Hanna Rydman: "Som ledare måste man jobba bort sitt ego"

I dagens Möt en boss får vi träffa Hanna Rydman som blev chef "på köpet" med att hon grundade popkörssuccén Joyvoice. Idén som har vuxit till 170 medarbetare över hela landet på bara några år. Hur vill hon vara som chef? Vad upplever hon har varit svårast med att leda sitt egna bolag och bli fler? Och vad är hennes råd till de som vill bli ledare i framtiden?

Hej Hanna, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej, jag är 33 år och bor i Linköping där jag är född. Jag är ganska lugn men ambitiös och gillar att engagera mig i olika projekt.

Berätta om din karriär!

− Tidigare har jag haft ströjobb på caféer och i mataffärer. Du vet, jobb dit man går, gör det man ska och sedan när man kommer hem så gör man det man tycker är roligt. Men när jag började jobba på Medborgarskolan, på ett studieförbund med musikverksamhet, blev jag mer engagerad i jobbet. Då var jag med och startade ett kulturhus, blev ansvarig för musikverksamheten och det var jätteroligt.− Jag har sjungit mycket och jobbat med stämsång tidigare men det var inte förrän jag var med i Körslaget som jag började leda en kör. Efter tävlingen var slut började jag leda lite körer och den här känslan av att jag hade hittat rätt var så stark att jag sa upp mig för att jobba med det. Haha, jag fick så mycket frågor om vad det var för jobb och jag visste inte riktigt det själv men jag gick på feelingen. Det började med en kör här i Linköping en dag i veckan på 350 personer medan jag frilansade med annat. Men under de senaste två åren växte det och nu är vi ungefär 250 körer och cirka 170 anställda körledare.

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− Min roll i företaget är att vara ledare. Jag driver detta med min sambo men han sköter mer av ekonomi, budget och utvecklingsarbetet. Medan jag är inriktat på att vara ledare och coach för våra körledare. Dels för är viktigt att finnas där när de behöver utbildas men också för att behålla en gemenskap fast vi är utspridda från Ystad till Luleå. Vi har idag sju personer på huvudkontoret som sitter med kundtjänst, partnerskap och liknande.− Det ingår också i mitt uppdrag att rekrytera körledare och jag brukar väl prata med tio till tjugo av våra körledare om dagen. Sedan blir det klart avstämningsmöten på kontoret, möten till nya projekt och så arrangerar jag alla låtar och stämmor eftersom vi inte jobbar med noter.

Varför vill du vara den som är boss?

− Jag har aldrig varit en som har drömt om att få en chefsroll utan det kom på köpet när jag startade eget. Jag har dock inga problem med att ta ledarrollen när jag känner att jag är duktig på något och kan känna att jag tillför något. Jag tycker att jag har varit bra som ledare tidigare när jag lett teatergrupper. Men nu när jag börjar bli tryggare i den så tycker jag att jag har blivit bättre. Det kan vara otroligt obekvämt att vara chef och man får inte vara rädd för att bli den som ingen håller med. I början tyckte jag det kunde vara svårt när personalen surrade om chefen och det var svårt att inte ta det personligt men nu tar jag det med ro i stället. Det går oftast över.

Det är egentligen alltid lättast att inte få vara ledare och bara följa strömmen. Är man själv i sin verksamhet gör man precis som man vill och så fort man är flera blir det svårare. Samtidigt är det så värt att vara flera. Företaget mår så mycket bättre när man är flera och inputs kommer från flera olika håll.

Hanna Rydman

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Att släppa på tyglarna än mer. Det här med att låta andra vårda sitt företag, som känns som ens barn, var jättesvårt i början tyckte jag. Det var utmanande men det har jag blivit bra på idag och jag försöka utnyttja varje persons potential så bra som möjligt. Jag har bara varit chef i ett par år men jag har ändå från början granskat mig själv och reflekterat över ”det där gjorde” eller ”det gjorde jag inte bra eller inte rätt”. Min fortsatta utmaning är att våga vara ännu mer rak, tänka efter före och hålla isär min ledarroll och mig som privatperson. Det främsta målet är att hela tiden bli en bättre ledare och att personalen ska trivas.

Det som är positivt att vara grundare och chef är att man har en naturlig kärlek för sitt företag. Då lägger man lättare undan sitt ego för att det ska bli så bra för företaget som möjligt.

Hanna Rydman

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Det beror givetvis på hur stor grupp man leder, men det viktigaste är att huvuduppgiften är att leda. Jag har haft många jobb och många chefer och den största missen de har gjort är att peta i detaljer eller göra jobbet själva. Att våga kommunicera när inte allting är bra och att ta tag i situationer direkt är också en viktig del av ledarskapet. Man får inte heller vara feg att erkänna misstag inför sina medarbetare för du kommer att göra dem förr eller senare.− Som ledare måste man jobba bort sitt ego. Du kan inte utgå från dina känslor och ju tidigare du lär dig att sätta tankarna framför känslor desto bättre. Vilket är en nyttig lärdom för resten av livet med, haha.Tre Tips Hanna Rydman

Previous
Previous

När chefen löser medarbetarnas problem åt dem

Next
Next

Valberedningens makt - om börsens dolda makthavare