Ny vecka = nya möjligheter!
Tjenamors! Hur står det till idag? Jag är oförskämt glad och trött efter denna helg. Det har hänt så mycket saker och majoriteten av dem har varit superhärliga så så känner mig påfylld med energi även om sömnkontot inte är maxat. I fredags var det till exempel veganskt julbord (helt fantastiskt gott) som gällde i fint sällskap. Vilket åtföljdes av julfest och utgång på lördagen med sköna kollegor (de där som det kommer att svida i själen att lämna om blott tre veckor).Så idag tänkte jag, trots att schemat är hektiskt, försöka vara lite snäll mot mig själv och ha det lite mer avslappnat. Alltså innebär dagens outfit något slappt och skönt men någorlunda prydligt. Typ i den här stilen som jag och Zeynep fångade på bild i en glimt av solljus förra helgen.
Ny vecka = nya möjligheter!
Som sagt: en ny vecka erbjuder nya möjligheter och jag ser fram emot den som komma skall. Här på bloggen kommer jag berätta mer om en händelse från helgen som utgjorde en riktigt tråkig illustration på en av patriarkatets baksidor. Plus att det är dags för ännu ett bossmöte! Dessutom är det StartUpBar på onsdag vilket ska bli himla roligt. Ni hör - det är fullt upp.Så. Med det konstaterat är det dags för mig att sticka till kontoret. Men jag vill gärna höra om hur din helg har varit: har den varit bra? Vilka möjligheter kommer din vecka att innebära?
Sexism kan skada mäns hälsa
Att det är demoraliserande, skadligt och fruktansvärt att utsättas för sexism eller sexistiska beteenden råder det inget tvivel om. Hur hälsosamt det att utöva det? Inte alls enligt en ny studie. På den internationella mansdagen pratade vi om mansrollen och varför det är viktigt att vi jobbar för att förändra den. I förra veckan släpptes en forskningsstudie som bekräftar kopplingen mellan synen på manlighet och psykisk ohälsa.
Meta-studie om manlighet
Studien om manlighet är en meta-studie där forskare från Indiana University Bloomington och Nanyang Technological University i Singapore har granskat 78 olika studier med drygt 19 000 deltagare.De "traditionellt manliga" normer som studien klassar som särskilt manliga sammanfattas av Popular Science. Stark vinnarinstinkt, ett behov av att kontrollera sina känslor, våld, riskbeteende, dominans, självtillit, promiskuöst leverne, att jobbet är viktigt, makt över kvinnor, homofobi och jakt på status.
Sexism kan skada mäns hälsa
Meta-studiens resultat är att män som identifierar sig med dessa "traditionellt manliga" normer i högre utsträckning drabbas av psykisk ohälsa. De tre normerna som gav störst negativa effekter på deras mentala hälsa var: självtilliten, promiskuiteten och makten över kvinnor. De två senare har en stark koppling till sexism och sexistiskt beteende och enligt studien är männen som aktivt följer dessa normer mindre benägna att söka hjälp för sitt dåliga mående.Är det någon som är förvånad?
Fem veckor kvar och för fem veckor sedan
Hejsan! Är allt bra och har du haft en bra helg? Här har det varit lugnt och skönt. Låg verkligen i sängen h-e-l-a dagen igår utan att kika på mobilen och det var så himla skönt. Gick inte upp förrän vid fyra på eftermiddagen, haha. Då hade jag redan hunnit läsa ut en spännande bok och sova middag. De senaste veckornas förkylning har stökat till det på flera vis och ett av områdena som fått stryka på foten är BisFit-fotandet. Så idag får ni en opublicerad BisFit som togs för typ fem veckor sedan. Enklare än såhär blir det väl knappast. Snygga pumps och spetsdetaljer är mina två favoriter för att liva upp ett par jeans och en kavaj.
