Bossbloggen

View Original

Konsten att delegera: gör mindre och led mer

Förutom diverse andnings- och avslappningsövningar som du som ledare kan ta till för att sänka din puls en aning så finns det också en annan sak som du kan prova. Det är inte alltid enkelt, framförallt inte i början och framförallt inte om du älskar känslan av att ha kontroll. Men om du gör det ordentligt så kan du frigöra utrymme både i ditt huvud och i din kalender. Och ja, jag pratar givetvis om konsten att delegera, då du som chef ska göra mindre och istället leda mer.

Don't

Delegera bort chefsuppgifter

Innan vi kikar närmare på olika faktorer som kan bidra till en bättre delegering så är det jätteviktigt att betona att det som chef inte går att delegera bort alla sina arbetsuppgifter. En del saker som personfrågor, konflikthantering eller vissa strategiska frågor är det trots allt du som får betalt för att driva. Vissa av dem kan kanske delegeras i syfte att ge erfarenhet men då är också risken att medarbetarna också känner att de gör chefens jobb utan att få betalt för det, något som sällan skapar god stämning.

Glöm bort syftet

Gå igenom för dig själv det du delegerar och varför du gör det? Vem tjänar på att du delegerar saker? Du som får mer tid? Medarbetaren som får nya eller förbättrade kunskaper och färdigheter? Den interna eller externa kunden som får resultatet av arbetet? Se över dina olika arbetsuppgifter, vad du kan delegera och varför du ska göra det. Den motiveringen kan dels vara bra att ha i bakhuvudet om du får frågan av exempelvis din chef eller medarbetaren själv men också för dig själv så att du tar din egen delegering på allvar.

Detaljstyr

Det är nämligen inte helt ovanligt att man som ledare tänker att "detta kan jag delegera" och när man sedan kommer till punkten att man ska göra det får lite kalla fötter. Helt plötsligt kan det kännas mer lockande att göra det själv (det går ju trots allt snabbast) eller att man omedvetet börjar detaljstyra. Framförallt om det är en arbetsuppgift som känns värdefull är det lätt hänt att lämna lite extra instruktioner eller visa exakt hur olika saker ska gå till. Men försök låta bli att detaljstyra hur medarbetaren ska göra arbetsuppgiften. Så till vida det inte finns en exakt rutin av en viktig anledning förstås. Få saker dödar engagemang så snabbt som ett ständigt vakande öga över axeln så försök att undvika att hovra över medarbetaren.Läs mer: Myten om en oumbärlig chef

D0

Skilj på koll och kontroll

Samtidigt innebär det inte att du ska lämna medarbetaren helt vind för våg med sin nya arbetsuppgift. Det är bra att släppa kontrollen - men det innebär inte att du inte ska ha någon koll alls. Antingen om ni bestämmer från början hur ofta medarbetaren ska uppdatera dig eller att du regelbundet stämmer av hur det går och fungerar.

Delegera hela vägen

Det är en sak att delegera utförandet av en arbetsuppgift och en annan att delegera arbetsuppgiften med tillhörande ansvar och mandat. Kan medarbetaren få ansvaret och mandatet att fatta beslut i arbetsprocessen? Låt hen göra det i så stor utsträckning som möjligt. För gemene man så skapar det en större ansvarskänsla och därmed en större motivation och lust för arbetsuppgiften.

Ha tålamod

Det tar tid att lära sig nya saker - framförallt om man inte har gjort dem förut. Därför gäller det att du som delegerande chef har lite tålamod, tillåter missar och säkerställer att medarbetarna har den kunskap, kompetens och möjlighet som behövs för att kunna göra arbetet. Det är då som du som chef börjar leda i stället för att göra.Om du undrar över hur du ska kunna stötta medarbetaren när hen har kört fast utan att för den sakens skull ge hen ett facit kan du läsa artikeln: Fem gyllene regler för frågande chefer Vad säger ni om delegering? Är det något du jobbar med och vad tycker du om det? Bra, dåligt, svårt, lätt? Dela gärna med er!


Tyckte du om detta inlägg? Klicka i hjärtat och dela det gärna vidare!Du följer väl Bossbloggen på FacebookInstagramBloglovin’ och Youtube?