Bossbloggen

View Original

Emma Flygare: ”En ledare ska 'dialoga'”

Äntligen är det återigen dags för ett avsnitt i Möt en bossoch idag får vi träffa Emma Flygare som arbetar som enhetschef inom hemtjänsteni Kristianstad Kommun. Hur kom det sig att hon blev chef? Vad driver henne isitt ledarskap och vad är hennes största ambition som ledare? Det och mer omhur vardagen som enhetschef kan se ut finner du här!

Emma Flygare Foto: Privat

Hej Emma, kan du berätta lite om dig själv för Bossbloggens läsare?

− Hej! Jag bor i Hanaskog med min sambo och tre barn ihushållet. På fritiden gör jag så lite som möjligt, håller i gång vardagen ochgolfar.

Berätta om din karriär!

− Min karriär började som undersköterska i hemtjänsten ochjag hade tidigt många idéer om hur saker kunde göras bättre. Jag hade ingen aningom att jag skulle bli chef då men hade tankar om hur vi kunde förbättraarbetsmiljön och lägga upp arbetet på ett bra sätt. Fick rådet då att börja plugga,så jag följde det och började läste personal och arbetslivsprogrammet på Kristianstadhögskola. Redan under studietiden så fick jag mitt första jobb som vikarierandeenhetschef och jag trivdes så bra med det. Allt, rollen, kollegorna, ochupplärningen, var så bra och jag kände mig som hemma direkt.

− Lagom till min examen så kom samma tjänst ut på annons såjag sökte det och fick uppdraget. Har alltså haft samma kontor i fyra år nu menhar samtidigt haft flera olika grupper, alltifrån daghemstjänst till nattpatrull.Ibland har det varit en och ibland två arbetsgrupper. Så jag har fått se ochjobba med en massa olika delar av organisationen även om jag själv har varit påsamma ställe hela tiden. Vilket har varit en trygghet och stabilitet men också jätteroligtoch nyttigt för det finns alltid olika saker att arbeta med och utveckla.

Det finns många fördomar om offentlig verksamhet men det är inte många jag skriver under. Absolut att det kan vara tungrott ibland men det är det inte bara hos oss enligt min erfarenhet. Dessutom vet jag få personalgrupper som är så genuint intresserade och motiverade att gå till jobbet som oss. De allra flesta har sin starka motivation i att de vill hjälpa andra människor och det är en personalgrupp som gör ett fantastiskt arbete.

Emma Flygare

Vad för ledarroll har du idag och hur ser ditt dagliga arbete ut?

− I dag är jag enhetschef för en hemtjänstgrupp och har förnärvarande en liten grupp med ungefär 20 medarbetare i schemat. Några till omvi räknar alla som pluggar och föräldralediga. På pappret har jag ansvar förpersonal, arbetsmiljö, budget och verksamheten.

− Det är svårt att säga hur en typisk dag ser för det varierarså mycket. Vi har hemtjänst som vi utför och ska se till att vi ha bemanningnog för det. En del arbete är kundrelaterat med administration, kontakt medbiståndshandläggare, sjuksköterskor och kunder. Hemtjänst generellt är väldigtdynamiskt och kan variera från en dag till en annan men vi arbetar mycket medbemanning och bemanningsfrågor. Sedan försöker jag också att prata mycket medfolk, både personal och kollegor och andra funktioner. Det är mycket lättareatt samarbete och bedriva verksamhet när man har bra och professionellarelationer sedan tidigare.

Varför vill du vara den som är boss?

− Under studietiden hade jag en stark känsla av att jag inteär någon chef. Men så hade jag en lärare som gick en coachutbildning och hon saunder ett coachingssamtal att hon såg mig som en potentiell ledare. Minreaktion på det då var bara ”nej, nej, nej” och då frågade hon ”varför intedå?”. Vi pratade mer om det och så plötsligt landade vi i att jag skulle sökadet här sommarjobbet som jag hade sett en annons för, haha.

− Väl där, när jag väl prövade det, var det bästa jobb jaghade haft. Jag klickade superbra med gruppen, jag blev så välkomnad, fick enfantastisk introduktion så när jag väl skulle göra sommarjobbet hade jag en såbra känsla av att passa in. Dessutom hade jag ett enormt bra stöd och en välkomnadeledningsgrupp som gav mig känslan att jag fick vara mig själv och det är någotsom jag värderar högt.

Emma Flygare Foto: Privat

Vad har du för mål med ditt ledarskap?

− Mitt mål med mitt ledarskap är att ha en fungerandeverksamhet. Vi ska ha en god arbetsmiljö, nöjda kunder och vi ska utföra deinsatser som vi är ålagda att göra. Och! Det ena ska inte vara på bekostnad avdet andra. Det är min ambition i allt jag gör. Sedan är hemtjänsten hårt ekonomisktpressad så det är en svår balansgång att hitta balansen mellan bra arbetsmiljö,god leverans och budgeten.

− Sedan är det också viktigt för mig att bidra och göra ettbra jobb. Det är superroligt med projekt och utvecklingsarbete. På min enhet såhar vi inte gjort några stora omvälvande förändringar men om man jämför med förfyra år sedan så har det ändå hänt mycket. Det är ofta mycket som ska koordinerasoch det tycker jag är jätteroligt.

Vad är det viktigaste en ledare ska göra?

− Jag tycker att en ledare ska ”dialoga”. Prata och lyssna.Gör man det så har man stora förutsättningar för att kunna fatta bra beslut.Jag har en verksamhet där personalen inte är på kontoret och då blir det ännuviktigare att prata med folk för att få höra vad som funkar och inte. Jag måsteveta vad de tycker är problem och de måste veta vad jag ser som problem så videlar den bilden och kan hitta en lösning.

Ett jättebra sätt att vinna förtroende i en ny grupp är att lösa något av deras problem. Det ger känslan av att du som chef är där för dem. Om det är en välfungerande grupp, börja med att lära känna varandra, bygg relationer och ta det därifrån.

Emma Flygare

− Om du är nyfiken på att jobba som chef, prata med någon som gör det och fråga om du får praoa en dag. Jag var själv och skuggade en av mina tidigare chefer när jag var nyfiken på det här jobbet. Inte nog med att hon sålde in det, jag visste också mer om vad jag gav mig in på. Min uppfattning är att folk är uppmuntrande och inbjudande om man ställer frågor och visar att man vill lära sig mer både internt och externt.

See this content in the original post