Utbilda sig till coach
Detta inlägg i skrivet i reklamsamarbete med CoachCompanion
Ända sedan jag första gången mötte det coachande förhållningssättet i ledarskapssammanhang så har jag gillat det. Mest för att det ger varaktiga resultat. Om du som ledare hjälper medarbetarna att själva hitta svaren på sina frågor så kommer det på sikt att bidra till att medarbetarna blir kompetenta, trygga och mer engagerade i sitt arbete. Men jag hade aldrig funderat på att utbilda mig till coach förrän nu när CoachCompanion tog kontakt och väckte idén. Och nu håller det alltså på att bli verklighet eftersom jag går utbildningen till att bli diplomerad coach hos dem. Så, vad är mitt mål med denna utbildning? Vad innebär den? Vad har jag lärt mig av de första två dagarna och hur behöver jag din hjälp för att kunna bli diplomerad?
Jag misstänkte redan innan att vi skulle få med oss bra verktyg att använda från den här utbildningen och är glad att de förväntningarna redan har överträffats. Kombination av teori och praktik är onekligen mitt favoritupplägg oavsett om det gäller mina eller andras utbildningar!
Utbilda sig till coach
I torsdags och fredags var det alltså dags för de första två dagarna på utbildningen och några av de många saker som slog mig var:
Hur kraftfullt frågor är som verktyg
Eftersom jag jobbar mycket med hjälp av frågor och (numera) är rätt så bra på det så trodde jag att jag hade fattat hur kraftfulla de kan vara. Men nä, jag fattade det ändå inte. Insikten om att jag tidigare bara har skrapat på ytan var slående under de här två dagarna. Slående och megaintressant. Dessutom var det häftigt att känna att jag med rätt små förändringar kunde ställa så mycket bättre frågor redan dag två.
Hur viktigt det är för mig att verka professionellt
En sak som tilltalade mig oerhört när jag gjorde min förundersökning av CoachCompanions utbildningar är att de tar ICF, International Coach Federations, etiska riktlinjer på största allvar. Som utbildad här har du som coach tystnadsplikt och det finns en väl utarbetad policy om hur man ska verka professionellt. Vilket som också genomsyrar utbildningen. Att vi som går utbildningen från början förväntas ta ansvar för våra coachklienter, bete oss professionellt och respektera tystnadsplikten är bara positivt i min värld eftersom jag uppskattar när företag lever efter de värderingar som de står för.
En rolig bonus är dessutom den egna utvecklingen som följer när man fortbildar sig och dessa kort symboliserar mitt före och efter utbildningen.
Vilka spännande processer som startas när grupper utvecklas tillsammans
Ingen av oss som går utbildningen känner varandra sedan tidigare och wow, vilken grupp det är. Jag tycker det är lika häftigt varje gång jag får uppleva de processer som startas när en hel grupp utvecklas tillsammans. Gemenskapen, samhörigheten och de personliga resorna är så fina att uppleva och jag ser redan fram emot nästa modul.
Mitt mål med utbildningen och dess upplägg
Så vad är då mitt mål med utbildningen? Från början var det framförallt att bli ännu bättre på att ställa frågor. Nu så har jag också insett att det nog kan bli ett nytt steg i min personliga utveckling med. Jag vet inte hur eller på vilket sätt. Men jag känner igen den där vibrationen inombords som brukar föranleda att jag går inåt och blir lite klokare. Ska bli spännande att se vad jag lär mig den här gången.Själva utbildningen till att bli diplomerad coach pågår under fem månader och är uppbyggd i fem olika moduler som du kan läsa mer om här: bli diplomerad coach. Ett upplägg som jag gillar skarpt, det var verkligen lagom mycket som vi gick igenom under dessa två dagar. Dessutom så ska vi mellan modulerna ha våra egna övningsklienter och det är här som jag behöver din hjälp!
kulle du vara intresserad av att bli min övningsklient under denna tid? Tveka inte att höra av dig!
Vill du bli min övningsklient?
Som jag nämnde ovan är utbildningen uppbyggd i fem olika moduler. För att stärka våra kunskaper under utbildningens gång så ska vi ha minst tre övningsklienter som vi coachar i en timme vid fem tillfällen under denna period. Coachningen sker kostnadsfritt och i enlighet med ICF etiska riktlinjer vilket innebär att full tystnadsplikt råder. Den enda motprestationen som behövs av dig är att du, efter dessa fem samtal, fyller i ett formulär med feedback som jag ska lämna in vid min diplomering den 15 mars 2019. Det spelar heller inte någon roll vart du bor. Vi kan ses i Malmö, i Lund eller prata per telefon eller Zoom beroende på vad som passar dig bäst.Min fråga är alltså: skulle du vilja bli coachad kostnadsfritt av mig i en timme, vid fem tillfällen, från och med nu till och med i mitten på mars 2019? Skicka i så fall ett mejl till mig på clara@bossbloggen.se märkt ”Övningscoachning” så vi kan boka in ett inledande samtal där du får veta mer. Och gör det snart! Eftersom jag vill kunna ha vårt första samtal senast nästa vecka kommer jag vid behov att gå ut med detta i fler av mina sociala kanaler och jag kommer bara kunna ta emot tre till fyra övningsklienter själv.
Eller...
Skulle det vara så att ni är fler än fyra som är intresserade, då känner jag ett gäng blivande coacher som också söker övningsklienter och är grymma på det de gör. Så tveka inte att anmäla ditt intresse om du tycker detta låter intressant! Är också nyfiken på hur dina erfarenheter ser ut. Har du blivit coachad förut och hur var det? Eller är du liksom jag rätt så grön i ämnet även om man har varit i kontakt med det coachande förhållningssättet tidigare?
Detta inlägg är skrivet i reklamsamarbete med CoachCompanion. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR – läs Bossbloggens PR Policy