Fem veckor kvar
Kändes lite symboliskt att slänga upp en BisFit sedan fem veckor tillbaka nu när det faktiskt bara är fem veckor kvar tills mitt nya liv börjar. Jag vet fortfarande inte vad det kommer att innebära vilket är ohyggligt spännande. Tankar och idéer finns det givetvis gott om. Tycker mig lyckas hålla kontrollbehovet i schack och i stället känna en pirrig förväntan. 2017 är verkligen ett oskrivet blad!De närmsta veckorna är i gengäld rätt så fulltecknade, hehe. Jag har gjort en hel drös med spännande intervjuer den senaste tiden som jag håller på att skriva ihop artiklar av. En av dem får ni ta del av på onsdag då det är dags att träffa en boss som har ett viktigt samhällsförändrande uppdrag. I övrigt kommer min vecka mest handla om att skriva så tangentbordet glöder, ha några spännande möten och gå på bloggmingel!Vad har du för planer för veckan? Händer det något roligt?
Den internationella mansdagen
Idag är det inte bara lördagen den 19 november – det är tydligen också den internationella mansdagen. Jag visste faktiskt inte om att det sistnämnda var en dag som finns. Här gick jag runt i godan ro och trodde att det räckte med de 364 mansdagarna vi redan hade per år.Men så började jag läsa på om internationella mansdagen. Och så vände mitt humör. För även om dagen instiftats eftersom kvinnor har en egen dag så finns det krafter som vill använda internationella mansdagen till att förändra mansrollen, skapa jämställdhet mellan könen och förbättra pojkar och mäns hälsa. Årets tema är att stoppa självmord bland män.
Psykisk ohälsa suger
Oavsett vem som drabbas utav den så är psykisk ohälsa crap. Visst, att må dåligt i perioder är en del av livets toppar och dalar, en reaktion på de livskriser som vi går igenom. Men det är skillnad på att vara tillfälligt ledsen eller bära på ilska eller sorg för att något hänt oss och att må psykiskt dåligt. Och ibland kan de tillfälliga dalarna leda till det senare om vi inte vet hur vi ska hantera och bearbeta dem.Här spelar illusionen om att ”vara en man” roll. En man porträtteras ofta som tuff, trygg, framgångsrik, tydlig, stark. Det är idealet för hur man ska vara som man och som ledare i alla möjliga olika roller i samhället. Kvinnor tillskrivs istället mjukare, mer inkännande, svagare egenskaper. Det är dags att förändra det. Även om vi i Sverige har en mer nyanserad bild av mansrollen är exempelvis USA så är män rejält överrepresenterade i självmordsstatistiken enligt Karolinska Institutet. I USA begår tre eller fler pojkar självmord varje dag som följd av psykisk ohälsa.
Hur kan vi feminister fira internationella mansdagen?
För mig handlar feminism om att skapa jämlikhet. Lika lön för lika arbete är bara ett exempel av många. I detta arbete så ingår att förändra mansrollen. Precis som kvinnor allena inte kan se till så att de får högre lön (kommer att släppa en artikel om just det här framöver) kan inte heller män själva förändra den traditionella mansrollen. Vi måste alla hjälpas åt, som människor. Ett steg på vägen är att titta på dokumentären nedan. Och gör det inte själv. Titta på den med din partner, familjen eller vänner. Prata om den med varandra och andra. Den kan kännas amerikaniserad emellanåt men den är viktig. Riktigt viktig.https://www.youtube.com/watch?v=hc45-ptHMxoEn bonus kan vara att titta på nedan TedTalk där Joe Ehrmann (som också är med i ovan dokumentär) pratar om hur och varför ”be a man” är de tre farligaste orden vi kan säga till unga pojkar.https://www.youtube.com/watch?v=jVI1Xutc_Ws
If you don’t understand your own feelings and your own emotions, you will never understand the feelings and emotions of another human being. Self understanding is critical to understanding.Joe Ehrmann
Så. Om du verkligen vill fira den internationella mansdagen, gör det då av rätt anledning – låt den handla om jämlikhet och att förändra mansrollen. Så vi än snabbare kan göra om de där 363 dagarna om året till mänsklighetsdagar i stället. De behövs.
