klara-Maria Mach.
Var perfektionist
En annan vanlig fälla är att man faller in i perfektionism-fällan och vill att allting ska vara perfekt före man lanserar sin affärsidé. Gör inte det. Visst, det är bra om ditt varumärke är representativt men fastna inte med att fila på hemsidan, loggan eller affärsplanen för länge för det är inte det du tjänar pengar på.
− Om du sitter på en idé som kommer att slå för att den är skitbra, då är det bättre att börja testa marknaden så fort som möjligt. Annars är risken att du missar affärsmöjligheter men också att du lägger för myckettid för en idé som kanske inte fungerar som du hade hoppats. Alltså är det bättre att lansera så fort som möjligt så du kan se vad det faktiska intresset är, säger Klara-Maria Mach.
Var rädd för ett(eller flera) nej
Att vara företagare och entreprenör kan innebära en fantastisk frihet och stora möjligheter att utforma sitt eget arbetsliv. Men det kräver att du har skinn på näsan, uthållighet och du inte bör vara är rädd för att få ett nej. För det kommer du att få vare sig du vill det eller inte.
− Många är ofta rädd att få ett nej eller tar det personligt att få nej. Men det handlar om att inte ta det personligt eftersom ”nej-et” kan ju bero på olika anledningar exempelvis en dålig dag, dålig timing eller något som hänt privat hos den andraparten. Därför är det viktigaste inte att ta det personligt. Ett nej nu kan ju betyda ett ja längre fram, men man måste vara uthållig och inte ge upp. Ett tips är att då ta reda på varför man får ett nej, man lär sig och då är man närmre ett "ja". Så återigen - var inte rädd för ett nej, ta det inte personligt och ge inte upp! Uthållighet gör att man kommer framåt, säger Klara-Maria Mach.
Läs mer: Rädslan för att misslyckas
Do! Ta med dig din passion och din kreativitet in i ditt nya äventyr, det kommer att hjälpa dig på vägen. Bild: Pixabay
Do
Testa att göra allt själv till en början
Till en början så kan det bra att du testar på alla de olika arbetsuppgifterna som ett företag kräver själv. Anledningen? Det är att du fåren kunskap för vad de olika områdena kräver för kompetenser men också mängdenarbete det kan innebära. Alltså, testa dig fram och försök gör allt själv till en början. Men om det visar vara en orimlig mängd extraarbete, då kan det vara värt att ta in hjälp tidigt. Gör du det bör du dock allra minst bredvid för att lära dig mer och få förståelse för vad det är som krävs oavsett om det gäller bokföring, bygga hemsidan eller något annat.
− I början satt jag själv med ekonomin och bokföringen, jag lade kanske 12 - 16 timmar i månaden på det och det var så frustrerande! Det blev fel, jag gjorde misstag och drog mig för att göra det till slut. Men jag lärde mig grunderna för hur jag var tvungen att lägga kvitton och fakturor, hur man skriver utlägg och så vidare. Så den dagen jag tog in hjälp blev mina sexton timmar två för en erfaren redovisningsekonom. Mest eftersom hen visste vad som skulle göras men också eftersom jag hade förståelse för vad hen behövde för att kunna göra sitt jobb, säger Klara-Maria Mach.
Vet vad som är viktigast
Att veta vad som är viktigast gäller många saker som företagare. Dels behöver du vara mån om din tid och fokusera på de uppgifter som både kan hjälpa dig på lång sikt, det som behöver göras nu men också hur det faktiskt går för produkterna eller tjänsterna som du säljer.
− Vad är viktigast? Om produkten är fel men du vill drivabolag – du kan du utveckla produkten. Men är man för kär i sin produkt för att förändra den, då är du kanske inte rätt person att driva bolaget. Det är så viktigt att kunna anpassa sig efter marknaden när det behövs, inte bara för att klara dagen utan också kunna driva bolaget in i framtiden, säger Klara-Maria Mach.
Förstå varför du villdriva bolag
Eftersom det ofta tar lite tid att få riktig snurr på sittbolag så kan det vara värdefullt att fundera igenom varför du vill göra det redan från första början. Ifrågasätt dig själv och dina ambitioner: Varför vill jag driva företag? Tycker jag att det är värt att jobba mycket för att uppnå det jag drömmer om? Hur vill jag göra detta? Det kommer att hjälpa dig på vägen eftersom det högst troligen kommer att komma dagar när det inte känns likaroligt och enkelt och då kan du påminna dig om varför du gör detta.
− Jag brukar tipsa alla som startat företag om att skriv ner en lista om ”jag driver bolag för att…” första dagen när man startar. För då kan du alltid gå tillbaka till den om det känns motigt och förhoppningsvis få lite ny energi och motivation till att jobba vidare, säger Klara-Maria Mach.
Vad säger du som läser? Driver du eget och kan bidra med några egna tips? Eller drömmer du om att göra det och har några andra frågor som du undrar över det?
Let's show them what crazy can do
Alltså. Det här är inte ett sponsrat inlägg på något sätt. Men jag vill verkligen lyfta den här reklamfilmen. Jag vet inte hur många gånger jag har sett den nu i veckan. Säkert tio. Och jag gråter nästan varenda gång.https://youtu.be/whpJ19RJ4JY
Let's show them what crazy can do
För om jag hade fått betalt för varje gång någon ifrågasatt min kompetens på grund av att jag är kvinna, för att jag har nära till känslor eller då jag har klassats som knasig, bitchig eller galen... Ja, då hade jag nog varit rik för länge sedan. För på många vis är det jag gör idag galet. Att hoppa av en heltidsanställning för att starta eget utan kontakter och utan startkapital och köra stenhårt på det. Att driva företag och plugga samtidigt. Trots att sjukpenning, pensionen och en eventuell föräldrapenning riskeras. Trots att det kanske inte funkar. Trots att det är en stenhård bransch att ta sig in i. Samtidigt, även om jag tvivlar ibland så är jag så jäkla säker på att det är detta jag ska göra.Som tur var har jag ju samtidigt personer i min absoluta närhet som skiter i att saker ser galna ut. Som peppar, stöttar och supportar. Ifrågasätter och utmanar. Tack vare det och allt arbete jag gör så går det framåt. Mer och mer för varje månad och även när saker inte blir som jag hoppats så ska jag fortsätta leva mitt drömliv och bygga mitt drömföretag. Hur galet det än är. Och om du bär på en dröm, hur stor, liten eller galen den känns tycker jag med att du ska satsa på att förverkliga den om du kan. Let's show them what crazy can do!
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- April 2025
- March 2025
- February 2025
- January 2025
- December 2024
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016