Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Så minskar du din stress med din andning

Kalendern är proppfull men du parerar möte efter möte, släcker bränder allteftersom och lyckas hålla både dig själv och att-göra-listan över vattenytan. Eller så lever du en lugnare vardag men känner dig stressad ändå över alla måsten och borden som skulle behöva din uppmärksamhet. Oavsett situation så är en vanlig effekt att vi andras sämre vilket gör oss tröttare och kan leda till, just det, än mer stress.

Stress är en del av allas vår vardag om än i varierande grad - hur hanterar du dina stressnivåer?
Bild: Pixabay

En stressad kropp får ofta svårare att ta upp näringsämnen eftersom kroppen prioriterar bort matsmältningen (vem behöver den när man ska fly från sabeltandade tigrar?). Men det innebär också att överandas vilket inte är hälsosamt i längden. Hur kan vi göra för att undvika det? Går det rent utav att kanske mildra sin stress genom att andas bättre?

− När vi blir stressade så är det lätt hänt att vi överandas. Vi andas helt enkelt för mycket och ytligt. När syftet är att fly är det inte konstigt att andetagen stannar i övre delen av lungorna för att syresätta musklerna snabbare. Men i lägen där vi inte behöver göra det blir i stället effekten att vi försätter vår kropp i ett onödigt stressläge, säger Malin Nilsson, näringsterapeut.

Läs mer: Skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd

Så minskar du din stress med din andning

Malin Nilsson Bild: Privat

Stress innebär även att du får ett adrenalin och kortisolpåslag i kroppen, vilket också är helt naturligt. Men om du stressar för länge så kan det inte bara trötta ut binjurarna som är ansvariga för att tillverka kortisolet. Risken är också att kroppen hamnar i en obalans så att det inte kan känna av om den ska vara stressad eller inte. Vilket kan innebära att den fastnar i ett stressat läge där den hela tiden har stresspåslag. Första symptomet är ofta sömnsvårigheter och ja, fortsätter man sedan att ignorera kroppens varningssignaler är risken att en kan bli utmattad.

− Hur ofta ser du en uppstressad människa som djupandas? Testa själv att försöka gå riktigt snabbt och andas jättelugnt och långsamt samtidigt – eller tvärtom. Det går inte ihop, säger Malin Nilsson.

Så nu, prick nu alltså, innan du läser vidare i artikeln. Oavsett om du står, sitter eller ligger – ta ett djupt andetag genom näsan. Andas så att hela överkroppen fylls av luft och andas ut lugnt och långsamt tills du töms på luft. Gör det två gånger till. Hur kändes det? En djupare andning genom näsan stimulerar nämligen den parasympatiska aktiviteten som kan liknas vid kroppens egen bromspedal som minskar kroppens stresshormon. Här är tre råd till dig som du kan använda dig av när känner dig stressad:

Identifiera stressen

Är den verkligen nödvändig eller gör du som så många andra och stressar i onödan? Granska din stress i sömmarna. Vad är det värsta som kan hända? Är dina förväntningar alls rimliga?

− Det mesta blir rätt oviktigt och ointressant om man tar ett steg bakåt och ifrågasätter om man verkligen behöver göra allt det där som man tror att man måste eller borde göra, säger Malin Nilsson.

Rörelse kan också verka stresslindrande och behöver inte innebära ett stenhårt träningspass. Tvärtom, ställ dig upp, skaka loss lite i kroppen och sträck lite på dig. Det lilla kan bidra!
Bild: Pixabay

Rör på dig

Vi har pratat om det förr: all träning är inte alltid bra träning. Men rörelse och vardagsmotion efter din förmåga och på dina villkor kan verkligen hjälpa att lindra stress.

− All rörelse är bättre än ingen alls och det gör gott både fysiskt och psykiskt, säger Malin Nilsson.

Kom ihåg att andas

Malin Nilsson delar med sig av en övning som kan hjälpa dig att återerövra din andning i vardagen:

Sätt eller lägg dig bekvämt. Ställ timern på mobilen på 1 minut och under den minuten andas du som vanligt och räknar dina andetag. Ställ på 1 minut igen men den här gången andas du djupt in genom näsan. Fyll dig själv med luft och när du känner att du vill andas ut, gör det sakta genom näsan. När hjärnan ber dig ta luft ny luft, ta nästa andetag lika sakta och kontrollerat som det förra. Räkna andetagen.

