Bossbloggen

View Original

Tips till informella ledare

Den informella ledarrollen kan vara både nyttig och värdefull att befinna sig, i framförallt om man är intresserad av ledarskap. Men den kan samtidigt vara väldigt speciell och risken finns att man som informell ledare kan hamna i kläm mellan sin chef, kollegorna och allas olika förväntningar på dig. Framförallt i de lägena där du förväntas agera som ledare när du tekniskt sett inte har något chefsansvar. Så här kommer ett gäng tips, stora som små, till dig som är informell ledare! Vad kan vara bra att tänka på? Undvika? Och så vidare!

Läs mer: Informella ledare - vilka är det?

Som informell ledare har du påverkansmakt och ofta andras förtroende vilket varken ska underskattas eller förringas. Bild: Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Det formella ledarskapets påverkan

Allra först behöver vi dock kort uppehålla oss vid det formella ledarskapets betydelse och påverkan för dig som är informell ledare. Vid ett gott fungerande formellt ledarskap kan det vara rätt så okomplicerat att vara den som är informell ledare, framförallt om den formella chefen tar sina ledaruppgifter på allvar när det kommer till att bygga självständiga medarbetare, ett stabilt team, tar tag i chefsuppgifterna som ligger hen till hands och löser de eventuella konflikterna som dyker upp. När det formella ledarskapet är närvarande blir den informella ledarrollen ofta mer kompletterande och, ansvarsmässigt sett, lättare att axla och det är troligt att du har mer av en rådgivande funktion för både chefen och kollegorna.

Om det formella ledarskapet brister eller inte fungerar… Då kan ens situation som informell ledare se betydligt annorlunda ut. När chefen är helt frånvarande och/eller är en så kallad låt-gå-ledare som inte tar något som helst ansvar för någonting alls så blir behovet av informella ledare ofta stort. Här kan det både bli så att en person mer eller mindre aktivt och medvetet väljs av gruppen till att bli informell ledare men det kan också vara individen själv som själv axlar rollen av olika skäl. Exempel på det kan vara en stark ansvarskänsla, frustation över det bristande ledarskapet, viljan att prestera och leverera eller intresset för att leda. Ibland är det också makten som lockar men det kan också vara högst ofrivilligt att bli en informell ledare.

Upplevelsen av att vara informell ledare kan alltså vara rolig och givande men också väldigt frustrerande och bakbunden beroende på det formella ledarskapet. Det kan såklart också uppstå problem om den formella ledaren och den informella ledaren inte är eller kommer överens men det är faktiskt en helt egen artikel. Men med detta i bakhuvudet: låt oss kika närmare på vad som kan vara bra att tänka på som informell ledare.

Tips till informella ledare

Använd tillfället till att träna ditt eget ledarskap

Jag har sagt det många förr och lär göra det igen: den informella ledarrollen är ett jättebra tillfälle till att träna sitt eget ledarskap. Använd det till din fördel! Förslag på några av de saker du kan träna på är:

Du hör… Det finns massor av roliga saker att öva på och då har jag ändå inte lyft alla, haha.

Var glad för och rädd om förtroendet du får

Informella ledare har generellt ofta ett högt förtroende hos sina kollegor och den kringliggande organisationen. Ibland är det kopplat till att du som informell ledare har jobbat här länge och därmed anses vara kunnig och erfaren eller att du har lärt dig mycket på kort tid. Det kan bero att du är omtyckt och att andra känner sig trygga i närheten av dig och att du då också får veta mycket om andra. En informell ledare få ofta höra mycket från olika håll och även om det sociala kapitalet inte alltid är det största är det ofta av bra kvalitet. Var stolt och glad över det förtroende andra hyser för dig och försök vårda det med omsorg.

Checka dig själv: vad gör du med makten du har?

