Möt min fackliga representant
Jag nämnde ju i måndags att mitt företagsteam har utökats med en person. I dag är det dags att offentliggöra vad det är för roll och vem som tillträder den: möt min fackliga representant!
Möt min fackliga representant Markus Stymne
Hej Markus! I vanliga fall känner vi dig som Claras sambo, grafiska formgivare och IT-hjälte men nu har du tagit dig en an en ny roll i hennes företag: vad är det?
– Hej! En av huvudargumentet bakom att Clara tog steget till att bli egenföretagare är att just att hon skulle kunna välja sina egna arbetstider. Tyvärr verkar konceptet med att "jobba när du vill" blivit mer utav att "jobba nästan hela tiden". Arbete långt in på kvällarna, raster som glöms bort att tas, vilodagar som rationaliseras bort eftersom "jag ska bara...". Själv jobbar jag som bussförare, ett arbete som har strikta regler kring när och hur länge du får arbeta. Därifrån fick jag idén om att applicera samma regler på Claras arbetstider. Därför är jag numera hennes fackliga representant.
Vad kommer rollen att innebära?
– I princip det samma som det innebär att vara facklig representant på en vanlig arbetsplats: att företräda min "medlem", Clara, mot hennes arbetsgivare, Clara. Alltså se till att hon inte behöver jobba längre än hon ska, att hon får några helt arbetsbefriade dagar i veckan och ser till att hon kopplar av från jobbet, bildligt och bokstavligt, när hon väl är ledig.
När du tog dig an uppdraget så sa du att du ska ”skydda Clara som arbetstagare från henne som arbetsgivare”: vad innebär det?
– Att vara egenföretagare är ju ganska speciellt eftersom du både är din egen chef och din egen anställd. Om du dessutom är i startfasen med att dra igång något du verkligen brinner för och tycker är askul är det lätt att gå all-in i företagandet, jobba järnet och låta annat stryka på foten. Därför tycker jag att det är viktigt att en stannar upp och frågar sig "hade jag accepterat att arbeta under de här villkoren som anställd på ett företag?". Är svaret nej bör en nog se över sina rutiner.– Tänk såhär: som anställd vet du oftast att du har rättigheter gentemot din arbetsgivare. Du har rätt till raster, dygnsvila, ledighet och semester. Mitt jobb är att se till att Clara kräver samma rättigheter av sin nuvarande arbetsgivare, alltså henne själv, som hon skulle göra av sina tidigare.
Tillsammans blir man starkare och jag, som arbetsgivare för mig själv ser ett jättestort värde av facklig närvaro tidigt i mitt företag.
Vad skulle du säga är Clara styrkor som arbetsgivare?
– Clara har ju själv varit facklig engagerad och känner väl till hur regelverk och avtal ser ut. Hon sitter också på massor av kunskaper om och personliga erfarenheter av konsekvenserna av att jobba för mycket. Använder hon sig bara av de kunskaperna tror jag hon kommer bli en toppenarbetsgivare. Redan nu har hon faktiskt börjat stänga ner dator och mobil på kvällarna för att helt koppla bort arbetet.
Vad kommer vara ditt uppdrags största utmaning?
– Att få henne att inte klättra på väggarna eller storstäda hela lägenheten så fort hon är ledig, haha.
Vad säger du som som läser och är egenföretagare: har du någon person som utgör din fackliga representant?