Lise-Lotte Björkman Averbo: Chefen med tro på tålamod

Under tiden som jag läste ledarskap och organisation vid Linnéuniversitet hade jag lyxen att få plugga med grymt kunniga personer som redan då var eller har blivit chefer sedan dess. Ni kommer förmodligen att få träffa fler av dem framöver men först ut är Lise-Lotte Björkman Averbo, sektionschef på Skatteverkets personalenhet.#MötEnBoss träffar Lise-Lotte Björkman Averbo

Hej Lise-Lotte, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

─ Hej! Jag är född och uppvuxen i Stockholm och bor med min man som är lärare. Jag tycker om att resa och är fascinerad av människor, både ur ett grupp- och samhällsperspektiv.

Berätta om din karriär!

─ Min resa inom HR började 1995 och jag jobbade först som HR-generalist med allt möjligt. Det var inom telecombranschen där jag blev kvar i 20 år och provade på olika specialist- och generalistroller. Under den tiden gick vi från monopol till global konkurrens så det var stora omställningar där vi stöttade cheferna att ställa om sin personalstyrkor till de nya förhållandena. Efter några yrkesverksamma år ville jag ha mer teori till min ekonomgymnasieutbildning. Samtidigt ville jag inte bara plugga så jag sökte en ledarskap och organisationsutbildning på halvfart distans. Den var bra och det är lättare att förhålla sig och ta upp svåra saker om man har kunskaper kring dem. Medan jag pluggade gjorde jag ett inhopp i IT-branschen men kände att jag ville jobba mer långsiktigt. Därför sökte jag mig till offentlig verksamhet och sedan tre år är jag på Skatteverket.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

─ Idag arbetar jag som sektionschef på Skatteverkets personalenhet där jag har processansvar för organisationens rekryteringsarbete. Totalt är vi drygt 10 000 anställda och vi har en dokumenterad rekryteringsprocess som är gemensam för alla. Men en rekryteringsprocess innehåller många komponenter och den är jag med och utvecklar. Sedan ett år tillbaka tog vi ett beslut att använda oss av en kompetensbaserad rekryteringsmetodik så vi håller på att utbilda våra chefer och ledare i det.─ Mitt dagliga arbete innefattar personalansvar för 15 medarbetare där merparten är rekryterare, personaladministratörer och HR-personal. Kompetensutveckling, hålla dem informerade, lönesamtal, utvecklingssamtal, allt det dagliga som uppstår. Mycket handlar om att lyssna och coacha dem i deras utveckling framåt. Plus budget och ekonomiansvar.Bossbloggen träffar Lise-Lotte Björkman Averbo

Varför vill du vara den som är boss?

─ Det var inte något utstakat karriärmål från början utan intresset väcktes när en kvinnlig chef frågade om jag kunde tänka mig det. Sedan har jag gått in och ut ur chefsrollen genom åren. Det är skönt att kunna växla ibland. Ofta blir det prestige i om man är chef eller inte vilket jag tycker är synd. Bäst är om organisationen uppskattar alla roller och att rätt person är på rätt plats i rätt tid. Då behöver det inte bli så prestigefyllt huruvida man är chef eller inte.

Jag gillar situationsbaserat ledarskap. Det gäller att du både kan peppa och säga stopp som chef. Det är inte alltid självklart men viktigt att våga fira framgångar. Ibland är det tydlighet som krävs och det är inte jag som chef som ska ändra på saker utan jag ska stötta medarbetarna till att göra förändringen själva.

Lise-Lotte Björkman Averbo

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

─ Mitt mål är att skapa intresse för uppdraget: varför vi är här? Och att få individens och gruppens kompetens i samklang. Alla ska känna att de förstår varför vi är här och få feedback på hur de kan bidra. Inom HR så är lagar och regler hårdvaran och allt runt omkring mjukvaran. Den senare, och framför allt hur kompetens kan användas på bästa sätt, tycker jag är mer spännande.

Jag trivs när vi ska få en maskin att fungera med de förutsättningar som vi har och alla får bidra med det de är bra på.

Lise-Lotte Björkman Averbo

─ När jag var ny som chef använde jag mer lockande och pockande och hände inget så gjorde jag det själv. Men du kan inte ha för kort tidslinje för det du vill åstadkomma. Allt tar längre tid än vad du vill tro och du behöver ha tålamodet för att låta saker ta lagom med tid. Man märker om vissa behöver mer tid för att det tar lång tid att lära sig de nya sakerna eller om det är personens attityd som sviker. Som chef måste du lösa saker tillsammans med dina medarbetare.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

─ Det viktigaste uppdraget man har är att förmedla olika budskap. Att omvandla styrsignaler och strategier till verksamheten där man är. Inte bara läsa upp powerpointen utan översätta den och göra den så verkligt som möjligt. Vad betyder detta för oss? Det är viktigt både för organisationen men också för individen att alla vet vad man ska göra och hur det ska fungera.─ Att lyssna är viktigt och som intern HR-konsult får man träna på att att inte komma med färdiga lösningar direkt. Du kan inte snabbt tolka det som sägs utan måste lyssna och ställa följdfrågor. Sägs det något mer mellan raderna? Be folk utveckla vad de menar. Ge dig tiden att förstå vad det handlar om. Om någon vill säga något – sätt av rejält med tid så du hinner stanna kvar i den stunden. Var tyst. Våga prioritera om något dyker upp på stående fot. Till exempel om du ska på möte och en medarbetare stoppar dig, bestäm dig direkt om du ska du skippa mötet och stanna kvar eller boka in tid med medarbetaren efter mötet.─ Sedan gäller det att inse att man blir aldrig fullärd som chef. Det kommer alltid dyka upp mysterium. Det var den insikt jag fick mest under utbildningen att det här tar aldrig slut.  Så det gäller att avsätta tid för sig själv att jobba vidare med sitt ledarskap. Hitta sätt att fylla på med kunskap och energi - eller ta en paus då och då.Tre Tips Lise-Lotte Björkman Averbo

Previous
Previous

Jag har sagt upp mig

Next
Next

Våga leda med hjärnan