Så skriver du en affärsplan
Jag har fått frågan om hur man skriver en affärsplan och tänkte att det får bli veckans avsnitt av How to Become an Entrepreneur. Jag hoppas (och tror) att det inte kommer som en överraskning att jag tycker det är jätteviktigt att man skriver en sådan. Framförallt eftersom det kommer att göra det så mycket lättare att dra igång din business.Läs mer: Från affärsidé till businesshttps://youtu.be/uK0K7ggMZbw?list=PLMh0I_uR2kc4Pmt87sKa7LcZ_-fHtYyCc
Så skriver du en affärsplan
En sak som jag tänkte prata lite mer om i det här blogginlägget handlar om den finansiella biten av din affärsplan. Att göra en likviditetsbudget kan kännas övermäktigt när du är helt grön inom att starta eget. Men ju förr du har koll på vad för produkter eller tjänster som du ska sälja, och hur mycket som du behöver sälja för att gå runt, desto lättare kommer du få det. Framförallt när det gäller tiden som det tar att dra igång ett företag. Gör en mindmap med dina olika potentiella inkomstkällor och gör en plan för vilka du ska satsa på först.Läs mer: Innan du startar egetDet här med prissättning är egentligen ett helt eget inlägg som vi får ta upp framöver. Men ett tips före dess är att använd frilanskalkylatorn som Journalistförbundet har tagit fram. Med den kan du räkna på både månadslön och timpeng: bra grej när man ligger i startgroparna för att skriva en affärsplan.Vad säger du om det här med affärsplan: känns det lätt eller som en bergbestigning? Har du några fler tips att dela med dig av?
Podcast in the making
Hallå, hallå! Hur är läget? Jag hoppas det är fint. Jag mår betydligt bättre än igår och idag är det full fart som gäller igen. Varje ledig minut den här veckan har ägnats åt ett väldigt kärt projekt vars lansering kommer närmare och närmare. Nämligen podcasten: Nätverka #likeaboss
Podcast in the making
Jag har haft idén om podcast med mig från början när jag startade Bossbloggen men inte riktigt hittat formen för hur den skulle kunna se ut. Så, som en skänk från ovan så blev jag ihoptussad med Petra Granholm av en gemensam kontakt. Redan när vi sågs första gången där i slutet på mars så började vi prata om att starta en podcast om nätverkande. I juni var den på väg att släppas när stackars Petra behövde operera foten och fick en massa komplikationer med det. Därför har vi skjutit lite på det men nu, snart, så är tanken att den ska gå live snart. Tjoho!Jag tror inte det är någon nyhet i detta forum att jag är en nätverksnörd. Tycker det är så roligt att få lära känna människor i nya miljöer och lära mig nya saker och roligt nog är Petra likadan. Så tanken är att vi ska släppa ett nytt avsnitt varje torsdag här under hösten och avhandla ämnen som: hur börjar man nätverka? Hur funkar det här med mingel? Hur bygger man relevanta nätverk och mycket, mycket mer. Kommer bli ett otroligt roligt projekt att jobba vidare med här i höst. Du hänger väl med? Gilla vår Facebook-sida pronto för att få haka på redan från den allra första början. Den är just nu ekande tom eftersom vi inte vet exakt när den kommer att släppas - men en sak är säker och det är att det börjar närma sig!Är det något du undrar eller funderar över när det gäller nätverkande som du vill att vi snackar om i podden?
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Vad är Lean?
Lean är en effektiviseringsmetod som antingen prisas eller fruktas. Det senare tyvärr på grund av den har använts felaktigt eller missförståtts på vägen. Den kommer ursprungligen fram Japan (närmare bestämt Toyota) och den grundläggande tanken är att rätt personer, ska göra rätt saker, i rätt tid. På så vis blir allt arbete som görs så värdefullt som möjligt till organisationens kunder. Vad innebär det då i praktiken? Varför är den så hyllad och vad är det som gör att den kan misstolkas? Idag ska vi ska kika lite närmare på vad Lean är och innebär.
