Tips när du jobbar i sommarvärmen
Är du också den som har hunnit komma tillbaka från semestern när andra är lediga? Känns det tungt att behöva vara inomhus och använda hjärnan fastän det är så varmt? Well, du är inte ensam och är kommer några tips när du jobbar i sommarvärmen så du kan njuta av den så mycket som möjligt även om inte dagarna tillbringas på stranden.
Tips när du jobbar i sommarvärmen
Anpassa ditt tempo efter vad som behövs - inte vad du "borde"
Det är så lätt att fastna i att man borde en massa saker. Men när det är såhär varmt, kontoret tomt och skallen känns trögare än trögast: passa på att ta det lite lugnare då. Gör det som behövs men överansträng dig inte.
Klä dig efter väder (och dresscode)
Alright, många av oss har en dresscode att följa på jobbet men ett hett tips är att anpassa den allt du kan efter sommarvädret. Material som andas är en höjdare för både dig och dina kollegor.
Luncha ute
Att luncha ute eller i alla fall ta med dig maten utomhus kommer inte bara ge dig en dos med D-vitamin, du kommer också bli så pass svettig och trött att det blir skönt att komma in till det svala kontoret igen.
Drick det där vattnet
Oavsett om du har AC på jobbet eller inte är det viktigt att få i sig vätska när yttertemperaturen visar en massa plusgrader. Så kom i håg att tömma det där vattenglaset någon gång då och då!
Ha med "gofika" till jobbet
Alltså, hur mycket roligare blir inte trefikat om någon har ansträngt sig med att göra något extra gott? Sedan om det är fruktsallad, kvarg med färska bär eller söta bakelser spelar mindre roll. En "gofika" piggar alltid upp de segaste eftermiddagarna.
Motionera i stället för att träna stenhårt
Om du har svårt för värmen kan det vara nyttigt att skala ner på hårdträningen och fokusera på lugna aktiviteter som inte utarmar dig alldeles. Du ska må bra av att träna och inte tvärtom.
Spendera kvällarna utomhus
Kan du smita tidigare från jobbet för att det är lugnare under semestertiden - gör't! Och passa gärna på att spendera kvällarna utomhus så mycket som möjligt. Framförallt när det är så här varmt. Sedan när oktober kommer vill vi alla gå i ide i soffan igen. Ta med middagen ut eller gör en picknick i närmsta park bara för att du kan. Eller åk och bada fastän det är tisdag!Har du några bra tips för hur man överlever att jobba när det är sommar och sol utanför rutan? Fyll gärna på listan!
Dålig mamma... Eller superkvinna?
Den här månaden har jag fått möjligheten att läsa Therese Albrechtsons bok Dålig mamma... Eller superkvinna? En bok om att göra karriär fastän man har barn och som sätter strålkastaren på hur orimligt det tycks vara att kunna göra både och hur jämställda vi i Sverige är egentligen. Men också vad som händer med de kvinnorna som inte passar in i den traditionella synen på hur en mamma är och bör vara.I boken intervjuas 26 olika framgångsrika karriärkvinnor med barn om deras resa. Samtidigt får vi också ta del av Therese Albrechtsons egna erfarenheter som förälder och entreprenör.
Några tankar och lärdomar som jag tar med mig från Dålig mamma... Eller superkvinna?
Vi lever relativt jämställt - tills vi blir föräldrar
I dagens nästan helt jämställda Sverige så lever vi alltmer jämställt - tills dess att vi blir föräldrar. Redan under graviditeten så börjar kvinnor att behandlas annorlunda, kritiseras och ifrågasättas som mammor. Mernosh Saatchi berättar till exempel om hur hon redan som gravid stämplades som dålig mamma för att hon skulle börja jobba två dagar i veckan ett par månader efter att bebisen var född. Och boken är fylld utav liknande exempel, det ena värre än det andra, där det blir så tydligt hur kvinnor porträtteras, bedöms och behandlas annorlunda än män. Inte minst ekonomiskt där kvinnorna är förlorarna. Exempelvis så visar en studie från IFAU "att 15 år efter att ett par har fått sitt första barn har könsgapet i inkomster ökat med 35 procent och i löner med 10 procent". Rätt så läskigt om ni frågar mig.
En annan studie visar att för varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida årsinkomst med nära sju procent.Utdrag ur boken: Dålig mamma... Eller superkvinna?
