Potentialen hos högkänsliga medarbetare

Eftersom högkänslighet som karaktärsdrag är förhållandevis nytt så är högkänsliga medarbetare ofta en outnyttjad resurs menar Forbes. Enligt deras undersökning så upplevde många av de högkänsliga som intervjuades att deras känslighet och förmågor inte alltid uppskattades av chefer och ledning. Istället hamnade fokus ofta snarare på deras svagheter som att de blir mer påverkade av stökiga kontorsmiljöer eller att de ska sluta känna efter så mycket. Så vad är potentialen hos högkänsliga medarbetare och kan du som ledare se och använda den på ett sätt som gynnar er alla? Både som team och för organisationen.

Läs mer: Högkänsligt ledarskap

Vi har tidigare pratat om fördelarna med högkänsligt ledarskap. Men det finns mycket som högkänsliga medarbetare också kan bidra med till arbetsplatsen i form av kreativitet, uppmärksamhet och inkännande. Bild: Anastasia Gepp från Pixabay

Vi har tidigare pratat om fördelarna med högkänsligt ledarskap. Men det finns mycket som högkänsliga medarbetare också kan bidra med till arbetsplatsen i form av kreativitet, uppmärksamhet och inkännande. Bild: Anastasia Gepp från Pixabay

Potentialen hos högkänsliga medarbetare

Vi vill inte göra andra besvikna

Eftersom många högkänsliga har en stark empatisk förmåga blir vår ovilja att göra andra besvikna ofta starkare. Något som kan bidra både till att vi både har rätt attityd för att prestera bra på jobbet och samtidigt bidra till en stark teamkänsla (förutsatt att vi gör detta inom ramen för vår integritet).

Omsorgsfulla beslutsfattare

Enligt Forbes så kan många av oss högkänsliga kombinera förmågorna med att både kunna se detaljer och zooma ut och se helhetsbilden. En fantastisk förmåga när vi ska fatta beslut. Dock gäller det att vi får tiden på oss att göra det i vår egen takt och att det inte ska skyndas fram bara för att.

Vi har potentialen att växa

Eftersom vår omgivning påverkar oss i högre utsträckning och många av oss högkänsliga har en stor reflekterande förmåga så finns det en stor potential för oss att växa och utvecklas som individer och därmed medarbetare. Ja, förutsatt att intresset för det finns. Här kan ett coachande ledarskap göra stor nytta - framförallt om du som chef genuint uppskattar att se andra växa i sina uppdrag. Något som i sin tur gynnar organisationen om personer kan växa internt.

Vi ser detaljerna som andra missar

Som chef får du sällan höra eller se allt som pågår på jobbet när du inte är där. Det i kombination med att högkänsliga uppfattar mer av vad som händer och sker runtomkring oss och ofta ser fler nyanser och detaljer så kan den högkänsliga medarbetaren vara en guldgruva för dig som ledare. Det är troligt att vi kan ge dig input om detaljer som du annars hade missat!

Potentiellt starkt informellt ledarskap

Sensitiva personer fokuserar ofta på och lär känna människorna omkring sig och deras medkännande drag behöver inte innebära att de inte är beslutsamma samtidigt. Det kan vara en fantastiskt grund att stå på som ledare och därför kan det mycket väl innebära att den högkänsliga medarbetaren också har potentialen att vara eller bli en stark informell ledare.

Högkänsliga medarbetare kan med andra ord vara en fantastisk resurs för dig som chef att ta till vara på! Och en idé som föddes nu medan jag skrev denna artikel... Ska jag skriva en artikel om hur du som chef kan göra detta? Hade det varit intressant att läsa?

Previous
Previous

Första Bossbrudsträffen i Stockholm

Next
Next

Februaris frivecka