Tyckte du om detta inlägg?Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det!
Överarbetad eller på väg att bli utbränd?
För några dagar sedan publicerade jag en bloggartikel om skillnaden mellan att vara överarbetad och utbränd. Den har fått fantastiskt fin respons och jag är otroligt tacksam för att ni delat med er av era tankar och stories kring detta! En kommentar, skriven av Johanna bakom den finfina bloggen Slow Fashion, har gett mig lite extra att fundera på. Hon skrev nämligen såhär:”Så bra beskrivet med skillnaden mellan att vara utarbetad och utbränd. Jag jobbar mycket i olika perioder, men tycker mig ha bra kontroll över det med tydlig återhämtning och att jag medvetet skalar stenhårt i så många uppgifter som bara är möjligt. Ändå vågar jag inte riktigt prata om att jag är trött etc för då får jag alltid höra att jag nog är på väg in i väggen och inte förstår det själv, för det gör man inte. Det hela blir lite av ett moment 22 – att än vad jag säger så betyder det bara att jag saknar självinsikt?! Har du några tips där på hur man både själv ska kunna se skillnaden ? Men också förklara skillnaden mot andra?”Var på väg att svara i kommentarsfältet först. Men så blev svaret så långt att det kändes bättre att göra ett inlägg av det. Och jag vill inleda med att säga med att varken överarbetad inte är något superhälsosamt eller eftersträvansvärt tillstånd. Lika lite som utbränd. Bara så vi är på det klara med det.
Hur vet man om man ”bara” är överarbetad eller på väg att bli utbränd?
Alltså. Det är ingen fråga med ett svartvitt svar. Men jag tänker att dina svar på dessa fyra frågor kan ge dig en hint om vart på skalan du befinner dig. Och du behöver inte besvara frågorna för någon annan än dig själv. Men du behöver i gengäld vara brutalt ärlig.
Hur mår du – egentligen?
Ja, hur mår du egentligen? Hur känner du dig? Börja inte förminska, förstora eller fundera för mycket kring ditt svar. Det är så himla lätt hänt att börja trassla in sig i tankar som ”så himla dåligt är det ju inte egentligen”, ”jag mår ju ändå rätt okej” eller ”det kunde ha varit värre”. Utan svara på frågan och känn efter i magen. Är du ärlig mot dig själv eller intalar du dig själv att du mår bättre eller sämre än vad du egentligen gör?Om du känner att du inte mår bra – försök bena ut vilka faktorer det är ligger bakom det. Jag kan ta mig själv som exempel. Jag har under ett par veckors tid haft mycket att göra och varit konstant förkyld. Jag har mått bra i övrigt men blivit så stressad för att jag inte är så snabbtänkt eller effektiv som jag brukar vara. Min att-göra-lista i sig har inte varit extremt stor men det har känts så eftersom orken som inte har räckt till. Efter att ha reflekterat kring detta så ha jag insett att jag, trots att jag är sliten, mår bra.
Är detta en avgränsad period eller inte?
Befinner du dig i en högsäsong som av naturliga skäl är mer intensiv eller är detta din vardag? Vi kan absolut klara av korta stunder med extra högt tempo men det är skillnad på de tio minuter som krävdes av oss på savannen och tio dagar, tio månader eller tio år. Sedan är det är självfallet individuellt hur länge du klarar en ”avgränsad period” beroende på vilka förutsättningar du har inför den.
Gör du annat än att jobba?
Vi har pratat om det här med behovshjulet förr och för min del var det avsaknaden av allt annat utom jobb och sömn som fick mig att gå in i väggen. Att skala ner aktiviteters omfattning är ett bra och viktigt steg om en känner sig överbelastad. Men det är inte heller hälsosamt att ta bort allting du tycker är roligt. Inte nog med att de ger variation, de flesta av oss behöver dem för att må bra.
Har du någon marginal?