− När minuten är klar så vet du hur många sådana andetag som stimulerar ditt parasympatiska nervsystem och den här övningen kan du använda när som i vardagen. Ta en extra minut när du är på toaletten, i bilen, på lunchen eller när som du kan känna att du behöver stressa ner. Att andas på ett bra sätt kommer att gynna din hälsa, säger Malin Nilsson.

Vad säger du som läsare om det här med andning och stress? Har du märkt att det finns en koppling mellan din stressnivå och din andning? Själv märker jag en väldigt skillnad när jag tar små andningspauser under arbetsdagen så ska därför ta och göra det prick nu.

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Det finns många fler influencers än de som är kändisar

Emanuel Karlsten lyfte (något raljerande) i lördagens GP upp en viktig och intressant debatt om influencers makt och hur internetkändisar kan påverka sin omvärld. Det ligger i definitionen av vara en influencer att man har en påverkansgrad i sina sociala kanaler och valutan som det pratas om i media idag är ofta pengar. Men det finns fler valutor och värden än så och trovärdighet, värderingar och livsval är några som kommer att bli ännu viktigare framöver.Läs mer: Olika typer av makt

Influencers makt ligger i relationerna

Mänskligheten vill gärna lyfta fram vår rationella förmåga som en framgångsrik egenskap. Samtidigt så påvisar forskningen om att våra beslut väldigt sällan är rationella. Vi fattar beslut utifrån magkänslan och hur det känns vilket har varit reklamvärldens utmaning och levebröd i alla år. Vi ska beröras. Vilket är det som influencers gör. De berör och de bygger relationer med sina följare.Samtidigt är det är långtifrån alla influencers som är det för att de är kändisar. Bara inom Influencers of Sweden medlemmar finns det en rad med mikroinfluencers som följs eftersom de är experter inom sina olika nischer. De har kanske inte har hundratusen följare på Instagram. Men i stället har de en närmare relation med sina följare som i sin tur har ett intresse för de olika värderingarna och frågorna som de driver. Det innebär i sin tur att deras makt och påverkansgrad blir kan bli mer relevant än populär beroende på vilken fråga som lyfts.Exemplen är för många att nämna alla vid namn men några är: BakingBabies som skriver om kvinnohälsa och förlossningsskador. Resa medvetetSlow Fashion och Jämställd vardag vars namn beskriver deras olika inriktningar. Men det finns som sagt betydligt fler, inklusive mig själv, inom ämnen som också hänger ihop med våra livsval där våra värderingar är grunden till vårt influencerskap.Det finns givetvis också kända influencers som också pratar om viktiga samhällsfrågor. Exempelvis lyfter Therese Lindgren frågor som grooming och djurrätt medan Josefin Dahlberg som pratar om alkoholism bland unga tjejer.

Det finns alltså influencers som är relevanta att lyssna på eftersom de driver och är verksamma inom viktiga samhällsfrågor.

Det finns många fler influencers än de som är kändisar

Poängen kvarstår: det finns betydligt fler influencers än de som är kända för att de är kändisar. Det finns rent utav som är otroligt relevanta att lyssna på eftersom de driver frågor som är viktiga i vårt samhälle. Men det som gäller oss alla som arbetar som influencers, oavsett hur stora vi är, är att vi behöver vara medvetna om vilken påverkansgrad och makt vi har i olika frågor och använda den på ett sjyst och ansvarsfullt sätt. Inte bara för att det är valår utan för att värderingar, trovärdighet och samhällsansvar kommer att bli några av framtidens valutor och det finns en stor möjlighet att mänskligheten kommer att bli lika beroende av dem som utav pengar.Tumme upp: Alla mina influencerkollegor som gör ett fantastiskt bra jobb med och i era sociala kanaler varje dag. Ni är grymma!Tumme ned: Alla former av maktmissbruk oavsett var, när och hur som det sker i världen.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Mastermind-grupp: fem tips som får er att lyckas

Ensam är stark. Det råder det inget tvivel om. Vi människor är kapabla att uträtta stordåd - det om något vittnar väl historiska händelser om igen och igen. Men om ensam är stark och är tillsammans ändå starkast. Fler hjärnor innebär mer kapacitet än en och ju fler personer man är desto mer erfarenhet, kompetens och kunskap får man per automatik. Därför är det här med Mastermind-grupp en helt fantastiskt grej som en kan ha stor nytta och glädje utav både som företagare och privatperson.Läs mer: Fyra tips till dig som drömmer om att starta eget

Mastermind-grupp: fem tips som får er att lyckas

I april förra året så sköt jag och Emilia (Emilia Westerström) startskottet för vår egen Mastermind-grupp och sedan maj eller juni så joinade även Julia (Tuvessonskan) oss och detta team har varit en otroligt viktig stöttepelare för min verksamhet under året som gått. För även om jag är min egen strateg och utbildar andra i hur man bygger varumärke så är det så värdefullt att få fler par ögon på det man tänker och gör.

