Bossbloggen

View Original

Varför behövs Bossbloggen?

Jag har flertalet gånger fått frågan om varför jag inte bara har valt att starta en ledarskapsblogg som Bossbloggen utan även nischat den gentemot kvinnor. Tänkte att vi ska reda ut det i dagens bloggartikel. Den kortfattade anledningen är att jag vill hjälpa till att snabba på vårt samhälles utveckling och framförallt bidra till att skapa än bättre chefer och ledare.

Jämställdhetskalendern

Jämställdhetskalendern BossbloggenMen låt oss börja från början med att ta en snabb titt på hur det ser ut idag i jämställdhetskalendern:

  • Antalet kvinnor i ledningsgrupperna för Sveriges börsnoterade företag är uppe i 20 procent enligt årets AllBrightrapport. År 2040 uppskattar de att vi har jämställda ledningsgrupper. Det är en klar förbättring jämfört med 2015 års prognos som sa att detta skulle ske år 2063. Men ändå, 24 år bort.
  • Kvinnliga akademikers livslöner (efter skatt) är 2,6 miljoner kronor lägre i snitt jämfört med manliga akademiker enligt Saco.
  • Även om löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar enligt Sveriges Kvinnolobby så får många kvinnor inte betalt efter klockan 15:57. Det sker i dag, år 2016 och lönerna uppskattas vara jämställda 2069.
  • År 2015 så tjänade kvinnor tjänar 87,5 procent av mäns löner enligt Medlingsinstitutet och 87 procent enligt SCB. Enligt SCB så är kvinnors pension i snitt 67 procent av männens pension.
  • Enligt SCB är tre av tio chefer kvinna i den privata sektorn och enligt Svenskt Näringsliv är 36 procent av deras medlemsföretags chefer kvinnor.  2030 beräknas detta vara jämställt enligt Ledarnas jämställdhetssbarometer.
  • Inte ens en femtedel av Sveriges Näringslivs medlemsföretag har en kvinnlig VD.
  • Det är svårast för kvinnor att höja sin lön inom kvinnodominerade yrken och det oavsett, prestation, utbildning eller erfarenhet enligt Ledarnas lönekarriärrapport.

Känner du att ovan statistik blir lite för svartvit? Testa att bildgoogla CEO eller Leader och kolla antalet bilder på män respektive kvinnor. Ditt resultat kommer att avslöja en del av nätets syn på ledarskap.

En bit kvar

Vi har alltså en del att jobba med innan vi når en jämställd arbetsmarknad. Och det är absolut min förhoppning att Bossbloggen ska växa och bidra till att skynda på utvecklingen genom att utbilda morgondagens ledare.Egentligen är jag inte särskilt glad att dela upp varken människor, beteenden eller kompetens i manligt respektive kvinnligt. Men kombinationen av mina och andra kvinnors erfarenheter av yrkeslivets ojämställdhet och glastak och ovan statistik talar för att Bossbloggen behöver vara nischad gentemot kvinnor. Jag vill inte bara vara med och skapa bättre chefer och ledare: jag vill peppa och sporra kvinnor i alla åldrar att ta steget till att bli chef - eller klättra ännu högre i karriärtrappan!Hur tror du vi kan skapa oss ett mer jämställt arbetsliv snabbare än vad prognoserna säger? Fortsätt gärna dela med er av era tankar och idéer om jämställdhet i arbetslivet bland kommentarerna, det är så intressant att få läsa och prata med er om sånt här.