För- och nackdelar med att bli chef internt
Ett ämne som återkommer när jag utbildar blivande chefer men också i Bossbrudsgruppen eller andra forum är frågan: vad ska man tänka på när man befordras till sitt första chefsjobb internt och blir chef för kollegor? Är det så svårt som det verkar? Är det sämre än att rekryteras externt? Så jag tänkte att det är dags att lyfta detta ämne även här, häng med!
Rekryteras internt
Först och främst spelar det ingen roll om du blir chef internt eller externt. Inget av tillvägagångssätten är bättre eller sämre än det andra. Däremot är de olika och kan ha sina olika styrkor och svagheter och här tänker jag att vi fokuserar på den interna chefsresan och så får den externa bli en egen artikel framöver. För även om det inte spelar någon roll vilket av sätten du blir chef på så kommer det samtidigt att ha påverkan för och på din första tid som chef vilken väg du tar in i chefsrollen!
För- och nackdelar med att bli chef internt
Fördelar med att rekryteras internt
Låt oss börja med några av de vanligaste fördelarna med att rekryteras internt in i chefsrollen:
Du vet historiken (om än från din gamla roll)
Såhär, du måste inte ha all information som ledare men det kan såklart underlätta desto mer av arbetsgruppens och medarbetarnas bakgrund som du känner till. Hur ser relationerna ut mellan olika medarbetare? Hur har det tidigare ledarskapet varit och påverkat gruppen? Hur har gruppen mått tidigare och hur mår den idag?
Du känner redan den formella och den informella organisationen
Som ny ledare är bland det första, och viktigaste, du behöver göra att lära känna organisationen, verksamheten, arbetsgruppen och medarbetarna. Blir du rekryterad internt har du alltså en fördel av att redan kunna mycket vilket också kan förkorta upplärningstiden.
Relationerna är redan upparbetade
Detta kan vara både en fördel och en nackdel beroende på hur relationerna ser ut nu när du blivit chef! Kikar vi på det positiva så har du förhoppningsvis bra relationer med dina nya medarbetare redan dag ett – något som i sin tur kan medföra att de stöttar och uppmuntrar dig som ny chef. Framför allt om de är glada för att få dig som chef.
Medarbetarperspektivet
En annan viktig fördel är att du har både första- och andrahandskunskap om medarbetarperspektivet med dig in i chefsrollen. Det är inte ovanligt att mer erfarna chefer tappar det över tid (beroende på vem man är, hur man leder och vilken relation en har som chef till sina medarbetare/arbetsgruppen man leder) så medarbetarperspektivet kan vara värdefull kunskap du bidrar med som ny internrekryterad chef.
Potentiella nackdelar
De vanligaste nackdelarna som en kan riskera att hamn i när man blir chef över kollegor är exempelvis:
Hemmablindhet
Ingen av oss är helt immuna mot hemmablindhet och har du jobbat längre inom organisationen är chansen att du har superbra koll på hur den och dina nya medarbetare mår – men risken finns också att du har blinda fläckar som du tar med dig in i chefsuppdraget.
Hanteras exempelvis: Genom att vara medveten om risken och framför allt genom att skilja på din gamla ”medarbetarglasögon” och dina nya ”chefsglasögon” och vara medveten om när du bär vilket par!
Svårare att anpassa sig till sin nya roll
Att bli chef, än mer när du blir det första gången, innebär en transformationsprocess som förändrar dig som person och din identitet. Ibland kan den resan upplevas som svårare om du som ny chef håller ett för hårt tag i ditt gamla jag och inte vill omfamna det nya. Ibland ser jag nya chefer som gör det motsatta och förändras helt jättefort på grund av en missuppfattning om hur en chef ska vara, den manliga chefssjukan, eller för att självförtroendet svajar lite.
Hanteras exempelvis: Genom att arbeta med din ledarskapsfilosofi! Att du genomgår en transformationsprocess och förändras när du blir chef betyder det inte att du som person måste bli någon annan, ny människa. Du är fortfarande du men du som chef kommer addera ytterligare ett lager av dig som människa och det kommer att påverka dig.
Att gruppen eller enskilda medarbetare har svårt att ändra sin bild av dig som ny chef
Ibland är det så att du som ny chef upplever att det är lätt att finna dig i din nya roll men upplever i stället att arbetsgruppen och/eller enskilda medarbetare inte gör det. Kanske har de svårt att acceptera att du är den nya chefen. Ibland tycker någon att ”du har förändrats och inte till det bättre” och i sämsta fall motsätter sig eller motarbetar dig i din nya roll eftersom de hellre vill fortsätta se dig som en kollega.
Hanteras exempelvis: Lite olika beroende på situation men utöver att ha gjort grundarbetet med din ledarskapsfilosofi är lära-känna-samtal och tid två viktiga verktyg att använda sig av som tillsammans löser situationen.
Utmaning i att förhålla sig till arbetsgruppen
En annan potentiell nackdel med att bli chef internt kan också vara att det kan upplevas som klurigare att hitta sin nya positionering i förhållande till arbetsgruppen. Det är inte ovanligt att man antingen blir för mycket kompis eller för mycket chef även om det går att vara båda delar.
Hanteras exempelvis: Genom att ta hjälp av en ledarskapsutvecklare och/eller mentor som kan hjälpa dig navigera hur du vill positionera dig gentemot gruppen utifrån vad den behöver. Men också genom att ge dig själv tid att landa i din nya ledarroll!
Vad säger du som läser? Har du sett eller har du erfarenhet av några andra för- respektive nackdelar med att bli chef internt?