Bossbloggen

View Original

Bli din egen bästa chef: självledarskap och dess grundregler

I inlägget förekommer reklam för mina egna tjänster

Det fanns en tid då vi gick till jobbet och gjorde det vi blev tillsagda och sedan så gick vi hem igen. Givetvis existerar både den typen av arbeten och arbetsplatser fortfarande men allt fler organisationer så är det självständiga arbetet en självklarhet. Inte minst om du jobbar på distans, som egenföretagare eller i en plattare organisation. Så vad finns det då för grundregler när det gäller självledarskap? Vad behöver finnas på plats för att det egna ledarskapet ska bli bra?

I min föreläsning Bli din egen bästa chef så blir det förstås mycket prat och workshop-övningar kring detta beroende på om man vill köra en timmes inspirationsföreläsning eller en halv- eller heldag med tillhörande workshops. Men eftersom det inte får plats i ett enda blogginlägg så fokuseras vi på några av grundreglerna idag. Okej? Då kör vi!

Läs mer: Platta organisationer utan ledarskap

Detta är en vanlig illustration av självledarskap - att en kan leda sig själv genom svåra utmaningar och stå segrandes på toppen. En fråga att ta med dig är: hur vill du må när du är där?

Självledarskap och dess grundregler

En vanlig åsikt som jag möter är att man måste kunna leda sig själv för att kunna leda andra. Det håller jag inte med om. Det är inget krav att du måste kunna göra det. Men ditt liv och framförallt arbetsliv kommer att bli lättare om du:

1. Accepterar din chefsmössa och aktivt tar på dig den

Som kaptenen över ditt liv måste du inte stå vid rodret hela tiden. Du varken måste eller bör ha chefsmössan på dig dygnet runt. Men ibland krävs det att du tar ansvar över dig själv och tar på dig den och det första steget till att göra detta är att erkänna för dig själv att du har en överhuvudtaget.

2. Slutar använda dubbla måttstockar

Det är enklare sagt än gjort att leda sig ibland men det är en investering i ditt välmående och för hur du ska prestera i ditt arbetsliv! Bild: Paul Hanaoka on Unsplash

Har du dubbla måttstockar för hur du behandlar och ser på dig själv respektive andra? Är du snäll och förstående när dina medarbetare eller kollegor berättar att de gjorde fel men späker dig själv till förbannelse om du missade en deadline eller kom några minuter för sent till ett möte? Om du har en jättelång måttstock till andra och en jättekort till dig själv – släng bort den korta. Om det inte är så att din måttstock gentemot andra också är jättekort, då är det en bra idé att tejpa ihop dem båda så du får en jättelång som gäller er alla.

Läs mer: Alla bra ledare är inte goda människor och alla goda människor är inte bra ledare

3. Respektera dig själv

Nästa grundregel bottnar i den föregående. Jag kan bli så trött av matas med budskapet om att en måste älska sig själv som man är. Det måste vi inte alls! Vad vi däremot bör göra är att respektera oss själva. Respektera att vi alla är olika, att vi har olika förmågor, förutsättningar, behov och viljor. Om du inte är en morgonmänniska: varför ska du då ställa väckarklockan om du inte måste? Om du styr din egen tid: varför bokar du in back-to-back-möten utan någon som helst paus emellan? Ta på dig din chefsmössa och börja ta tag i situationer som skaver. Erkänn för dig själv när du har gjort något bra. Att vilja bli en bättre människa är inte dåligt om det är en någorlunda konstruktiv och rimlig process vi genomgår. Sedan innebär inte att respekterar sig själv att en låter bli att respektera andra. Men det är såklart en annan historia.

Vad säger du som läsare? Klassar du dig själv som din egen boss och vad är i så fall det bästa din inre chef brukar säga? Sist en inte minst. Vill du veta mer om hur du kan bli din egen bästa chef och hur du och dina kollegor kan få fler konkreta verktyg till att bli ännu bättre ledare? Kontakta mig på clara@bossbloggen.se för att hitta ett upplägg som passar er.


I detta inlägg förekommer viss reklam för tjänster i mitt företag, Löfvenhamn UnLtd. För mer information om hur jag förhåller mig till samarbeten och PR – läs Bossbloggens PR Policy.