Har du några marginaler i din vardag eller är den så fullspäckad att ett fördröjt toalettbesök kan få resten av dagsplaneringen att krascha? Har du tid att bli förkyld? Bryta en arm? Bli sen från ett möte eller missa en buss? Nu kan vi inte ska räkna med att bli sjuka och planera våra liv efter det. Men eftersom fysisk och psykisk återhämtning är så himla viktigt gäller det att det finns tid för att få det. Oavsett vilken tid på dygnet den nu kan behövas.
En aspekt är också stress. Om du är stressad och hur länge du i så fall har varit det. Långvariga perioder av stress kommer att tära på dig och risken är att vi, i stället för att sakta ner när vi känner oss trötta, lägger in en ”extra växel”. Men det kommer ju inte göra att vi får mer bensin i tanken. Så om vi inte stannar upp för att tanka kommer vi till slut att få soppatorsk hur kul vi än har det ute på vägen.
Vad är då vad?
Jag tänker såhär: om du är trött men mår genuint bra i övrigt. Om det är under en begränsad period som det mycket att göra och att du detta till trots inte är jättestressad. Om du tar dig lite tid att göra något annat som får dig att må bra. Du kanske inte har så mycket marginal över just nu men du får ändå återhämtning i vardagen regelbundet. Då är du förhoppningsvis ”bara” tillfälligt överarbetad. Och om du lyssnar på din kropps varningssignaler, du genuint mår bra och tar hand om dig, ger dig själv återhämtning och inte stressar för mycket – känn dig trygg i det. Alla lever vi olika liv och har olika intressen. Jag personligen kommer aldrig "bara" ha ett heltidsjobb, det är jag för rastlös för.Men om du inte har balansen i svaren på ovan frågor så behöver det för den sakens skull inte alls innebära att du är utbränd. Det är kanske något annat som gör att du mår dåligt eller känner dig stressad? Som vi pratade om senast tar det tid att jobba sig in i väggen och det är ingen upplevelse som du missar att du är med om. Men det kan vara läge att fundera på vart du är på väg. Långvariga stressperioder utan återhämtning eller vila utsätter dig för risken att gå in i väggen. Framförallt om du ignorerar din kropps varningssignaler på vägen. Eftersom vi alla har olika behov av återhämtning och stimulans så gäller det att du rannsakar dig själv och lyssnar på din kropp.Nu blev detta jättelångt men jag hoppas det kan vara till nytta ändå. Vad säger ni andra som har erfarenheter av att vara överarbetad respektive utbränd? Är det någon annan fråga eller tankeställare som man bör ställa sig själv om man reflekterar över detta?
Tyckte du om detta inlägg?Klicka på hjärtat eller dela det gärna så att andra kan få läsa det!
Mer att läsa
Bossbloggen genom tiderna
- November 2024
- October 2024
- September 2024
- August 2024
- June 2024
- May 2024
- April 2024
- March 2024
- February 2024
- January 2024
- December 2023
- November 2023
- October 2023
- September 2023
- July 2023
- May 2023
- March 2023
- February 2023
- January 2023
- December 2022
- November 2022
- October 2022
- September 2022
- August 2022
- July 2022
- June 2022
- May 2022
- April 2022
- March 2022
- February 2022
- January 2022
- December 2021
- November 2021
- October 2021
- September 2021
- August 2021
- July 2021
- June 2021
- March 2021
- February 2021
- January 2021
- December 2020
- November 2020
- October 2020
- September 2020
- August 2020
- July 2020
- June 2020
- May 2020
- April 2020
- March 2020
- February 2020
- January 2020
- December 2019
- November 2019
- October 2019
- September 2019
- August 2019
- July 2019
- June 2019
- May 2019
- April 2019
- March 2019
- February 2019
- January 2019
- December 2018
- November 2018
- October 2018
- September 2018
- August 2018
- July 2018
- June 2018
- May 2018
- April 2018
- March 2018
- February 2018
- January 2018
- December 2017
- November 2017
- October 2017
- September 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- August 2016
- July 2016
- June 2016
- April 2016