Var lagom många

Poängen med MasterMind är att ni ska lära känna varandra och ha ett forum för att stötta och utveckla varandra. Något som absolut kan fungera även om man är flera, men viktigt är att alla ska ha tid och utrymme att prata och interagera. Därför är det bra om ni är lagom många så att ni hinner med varandra.

Prata om förväntningarna tidigt

Vad är målet med er grupp och era olika aktiviteter? Vilka kompetenser och erfarenheter har ni inom era olika expertområden? Och hur kan och ska ni hjälpa varandra? Att prata om era förväntningar tidigt hjälper er att sätta er målbild för er MasterMind-grupp men också bidra till att ni står på samma ruta med vad det är som ni ska göra.Läs mer: De bästa tipsen från Karriärpodden

Ha en struktur

Hur ska ni kommunicera med varandra? Att ha en struktur för var, när och hur ni ska ses/prata kanske låter väldigt uppstyltat men det kommer att göra ert arbete både lättare och roligare. Lägg dock era aktiviteter på en realistisk nivå så att det passar era förväntningar och scheman.

Var öppna och ärliga

En viktig nyckel för att hjälpa varandra framåt är att ni är öppna och ärliga med varandra. Alla dagar är inte fantastiska och det är viktigt att ni kan stötta varandra i både med- och motgång och er grupp ska bli bra på riktigt. Beroende på hur insatta ni blir i varandras verksamheter är det också viktigt att ni respekterar varandras affärsverksamheter och att det som sägs i gruppen stannar där.

Ta det på allvar

Sist men inte minst så är en av de största framgångsfaktorerna att ta det jobb ni gör tillsammans på allvar. Men också att ni alla är engagerade och bryr er om varandra och ämnet som MasterMind-gruppen handlar om.Är du med i något MasterMind-team? Ja? Nej? Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Diagnos: Människa

Ledare. Grön. Introvert. Röd. Högkänslig. Utmattad. Arg. Gul. Koncentrationssvårigheter. Lycka. Blå. Sorg. Dyslexi. Entreprenör.ADHD. Intensiv. Extrovert. Depression. Glad.Alla dessa ord har en gemensam nämnare: människor.En av de finare sakerna med sociala medier tycker jag är att en får chansen att ta del utav andras livsöden. Att man kan få diskutera olika frågor och höra andras erfarenheter när det gäller allt från krukväxter till levnadsfrågor, ekonomi och hälsa. Något som slog mig i helgen dock när jag bläddrade igenom både höga och låga diskussioner var dock hur lika innehållet är i många av grupperna är – trots att de handlar om så vitt skilda saker. Men också hur stark vår önskan är om att kunna sätta etiketter på saker. Vilket är fullt förståeligt när vår hjärna bokstavligen talat är funtad så. Den vill kategorisera, stämpla och diagnosticera saker som vi inte förstår. Men vart går gränsen mellan en diagnos och att vara människa?Läs mer: När chefen mår dåligt på jobbet