Vad är Lean?
Lean är i grunden en filosofi som du kan applicera på alla organisationer i alla branscher. Stommen i tankesättet är att ständigt arbeta med att förbättra det ni gör, att sätta upp och nå långsiktiga mål, att skapa tillväxt i organisationen och mervärde till dess kunder. Ett fungerande Lean-arbete involverar medarbetarna och engagerar dem i företagets utveckling.− Syftet med Lean är inte att slimma alla processer så att kan du säga upp folk. Det är att skala bort arbetsmoment som inte tillför något värde för varken kunden, medarbetaren eller organisationen, säger Martin Ekman, processutvecklare i Lean, och fortsätter:− Lean som modell innehåller många olika delar, verktyg och statistiska beräkningar men om vi ska titta på processen i ett lite större perspektiv så finns det enligt Martin Ekman fyra olika steg.Läs mer: Har du mycket eller lite tid?
Kartläggning av organisationen
Kartläggningen, och förstudien som görs när man bedömer organisationens nuläge, är grunden i allt Lean-arbete. Här kartlägger men alla olika arbetsmoment som görs i organisationen och det kan gälla alltifrån hur man förflyttar gods ute på lagret till hur ekonomiavdelningens arbete med fakturor ser ut. Det är alltså en djupdykning där ni tittar på alla olika detaljer, mäter hur lång tid olika arbetsmoment tar och ser över ert arbetsflöde för att hitta eventuella flaskhalsar.− Kartläggningen omfattar ända ner på individnivå och det är jätteviktigt att de som gör jobbet ska vara med i arbetsgruppen som driver projektet, säger Martin Ekman och fortsätter:− Ni som jobbar måste prata med varandra om vad det är som ni gör. Men också hur ni gör det, vad ni behöver för resurser och vilka moment som kanske inte behövs. Det gäller att alla i organisationen letar efter möjligheter att förbättra ert arbete och att alla har samma målbild. Annars är risken för förändringsmotstånd och konflikter stor, säger Martin Ekman.I kartläggningen kommer ni att hitta X antal olika problem. Till exempel varför blir det många felkoder för den här produkten? Varför blir det så mycket extraarbete med den här kundens fakturor? Varför sparar vi dessa papper? Nästa steg, handlar om att hitta lösningar på de problemen.
Implementera rätt förbättringar
Att implementera förändringar tar tid och kan kräva både tid och resurser om nu ska ändra saker till det bättre på lång sikt. Målet är att skapa förbättringar med de resurser som finns tillgängliga men ibland kan det rent utav kosta pengar om du behöver göra layoutförändringar, möblera om kontorslandskapet eller anställa fler medarbetare. Och alla förändringar ska helst göra det bättre för kunden.− Allting går ju att förbättra men du kan inte förbättra allting samtidigt. Samla ihop alla förslag som ni har och analysera vilka effekter de kan få. Helst hela vägen internt från golvet upp till ledningsgruppen, annars är risken för att ni prioriterar fel, säger Martin Ekman.
Kompetensutveckling
När man hittat de olika förbättringarna som man vill göra så brukar det behövas att man också gör en analys av vilka kompetenser som saknas och behövs.− Om ni ska jobba annorlunda måste medarbetarna få kunskap och kompetensen till att göra det också, säger Martin Ekman.Läs mer: Jobba effektivt hemifrån
Uppföljning
Uppföljningen sker rätt så långt efter att Lean-projektet har gjorts och det planeras in redan innan när du gör kartläggningen. Det är för att man vill uppnå så beständiga förändringar som möjligt och ofta mäter man resultatet både i pengar och tid.− Det är den mest spännande delen av dem alla egentligen. Då får du ju veta hur bra det har gått på riktigt, säger Martin Ekman.Han menar att de vanliga fällorna med Lean är desamma som framgångsfaktorerna. Dels är risken att man fokuserar så mycket på att göra de olika implementeringarna att man missar att hålla koll på vad resultatet blir. Men också att jagandet efter effektivitet kan bli så intensivt att man glömmer bort att det finns en kund i den andra änden. Sist men inte minst är det ofta ledarskapet som avgör om organisationens Lean-arbete lyckas eller ej:- Att arbeta med Lean måste komma uppifrån från högsta ledningen i företaget men lika viktigt är det att den högsta ledningen och alla chefer engagerar medarbetarna så att förändringarna når hela vägen i organisationen. Kommer man med förslag som blir tagna på allvar och leder återkoppling och förbättringar så kommer också engagemanget. Det är mycket ledarskap med i bilden, säger Martin Ekman.Vad säger ni läsare om Lean? Vad är era erfarenheter, goda som sämre, av detta sätt att jobba på?
Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på Facebook, Instagram, Bloglovin’ och Youtube?
Att vara digital nomad
Hej, hej! Hur är läget? Här är läget strålande. Kärleken min fyller trettio idag (hurra, hurra!) så jag varvar födelsedagsfirande och jobb idag. Bra upplägg!Sitter och skriver dessa rader på väg in till Malmö och funderar lite på det här med att vara digital nomad och hur mycket jag älskar den här livsstilen. Jag är så himla rastlös och blir snabbt mättad om jag inte varierar mina arbetsuppgifter och miljön som jag sitter i. Blev varse om de när jag jobbade på Chef. Det var ett riktigt drömjobb men ändå blev jag rastlös av att sitta vid samma skrivbord nio till fem varje dag.Det är nervkittlande att bara behöva min hjärna, dator och WiFi för att kunna jobba. Sedan spelar det ingen roll vilken kvadratmeter i världen jag är på. Just nu är vi på sätt och vis bundna till Sverige och Skåne men så kommer det inte att vara för all framtid. Jag hyser i dagsläget inget sug efter att flytta-flytta utomlands men däremot att resa iväg i perioder känns otroligt lockande.Läs mer: Jag har sagt upp mig
Platser jag vill jobba från i framtiden
I en röd liten stuga långt ute i skogen. Med skogens tystnad som enda jobbsällskap. Kanske plaskande från en sjö precis bredvid också. Naturromantik deluxe.Från en solstol på någon av Balis stränder. Har inte varit där men har alltid längtat dit och tänker mig att havet är en magisk kuliss.På ett fik på Piata Sfatfului i Brasov, i Rumänien. Var alldeles för länge sedan som jag var där nu.I en slottssal. Spelar nog ärligt talat ingen roll vart slottet är någonstans, bara det är ett slott och jag är där och jobbar där en stund.Från en roadtrip i Storbrittanien. Hur fint hade det inte varit att få beta av de viktigaste jobbmejlen i bilen med höglandet som utsikt?En skyskrapa i New York. Hur coolt hade det inte varit att få leva ut Suits-drömmen för en vecka eller två?På en terrass vid Medelhavet. Helst i solnedgången med ett glas vin nära till hands efter en dag i solen. Baha, börjar fånle vid blotta tanken...Läs mer: 50 saker som talar för att du är en entreprenörOkej, insåg precis att den här listan kan bli exakt hur lång som helst så lika så bäst att bromsa nu. Annars kommer jag dagdrömma mig så långt bort att jag missar att hoppa av tåget och landar i Köpenhamn i stället. Vilket i och för sig hade varit trevligt men sådär lyckat eftersom jag har möten som väntar idag.Är du som jag och drömmer om att jobba var som helst ifrån eller du funkar bäst med att ha en fast arbetsplats? Tänker att det finns för- och nackdelar med alla lösningar och att det fina ligger i att kunna jobba olika.