Utöver den här typen av statistik var det också intressant att få ta del av intervjupersonernas egna reflektioner om hur lätt de upplevde att det var att falla in i traditionella könsroller när man får barn. Men framförallt var det upplyftande att få läsa om att det går att ta sig och leva utanför dem.
Går det att kombinera familjeliv och karriär?
En av de tankarna som skavt lite hos mig sedan jag läste boken är vart de framgångsrika karriärmammorna som inte skiljer sig är? Det var givetvis inte alla kvinnor i boken som hade separerat men det kändes som om merparten hade gjort det. Kapitlet "Den mörka baksidan var verkligen kolsvart och fick mig att undra: går det att kombinera familjeliv och karriär? Jag vill ju vara övertygad om att det är så.I den andra halvan av boken ser som tur var prognosen ljusare ut igen. Men det sker, precis som med all annan förändring, inte utan ansträngning. Enligt Therese Albrechtson krävs det bland annat att vi blir mer jämställda i våra familjeliv i kombination med en gemensam samhällsförändring. Något som jag tror hon har rätt i. Men jag vill också lägga till lagret om vad som är en rimlig och hållbar arbetsbelastning är. Borde det inte gå att göra karriär även om vi inte alltid ger 120 procent på jobbet?
Alla vill inte "bara" vara föräldralediga
Jag är övertygad om att den arbetsgivare som inte behandlar föräldralediga som vilken medarbetare som helst med stöd, karriär- och löneutveckling kommer att få ett väldigt dåligt rykte i vårt framtida arbetsliv. Men, jag hoppas också att det kommer att bli mer socialt accepterat att inte alla "bara" vill vara föräldralediga. Inte för att det finns något fel i det alls! Jag har full förståelse för att vi vill olika saker men jag tror inte det hade passat mig.Sedan vet jag inte om vi kan få barn eller inte. Ej heller hur jag kan komma att förändras eller tycka annorlunda om vi får det. Men idag ger blotta tanken på att "bara" vara föräldraledig mig lite ont i magen. Jag älskar att jobba och vill inte alls vara borta från det i flera månader. Därför var det var otroligt skönt att få höra att jag inte är ensam om att inte vilja vara föräldraledig eller strunta i att ha en karriär bara för att vi kanske får barn. Blir det barn kommer vi givetvis dela föräldraledigheten 50/50 oavsett, men att läsa den här boken gav mig stor förtröstan om att det är fler än jag som inte jublar över att "bara" vara hemma med barnen.
Rekommenderas till:
Alla som är yrkesverksamma. Kvinnor som män, oavsett om du har barn, vill skaffa barn eller bara vill jobba som chef. Jag kan tänka mig att det är rätt många som blir provocerade av den här boken, jag blev i alla fall det. Provocerad, förbannad och samtidigt också otroligt tröstad.Provokationen bottnade för min del i att jag först var orolig över att självkänsla och städhjälp skulle vara de enda lösningarna på problematiken som karriärmammor upplever. Som tur var det inte så (även om de fanns med på listan). Tvärtom tycker jag att Therese Albrechtson radar upp flera andra perspektiv bland lösningarna. Däribland de viktigare som att ha rimliga förväntningar, ställa krav och ge ansvar till sin partner och jobba mot en samhällsförändring. Däremot saknar jag en lite djupare analys kring kvinnornas roll i att behålla patriarkala strukturer. Det stannade lite vid det slitna konstaterandet att vi kvinnor måste sluta kritisera varandra och stötta varandra i systerskapet i stället. Något som jag tror att boken hade tjänat på att utmana ytterligare.Utöver det är boken bra, viktig, lättläst och jag gillar alla olika berättelser och intervjuer som hela tiden är med i den. Men också att den lyfter relevant forskning och nyanserar vad som är ett bra föräldraskap.
Betyg:
Dålig mamma... Eller superkvinna? får fyra taxklackar i betyg. Den bör läsas av alla och lyftas i bokcirklar landet kring. Den upplyser och påvisar att vi har en hel del arbete kvar i vårt jämställdhetsarbete vilket är superbra. Likaså att den erbjuder fler lösningar än att "förbättra kvinnors självkänsla", att "stärka systerskapet"och att "anlita städhjälp". Men! Jag hade velat se att kritiken om och mot kvinnor som kritiserar andra kvinnor hade riktats dit den verkligen hör hemma: mot den patriarkala strukturen som tjänar på att kvinnor lägger fokus på att prata/kritisera andra kvinnor snarare än att förändra något. Men utöver det är det en väldigt bra bok som jag absolut kommer att läsa den igen om jag skulle få turen och möjligheten att bli karriärmamma i framtiden.
