Hur blir man digital nomad?

En fråga som jag ofta får från er läsare handlar om det här med att bli sin egen chef. Hur gör man för att våga hoppa ut i entreprenörslivet och, inte minst, hur blir man digital nomad? Well, ingen väg är förstås den andra lik. Sedan beror det också på vad det är som du vill uppnå?

Hur blir man digital nomad?

Långt i från alla arbeten kan skötas på distans. Så ett första steg, om vi ska vara lite krassa nu, är att inte välja ett jobb eller en bransch vars arbetsuppgifter kräver fysisk kontakt alltid. Nästa handlar om att fundera över i vilken form du vill jobba digitalt? Att veta hur du vill arbeta kommer nämligen att göra det lättare att försöka förverkliga det. Vill du göra det på heltid, deltid eller i perioder? Vill du göra det som anställd eller som entreprenör?Vissa anställningar innebär att man kan arbeta digitalt på distans alltid. I andra kanske du kan skapa digitala perioder i stället? Till exempel att du "samlar ihop" arbetsuppgifter som kan göras i ett par veckor någon annanstans ifrån.Vill du i stället gå vägen att bli entreprenör finns det en mängd mer saker att tänka på. Som att komma på affärsidén, få kunder och börja bygga nätverk och verksamheten. Om man inte har en idé som är så smashing att den säljer sig själv så tar det ofta tid att bygga företag.

Några konkreta tips

Börja smått

På vissa företag är det standard att medarbetarna kan jobba på distans - på andra är det helt nytt och konstigt. Jobbar du i en organisation med en kultur av det senare slaget så kan det vara en god idé att introducera det pö om pö och öka de digitala perioderna successivt.

Engagera din chef och dina kollegor

Engagera din chef och dina kollegor så mycket som möjligt och visa dem att ditt arbete fungerar (eller rent utav blir bättre) på distans. Var dock lyhörd så det inte skapar extra merarbete för andra utan hitta andra eller nya lösningar så du klarar dig helt själv. Ju lägre kostnaden för "förändringsansträngningen" blir för din omgivning desto troligare är det att du kan arbeta igenom den - inte minst om den samtidigt ger bättre resultat och större vinning.

Ha en strategi för hur ni ska kommunicera

Förutom de mest uppenbara tekniska bitarna som dator, telefon, internet och bra tillgång till el - skaffa dig koll på andra system som kan underlätta arbetet och kommunikationen. De flesta svårigheter, missar och konflikter sker eller uppstår för att kommunikationen brister och distans, både fysiskt och psykisk, ställer högre krav på våra kommunikationsförmågor. Att prata i format som video eller per telefon kan underlätta men också att ha tydliga riktlinjer kring vilka förväntningar och behov som ni har.

Är det entreprenör du vill bli?

Entreprenörslivet målas gärna upp med flärdfulla, färgstarka kulörer och myten om fullkomlig frihet. Jupps, du läste rätt. Jag skrev myten om fullkomlig frihet. Det är egentligen ett eget inlägg men i korta drag så ja, som entreprenör och digital nomad kan du (ofta) planera din egen tid, uppleva nya, fantastiska miljöer och förhoppningsvis arbeta med det du älskar. Men ingen kan samtidigt driva företag i ett vakuum, helt oberoende av andra i fullständig ansvarsfrihet.Du behöver också ha den ekonomiska möjligheten, ett starkt och bra nätverk, kompetens inom ditt område, lite tajming och tur och så vidare för att lyckas. Nu kanske det lät som en skrämseltal - det var inte min mening. Jag älskar entreprenörslivet och rekommenderar det till alla som undrar om det här med att starta eget vore en bra idé. Men det är tufft och det tar tid att lyckas. Min egen entreprenörsresa började för snart ett år sedan och jag är ändå en illgrön gröngöling i vissa sammanhang trots att det här går bra och förhållandevis snabbt framåt. Så sist men inte minst vill jag ge dig tipset:

Gör det

Har du möjligheterna, förutsättningarna, en rastlös och resesugen själ och ett potentiellt upplägg för hur du kan förverkliga det? Gör det. Vi ångrar bara det vi inte gjorde och att testa på nya saker kan ge fantastiska erfarenheter.Jag hoppas de här tipsen gjorde någon nytta! Ställ gärna frågor om ni vill att jag utvecklar något. Och ni andra som läser här som jobbar som digitala nomader: berätta gärna dina tips och historia om hur du gjorde för att få hela världen som arbetsplats. 


I vinjetten Läsarfrågan så besvarar jag frågor som ni läsare har ställt. Har du en fråga som du undrar över eller vill bolla? Tveka inte att ställa dem här eller mejla mig på clara@bossbloggen.se så svarar jag så snart jag har möjlighet!

Previous
Previous

Monyay

Next
Next

Dagarna i Stockholm