Bossbloggen

View Original

Leda i osäkra tider

Det brukar sägas att en sak är säker: att vi alla ska dö. Men i dagens näringsliv finns det ytterligare en sak som är säker: att ständig förändring är det nya normala. Samtidigt är ovisshet generellt en svår faktor för oss människor att hantera – så hur gör du då som chef för att leda tryggt trots att tiderna är osäkra?

Don’t! Var inte rädd för att inte veta eller ha koll på allt som ledare. Vi kan omöjligt ha det och därför är det viktigt att du arbetar med dig själv och din respons på ovisshet. Bild: Amy Moore från Pixabay

Don’t

Bara jobba målstyrt

Traditionellt sett så har många organisationer och arbetsgivare jobbat så att man sätter ett mål som man jobbar emot. Men nu när världen och omvärlden förändras så snabbt som den gör måste organisationer inse att de alltid kommer att befinna sig i osäkra och föränderliga tider menar Mariah Ben Salem Dynehäll, VD för Drivhuset Göteborg och författare till boken Tookig: att leda i osäkerhet, som i stället rekommenderar att företag ska jobba mer målsökande med ett syfte snarare än att formulera själva målet.

Mariah Ben Salem Dynehäll Foto: Privat

− Det kan låta konstigt att jobba så men genom att ni vet ert syfte och varför ni gör detta blir ni mer flexibla och kan ta er fram snabbare. Det är naturligt att uppleva osäkerhet, oro och frustration så genom att förvänta er att ni kommer att få svänga flera gånger genom hela arbetet, desto mer mentalt förberedda blir ni och desto lättare kommer ni att kunna anpassa er till vad som än händer på vägen, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Låt bli att leda

Ett av de största misstagen du kan göra som ledare är att skippa ditt ledaransvar och tänka ”det löser sig”, saker gör sällan det av sig själva och du behövs för att hjälpa teamet gå framåt trots att allt är ovisst. Som ledare måste du hålla helhetsperspektivet och hjälpa personalen att vidga sitt tunnelseende som de flesta av oss drabbas av när vi känner oss stressade och pressade.

− Det är naturligt att vara osäker i situationer som är jobbiga så prata med varandra om hur ni kan arbeta målsökande så tidigt som möjligt. Har ni pratat om det blir det lättare för dig som ledare att koppla tillbaka: kommer ni ihåg när vi pratade om det här igår? Då hjälper du medarbetarna att motverka tunnelseendet, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Gruppens mognadsgrad påverkar medarbetarnas förmåga att hantera olika utmaningar men också behov av dig som ledare. Minns det för att hjälpa dig att behålla din mentala distans som ledare.

− Den största utmaningen att vara ledare är att hålla huvudet kallt och inte smittas av starka känslor utan i stället välkomna de olika känslorna och se dem som ett verktyg att hjälpa gruppen framåt, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Blanda ihop fakta med åsikter

När vi inte riktigt vet vad som pågår är det lätt hänt att spekulationer, rykten och åsikter börjar tolkas som fakta trots att det inte alls är samma sak. Försök därför att se vart gränserna går och identifiera: vad vet ni respektive vad tror ni?

− Ibland är det väldigt svårt att veta vad som är fakta och inte och här behöver du som ledare vara tydligt både gentemot dig själv och medarbetarna i era diskussioner och när ni fattar olika beslut, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Do! Det må låta klyshigt - men påminn er om den kompetens och kapacitet ni har i teamet för hämta både styrka, stöd och uppmuntran. Bild: Alysha Rosly on Unsplash

Do

Bygg upp en tillåtande kultur i teamet

Ett viktigt sätt att bygga en tillåtande kultur i teamet är att föregå med ett gott exempel som chef. Erkänn att du kan göra fel, visa hur du ändrar dig, tänker om och ifrågasätter ditt eget arbete när ni arbetar tillsammans. Fortsätt våga prova nya saker även om det inte gick bra förra gången och uppmuntra både dina egna och andras framsteg, hur små de än är.

− Vi människor ser inte våra egna framsteg och där behöver du som ledare hjälpa medarbetarna med att uppmärksamma dem när de händer, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Kom ihåg att alla reagerar olika

Även om det finns gemensanna nämnare så reagerar vi alla olika på osäkerhet och ovisshet och här spelar du som ledare en viktig roll. Observera medarbetarnas känslolägen och känsloyttranden men också deras beteenden för att få en bättre förståelse för vad som behövs av dig.

− Lär dig hur medarbetarna uttrycker sina känslor och prata om det med varandra. Du vet inte ens om hur du själv reagerar alla gånger och då är det ännu svårare att veta hur andra ska göra det, Observera medarbetarnas känslolägen och känsloyttranden men också deras beteenden, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Kom ihåg det positiva som osäkerhet kan bidra med

Det är lätt hänt att tänka att osäkerhet bara är negativt men tvärtom finns det flera positiva aspekter med det. Om vi har en trygg grund att stå på får vi inte bara bättre förutsättningar att hantera ovisshet utan det kan också öka vår nyfikenhet, vårt engagemang och användas som en positiv kraft.

− Som ledare ska vi alltså inte ta bort osäkerhet utan ha en lagom nivå av den där teamet kan prestera trots att ni inte vet vad som komma skall. Då blir ni också mer innovativa och påhittiga och förhoppningsvis ännu starkare som team, säger Mariah Ben Salem Dynehäll och fortsätter:  

Vi ska inte sänka utmaningarna eller ta bort osäkerheten utan matcha utmaningen med rätt nivå av stöttning. Prata i stället om osäkerheten ni upplever! Desto mer man pratar om det innan desto enklare blir det att jobba vidare, säger Mariah Ben Salem Dynehäll.

Vad säger du som läser? Hur ser du på det här med att leda i osäkerhet - vad tycker du om det och hur förhåller ni er till osäkerhet i organisationen som du arbetar i?