Som formell chef har man en stor påverkansmakt för och på arbetsgruppen och organisationen - detsamma gäller dig som informell ledare. Det du gör påverkar andra och kommer att bidra att sätta tonen för hur ni exempelvis pratar med varandra och till andra delar av organisationen eller externa aktörer, er arbetsplatskultur, hur ni löser problem och konflikter, arbetar tillsammans i stort. Du, ditt beteende och dina handlingar spelar alltså roll och därför är det nyttigt att träna på att checka dig själv: vad gör du med den makten du har? Blir det bra och bättre för alla eller några få?

Att granska sig själv utifrån är överlag alltid en nyttig övning att göra oavsett vilken ledande roll en befinner sig i.

Det händer oss alla att vi blir hemmablinda då och då och därför är det bra att redan som informell ledare börja syna sig själv i sömmarna. Photo by Elena Taranenko on Unsplash

Minns din plats

Jag vet, det låter ashårt att du ska minnas din plats som informell ledare och jag vill vara tydlig nu med att det inte handlar om att du ska tro att du är mindre värd eller har mindre att säga till om (för så är det verkligen inte). Däremot är det ett viktigt budskap att ha med dig om du känner dig sliten, frustrerad eller upplever att kraven och förväntningarna på dig är för stora. Jag har otaliga gånger sett informella ledare göra sin formella chefs egentligen arbete och det är ingenting som du ska behöva eller förväntas göra. Din chef får betalt för att göra sitt arbete - du får betalt att göra ditt. Var alltså varsam med vad för typ av extra, informella ansvarsområden som du gör å din chefs vägnar.

Var inte dum mot dig själv genom att vara för snäll för en chef eller arbetsgivare som inte förtjänar det, framförallt inte om du du vill kliva in i den formella chefsrollen och inte får chansen till det.

Bestäm vad du gör och inte gör och respektera dina gränser

Med det konstaterat är det bra om du som informell ledare bestämmer dig för vad du ska och vad du inte ska göra i din roll som informell ledare respektive som är din chefs ansvar. Och här skulle jag faktiskt rekommendera att du undviker att göra din chefs arbetsuppgifter av samma anledning som jag nämnde ovan - din chef får betalt för att göra sitt jobb. Troligen rätt så bra betalt. Så var aktsam med vad du tar på dig - risken är annars stor att det kommer att förväntas att du löser samma eller liknande situation igen, igen och igen tills det bara är självklart att det är just du som ska göra det. Därför är det också att du, när du har landat i vart dina gränser går också respekterar dem och är tydlig mot både dig själv och andra när du kan/inte kan hjälpa till. Exempelvis om en kollega kommer med ett ärende som egentligen faller in under din chefs ansvarsområde: be hen att gå till chefen. Alternativt om något händer som chefen borde ta tag i: berätta för chefen vad som hänt istället för att börja lösa det själv.

Vill du istället ha mer ansvar? Be chefen om att få prova leda en avgränsad arbetsuppgift/ansvarsområde/projekt. Då kan du både få träning, hjälpa chefen med avlastning samtidigt som du inte riskerar att göra chefens dagliga jobb åt hen.

Använd det informella ledarskapet för att få chefsjobbet

Det är långtifrån alla informella ledare som är intresserade av att ta klivet in i den formella chefsrollen men om du är det: försök att använda detta för att landa chefsjobbet. Hur kan såklart variera kraftigt men några förslag är exempel vis att be om ett eget ansvarsområde där du kan öva än mer. Du kan också använda den informella rollen till att samla på erfarenheter! Gärna konkreta situationer där ditt ledarskap har bidragit - då kan du använda dem som exempel i intervjuer, ditt personliga brev eller arbetsprover för att visa några av erfarenheterna som du har. Här kan du läsa mer om hur du kan ta klivet från informell till formell ledare.

Skulle kunna skriva än mer om detta men nu får vi nog hålla oss så inte artikeln inte alldeles för lång. Vad säger du som läser: är eller har du varit informell ledare och har du något tips eller någon erfarenhet att dela med dig av?