Detta inlägg är en recension av ett pressutskick och är därför ej sponsrad. Recensionen speglar mina personliga åsikter och tankar om den omskrivna produkten. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR återfinns i Bossbloggens PR Policy.
Almedalsgarderoben
Tjenare! Hur är det med dig? Här är det finemang. Aningens trött men peppad för nu sitter jag på tåget på väg hem till min lilla familj igen. Hade tänkt skriva igår om det faktum att Bossbloggen fyllde två år i onsdags men vet du? Livet kom emellan. Och så får det bli ibland. Blir en sammanfattning av det här andra, storslagna året med Bossbloggen på söndag i stället! Idag vill jag nämligen, helt osponsrat, rikta lite strålkastarljus på ett initiativ under Almedalen som jag tyckte ruggigt mycket om: Almedalsgarderoben.
Almedalsgarderoben
Den som var med på seminarier och paneler under Almedalsveckan hade nämligen möjlighet att få låna kläder här: ett lysande hållbarhetsinitiativ! Och roligt sätt att piffa till sin garderob för en dag. Jag hörde talas om detta från Ebba och Emilia i Säker Stil -podden och det är jag mäkta glad för eftersom den här klänningen hängde på en galge och väntade på mig. Tyvärr har min kamera börjat strula så av tjugofem ursnygga bilder kunde jag knappt använda någon för att de var ur fokus? Vansinnigt störigt men inte mycket att be för. Någon är skarp men annars får ni kisa lite så och fokusera på klänningen, hahaha.Hade spetslinne under för att scensäkra den. Inte för att det behövdes men så klumpig som jag är vet man aldrig vad jag kan lyckas med.Färgen, modellen och mönstret var verkligen klockren med perfekt längd för panelsamtal där man eventuellt kan behöva sitta ner.Och så här såg den ut på scenen! Hade jag varit kvar i Visby och inte haft köpstopp så hade jag lätt handlat hem denna. Idag finns det nämligen möjlighet att köpa de kläder som finns i garderoben till valfritt pris som sedan skänks till valfri välgörenhetsorganisation. Så otroligt fin grej och jag vet att de grymma tjejerna som jobbar i garderoben har som mål att samla in mer än de 50 000 de lyckades få in förra året. Håller tummar och tår för att ni lyckas med det! Och tack för lånet av denna fantastiska klänning.En parentes i ämnet är att jag nu inte har handlar kläder på... Typ ett år? Minst. Lite skillnad nu jämfört med när man var yngre. Då hade jag en en väl tilltagen post i månadsbudget för shopping, haha. Hur gör du? Är du en shoppare av rang eller du gör som jag och bär grejerna till de faller i bitar?
Influencers påverkan på förstagångsväljare
Idag hade Dagens Media ett panelsamtal om influencers påverkan på förstagångsväljare. Jag representerade Influencers of Sweden och med var även Margaux som gjort Partitempen. Och jag tänkte sammanfatta några av mina tankar kring ämnet även här.Att influencers har påverkan på förstagångsväljare är, utifrån mitt perspektiv, ingen större nyhet. Om vi ska vara lite krassa är det ju vad vårt arbete går ut på. Att påverka, underhålla, ta ställning och bygga relationer utifrån värderingar. För förstagångsväljare så har ofta föräldrar, familj och vänner en viktig roll för det egna röstandet och influencers som vi följer är också vänner som vi har en relation med. Ergo, det är inte konstigt att vi lyssnar på och inspireras utav vad de har att säga.