Om att vara med i facket och Influencers of Sweden
En fördom som jag möter ibland är att jag borde vara emot att vara med i facket eftersom jag gillar ledarskap och organisation. Men ack så fel det kan vara. I själva verket är jag ett stort fan av att engagera sig fackligt. Vi hade inte haft fem veckors semester eller dagens fina arbetsvillkor om det inte varit för fackrörelsen. Visst finns det fackförbund eller fackliga representanter som får en att vilja göra dubbla face palms. Det förnekar jag verkligen inte. Men jag tycker att idén om fackförbundet som en kompletterande funktion till arbetsgivarna är viktig. Så idag kommer jag att uppmana er att överväga att gå med i facket eller, om du är influencer, Influencers of Sweden.Notera att detta inte är ett samarbete melln mig och något fackförbund eller branschorganisationen Influencers of Sweden. Det är endast mina personliga åsikter. För den som vill veta mer om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR rekommenderar jag att spana in min PR Policy.
Mina anledningar till att vara med i facket och Influencers of Sweden är:
De är en fartkamera för arbetsgivarna
Min uppfattning är att fackförbund och Influencers of Sweden är viktiga eftersom de blir en kontrollfunktion gentemot arbets- och uppdragsgivare. Att man betalar ut löner och arvoden som är marknadsmässiga, jobbar för en bra arbetsmiljö etcetera. Om vi inte pratar om till exempel lön på individ- och gruppnivå: hur ska vi kunna komma tillrätta med lönediskriminering eller att undvika prisdumpningar av arvoden?
De är en kvalitetsstämpel
Sedan är inte facket eller Influencers of Sweden bara en fartkamera. De kan vara en grym samarbetspartners för arbetsgivare och företag som vill kvalitetssäkra sin verksamhet. Som arbetstagare ser jag en god relation mellan fack och arbetsgivare som en kvalitetsstämpel. Att företaget inte bara bryr sig om att följa lagar och regler utan också bryr sig om sina medarbetare.Som influencer ser jag mitt medlemskap i Influencers of Sweden som en stämpel på att jag är seriös i mitt arbete. Att jag är påläst om vilka lagar och regler som gäller i mitt arbete med content.
Stödet
Att få rådgivning och stöd i alla olika typer av frågor som man kan hamna i både som medarbetare och egenföretagare är så himla skönt. Det är lätt att tro att man är ensam när man sitter på sin kammare. Men det är du inte och att vara medlem i nätverk likt dessa kan även ge en känsla av samhörighet.
Kompetensutvecklingen
De flesta fackförbund erbjuder bra möjligheter till kompetensutveckling - dels om man engagerar sig men även som vanlig medlem. Att ha arbetat fackligt har varit en otroligt nyttig erfarenhet som jag inte hade velat vara utan när jag idag sitter i förhandling eller ställs inför en arbetsrättslig fråga.Att vara med i InoS har gett mig de flesta av de verktygen som jag har byggt Bossbloggen med och Facebook-gruppen som vi har där man kan ställa frågor är guld värd.
Solidariteten
Att vara fackligt ansluten eller medlem in Influencers of Sweden när man är influncer är inget du gör bara för din egen skull. Utan även för dina branschkollegors. Ju fler vi är som är med: desto mer inflytande får vi. Vilket innebär att vi inte bara kan arbeta för att förbättra våra arbetsvillkor, vi kan också bygga en stadigare grund för framtida influencers.
Förmåner
Andra förmåner som inkomstförsäkringar, försäkringar eller utbildningar kan i sig vara såpass fördelaktiga att ett medlemskap lönar sig. Influencers of Sweden har till exempel en sommarkampanj där du får en kurs (värd mer än årsavgiften) om du blir medlem. Och det tycker jag att du ska göra om du är influencer eller har sociala kanaler som du vill kunna tjäna några kronor på i framtiden. Både för din egen skull men också för branschens.Är du anställd i dag och inte medlem i facket? Undersök vad det är du får i ditt medlemskap. Då vet du också vad du tackar nej till.Jag vet samtidigt att vara med i facket kan vara en riktig vattendelare. Vad tycker du? Är det en hiss eller diss att vara facklig ansluten?
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016