Bossbloggen

View Original

Informella ledare – vilka är de?

De finns i alla organisationer, även om de inte alltid syns. När kriser uppstår kan det hända att de träder fram och rent utav fyller sin chefs tilltänkta ledarskapsskor. Det är ofta de som medarbetarna vänder sig till för att ventilera eller be om rådgivning i både professionella och privata frågor. De har ofta sista ordet i diskussioner och har stort förtroende hos kollegorna. De är ledare men inte formella chefer. Känner du igen någon i din arbetsgrupp i beskrivningen ovan? Kanske dig själv? Det innebär att din kollega, eller du, högst troligen är en informell ledare.

Läs mer: Formella och informella organisationer

See this content in the original post

Som chef kan du både ha nytta av och få problem med informella ledare beroende på hur väl hens arbete stämer överens med ditt. Därför är det viktigt att identifiera vem eller vilka som är informella ledare i din organisation. Grafik: Mast Produktion

Vad är en informell ledare?

En informell ledare utses främst på grund av sin personlighet. Hen är ofta socialt kompetent och empatisk. Men även erfarenhet och kompetens kan spela in och det är inte ovanligt att den informella ledaren får vara bollplank eller rådgivare i det dagliga arbetet. Åldern eller positionen i organisationen har mindre betydelse - istället är det är kollegorna som utser den informella ledaren.

– Informella ledare finns i alla etablerade organisationer och baseras på ett mänskligt socialt beteende sedan 10 000 år tillbaka i tiden. Vårt flockbeteende har med trygghet och säkerhet att göra och alla flockar har en ledare. Men skulle denna ledare falla ifrån står man handfallen och därför finns det ofta en informell ledare som står som reserv i flockens ögon, säger Lars Olofsson, CEO för EIE.

Så identifierar du den informella ledaren

Lars Olofsson Foto: Privat

Det är a och o att som chef veta vilka som är informella ledare om du vill lära känna din organisation ordentligt. Ofta är det genom att prata med medarbetarna i företaget som du lägger märke till vilka de är. Ställ frågor om den senaste stora krisen eller omorganisationen som företaget genomgått: hur löste ni det? Vem gjorde vad? I kriser så träder ofta de informella ledarna fram och tar tag i saker. Du kan också fråga om vem man kan be om råd eller vem medarbetarna går till i det dagliga arbetet. Då kommer du förmodligen att hamna hos en informell ledare.

Lyssna på medarbetarna och se om det är någon individ vars åsikt väger lite tyngre eller om det är någon de andra alltid vänder sig till vid frågor eller problem. Den informella ledaren påverkar ofta stämningen på jobbet och arbetsmiljön med sitt beteende och sina åsikter. Här kan man skilja på informella ledare som gör gott respektive ont, alltså positiva eller negativa informella ledare.

– Den positiva informella ledaren har gruppens bästa framför ögonen och jobbar för organisationen och målets skull, medan den negativa arbetar i egensyfte och använder sin makt för att uppnå sin egen agenda, säger Lars Olofsson och fortsätter:

– En negativ informell ledare kan försvåra ditt arbete rejält eller ställa till med skada i arbetsgruppen om personens egenintresse inte överensstämmer med organisationens.

Läs mer: Så går du från informell ledare till formell ledare

See this content in the original post

Därför är informella ledare viktiga

Optimalt är om du som chef bygger upp en egen god relationer med medarbetarna. Men du kan ändå ha nytta av att arbeta tillsammans med de informella ledarna. Till exempel om du vill implementera ett nytt beslut eller få ut ett budskap i organisationen.

– Är de informella ledarna med på tåget om varför förändringar behövs så kommer det underlätta arbetet otroligt mycket då de kan verka som en typ av ambassadör. Klarar du inte av få ombord dem på resan så kommer du att få du göra hela jobbet själv, säger Lars Olofsson.

Om du har en bra kontakt med de informella ledarna så kan de också förmedla hur stämningen är i organisationen eftersom de ofta har kontakt med många medarbetare. Eftersom den informella ledaren blir folkvald på ett annat sätt än den formella ledaren utgör de en viktig del av en organisationen. Är då den informella ledaren potentiellt chefsmaterial? Det beror på om personen är en negativ eller positiv informell ledare. Men också på individen och vilka ambitioner hen har. Det är inte alltid som den informella ledaren vill bli chef. Vissa vill kanske utöka sitt ansvar och avancera till en formell ledarposition, men det behöver inte gälla alla.

Det är inte alltid bra att peta upp dem även om det givetvis kan ge gott resultat. Det beror helt på vem personen är. Man ska inte pusha informella ledare till att bli chefer bara för att.

Lars Olofsson

Ett klassiskt misstag är att ta den bästa säljaren som säljchef. Det kan bli rätt men fungerar ofta inte eftersom man då väljer den nya chefen endast baserat på resultat och inte personens ledaregenskaper.

– Likadant kan det vara med de informella ledarna. Det är inte alltid bra att peta upp dem även om det givetvis kan ge gott resultat. Min erfarenhet är att positiva informella ledare ofta har ett aktivt privatliv med många hobbys och då behöver inte karriären vara det som är mest intressant. Det beror helt på vem personen är. Man ska inte pusha informella ledare till att bli chefer bara för att, säger Lars Olofsson.

Informella ledare får ofta saker gjorda

Informella ledare är viktiga i större organisationer som har en stark byråkrati eftersom de ofta får saker gjorda. Och det är inte bara som chef du kan ha nytta utav att veta vilka de personer som är det.

– Även som kund eller leverantör kan du ha stor nytta av att lära känna de informella ledarna. De har ofta stort inflytande över dagliga beslut i verksamheten så därför är det troligt att de sitter på information som är viktig för dig som är kund eller leverantör, säger Lars Olofsson.

Har du som chef egen erfarenhet av informella ledare i din organisation? Är du själv den folk vänder sig till för att få hjälp eller stöd? Berätta gärna i en kommentar!