Maktutövande i vardagen

Ett ämne som vi inte pratar så mycket om i vardagen är makt. Och även när vi gör det använder vi mest andra ord som girlpower, "just do it" eller att vara sin egen boss. Makt och maktutövande ses ofta som fult och korrumperande och hör till den politiska världen. Men makt är något som vi alla utövar och utsätts för dagligen och om du är chef (eller vill bli det) är makt definitivt en aspekt som du bör vara medveten om.http://www.thequotepedia.com/quotes/power/page/69/

Vad är makt

Att kunna bestämma och få sin vilja igenom är en slags makt. En annan är att få andra att göra som du vill. Makt kan ges och makt kan tas. Enligt NE så lyder definitionen:

Makt, inom samhällsvetenskapen antingen handling, dvs. maktutövning, eller förmåga, dvs. maktresurser.

Makt är alltså något som vi utsätts och utsätter andra för dagligdags. Maktstrukturer finns i samhället, i arbetslivet och föreningslivet. Till och med i familjelivet och våra privata relationer är makt en aspekt som vi behöver förhålla oss till. Plus makten som vi upplever att vi själva har över våra kroppar, sinnen och våra liv då.Hur påverkar din makt andra och hur påverkas du av andras makt?

Olika typer av makt

Det finns flera olika typer av makt och jag tänkte ta upp dem i ett eget blogginlägg längre fram. Så idag börjar vi med de mest grundläggande: direkt och indirekt makt. Direkt makt (eller positionsmakt) kan utgöras av fysiskt våld eller tvång. Den indirekt makten är mer subtil och syns inte, till exempel hotfull stämning eller hot om våld. Dessa olika makttyper går att finna på många arbetsplatser. Gör du som anställd inte ditt jobb riskerar du att inte få behålla det eller om så kan det vara underförstått att du ska leverera det lilla extra för att kunna avancera vidare i organisationen.Maktutövande i vardagen är något en ledare bör ha koll påDen direkta och indirekta makten kan inom ledarskap översättas till formell och informell makt. Formell makt är den som hör till titeln och chefspositionen. Att du som chef har större befogenheter, kunskaper, ansvar och makt än vad dina medarbetare har. Men sedan har vi också den informella makten som bygger på personliga relationer och förtroenden. Det kan vara chefen som har både den formella och informella rollen - men den informella makten kan också hittas hos en informell ledare som inte alls är chef eller formellt ansvarig. Och som vi har pratat om tidigare kan det informella ledarskapet ibland bli starkare än det formella så till den grad att det inte spelar någon roll vad chefen säger - medarbetarna följer någon annans råd och åsikter.

Med makt kommer ansvar

Att kunskap är makt och med makt kommer ansvar är uttryck gamla som gatan, likväl har de en poäng. För med makt följer påverkan och den som utöver makt har ett ansvar för hur den påverkar andra. Vilket är en viktig aspekt att minnas för den som är ledare.

Ger du dig själv makten eller ger du den till någon annan? Tar du makten eller låter du någon annan göra det? Sist men inte minst, vad gör du som ledare med din makt?

Vissa tycker det är viktigt att chefen har all makt. Andra ser gärna att medarbetarna och arbetsgruppen också har makt och att ansvaret delas mellan ledning och medarbetare. Kanske inte 50/50 men mer än 100/0.KattNågot som jag tycker är intressant är att det ofta anses vara fult att vilja ha makt (och därmed vara ärelysten). Samtidigt kan individer också stämplas som svaga om de anses vara maktlösa och det är smickrande att ta makten över sig själv och sitt liv. Vi berömmer och pratar uppmuntrande om att ha power och vara powerful -men power betyder makt och powerful att vara mäktig.Min högst personliga teori är att det som avgör när makt klassas som bra respektive dålig är när den stryker oss med- respektive mothårs. När andra fattar beslut som gagnar oss eller våra intresseområden positiv är andras makt över oss okej. Om de fattar fel beslut, missbrukar sin makt eller om makten blir tvingande blir de flesta av oss asförbannade. Om inte den som utövar makten lyckas vara så tydlig med varför de agerar som de gör - då kanske vi rentutav köper deras argument. Alternativt så använder de sig av belöningsmakt och då blir det lockande att äta upp broccolin om vi blir stora och starka utav den. Något som givetvis också kan gälla på jobbet!Vilken makt upplever du att du har i ditt arbetsliv och i din vardag? Hur ser du på makt och hur känner du inför att ha respektive inte ha det?

Previous
Previous

När jobba över blev normen

Next
Next

En helg i januari