Diagnos: Människa

Och jag vill redan här och nu påpeka att detta inte är någon som helst kritik mot diagnosticering eller diagnoser. De är ofta viktiga, ibland livsnödvändiga, och de är givetvis ett måste för att få medicinsk hjälp, stöd och förståelse. Jag vet av erfarenhet hur givande det var att höra talas om högkänslighet första gången och hur denna kategorisering har hjälpt mig att bli klokare kring vem jag är. Men samtidigt tycker jag att det är lite synd att jag skulle behöva den överhuvudtaget. Varför räckte det inte med att vara människa?För det allra flesta av oss är livet är mer eller mindre svårt i perioder. Vi och våra nära och kära råkar ut för kriser, trauman, smärta, sjukdom och sorg. Varför finns det så lite utrymme i våra arbetsliv för detta? Varför skenar statistiken kring sjukskrivningar åt helt fel håll? Varför måste man som utmattad veta vilka formuleringar som läkaren ska ha med i sjukintyget för att Försäkringskassan ska godkänna ens sjukskrivning? Och ska det verkligen behöva krävas en diagnos och evinnerligt lång utredningstid för att få särskilt stöd om man behöver det i skolan?Vi är alla olika. Vi går igenom olika saker och levnadsöden och jag hoppas och tror att framtidens företag och arbetsgivare är de som ser och uppskattar människor som de är. Med alla sina förmågor, kunskaper och erfarenheter. Livet blir sällan som vi tänkt oss och det måste få finnas utrymme både för med- och motgångar – även i våra arbetsliv.Strindbergs ord ”Ja, livet är oregerligt, det är inte lätt att vara människa, det är nästan omöjligt.” innehåller en hel del sanning. Trots att han med samhällets mått mätt ändå var hyfsat privilegierad. Men ja, han var väl bara människa han med.


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?

Read More
Affärsliv Clara, Bossbloggen Affärsliv Clara, Bossbloggen

Hur viktigt det är att träffas på riktigt

Förra torsdagen var jag med, som ni kanske minns, och anordnade ett event för skånska medlemmar i Influencers of Sweden. Vi höll till i Lunds Saluhall och vi som kom lite tidigare för att styra upp det sista inledde den med att provsmaka praliner. Så vansinnigt gott. Choklad + hallon = livet.Sedan trillade medlemmarna in och det var dags att dra igång. Efter den fantastiska middagen (som sponsrades av Lunds Saluhall) vi laget runt och pratade om vilka drömmar vi har för 2018. Tycker det är så roligt att få lyssna på andras visioner och prata om hur de kan förverkligas. Men det blev också väldigt, väldigt tydligt under kvällen hur viktigt det är att träffas på riktigt och hur mycket det kan ge att bara sitta ner runt ett bord och prata.Bordet som vi samlades runt just denna afton stod hos Gamla Franska i Saluhallen. Superfint ställe med fantastisk service! Alla foton i detta inlägg är för övrigt tagna av Malin (Fnulan). 

Hur viktigt det är att träffas på riktigt

Sociala medier är ju fantastiskt hur det kan skapa samtalsmiljöer. Vi kan lära känna vem som helst och kommunicera med varandra världen över i realtid. Samtidigt så finns det studier som tyder på att sociala medier också kan trigga ensamhet. Till exempel den här amerikanska studien. Den menar att amerikanska ungdomar som använder sociala media mer än två timmar om dagen upplever en mycket större ensamhet än ungdomar som inte gör det.Men hur tillgängliga vi än är i sociala medier så upplever jag varje gång jag träffar andra entreprenörskollegor att alla drar en lättnadens suck av att ses. Det finns ett behov att prata med varandra om stort och smått och få skratta och svära åt de saker som man bara fattar om man befinner sig i branschen. Detta är givetvis inget unikt för oss egenföretagare eller influencers. Men jag tycker mig höra att fler och fler söker efter MasterMind-grupper, skapar gemensamma samarbeten och forum att träffas i IRL för att nätverka och prata. Otroligt roligt tycker jag som är en social varelse in i märgen. Gillar extra mycket att få prata om just drömmar, hur en kan förverkliga dem och saker som är viktiga på riktigt.Kom och fastnade på bild gjorde exempelvis Bianca och Juliane.

Tack!

Stort tack till Malin (Fnulan), Daniela (Discovering the Planet) och Diana (Diadonna) för allt jobb ni gjort för att kvällen skulle bli av. Tack till Lunds Saluhall som sponsrade med middag och godsaker till goodiebagen. Men också till Karavan som sponsrade goodiebagen med reselektyr.Och Jennie som driver OddEco! Så roligt att få träffas på riktigt och inte bara över Instagram.Sist men inte minst: innerligt tack till er alla som kom. Nästa gång ska vi se till att ta en gruppbild i början på kvällen så vi har en bild där alla är med och jag ser verkligen fram emot att vi ses igen under våren!Men nu vill jag höra er läsares tankar om det här med att prata med kollegor digitalt vs IRL. Vad föredrar du bäst? 

Read More

Mer att läsa

Bossbloggen genom tiderna