Bossbloggen

View Original

Den manliga chefssjukan

Ja, vi har kommit en bit på vägen när det gäller jämställdhetsfrågor i Sverige. Men att påstå att vårt arbetsliv är jämlikt vore än så länge en lögn (skulle du mot förmodan inte känna dig övertygad kan du smita in här och dubbelkolla). Förutom att denna obalans skapar kunskapsluckor, ojämlikhet och i värsta fall diskriminering så uppstår det dessutom ett ypperligt klimat för den så kallade manliga chefssjukan.

Den härstammar från samma stam som den mansbacill som UnderbaraClara beskriver i sin krönika men har muterats och utgör numera ett eget sjukdomstillstånd. Flertalet chefer som jag har talat med bekräftar att de har sett sviterna av dess framfart och att den vanligaste gruppen som drabbas är nyblivna kvinnliga chefer. Symptomen är en ledare som saknar empati, lyhördhet och pekar med hela handen i alla situationer. Den smittade chefen varken lyssnar eller känner in sin omgivning och dundrar fram likt en bulldozer i sitt arbete.

− Jag har arbetat som managementkonsult i nära 35 års tid och sett många gånger hur kvinnor inte bara tar till sig an de sämsta sidorna av manligt ledarskap när de blir chefer, de drar dem till sin spets och förvärrar dem än mer, säger Lars Olofsson, CEO på EIE.

See this content in the original post

Det är när vi mår bra på jobbet som lönsamheten och är som bäst och i våra uppdrag som ledare har vi ett ansvar för att förverkliga detta. Bild: MAST Produktion

Den manliga chefssjukan

Gränslös sjukdom

Lars Olofsson Foto: Privat

Lars Olofsson berättar att fenomenet återfinns även på den internationella arbetsmarknaden. Orsaken är densamma vart den än slår till: de insjuknade har missförstått om vad ledarskap egentligen handlar om. Den smittade tror att hen måste vara hård, driva verksamheten med järnhand och köra sitt eget race för att vara bra som chef. Till en början kan det ge resultat som invaggar chefen i en falsk säkerhet att denna ledarskapsstil fungerar - men det är en illusion. Efter ett år eller två kommer bakslaget att smyga sig på och då är den minskade lönsamheten ett faktum.

Den manliga chefssjukan är gränslös och slår hårt mot organisationen med till exempel högre personalomsättning och högre sjukfrånvaro. Kopplingen mellan dåligt ledarskap och dålig lönsamhet är direkt.

− Jag har full förståelse att detta sker eftersom det kan vara ett sätt för en kvinna att ta sig fram i mansdominerade branscher. Men det är ingen bra strategi för den blir i längden kontraproduktiv, säger Lars Olofsson.

Hur fel är det inte då att kvinnliga chefer upplever att de måste en sämre version av manliga sådana för att få respekt och gehör som nyblivna ledare? Vi kan ju använda hur många arga ord och svordomar som helst för att beskriva det - så låt oss istället gå vidare och fokusera på hur du som ny chef undviker att smittas av den här bacillen.

Du som ny chef ska inte bry dig om att du är kvinna och chef. Du är chef. Och det oavsett ditt kön och oavsett din ålder. Gör ingen business av att du är trettio år yngre än den förra chefen. Eller att han var man, säger Lars Olofsson.

Lars Olofsson

Stå på dig

Så koncentrera dig på att skapa din ledarskapsfilosofi baserad på din personlighet. Om du tar dig an en roll som inte stämmer överens med dig som person kommer du att misslyckas eftersom resultatet inte blir trovärdigt. Ledarskap handlar i grund och botten om att skapa en lönsam och välmående verksamhet. Alla organisationers arbete handlar om teamwork och för att lyckas måste dess chefer vara empatiska, kunna förstå och sätta sig in i andra människors situation. Lars Olofsson anser att kvinnor ofta är mer socialt kompetenta, mer inkännande och bättre lyssnare än män. Till den chef som befinner sig i en kultur där ett inkluderande ledarskaps ifrågasätts har han ett enda råd – stå på dig.

− Var tydlig. Säg att du utgår från din ledarskapsstil och visa att det ger bra resultat. Mät avdelningens framsteg, då behöver du inte försvara dig. Behåll din integritet och ge inte vika för kulturen, säger Lars Olofsson.

See this content in the original post

Det går att bli frisk

Men om en har blivit smittad, går det att bli frisk? Ja, självklart. Men det kommer att krävas en del utav dig. Först och främst kommer du att behöva lägga ifrån dig din prestige. Du måste vara beredd att tänka om och vara självkritisk. Den som inte har distans till sig själv ligger definitivt i riskzonen för att bli sjuk om hen inte redan är smittad.

  • Fundera hur du är och fungerar som person. Din ledarstil ska utgå från dig – ingen annan.

  • Lyssna på vad medarbetarna faktiskt säger. Känn av stämningarna i organisationen. Vad pratar människorna om? Detta kommer ge dig signaler om hur verksamheten mår. Du kan även använda utvecklingssamtalet för att få reda på mer om det. Använd kunskaperna du får till att skapa förbättringar.

  • Ta stöd av vänner eller bekanta ur ditt nätverk. Fråga efter feedback om dig och ditt ledarskap. Analysera feedbacken du får och använd dig av den.

  • Ha ingen prestige!

− Som ledare kan du inte ta dig själv på hundraprocentigt allvar. Vi har alla svagheter och styrkor och om man inte är stark måste man vara smart. Använd den sociala kompetensen du har, säger Lars Olofsson. Alltså, receptet mot den manliga chefssjukan består av lika delar självinsikt, självdistans och social kompetens.

Fotnot: Som jag nämnde ovan är den manliga chefssjukan gränslös. Det innebär att det kan drabba alla oavsett kön eller ålder. Det vanligt att män också drabbas av denna sjukdom och ja, botemedlet är detsamma för dem. Vad säger ni läsare?  Har ni erfarenhet av denna farsot eller träffat någon som varit drabbad men blivit frisk?