Förbereda sig för föreläsning
God morgon! Hur står det till? Med mig är det fint. Är ju i Stockholm för att föreläsa och håller på att jobba undan dagens största måste före dess. Så skönt när man hinner göra det. Det här med att förbereda sig för föreläsning känns ibland som en hel vetenskap. Jag vet vissa kollegor som kör en hel ritual innan det är dags att kliva upp på scenen medan andra fristylar från början till slut. Själv är jag mittemellan och nöjer mig med att vara lagom förberedd, improvisera lite grand och att ta några djupa andetag innan det drar igång.Men de goda råden är ofta många om vad man ska göra och inte. Så, för att kanske nyansera det lite, tänkte jag dela med mig av hur jag tänker kring att förbereda sig för att föreläsa eller hålla en dragning av något slag.
Var lagom förberedd
Det är en hårfin gräns mellan att vara förberedd och förbereda sig för mycket. Är du kunnig inom ditt ämne? Har du en röd tråd och vet vad du vill ha sagt? Grymt, då kanske du inte behöver ägna tjugo timmar åt att förbereda dig. Det beror givetvis på syftet med presentationen men oftast så är du trots allt anlitad för att du har kunskap att dela med dig utav så lägg mest fokus på att faktiskt få ut den kunskapen.
Ha inte text i din PowerPoint
PowerPoint i all ära, den kan vara en fantastisk visuell förstärkning, men undvik att ha text i den. Och har du text - läs inte upp den innantill eller ha stora textsjok som man ska läsa om det inte är något väldigt talande exempel. Bäst upplever jag ofta att det är när det bara är bilder om ens någon PowerPoint alls. Eventuella viktiga siffror eller uppgifter kan man ha på ett talarkort och sedan brukar jag ha en kort PDF med sammanfattning av föreläsningen som man kan skicka ut efteråt i stället för att ha allting i sina slides.
Läs av publiken
Alla föreläsningar och presentationer skiljer sig åt, du har olika dagsform och i vissa fall är publiken helt med dig direkt och ibland är ni på helt olika ställen. Därför har jag tagit till vara på råd från andra föreläsningsveteraner att vara på plats lite innan och socialisera sig med publiken om möjlighet finnes.
Kom ihåg det eviga lärandet
Att föreläsa är som allt annat ett enda evigt lärande. Nya situationer uppstår, nya fel händer, nya lärdomar erhålls. Så passa på att utvärdera för dig själv efter varje dragning. Vad du har lärt dig och vad du ska testa att göra annorlunda nästa gång?
Vad är det viktigaste?
Om det är en enda sak som du vill att publiken ska ta med sig från föreläsningen eller presentationen: vad ska det vara då? Vad är det viktigaste?Exempel: min föreläsning Management by Generation Z handlar om den yngsta generationens intåg på arbetsmarknaden och in i chefsroller. Om era förmågor, förutsättningar och vad ni (är trots allt en femtedel av er läsare hör till denna generation) kan och vill bidra med till era arbetsplatser. Men det viktigaste från den föreläsningen är faktiskt att vi alla är människor oavsett ålder. Alla har vi förmågor och färdigheter så det upprepar jag flera gånger under föreläsningens gång: vi alla är människor för det är trots alla likheter och olikheter det viktigaste av allt.Så, med det konstaterat ska jag göra mig i ordning för att sticka iväg till dagens gig. Har du några bra knep som du brukar använda dig av när du ska presentera något eller hålla en dragning? Dela gärna med dig så kan vi ha en liten tipslista här!