Utmaningen att inte alltid räcka till
De flesta av oss har upplevt: känslan av att inte räcka till. Stressen som uppstår när det känns som att att-göra-listan blir varken hackad eller malen. När tiden inte räcker till. När orken, tålamodet eller både och inte bara tryter utan är helt obefintligt samtidigt som andra behöver dig. Men vet du vad? Du är inte ensam om utmaningen att inte alltid räcka till. Jag känner så själv i skrivande stund (hej, hej!) och jag har mött så många ledare och företagare som försöker vara närvarande för sina medarbetare, sina chefer, kollegor, familjen därhemma och vänner men utan känslan av att lyckas med det. Så, därför känns det som en fantastisk tajming att skriva om just idag. För det finns knep att ta till och använda sig av för att hantera situationen.
Utmaningen att inte alltid räcka till
Vi kan inte göra allt perfekt alltid
Jag vet det och jag vet att du vet det. Vi kan inte göra allting perfekt alltid. Och ändå så är det så lätt att gå rakt in i den mentala fällan där vi tror att det är möjligt. I den bästa av alla världar så är vi alltid i toppform och har ständig medvind trots att vi egentligen vet bättre.
Vilken är dina lägsta nivå utifrån dagens förutsättningar?
Vad kan du vara nöjd med?
Vad är det omgivningen egentligen behöver från dig?
Stanna upp och svara på dem frågorna för dig själv i valfri ordning. De kommer att guida dig till att göra tillräckligt här och nu.
Erkänn din egen makt
När vi känner oss otillräckliga skulle jag påstå att majoriteten av oss blir stressade och med stresspåslag minskar vår förmåga att tänka logiskt och rationellt. Men vi har alla någon form av makt att påverka vår situation. Kanske inte helt, kanske inte på det sätt vi hade önskat. Så, se din egen makt i vitögat, erkänn den och använd dig för fasiken av den om du kan det. Exempelvis om du som ledare blir överbelastad från alla håll och kanter. Då har du makten att säga nej, skjuta fram, delegera eller be om hjälp!
Perspektivera
När du ändå är i farten: stäm också av om den här känslan av otillräcklighet är ett undantagsfall eller standard och varifrån den kommer. Varför känner du dig otillräcklig och är det rimligt att göra det? “Perspektivera” är inget riktigt ord men jag kom just nu inte på något annat sätt att göra ett verb av ordet perspektiv. Perspektiv hjälper oss att se saker mer nyanserat och genom att perspektivera så kan du bli klokare på om din otillräcklighetskänsla är en varningssignal att ta på allvar och hur sann den är. Känner du som ledare dig otillräcklig största delen av tiden? Hör av dig så hjälper jag dig med det!
Grunden du står på
När pressen är stor blir grunden vi står på ännu viktigare. Ät. Sov. Motionera. Även om det inte går att göra det optimalt eller perfekt: se till att ta hand om grunden som du står på.
Är det verkligen så jävla viktigt?
Sist men inte minst… Är det verkligen så jävla viktigt? Frågan som jag ställer till både mig själv och klienter lyder: Är det någon som dör, blir allvarligt skadad eller negativt påverkad om jag inte gör detta idag? Är svaret ja - då är det något som ska prioriteras och lösas direkt. Om inte - då kan det vänta. Använd den frågan till varje grej som står på listan som tynger ditt dåliga samvete. Checka och utmana dina egna föreställningar i stället för att låta dem styra dig.
Så, med detta skrivet så måste jag ändå säga att jag fick perspektiv på min egen otillräcklighet idag och det känns redan mycket bättre. Tack för det! Vad säger du som läser? Känner du dig någonsin otillräcklig?