Influencers påverkan på förstagångsväljare
Därför finns det en intressant möjlighet för politiska aktörer att synas i influenciska sammanhang. Oavsett om det rör sig om betalda samarbeten eller att olika influencers går ut med vilket parti de kommer att rösta på. Kommer bli spännande att se om vi kommer att få se några exempel av den första varianten inför detta och kommande valår.Jag får rätt ofta frågan om vilka risker jag ser med detta och där måste jag säga att den största risken som jag ser är om politiker överger sina sakfrågor och endast fokuserar på influencer marketing som tillåter dem att visa sig från sin bästa sida. Där gäller det att politikerna själva kommer ihåg sakfrågorna som de är anställda för att driva och att journalistkåren verkställer sitt kritiska och granskande ansvar.För influencers blir den viktigaste frågan i gengäld bli att vårda sin makt. Att vara medveten om vilken påverkan man har och som vanligt vara mån om sin trovärdighet. Trovärdigheten är alltid vår viktigaste valuta och utan är risken överhängande att våra följare börjar misstro eller försvinner. Så, var medveten om dina värderingar och fortsätt följa dem i allt du gör.Vill du höra lite mer om mina tankar i ämnet kan du läsa denna artikel hos Dagens Media.Vad säger du som läser? Skulle du kunna bli påverkad om de influencers som du följer och ser upp till börjar disutera politik och politiska frågor? Är det viktigt att influencers gör det? Dela gärna med dig av dina tankar!
Checklista för Almedalen
Hej, hej från Visby! Hur står det till? Efter en underhållande och bitvis djuplodande biltur (underbart vilka diskussioner som kan uppstå när filosoferande entreprenörer möts) kom vi fram till Gotland. Måste ju säga att här är så fint. Jag trodde det men verkligheten trumfar verkligen fantasin! Det är första gången jag besöker Almedalsveckan och det ska bli superkul att få se vad detta är för något. Som förberedelse har jag intervjuat, nästan, alla jag har mött som varit där tidigare och bett om deras bästa tips. Så jag tänkte att jag sammanställer dem här! Med förhoppningen om att en checklista för Almedalen kanske kan vara till nytta både för mig själv och er.
Checklista för Almedalen
Vet varför du åker dit
Att veta varför man åker dit och vad man vill ta med sig därifrån är bland de topp vanligaste tipsen jag har fått. Själv kör jag på den mer avslappnade varianten där jag, utöver det panelsamtal som jag ska vara med i, tänker att nätverkande och research står i fokus. Vad är det här för evenemang? Vilka är där? Hur går det till? Etcetera. Känns som en lagom, kravlös inställning.
Sätt ihop ditt egna program
Eftersom det är tusentals seminarier och mingel som pågår samtidigt så är det en bra idé att sätta ihop sitt program i förväg så man har en hum om vad man inte vill missa.
Planera in och prioritera pauser
Med så många människor på samma plats och så många aktiviteter som pågår samtidigt har jag fått med mig att det är superviktigt att planera in pauser och väl där prioritera dem. Så man orkar med hela veckan och slipper blir fullständigt överarbetad. Kan tänka mig att det är lätt att dras med när man väl är där så det låter klokt att ha med sig det i bakhuvudet.
Ha med många visitkort
Ryktet säger att Almedalen kan bjuda på grymt nätverkande, något jag verkligen ser fram emot och därför tar med en rejäl hög med visitkort.
Ta på promenadvänliga skor
Kombinationen av långa dagar på språng och kullersten tycks vara förrädisk så fotriktiga skor är något jag har blivit varmt rekommenderad. Jag som egentligen inte gillar sneakers på arbetstid kommer nog tyvärr att behöva göra avkall på mitt tycke och smak för att skona mina knän med andra ord. Lite deppigt men sån't är livet.
Ha alltid med en vattenflaska
Ett annat råd är att ha med sig en vattenflaska för jämnan. Inte minst om det är varmt!
Lämna din FOMO hemma
Hur du än gör så kommer du inte kunna gå på allt eller vara överallt - något som verkligen kan trigga ens fear of missing out. Så lämna den hemma och försök att vara lagom strategisk. Jag har redan hunnit inse att många av de seminarier som jag är intresserad av sker samtidigt så det blir tuffa beslut vissa dagar.
Planera in tid för återhämtning efteråt
Att vara post-Almedalen-slutkörd tycks vara en relativt vanlig åkomma. Därför har jag låtit bli att planera in någonting avancerat helgen och dagarna efter att jag kommit hem. Som utmattad är det lätt hänt att bli upplevelsebakis och jag tvivlar på att en tillställning som detta är ett undantag från den regeln.Nu vill jag dock höra. Har du varit på Almedalen tidigare och vad är i så fall ditt bästa tips? Please do share! Vill höra dem alla.
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016